Nerevidirano poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje od januarja do junija 2020
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 3 julij 2020
Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v prvih šestih mesecih leta 2020
Skupina Telekom Slovenije je v prvem polletju letošnjega leta ustvarila 325,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, skupno pa 335,4 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za 2 odstotka manj kot v enakem obdobju lanskega leta. Na prihodke v prvih šestih mesecih letošnjega leta je imela vpliv tudi razglašena pandemija novega koronavirusa, in sicer tako na mobilnem segmentu zaradi nižjih prihodkov roaminga kot na veleprodajnem trgu, kjer so nižji prihodki iz naslova mednarodnega govornega prometa in gostovanja tujih uporabnikov v domačem omrežju. Situacija, povezana s koronavirusom, je vplivala tudi na prodajo drugih storitev in trgovskega blaga. Nižji so bili prihodki klasične telefonije. V primerjavi z enakim obdobjem lani pa so se v prvih šestih mesecih prihodki E-commerca povečali za 70 %, prav tako so višji prihodki v segmentu energetike.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v prvih šestih mesecih letošnjega leta na ravni Skupine Telekom Slovenije dosegel 20,7 milijona evrov. S prilagoditvijo za vpliv pogodbe o prodaji družbe Planet TV bi EBIT znašal 27,3 milijona evrov, kar je za 15 % oz. za 3,5 milijona evrov več kot v enakem obdobju preteklega leta. Skupina Telekom Slovenije je dosegla dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) v višini 104,3 milijona evrov. S prilagoditvijo za vpliv pogodbe o prodaji družbe Planet TV bi EBITDA znašal 111,0 milijona evrov, kar je za en odstotek manj kot v prvem polletju leta 2019. EBITDA marža predstavlja 32,1-odstotni delež v čistih prihodkih od prodaje. S prilagoditvijo za vpliv pogodbe o prodaji družbe Planet TV bi EBITDA marža v čistih prihodkih od prodaje predstavljala 34,1-odstotni delež, kar je za 3 % več od dosežene v prvem polletju leta 2019. Po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki je Skupina Telekom Slovenije prvo polletje leta 2020 zaključila s čistim poslovnim izidom v višini 14,8 milijona evrov. S prilagoditvijo za vpliv pogodbe o prodaji družbe Planet TV bi čisti poslovni izid znašal 21,5 milijona evrov, kar je za 1,9 milijona evrov več kot v enakem obdobju leta 2019.

Kakor je Skupina Telekom Slovenije že objavila, je razglašena epidemija vplivala na čiste prihodke od prodaje Telekoma Slovenije na maloprodajnem in veleprodajnem (mednarodno področje) trgu, zaradi zastoja poslov v času razglašene epidemije ter njihovega nižjega obsega po epidemiji pa tudi na druge družbe v Skupini Telekom Slovenije. Skladno s tem je skupina takoj sprejela dodatne ukrepe in pričela z njihovim uresničevanjem z namenom dodatne optimizacije poslovanja in s tem omilitve vplivov na poslovanje. Ob izvajanju vseh ukrepov Skupina Telekom Slovenije še vedno ocenjuje, da bo negativni vpliv koronavirusa na EBITDA skupine glede na planiranega v letošnjem letu približno 3-odstoten. Skupina Telekom Slovenije bo tudi v drugi polovici leta skrbno spremljala dogajanje v povezavi s koronavirusom ter ocenjevala tveganja na področju dobavnih verig, kreditnega tveganja, delovanja sistemov in dobičkonosnosti posameznih storitev ter sprejemala ustrezne ukrepe.

23. julija 2020 je Telekom Slovenije kot prvi v Sloveniji naredil naslednji korak v razvoju mobilne tehnologije ter na obstoječih baznih postajah in v obstoječem frekvenčnem spektru 2600 MHz, ki ga uporablja tudi za omrežje četrte mobilne generacije, vzpostavil nacionalno omrežje pete mobilne generacije (5G). V evolucijsko nadgrajenem omrežju 4G/5G bodo lahko uporabniki že v tem razvojnem koraku dosegali višje hitrosti prenosa podatkov kot v omrežju LTE/4G, polni potencial tehnologije 5G pa bo uporabnikom na voljo po podelitvi dodatnih spektralnih pasov. Telekom Slovenije je v prvem koraku nadgradil 150 baznih postaj, s čimer je z omrežjem 4G/5G zagotovil okoli 25-odstotno pokritost prebivalstva. Do konca leta se pričakuje, da bo pokritost prek 33-odstotna. Mobitele, ki podpirajo 4G/5G omrežje, in komercialne pogoje bo Telekom Slovenije predstavil v kratkem, in sicer po tem, ko bodo zaključene ustrezne nadgradnje programske opreme s strani prvih proizvajalcev.

5G je najnovejša generacija mobilnih omrežij, ki bo omogočila razvoj novih možnosti uporabe in boljšo uporabniško izkušnjo. V primerjavi z obstoječimi mobilnimi omrežji uporabnikom prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obeh smereh (od in do uporabnika) in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund. Ob tem pa tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav (več kot milijon), kar omogoča razvoj pametne industrije, pametnih mest in skupnosti, ter preko možnosti rezinjenja (slicing) omrežja uvedbo številnih navideznih namenskih (»kampus«) omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo. Telekom Slovenije javno mobilno omrežje pete generacije načrtuje v obliki »kampus« omrežij, pri katerih se znotraj ene fizične infrastrukture omogoči virtualna namenska omrežja za različne vertikale, kot so energetika, transport, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo, zaščita in reševanje (javna varnost) in podobno.
DOKUMENTI
Nerevidirano poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje od januarja do junija 2020
Klikni za prenos .pdf dokumenta (1,54 MB)
SPOROČILA ZA MEDIJE
23. 7. 2020
Telekom Slovenije s prvim komercialnim omrežjem 5G
16. 6. 2020
Pilotni projekt Telekoma Slovenije in Metronika za daljinski nadzor strojev na področju industrije 4.0.
19. 5. 2020
Telekom Slovenije za Komunalno podjetje Velenje s partnerji vzpostavil samodejno odčitavanje števcev
18. 5. 2020
Luka Koper in Telekom Slovenije bosta sodelovala v evropskem projektu 5G-LOGINNOV
15. 5. 2020
Telekom Slovenije in Iskratel vzpostavila testno omrežje 5G v Iskratelovi proizvodnji v Kranju
POSLOVNE NOVICE
31. skupščina delničarjev družbe
Na skupščini delničarjev, ki je potekala 5. junija 2020, so delničarji potrdili predlog, da se za izplačilo dividend nameni znesek v višini 22.796.173,00 evrov oz. 3,50 evrov bruto na posamezno delnico. Preostali del v višini 7.395.372,48 evrov se prenese v naslednje leto. Dividende so se izplačale 19. junija 2020. Skupščina delničarjev se je seznanila z letnim poročilom za poslovno leto 2019 in s pisnim poročilom nadzornega sveta o potrditvi letnega poročila za poslovno leto 2019 ter upravi in nadzornemu svetu za poslovno leto 2019 podelila razrešnico. Skupščina delničarjev se je seznanila s prejemki članov organov vodenja in nadzora družbe ter s prejemki članov organov vodenja odvisnih družb družbe. Prav tako se je skupščina seznanila s politiko prejemkov članov organov vodenja družbe in s politiko prejemkov članov organov vodenja odvisnih družb družbe. Skupščina je za člana nadzornega sveta, ki predstavlja kapital, izvolila Aleša Šabedra, in sicer za štiriletni mandat, ki je začel teči z dnem izvolitve. Skupščina delničarjev je za revidiranje računovodskih izkazov Telekoma Slovenije za poslovna leta 2020, 2021 in 2022 imenovala revizijsko družbo PricewaterhouseCoopers (PwC). Skupščina je skladno s priporočili Kodeksa korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države določila plačila članom nadzornega sveta družbe za opravljanje funkcije. Skupščina delničarjev je podala tudi soglasje k nameravani sklenitvi poravnave, na podlagi katere se dokončno uredijo vsa medsebojna vprašanja in zahtevki, ki izhajajo iz sodnega postopka, ki se vodi pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani, v katerem družba uveljavlja odškodninski zahtevek zoper njene bivše člane uprave.
Strategija Skupine Telekom Slovenije za obdobje 2021-2025
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je obravnaval in potrdil strategijo Skupine Telekom Slovenije za obdobje 2021-2025. Pripravljena strategija v ospredje postavlja digitalizacijo na vseh nivojih poslovanja in predstavlja smernice za pripravo strateškega poslovnega načrta za prihodnje obdobje.
Rekonstrukcija funkcij nadzornega sveta in imenovanje novega člana uprave družbe
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je soglasno opravil rekonstrukcijo vseh funkcij članov nadzornega sveta in komisij. Za predsednika Nadzornega sveta Telekoma Slovenije je izvolil Aleša Šabedra. Njegova namestnika sta Barbara Gorjup kot predstavnica kapitala in Drago Kijevčanin kot predstavnik zaposlenih. Nadzorni svet je na mesto člana uprave družbe, odgovornega za komercialno področje, imenoval Tomaža Jontesa.
Telekom Slovenije uredil medsebojna razmerja v sporih zoper bivše člane uprave
Na podlagi soglasja skupščine delničarjev k sklenitvi izvensodne poravnave med Telekomom Slovenije, bivšimi člani uprave in Zavarovalnico Triglav v gospodarskem sporu tožeče stranke Telekom Slovenije zoper tožene stranke Bojan Dremelj, Dušan Mitič, Filip Ogris Martič, Željko Puljić in Darja Senica zaradi plačila 48.051.294,00 EUR s pripadki, pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani, je bila sklenjena sodna poravnava. Na tej osnovi je zavarovalnica Telekomu Slovenije 24. junija 2020 plačala znesek 2,8 mio EUR. Z izpolnitvijo te obveznosti so urejena vsa medsebojna razmerja med pravdnimi strankami.
Podpis pogodbe o prodaji družbe Planet TV
V Telekomu Slovenije smo 7. julija 2020 z madžarsko delniško družbo TV2 MEDIA CSOPORT ZRT podpisali pogodbo o prodaji vseh svojih poslovnih deležev v družbi Planet TV, ki skupaj predstavljajo 100 % nominalne vrednosti osnovnega kapitala omenjene družbe. Dogovorjena kupnina znaša 5,0 mio EUR. Celoten posel bo zaključen po izpolnitvi vseh odložnih pogojev, dogovorjenih v pogodbi o prodaji, in kupčevi pridobitvi soglasij pristojnih organov. Pričakuje se, da bo transakcija zaključena predvidoma do konca septembra 2020. Soglasje k sklenitvi posla je predhodno podal Nadzorni svet Telekoma Slovenije.
Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije je najbolj inovativna varnostna rešitev
Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije je prejel nagrado za najbolj inovativno varnostno rešitev. Po mnenju Instituta za korporativne varnostne študije, ki nagrado podeljuje v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti, gre za informacijsko-varnostno rešitev, ki predstavlja pomembno dodano vrednost na področju zagotavljanja kibernetske varnosti v Republiki Sloveniji. Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije je najbolj zmogljiv tovrstni center v Sloveniji, v katerem vrhunski strokovnjaki s pomočjo nadzornih in analitičnih orodij varnostne dogodke obvladujejo 24 ur na dan, vse dni v letu. Storitve kibernetske varnosti, ki jih center izvaja, v Telekomu Slovenije uporabljamo tako za lastne potrebe kot druge organizacije in podjetja.
V optičnem omrežju testiramo 10 Gb/s povezave
V Telekomu Slovenije možnost priklopa na optično omrežje omogočamo že preko 345.000 slovenskim gospodinjstvom, ob tem pa testiramo tudi napredno tehnološko rešitev, ki uporabnikom na optičnem omrežju omogoča simetrične gigabitne povezave s hitrostjo do 10 Gb/s. Gre za osemkrat višje prenosne hitrosti v smeri od uporabnika, kot jih sicer omogoča trenutno najbolj razširjena GPON-tehnologija.
Zlata bralka, zlati bralec je najdlje trajajoča vseslovenska knjižna darilna akcija
Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je letos v okviru zbirke Zlata bralka, zlati bralec že 17. leto podarilo knjižna darila vsem zlatim bralcem, to je devetošolcem, ki so vseh devet let brali za bralno značko. Akcijo vsa leta podpiramo v Telekomu Slovenije, Zlata bralka, zlati bralec pa je ne le prva, temveč tudi najdlje trajajoča vseslovenska knjižna darilna akcija. Letos so zlati bralci in bralke, mentorji branja ter šolske knjižnice v Sloveniji, slovenskem zamejskem in delu zdomskega/izseljenskega prostora prejeli knjigo »Pesmi iz galerije«, ki jo je napisal Andrej Rozman Roza, ilustriral Jakob Klemenčič, spremna gradiva pa so pripravili strokovni sodelavci Narodne galerije.
PRODAJNE NOVICE
Športni programi Arena Sport odslej tudi pri Telekomu Slovenije
V vse svoje televizijske programske sheme smo 24. julija vključili športne programe novega ponudnika vsebin na slovenskem trgu, Arena Sport. Tako so naročnikom televizije Telekoma Slovenije odslej na voljo trije novi TV-programi s privlačnimi športnimi vsebinami: Arena Sport 1, Arena Sport 2 in Arena eSport. Vsi trije programi so v promocijskem obdobju do 31. 10. 2020 na voljo vsem naročnikom televizije Telekoma Slovenije, in sicer tako v HD- kot tudi SD-ločljivosti.
Preberi več
Storitve ekosistema VALÚ uporablja že četrt milijona uporabnikov
Pametno denarnico VALÚ, ki smo jo v Telekomu Slovenije lansirali pred letom dni, in VALÚ Moneto skupno uporablja že več kot četrt milijona uporabnikov, ob tem pa se je v letu dni za 38 odstotkov povečala tudi povprečna vrednost transakcije. Pametna denarnica VALÚ kot mobilna aplikacija na enem mestu združuje storitve mobilnega plačevanja, prenosa sredstev med uporabniki, delitve računa, pa tudi storitve identifikacije in uporabe lokalnih infrastrukturnih storitev.
Preberi več
NEO smo nadgradili z novimi funkcionalnostmi
NEO, večkrat nagrajena platforma za pametno življenje, ki je v slovenske domove prinesel popolnoma novo izkušnjo upravljanja TV in ostalih vsebin ter naprav pametnega doma, smo nadgradili z novimi funkcionalnostmi. NEO Smartbox je tako tudi dostopna točka WiFi, novi glasovni razpoznavalnik omogoča še učinkovitejše iskanje vsebin, družinski uporabniški profili prilagajajo uporabniško izkušnjo priporočanja vsebin. NEO daljinec omogoča celovito upravljanje televizije, še enostavnejše pa je tudi upravljanje naprav pametnega doma.
Preberi več
Sklepanje zavarovanj na daljavo in videoidentifikacija
Skupaj z Zavarovalnico Triglav smo s partnerji v juniju uvedli možnost oddaljenega digitalnega podpisa in storitev videoidentifikacije na daljavo, kar so zavarovanci v obdobju epidemije Covid-19, ko se je poslovanje preselilo v digitalno okolje, dobro sprejeli. Tako lahko s pomočjo videoidentifikacije uporabniki pri Zavarovalnici Triglav sklepajo zavarovanja tudi na daljavo, ob tem pa upravljajo s svojimi storitvami prek digitalne poslovalnice i.triglav. V aprilu smo sistem videoidentifikacije in digitalnega upravljanja vseh poslovnih transakcij vzpostavili tudi skupaj s PRVO osebno zavarovalnico. Rešitve, ki podjetjem omogočajo videoidentifikacijo in elektronski podpis na daljavo, zagotavljamo z družbama SETCCE in CDE.
Preberi več
NAPOVED DOGODKOV
25. 8. 2020 Muzikal Lolita v Cankarjevem domu, Ljubljana Festival (sponzor predstave)
5. 11. 2020 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije za obdobje januar – september 2020
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                  
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana