Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Tekaški preizkus: Samsung Galaxy Watch Active 2

Igor Harb
Igor Harb
Pred 342 dnevi
·
Čas branja: 9
·
Poslušaj vsebino

Druga pametna ura v našem tekaškem preizkusu je Samsung Galaxy Watch Active 2. V primerjavi z večino pametnih ur, tudi Apple Watch 5, je nekoliko manjša in bolj neopazna pri vsakodnevni nošnji, pa tudi baterija zdrži več dni, žal pa ima manjši ekosistem aplikacij. Oglejmo si, kako se obnese v praksi.

Zadnji test na dlani Samsungove ure je bil pred dobrim letom in sicer Galaxy Watch LTE , od takrat pa je korejski tehnološki velikan predstavil še dva modela, v začetku leta Galaxy Watch Active in zdaj še njeno nepričakovano nadgradnjo Galaxy Watch Active 2. Ključna razlika najnovejše različice je možnost recimo temu krožnega upravljanja; čeprav ura nima rotacijskega okvirja, kot ga poznamo iz Galaxy Watch, je to isto funkcionalnost dobil rob na dotik občutljivega zaslona. V praksi je ob okrogli obliki ure to zelo praktična rešitev. Druge izboljšave glede na prejšnje generacije vključujejo daljše trajanje baterije in hitrejše delovanje.

Uporabniški vmesnik ure je zgrajen okrog koncepta krogov, tako da so aplikacije in večina možnosti v njih razporejene okrog roba ure, med možnostmi pa se premikamo z drsenjem po zaslonu. Pristop je intuitiven in ga hitro usvojimo, velikost zaslona ure pa je ravno pravšnja za večino prstov. Prednameščene Samsungove aplikacije pokrijejo večino osnov (vreme, koledar, opomniki in podobno), obvestila pa se samodejno prenašajo iz telefona glede na tamkajšnje nastavitve. Ura se obnese v povezavi s telefoni z Androidom in iPhoni, najbolje pa se seveda »razume« s Samsungi. Vključuje tudi Samsungovega digitalnega pomočnika Bixbya, ki sprejema govorne ukaze, a ne razume slovensko, pri komunikaciji v angleščini pa je treba biti potrpežljiv in razločen. Čeprav je ura zelo hitra in odzivna, je ob zagonu Bixbyja treba počakati par sekund preden ta začne poslušati. Uporaben je predvsem za nastavitve opomnikov in podobnih funkcij, a razume precej manj kot Applova Siri ali Google Assistant. Med nujno programsko opremo sem pogrešal tudi Google Maps, čeprav je mogoča namestitev Here.

Samsung Galaxy Watch Active 2

Kateri športi in kako?

Ker je relativno majhna in diskretna, je ura Samsung Galaxy Watch Active 2 primerna za uporabo pri več športih kot večje, bolj »resne« športne ure ali denimo Apple Watch. Tako ni nič kaj moteča pri nogometu ali košarki, ampak pri podrobnem preizkušanju smo se omejili na tek, med drugimi aktivnostmi smo uro sicer uporabljali, vendar predvsem za ocenjevanje uporabniške izkušnje.

Funkcije pametne ure med tekom in kolesarjenjem so na Samsung Galaxy Watch Active 2 dokaj uporabne, predvsem obvestila. Priporočljivo je sicer izklopiti privzeto nastavljeno vibracijo ob vsakem obvestilu, sploh, če sodelujete v več skupinskih pogovorih, saj kmalu postane nadležno. Poleg obveščanja o dogodkih na telefonu ura omogoča tudi poslušanje glasbe in podkastov, kar je priljubljeno opravilo mnogih tekačev, kolesarjev in pohodnikov, a žal je treba podkaste prenašati ročno, med pretočnimi glasbenimi storitvami pa je na voljo zgolj Spotify, ki še zmeraj ne deluje v Sloveniji. Iz istega razloga je neuporabna funkcionalnost plačevanja z uro s Samsung Pay. Rešitve za vse te težave so programske narave in je povsem mogoče, da jih bo Samsung odpravil ob nadgradnji programske opreme.

Tekaške osnove

Kot smo opisali pri preizkusu Apple Watch 5 , sta ključni informaciji za tekače srčni utrip in pretečena razdalja. Srčni utrip je namreč dober pokazatelj vloženega truda, tako da nam ta informacija pomaga pospešiti, če nismo povsem tekaško razpoloženi (tj. leni), ali pa upočasniti, da bomo zmogli priti do konca. Pri tem pa je seveda ključna druga informacija, razdalja, saj je dobro vedeti, koliko smo pretekli, če se denimo želimo prijaviti na kakšno tekaško tekmo. Če še nismo denimo nikoli pretekli 10 kilometrov, bi se bilo nespametno prijaviti na maraton.

Osnovne športne funkcije Samsung Galaxy Watch Active 2

Na strani strojne opreme ima Samsung Galaxy Watch Active 2 vgrajen sprejemnik GPS (ne pa tudi GLONASS ali Galileo) in optični senzor za merjenje srčnega utripa. Na programski strani ima vgrajeno aplikacijo Samsung Health, ki ponuja še cel kup nasvetov in pripomočkov za zdravo življenje, v privzetih nastavitvah pa prične samodejno slediti našim aktivnostim (brez GPS, tega je treba zaradi varovanja zasebnosti potrditi ločeno). Na uro lahko namestimo tudi nekatere druge aplikacije, denimo Stravo, Endomondo in MapMyRun. Odsotnost Nikejeve aplikacije ni presenetljiva glede na njihovo partnerstvo z Applom, sem pa presenečen, da ni Adidas Running (bivši Runtastic), sploh glede na to, da sta nekaj let nazaj Samsung in Adidas skupaj razvijala tekaške dodatke za mobilne telefone.

Uro sem preizkušal med rednimi tekaškimi treningi, tako za kratke kot dolge teke, in pri posebnih vajah, kot je intervalni tek. Spremljanje srčnega utripa sem primerjal z dobro staro Suunto Quest, ki za merjenje srčnega utripa uporablja prsni pas, dokazano najbolj natančno orodje. Razdalje sem primerjal z dejansko izmerjenimi razdaljami na stadionu in z rezultati na telefonu.

Tekaška izkušnja

Ura je na roki med tekom komaj opazna, priložen silikonski pas pa se obnese ravno tako udobno kot večina športnih. Na voljo je tudi z usnjenim pasom, vendar ta ni primeren za športne aktivnosti, zato bodite pozorni pri nakupu oziroma nabavite dva, če vam je sicer usnjen pas bolj všeč ali udoben pri celodnevni nošnji.

Prednameščeni Samsung Health samodejno meri uporabnikove aktivnosti, a se je med redno uporabo izkazal kot nekoliko preveč »navdušen«, saj je meril hojo tudi, ko sem že več minut stal pri miru. Podobno je pri samodejnemu merjenju teka dodal dobrih pet minut glede na izmerjen čas s Stravo. Posledično ni noben izziv doseči že tako nizko zastavljenih ciljev priporočenega vsakodnevnega gibanja, je pa vseeno prijeten občutek, ko te ura nenadoma »pohvali«, da zdravo živiš. Poleg fizičnih aktivnosti omogoča tudi merjenje količine popite vode in dnevnega zaužitja kofeina ter skupnih kalorij, kar je treba vnašati ročno, zraven pa še merjenja spanja in stresa.

Za uporabo med tekom smo preizkusili Stravo in Endomondo, pri čemer slednji podpira samodejno prijavo prek profila na aplikaciji na telefonu, za uporabo Strave pa se je bilo treba še dodatno prijaviti prek brskalnika s posebno štirimestno šifro, kar je precej zamuden in nepotreben korak. Prav tako se niso pravilno sinhronizirali profilni podatki med aplikacijami na uri in telefonu, saj je denimo Strava želela meriti razdaljo v miljah, Endomodo pa je na uro namesto dejanskih podatkov o starosti in teži, ki so na voljo v aplikaciji, vnesel generične.

Samsung Galaxy Watch Active 2

Med samo uporabo sta se aplikaciji odlično odrezali, saj na zaslonu ure ponudita ključne podatke, v Endomodno pa je prikaz celo preprosto prilagoditi. Podobno kot Apple Watch 5, ima tudi Samsung Galaxy Active 2 zmeraj vklopljen zaslon, ki se osvetli, ko jo približamo obrazu. To je priročno za spremljanje podatkov med tekom, nova obvestila pa se samo za trenutek pojavijo na zgornjem delu zaslona, tako da ne prekrivajo nobenih ključnih informacij. To seveda velja zgolj, če imamo s seboj telefon, saj so brez povezave v omrežje opomniki edina obvestila, ki jih prejemamo na uro. Na voljo je tudi različica s povezavo LTE, ki obvestila pošilja, ko je povezana v omrežje, ne glede na bližino telefona. Poleg teka aplikaciji merita tudi aktivnosti pri kopici drugih športov, kar izberemo ob zagonu aplikacije. V Stravi so ti razporejeni v krogu okoli zaslona – v skladu s siceršnjim uporabniškim vmesnikom naprave – a je treba biti pozoren pri izbiri, saj so si denimo ikone za tek v dvorani, tek na prostem in pohodništvo zelo podobne, ime aktivnosti pa se izpiše šele, ko (oz. če) se po končani aktivnosti vrnemo nazaj na ta zaslon. Endomondo ima bolj klasičen meni in možnost govornih povratnih informacij z obvestili o razdalji, tempu in srčnem utripu ob vsakem pretečenem kilometru.

Med preizkušanjem se je senzor srčnega utripa izkazal za presenetljivo natančnega. Med počasnim, enakomernim tekom je bila razlika med podatki izmerjenimi z uro in kontrolnimi iz prsnega pasa le par utripov srca, med hitrejšim tekom, intervali in podobnim hitrim spreminjanjem tempa, pa je merilec na Samsung Galaxy Watch Active 2 zaostajal le dobrih deset sekund in ne skoraj minuto, kot smo izmerili z Apple Watch 5. Za rekreativno vadbo je to povsem dovolj natančno, seveda pa smo pri uri opazili iste težave kot pri vseh ostalih napravah, ki utrip merijo na zapestju: napake se pojavijo in večajo, ko se premikamo, če pas ure ni dovolj zatesnjen, če dežuje ali se potimo. Kolega je med testom na dlani Samsung Galaxy Watch podrobno razložil, kako in zakaj:

Žal pa ima optična tehnologija merjenja veliko omejitev, na natančnost pa vpliva veliko »spremenljivk«, zato tudi za to tipalo velja podobo kot za vsa ostala. Lahko je solidno natančno, če mirujemo, premikanje, premalo zategnjen pašček, temnejša koža in preveč vlage na zapestju pa vplivajo na natančnost zaznave srčnega utripa. … Na začetku teka lahko srčni utrip takoj skoči na najvišji možni, čeprav v resnici srce še ni ponorelo, ali pa se na grafikonu pojavijo odkloni navzgor ali navzdol, ki niso povezani s pravim srčnim ritmom. Kljub temu so zbrani podatki lahko uporabni, le ne smemo jim popolnoma zaupati.
Povsem druga zgodba je bila natančnost merjenja razdalje z GPS. Občasno sploh ni našel signala, sicer pa je med običajno pokazal manj od razdalje, kot je bila izmerjena z drugimi metodami oziroma na stadionu, razlika pa se je še potencirala med tekom v gozdu. Drevesa motijo signal, zato ura namesto natančnega merjenja poti to izračunava, pri čemer občasno izpušča ovinke, kar je v primeru te ure naneslo na celih 10 odstotkov oziroma 1 kilometer pri desetkilometrskem teku. Pri krajših tekih po mestu so bile razlike manjše, denimo pri 2 kilometrih cestnega teka, je bila razlika 50 metrov. Za rekreativno rabo so odstopanja pri cestnem teku povsem sprejemljiva, medtem ko se je pri teku po gozdu treba zavedati, da gre za približek. K sreči odstopanje kaže krajšo pretečeno razdaljo in ne daljše, tako da uporabniku ne daje lažnega prepričanja o njegovih sposobnostih, ki bi ga lahko spodbudila k prijavi na tek, ki presega njegove zmožnosti.

Samsung Galaxy Watch Active 2

Uro sem preizkusil tudi med kolesarjenjem po mestu, igro košarke in nekaterimi drugimi aktivnostmi, kjer je merila utrip in razdalje, ki pa jih nismo ločeno preverjali z drugimi napravami. Uporabniška izkušnja je bila v redu, saj je zaradi velikosti in tega, kako se prilagaja roki, skorajda nisem opazil, obvestila pa so nemoteča in priročna. Uro sem preizkušal v povezavi z iPhonom in čeprav se napravi povežeta hitro in brez težav, pa ponovne povezave ne znata vzpostaviti samodejno, temveč je treba vsakič zagnati aplikacijo Samsung Galaxy Watch. To je nadležno, saj se povezava prek bluetootha prekine že, če odidemo v drugo sobo brez telefona. Zato tudi ni napačno pogosto priporočilo preizkuševalcev pametnih ur, da najboljšo izkušnjo dobimo, če imamo uro in telefon istega proizvajalca. V trenutni generaciji naprav pametne ure služijo predvsem kot razširitev mobilnih telefonov in tako je smiselno poskrbeti, da sta obe napravi kar najbolje usklajeni.

Sklepna beseda

Samsung Galaxy Watch Active 2 je zelo kakovostna pametna ura, ki jo odlikujeta nevpadljivost in dolga avtonomija baterije. Ponudba aplikacij za njen ekosistem bi lahko bila večja in bolj razširjena, čeprav je za večino osnovnih funkcionalnosti poskrbljeno. Kot športni oz. konkretno tekaški pripomoček razočara z nenatančnostjo merjenja razdalje, kar je zelo pomembna informacija pri resnem treningu. Po drugi strani je merjenje srčnega utripa precej natančno in ta informacija je rekreativnemu tekaču, ki je vajen utečenih prog, lahko še pomembnejša. Skratka, Samsung Galaxy Watch Active 2 je priporočljiva izbira za lastnike Samsungovih telefonov, ki potrebujejo osnovne funkcionalnosti pametne ure in bi to želeli uporabljati tudi za rekreativno športanje.