Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Za tiste, ki uporabljate osebne računalnike, smo spodaj zapisali nekaj napotkov za njihovo uporabo. Z njihovim upoštevanjem lahko povečate svojo varnost in zasebnost. Verjamemo, da vam bodo nekateri spodnji napotki že znani. Pa se jih tudi držite?

Uporaba antivirusnega programa

Antivirusni programi so že dolgo časa eden izmed stebrov varnosti in zasebnosti na osebnih računalnikih. Prav zato je še kako pomembno, da imate na svojem osebnem računalniku enega nameščenega. Izbira antivirusnih programov je zelo pestra in veliko je zelo dobrih. Dobri so na primer Bitdefender, Kaspersky in Avira.

Uporaba požarnega zidu

Tudi požarni zid je še kako pomemben za zagotavljanje varnosti in zasebnosti na osebnih računalnikih. Preverite v nastavitvah operacijskega sistema, ali je pri vas vklopljen.

Pazljivo pri uporabi elektronske pošte

Elektronska pošta je lahko še kako nevarna, če smo pri uporabi nepazljivi. Če v svoj e-poštni predal dobite kakšno elektronsko sporočilo neznane oziroma nezaupanja vredne osebe, h kateremu je dodana povezava ali pa datoteka, povezave ali datoteke ne odpirajte. Z odpiranjem lahko ogrozite svojo varnost in zasebnost.

Prav tako neznancem oziroma nezaupanja vrednim osebam ne posredujte pomembnih podatkov (svojega rojstnega datuma, svoje zasebne telefonske številke, podatkov o svojem bančnem računu …) po elektronski pošti. Lahko, da imajo zle namene. Teh podatkov jim ne posredujte niti na drugih koncih interneta.

Odpiranje preverjenih aplikacij

Veliko ljudi danes z interneta presnemava piratsko programsko opremo. Se je pa dobro zavedati, da takšna programska oprema lahko prinese več nevarnosti. Med drugim lahko računalnik okuži s trojanskim konjem. Vsekakor vam toplo priporočamo, da uporabljate originalno oziroma legalno programsko opremo.

Nadgrajevanje programske opreme

Če vam operacijski sistem ali pa kakšen program ponudi nadgradnjo, nikar ne odlašajte z njenim nameščanjem. Lahko, da so v tej nadgradnji pomembni varnostni popravki in seveda je dobro, da se te čim prej namesti.

Varna Raba Racunalnikov 2

Pazljivo pri uporabi spletnih družbenih omrežij

Spletna družbena omrežja so lahko super stvar. Vseeno pa so lahko tudi nevarna, če pri njihovi uporabi nismo pazljivi. Predlagamo, da na naši spletni strani preberete članek, v katerem smo zapisali napotke za varnejšo in zasebnejšo uporabo teh omrežij.

Preverjanje spletnih strani

Ko boste naslednjič želeli kupiti izdelek iz neke spletne trgovine, bodite zelo pozorni na to, ali je ta spletna trgovina sploh zaupanja vredna. Če se njen internetni naslov začne s HTTPS ali če je zraven njenega spletnega naslova prikazana ključavnica, ki ob kliku prikaže napis »Povezava je varna«, je to znak, ki bi lahko kazal, da je varna. Ni pa nujno.

Če ima neka spletna trgovina del besedila v enem, del pa v drugem jeziku, je to sumljivo. Lahko, da je lažna. Prav tako je lahko sumljivo, če ima polno slovničnih napak. To bi lahko pomenilo, da so tuji nepridipravi z Google Translatom prevedli v naš jezik neko svojo spletno stran. Seveda pa prevod v tem primeru ni idealen.

Izogibanje vnašanju pomembnih podatkov v javne računalnike

Uporaba javnih osebnih računalnikov je vsekakor lahko tvegana. Če boste v takšne osebne računalnike vnesli kakšne pomembne podatke (npr. uporabniška imena in gesla svojih profilov na družbenih omrežij), lahko do njih pride kdo drug. Zato vam priporočamo, da pomembnih podatkov v takšne računalnike ne vnašate.

Na javnem osebnem računalniku je lahko naložen beležnik tipkanja (angl. keylogger). Torej program, ki beleži tipkanje. Prek njega lahko nato nepridiprav pride do podatkov, ki ste jih vnesli v računalnik.

Uporaba močnih gesel

Na osebnem računalniku uporabljajte gesla, ki jih ni lahko uganiti. Gesla naj bodo dolga. Pri njih uporabite različne znake ter velike in male črke. Pri geslih glejte na to, da niso sestavljena iz zaporednih tipk na tipkovnici ali iz vašega imena ali imen vaših bližnjih. Prav tako ne smejo biti sestavljena iz vaše letnice rojstva.

Vir: Samsungmobilepress.com