Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Koga vse navdihujejo (in strašijo) strele?

Renata Anžič Trtnik
Renata Anžič Trtnik
Pred 184 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Tokrat pa smo zašli v malce lahkotnejše teme in se dotaknili le nekaj najbolj znanih stvaritev filmske in glasbene umetnosti, ki imajo z nevihtami vsaj nekaj skupnih točk.

Eden od filmov, ki ne varčuje s prikazom nevihtnih scen, polnih gromov in strel, je Thor, ki je na platna prišel leta 2011, leta 2022 pa mu je sledil novi del Marvelove uspešnice s podnaslovom Ljubezen in grom. Film prikazuje zgodbo nordijskega boga groma Thora (igra ga Chris Hemsworth), ki je izgnan na Zemljo in se mora naučiti ponižnosti, preden si lahko povrne svoje moči. Thor je v nordijski mitologiji bradati in rdečelasi bog groma, ki uporablja kladivo, s katerim ustvarja tornade, nevihte, strele, grome.

Strele Anzic Avg23 Thor

Še en film, ki vključuje nevihtne prizore z gromi in strelami, je znanstvenofantastična mojstrovina Bližnja srečanja tretje vrste (Close Encounters of the Third Kind) iz leta 1977, ki ga je režiral Steven Spielberg. Film se vrti okoli skupine posameznikov, ki doživijo stik z Nezemljani. Nevihte so upodobljene v ključnih trenutkih, kar povečuje občutek skrivnosti in strahospoštovanja do srečanj, je pa veliko bliskanja in drugih svetlobnih učinkov predvsem umetnega izvora, ki ga povzročajo prikazanja tuje vrste.

Akcijsko-avanturistični film Twister (1996) je plod pisatelja Michaela Crichtona, režiral ga je Jan de Bont, kot eden od producentov pa je bil soudeležen tudi nepogrešljivi Steven Spielberg. Zgodba se osredotoča na lovce na nevihte, ki preučujejo in poskušajo razumeti tornade. Močne nevihte, upodobljene v filmu, pogosto spremljajo grmenje in strele, kar prispeva k močnejšemu doživljanju zgodbe in napetosti.

Tu je še nekaj primerov, ki vključujejo neposreden učinek strele, ko v nekaj udarijo, ali pa kot posreden element v filmu, kjer se učinek svetlobe in zvoka naravnih nevihtnih pojavov uporablja za dramatizacijo prikazanega:

Nazaj v prihodnost (Back to the Future; 1985): V tem ikoničnem znanstvenofantastičnem filmu režiserja Roberta Zemeckisa ima strela ključno vlogo v zapletu. Vrhunec filma vključuje časovni stroj oziroma avtomobil DeLorean, v katerega udari strela, da ustvari potrebno energijo za potovanje skozi čas.

Strele Anzic Avg23 Btf

Izganjalci duhov (Gostbusters; 1984) in drugi film istoimenske franšize s podnaslovom Zapuščina (2016): V tej znanstvenofantastični komediji je strela prikazana, ko izganjalci poskušajo premagati na videz prijazno pošast. V obeh filmih ekipa uporablja protonsko orožje, s katerim izstreli naravnim strelam podobne energijske. Pravi spektakel svetlobe in grmenja!

Strele Anzic Avg23 Ghostbusters

Čarovnikov vajenec (The Sorcerer's Apprentice; 2010): Ta domišljijski film vključuje prizor, kjer protagonist, ki ga igra Jay Baruchel (v filmu igra tudi Nicholas Cage), uporablja magijo za nadzor elektrike in ustvarja strele, da napade svoje sovražnike.

Mumija (The Mummy; 1999): Čeprav ta pustolovski film ni posebej osredotočen na nevihte, vključuje prizore, kjer starodavna mumija Imhotep pričara nevihte in nadzoruje strele za svoje zlobne namene, kar ustvarja vizualno osupljiv učinek.

Frankenstein (1931): V klasičnem romanu pisateljice Mary Shelley, objavljenem leta 1818, je strela ključna pri ustvarjanju pošasti, sestavljene iz človeških delov, ki je postala ikona filmskega platna vseh časov. Dr. Victor Frankenstein, obsedeni znanstvenik, oživi svoje bitje med nevihto z izkoriščanjem moči strele.

Na tem mestu na hitro omenimo še dve vidnejši dokumentarni seriji. Da tornade izsledijo, sledijo in posnamejo, pogosto zahteva posebno opremo in strokovno znanje. Čeprav so udari strel nepredvidljiv naravni pojav, jih je še vedno mogoče spoznati v dokumentarnih filmih, ki se osredotočajo na ekstremno vreme, naravne nesreče ali znanstvena raziskovanja.

Storm Chasers (2007-2012): Ta dokumentarna TV-serija prikazuje profesionalne lovce na nevihte, ko spremljajo hude vremenske dogodke, vključno z nevihtami, tornadi in strelami. Poudarek je na lovu na nevihto in ne na določenih udarih strel, pa vendar epizode pogosto prikazujejo dramatične posnetke strel med zaporedji neviht.

Strele Anzic Avg23 Storm Chaser

Tornado Alley (2011): Glavni poudarek tega dokumentarca je na tornadih, vendar so nevihte pogosto prisotne v istih vremenskih sistemih. Med sekvencami neviht je mogoče videti strele, ki prispevajo k intenzivnemu in dinamičnemu vzdušju filma, pokažejo pa svojo surovost in dejstvo, kako nevarne in nepredvidljive so.

Najdemo omenjene pojave tudi v glasbi? Seveda, preberite naslove, naslonite se nazaj, zavrtite si skladbe, prisluhnite besedilom in uživajte!

Thunderstruck izvajalca AC/DC: Klasična rock himna iz leta 1990 vsebuje močne kitarske rife in besedila, ki izražajo energijo in intenzivnost nevihte. Ne morete sedeti ob tej skladbi, preverjeno!

Strele Anzic Avg23 Clanek

Riders on the Storm skupine The Doors: Ta kultna pesem skupine The Doors, ki je bila izdana leta 1971, združuje elemente rocka in džeza ter ustvarja temačno, atmosferično razpoloženje, ki spominja na nevihto.

Thunder skupine Imagine Dragons: Pop rock komad skupine Imagine Dragons je izšel leta 2017. Uspešnica!

Lightning Crashes skupine Pearl Jam: Komad z albuma No Code iz leta 1994 se sklicuje na strelo in grom ter ustvarja živo glasbeno vzdušje.

Strele Anzic Avg23 Clanek2
Tudi pri Telekomu so pomislili na vas: uporabniki mobilnih in fiksnih storitev Telekoma Slovenije se lahko naročijo na brezplačno storitev Strela alarm. O možnih udarih strel na vaši lokaciji boste pravočasno obveščeni prek SMS-a.

Kako se naročite na SMS-storitev Strela ALARM?

Pošljite SMS s ključno besedo STRELA (presledek) in svojim uporabniškim imenom za fiksne storitve na številko 041 145 000.
Primer: STRELA novakjan na 041 145 000


Lahko pa si postopek naročanja ogledate v kratki videoanimaciji.
Svoje uporabniško ime najdete na mesečnem računu ali v Mojem Telekomu.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih FacebookInstagramTwitter in TikTok.