Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Delovni dan kibernetskega kriminalca

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 344 dnevi
·
Čas branja: 4
·
Poslušaj vsebino

Ležim buden v postelji in gledam budilko, ki kaže 5:59. Čakam, da preklopi na 6:00 in da se oglasi alarm. KLIK. Alarm zazvoni jaz pa ga po hitrem postopku utišam. Žena še vedno spi, otrok tudi. Počasi grem do kopalnice in se stuširam, umijem zobe, se oblečem in krenem proti kuhinji. Pripravim kavo, jo spijem in sedem v avto.

Na cesti je precejšnja gužva in še vedno mi ni jasno zakaj so ponedeljki tako polni. Ali je vzrok v študentih in dijakih, ki se v začetku tedna pripeljejo v prestolnico? Ne vem, najbrž pa bom ravno zaradi gužve zamudil v službo.

Medtem, ko vstopam v pisarno se Jure in Tina pogovarjata s fotokopircem in ne opazita, da že sedim in vklapljam računalnik. Ko preberem vse maile, me Jure končno opazi in vpraša ali bom danes izpolnil delovni plan. Upam, odgovorim, in krenem nalagati novo bazo kontaktov na katere bom danes ciljal. Imam novo skupino za katero upam, da bo še bolj plodna od prejšnje, saj mi šef iz dneva v dan dviguje plan. Če bo dobra realizacija sledi nagrada, ki ni majhna in je moj veliki motivator na koncu meseca.

Kibernetski Kriminal 1

Končno naložim novi » email template« in se odločim, da grem danes poskusiti srečo z njim. Sporočilo leti na 50.000 naslovov in skoraj takoj po odpošiljanju že dobivam prve klike. Začnem s korelacijo detajlov in pripravljanjem podrobnosti za širjenje izsiljevalske programske opreme.

Po aktivaciji šifriranja diskov odidem na malico in se poskušam ne preveč navduševati nad plenom, čeprav imam občutek, da bo danes uspešen dan.

Malica je bila super, srečal sem tudi starega prijatelja s katerim sem delal dokler nisem odšel v »napadalno skupino«. Ko se vrnem k pisalni mizi ugotovim, da sem danes zadel jackpot. Več kot 100 okuženih, med njimi ena bolnišnica in velik računovodski servis.

Takoj pošljem ponudbe za dešifriranje podatkov na okuženih računalnikih. Računovodski servis brez pogajanja pristane na plačilo 8 Bitcoinov, iz bolnišnice pa me prosijo za popust, saj je 20 Bitcoinov za njih enostavno preveč. Ker me skrbi za njihove podatke, jim ponudim ceno 15 Bitcoinov, pod to ceno pa nikakor ne morem iti. Tudi oni pristanejo in do konca delovnega dne izvedejo transakcijo.

Seveda se potrudim, da čim prej dešifriramo vse zaklenjene podatke, ponudim jim tudi dodatno pomoč v kolikor bi bilo potrebno kakšen disk restavrirati, vendar ne potrebujejo pomoči.

Ura je malo čez 16:00 in počasi uredim še štiri zahteve po dešifriranju manjših sistemov. Vsak je težak 1,5 Bitcoina.

Končno je čas, da spakiram prenosnik in se odpravim domov. Danes je bil uspešen dan in prepričan sem v bonus nagrado, ki jo potrebujem za obnovo fasade.

DEJSTVO: Verjemite, vsi tisti, ki se borimo proti kibernetskemu kriminalu poslušamo vsak dan podobne zgodbe. Žrtve so fizične osebe, podjetja in državne ustanove. Bodite samoiniciativni in poskrbite za svojo varnost!!!

(Prirejeno po Craigu Fordu)