Revidirano Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za leto 2022
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 1 april 2023
Revidirano Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za leto 2022
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na svoji 12. redni seji, ki je potekala v sredo, 26. aprila 2023, potrdil Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za leto 2022.

V letu 2022 je na globalnih trgih prihajalo do pomanjkanja ter predvsem občutnega dviga cen energentov, surovin, polprevodnikov in opreme, na zaostrene razmere pa se je Skupina Telekom Slovenije ustrezno odzivala, kar se odraža tudi v doseženih rezultatih poslovanja.

Skupina Telekom Slovenije je v letu 2022 ustvarila 652,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je odstotek več kot v predhodnem delu, in 659,0 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je prav tako odstotek več kot v predhodnem letu in na ravni načrtovanega. Družba Telekom Slovenije je za 5 % povečala prihodke na veleprodajnem trgu, povečuje tudi prihodke na področju finančnih storitev, eZdravja, zavarovanj in v IKT-segmentu. Avtenta, ki s svojimi rešitvami podpira digitalizacijo podjetij, je v letu 2022 ustvarila za 22 % več prihodkov od prodaje kot leto pred tem. Za 7 % so bili višji tudi prihodki od prodaje družbe GVO, ki je okrepila svojo prisotnost na trgu ter povečala prihodke na področju upravljanja in vzdrževanja odprtih širokopasovnih omrežij. IPKO je ustvaril 79,0 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za 11 % več kot v letu 2021; prihodki mobilnih storitev so bili višji za 16 %.

V letu 2022 je Skupina Telekom Slovenije ustvarila za 2 % višji dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA), kot je bilo načrtovano. EBITDA na ravni Skupine Telekom Slovenije je dosegel 216,5 milijona evrov. Če bi cene energentov ostale na ravni leta 2021, bi bil dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo na ravni leta 2021. V čistih prihodkih od prodaje je imel EBITDA 33,2-odstotni delež. Po obračunu davka iz dobička z odloženimi terjatvami za davek je Skupina Telekom Slovenije leto 2022 zaključila s čistim dobičkom v višini 37,5 milijona evrov, kar je na ravni leta 2021, in za 35 % več od načrtovanega. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v letu 2022 dosegel 50,4 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja, prilagojen za stroške elektrike, bi bil v letu 2022 glede na leto 2021 višji za 7 %.

Z namenom zagotavljanja najsodobnejših storitev in celovitih IKT-rešitev skupina skrbi za stalen razvoj omrežja in najsodobnejših tehnologij ter ustvarjanje najboljše uporabniške izkušnje na vseh točkah stika. V letu 2022 je bilo na ravni Skupine Telekom Slovenije za investicije namenjenih 167,8 milijona evrov, od tega dobri dve tretjini za razvoj omrežja ter rešitev za zasebne in poslovne uporabnike. V Sloveniji je bil priklop na dostopovno optično omrežje omogočen dodatnim 30.909 gospodinjstvom, tako da Telekom Slovenije, d.d., skupno priklop na lastno optično omrežje omogoča že več kot 442.000 slovenskim gospodinjstvom. Telekom Slovenije z mobilnim omrežjem 5G pokriva več kot 40 % prebivalstva, z omrežjem LTE/4G pa več kot 97 % prebivalstva. Zmogljivo dostopovno optično omrežje Telekoma Slovenije uporabljajo vsi večji domači operaterji, v mobilnem omrežju Telekom Slovenije omogoča nacionalno gostovanje.

Predlog uporabe bilančnega dobička za leto 2022
Uprava je skupaj z nadzornim svetom družbe pripravila predlog uporabe bilančnega dobička za leto 2022. Skupščini delničarjev družbe, ki bo 16. junija 2023, bo posredovan predlog, da bilančni dobiček, ki za leto 2022 znaša 40.292.646,55 evrov, ostane nerazporejen, kar odstopa od uveljavljene dividendne politike v preteklosti.

Razlog za takšen predlog je koriščenje pomoči za blažitev visokih cen električne energije skladno z Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK). Zakon določa, da družbe niso upravičene do pomoči, če v letu 2023 ali za leto 2023 izplačujejo dobiček. Takšno izplačilo bi torej družbi Telekom Slovenije povzročilo obvezo vračila pomoči v trenutno ocenjeni višini 3,8 milijona evrov. Delničarji imajo pravico na skupščini predlagati in sprejeti tudi drugačne predloge uporabe bilančnega dobička.

Glede na predlagano neizplačilo dividend v letu 2023 si bosta uprava in nadzorni svet prizadevala, da se ob upoštevanju poslovnih in finančnih okoliščin skupščini delničarjev v letu 2024 predlaga, da se izplača celotni razpoložljivi bilančni dobiček leta 2022, kar bi predstavljalo dividendo v višini približno 6 evrov na delnico.

DOKUMENTI
Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za leto 2022
Klikni za prenos .pdf dokumenta
SPOROČILA ZA MEDIJE
23. 3. 2023
Strokovnjaki Telekoma Slovenije opozarjajo na pomen ustrezne skrbi za kibernetsko varnost
3. 3. 2023
20.000 evrov donacije za obnovo mladinskega doma na Debelem rtiču
17. 1. 2023
Telekom Slovenije je že drugo leto zapored prejel ugledno mednarodno priznanje TOP Employer
POSLOVNE NOVICE
Agencija za varstvo konkurence ustavila postopek proti Telekomu Slovenije
31. marca 2023 smo s strani Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) prejeli sklep, s katerim je postopek ugotavljanja kršitve 9. člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ustavila. AVK je postopek uvedla 4. oktobra 2004 po uradni dolžnosti, in sicer na podlagi prijave potrošnika zaradi očitka zlorabe prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom prek bakrenega omrežja (priključitev ADSL s predhodnim zakupom ISDN). 25. oktobra 2013 je AVK izdala odločbo, da je Telekom Slovenije v obdobju od 1. decembra 2002 do 5. septembra 2005 zlorabljal prevladujoči položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom prek bakrenega omrežja, ki jo je Upravno sodišče sprva potrdilo, vendar pa je Vrhovno sodišče ugodilo reviziji Telekoma Slovenije ter sodbo z dne 9. decembra 2014 zaradi zmotne uporabe materialnega prava razveljavilo, zadevo pa vrnilo Upravnemu sodišču v novo sojenje. Slednje je s sodbo, izdano 3. novembra 2015, tožbi Telekoma Slovenije ugodilo, odločbo AVK z dne 25. oktobra 2013 pa odpravilo ter zadevo vrnilo v ponovni postopek. AVK je po obnovi postopka 30. marca 2023 izdala sklep o ustavitvi postopka z obrazložitvijo, da v ponovljenem postopku, skladno z navodili sodišča, ni uspela pridobiti dokazov o obstoju ustrezne tehnične rešitve pred 3. marcem 2005 in posledično izračunov ekonomskega učinka.
Kolektivna odškodninska tožba
23. marca 2023 smo s strani Okrožnega sodišča v Ljubljani prejeli kolektivno odškodninsko tožbo, ki jo je zoper družbo vložilo Vseslovensko združenje malih deležnikov, in sicer zaradi vračila prikrajšanja v ocenjeni višini 122.689.762,25 EUR s pripadki. Hkrati smo s strani sodišča prejeli poziv k odgovoru na tožbo glede obstoja pogojev za odobritev kolektivne odškodninske tožbe. Vtoževani zahtevek naj bi predstavljal prikrajšanje, ki naj bi ga naročniki družbe utrpeli v obdobju od 1. januarja 2018 do 1. decembra 2022. Na tožbo bomo odgovorili v zakonitem roku.
Prejeli smo sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani
16. januarja 2023 smo s strani Okrožnega sodišča v Ljubljani prejeli sklep, s katerim je sodišče ustavilo postopek, v katerem sta družbi POP TV in Kanal A z nasprotno tožbo od Telekoma Slovenije zahtevali plačilo odškodnine v višini pcto. 58.154.012,16 EUR s spp. Ustavitev postopka je posledica umika tožbe, ki jo je Telekom Slovenije vložil proti družbama POP TV in Kanal A ter umika nasprotne tožbe, ki sta jo zoper Telekom Slovenije vložili navedeni družbi.
Posli članov uprave z delnico TLSG
Vesna Prodnik, članica uprave, je 10. februarja 2023 kupila 400 lotov delnic družbe, in sicer po ceni 53,50 evra za delnico v skupni vrednosti 21.400,00 evrov. Boštjan Škufca Zaveršek, podpredsednik uprave, pa je 20. marca 2023 kupil 380 lotov delnic družbe, in sicer po ceni 52,00 evra za delnico v skupni vrednosti 19.760,00 evrov.
Pilotni projekt daljinskega odčitavanja vodomerov
Skupaj s partnerji smo za Rižanski vodovod Koper vzpostavili pilotni projekt daljinskega odčitavanja vodomerov na več kot sto lokacijah v Kopru, Izoli in Podgorju. Rešitev omogoča daljinsko odčitavanje porabe in natančnejši obračun dobavljene vode, podroben nadzor nad vodnim omrežjem, optimizacijo upravljanja z vodnimi viri, digitalno spremljanje porabe, identifikacijo okvar in izgub ter hitro posredovanje ob morebitnih izlivih vode pri odjemalcih. Zaradi naprednih tehnologij sistem omogoča daljinsko brezžično odčitavanje vodomerov tudi na razdalji več kilometrov, poleg tega deluje tudi tam, kjer je brezžično odčitavanje sicer težje, kot so vodni jaški (ki so globoki, armirani in pokriti z železnim pokrovom) ter območja, kjer je signal omrežja šibkejši. Gre za prvi takšen sistem v Sloveniji.
Fakulteta za elektrotehniko ima raziskovalno in testno okolje 5G
V Telekomu Slovenije z namenom razvoja znanja in kompetenc mladih za nadaljnjo digitalizacijo in tehnološki razvoj tesno sodelujemo tudi s fakultetami. Tako smo med drugim glavni pokrovitelji programa Multimedija na Fakulteti za elektrotehniko, na fakulteti pa smo skupaj s partnerji vzpostavili tudi raziskovalno in testno okolje 5G. Sodobna oprema je na tehničnih fakultetah ključna za izobraževanje mladih, ki so in bodo ustvarjalci digitalne prihodnosti.
E-oskrba zagotavlja varno bivanje v domačem okolju
V Telekomu Slovenije smo skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije, s katero smo bili izbrani za izvajalca projekta ministrstva za zdravje »E-oskrba na domu«, v okviru katerega je storitev E-oskrba skoraj 5.000 upravičencem do 30. 9. 2023 v celoti sofinancirana iz sredstev Evropskega socialnega sklada, v nekaj mesecih zapolnili vsa razpoložljiva mesta. V asistenčni center, ki je uporabnikom E-oskrbe na voljo 24 ur na dan, mesečno prejmemo okoli 1.500 klicev. Veliko klicev prejmemo zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja, kot so težave s krvnim tlakom ali z dihanjem, slabost, bolečine v srcu in podobno. Okoli 30 klicev mesečno je zaradi padca v domačem okolju, pri okoli 30 klicih pa je potrebna intervencija službe nujne medicinske pomoči, gasilcev ali policije. Med 100 in 150 klicev uspešno rešimo s pomočjo svojcev. Večino predstavljajo klici, pri katerih uporabniki potrebujejo pogovor in nasvet, kar jim daje občutek varnosti, saj jim je nekdo na voljo za pomoč, ko jo potrebujejo.
V Kranjski Gori in Planici na voljo brezplačen internet in sodobno 5G-omrežje
Mobilno omrežje 4G in 5G smo v Kranjski Gori in Planici nadgradili s še višjimi kapacitetami in še višjimi hitrostmi. Na ta način je zmogljivo omrežje pripravljeno in prilagojeno na način, da zagotavlja popolno stabilnost in zanesljivost tudi ob hkratnem izjemno povečanem številu uporabnikov. Za občino Kranjska Gora smo zaključili tudi s projektom vzpostavitve brezplačnega brezžičnega interneta WiFi4EU, ki poteka v okviru pobude Evropske unije za namestitev točk za dostop do brezžičnega interneta po vsej Evropi.
Iskanje TV-vsebin z glasom je že nekaj povsem običajnega
Podatki kažejo, da slovenski uporabniki izjemno dobro sprejemajo tehnološke novosti, saj je v dobrih štirih letih že več kot 140.000 naročnikov Telekoma Slovenije pričelo TV-vsebine iskati z glasom. Iskanje z glasovnimi ukazi omogoča, da uporabniki enostavno povedo, kaj bi radi gledali – naslov filma ali serije, ime igralca, TV-program, športni dogodek in podobno. Iskanje vsebin z glasovnimi ukazi v slovenskem jeziku smo s TV-platformo NEO omogočili konec leta 2018, rešitev pa je rezultat razvoja naših strokovnjakov. Zato se platforma sproti in hitro prilagaja navadam slovenskih TV-gledalcev.
Telekom Slovenije in TSinpo pristopila k Listini raznolikosti
Družbi Telekom Slovenije in TSinpo sta ob mednarodnem dnevu človekovih pravic podpisali Listino raznolikosti. S pristopom k Listini raznolikosti smo se zavezali k nadaljnji gradnji kulture raznolikosti, enakosti in vključenosti tako znotraj našega podjetja kot izven njega. Gre za naslednji korak, ki v celoti temelji na naših vrednotah in dosedanjih aktivnostih, s katerimi skrbimo za raznolikost ter vključenost in povezanost vseh zaposlenih.
PRODAJNE NOVICE
Prenovljeni paketi NEO
Uporabniške navade se spreminjajo, zato ponudbo nenehno posodabljamo. Skladno s tem smo prenovili pakete NEO, v katere smo vključili še hitrejši internetni dostop in TV-programsko shemo z bogatimi vsebinami. Vse ostalo si lahko uporabniki prilagodijo sami: paket lahko dopolnijo z različnimi programskimi opcijami, si povišajo hitrost interneta, vključijo storitev Varen splet, nadgradijo programsko shemo ali pa dodajo fiksno telefonijo z neomejenimi klici v fiksna in mobilna omrežja v Sloveniji.
Preberi več
Več prenosa podatkov v paketih Naj
Trendi uporabe mobilnih storitev kažejo, da uporabniki potrebujejo vedno več prenosa podatkov, pri tem pa se povečuje predvsem ogled video vsebin in uporaba različnih aplikacij. Skladno s tem smo zasnovali mobilne pakete, ki odgovarjajo potrebam uporabnikov, tako da smo vanje vključili praktično neomejen prenos podatkov v našem omrežju in več kot 20 GB prenosa podatkov v državah EU. Naši uporabniki ne pristajajo na kompromise in so navajeni, da v našem omrežju storitve delujejo varno in zanesljivo.
Preberi več
Pomladna ponudba programa zvestobe
Članom programa zvestobe je na voljo posebna ponudba izdelkov za pomladne hišne in vrtne aktivnosti, top ponudba meseca pa je električni skiro. Člani programa zvestobe lahko svoje točke zamenjajo za nakup izdelkov na obroke in pri tem uveljavljajo ugodnosti ali pa točke unovčijo za katero od drugih ugodnosti.
Preberi več
Storitev Varen splet za zaščito naprav in omrežja
Število kibernetskih napadov na posameznike in podjetja se povečuje, zato uporabnikom priporočamo storitev Varen splet, ki omogoča enostavno in celovito zaščito računalnikov, mobitelov, pa tudi poslovnih omrežij. Mobilne naprave lahko zaščitite za 0,99 evra na mesec, domače internetno omrežje pa za 1,49 evra na mesec.
Preberi več
NAPOVED DOGODKOV
11. 5. 2023 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije za obdobje januar - marec 2023
11. 5. 2023 Sklic 36. skupščine delničarjev družbe
16. 6. 2023 36. skupščina delničarjev družbe
19. 6. 2023 Objava sklepov 36. skupščine delničarjev družbe
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                  
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana