Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v letu 2017
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 1 april 2018
Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v letu 2017
Nadzorni svet Telekoma Slovenije, d.d., je na svoji 9. redni seji, ki je potekala v sredo, 4. aprila 2018, potrdil Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za leto 2017.

Skupina Telekom Slovenije je v letu 2017 ustvarila 726,0 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za dober odstotek več od načrtovanih in za 2 % več kot v letu 2016. Čisti prihodki od prodaje na ravni Skupine Telekom Slovenije so v letu 2017 dosegli 716,2 milijona evrov, kar je za 14,4 milijona evrov več od doseženih v letu 2016. Družba Telekom Slovenije, d.d., je dosegla 645,2 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 1 % oz. za 5,7 milijona evrov več kot v letu 2016. Ob tem je družba Telekom Slovenije, d.d., prihodke IT-storitev v letu 2017 povečala za 18 %. Družba Telekom Slovenije, d.d., je, v primerjavi z letom 2016, za 5 % povečala tudi število širokopasovnih priključkov, Ipko je na Kosovu število širokopasovnih priključkov povečal za 7 %, Blicnet v Bosni in Hercegovini pa za 5 %. Skupno je Skupina Telekom Slovenije v letu 2017, v primerjavi z letom prej, število širokopasovnih priključkov povečala za 6 %.

Zaradi plačilne nesposobnosti predvsem na medoperaterskem trgu je Skupina Telekom Slovenije v preteklosti slabila relativno visok znesek terjatev, zaradi dodatnega oblikovanja rezervacij v višini 30,3 milijona evrov, ki so bile potrebne zaradi nadaljnjih aktivnosti glede zmanjševanja izpostavljenosti do tožbenih zahtevkov in nadaljnjega kadrovskega prestrukturiranja, pa je Skupina Telekom Slovenije v letu 2017 ustvarila 9,0 milijona evrov čistega poslovnega izida in EBITDA v višini 168,7 milijona evrov. Brez navedenih izrednih vplivov bi Skupina Telekom Slovenije v letu 2017 poslovala skladno z načrtom.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije, d.d., je skupaj z upravo družbe pripravil tudi predlog uporabe bilančnega dobička za leto 2017. Skupščini delničarjev, ki bo 11. maja 2018, bo posredovan predlog, da se izplačilo dividend nameni 40.984.511,40 EUR oz. 6,30 EUR bruto na posamezno delnico, preostali del bilančnega dobička v višini 74.381.913,72 EUR pa se prenese v naslednje leto. Skupno je bilančni dobiček družbe za leto 2017 znašal 115.366.425,12 EUR.

V letu 2017 je Skupina Telekom Slovenije za naložbe namenila 158,9 milijonov evrov, od tega 144,4 milijonov evrov v Sloveniji. Največji delež naložb je bil namenjen širitvi dostopovnega optičnega omrežja, ki predstavlja temelj za širitev fiksne ponudbe naprednih komunikacijskih rešitev in pridobivanje novih naročnikov, pa tudi nadaljnji krepitvi radijskega omrežja.

DOKUMENTI
Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d. d., za leto 2017
Klikni za prenos .pdf dokumenta (9,5 MB)
SPOROČILA ZA MEDIJE
19. 1. 2018
Telekom Slovenije uporabnikom odslej omogoča tudi hibridni dostop do interneta
29. 1. 2018
Telekom Slovenije želi v sodelovanju z ZDUS in občinami čim več posameznikom omogočiti daljše in bolj varno bivanje na domu z uporabo socialnega servisa pomoč na daljavo E-oskrba
13. 2. 2018
Telekom Slovenije je kot prvi slovenski operater prejel certifikat MEF CE 2.0, s katerim izkazuje zanesljivost in tehnološko naprednost omrežja, prvo mednarodno povezavo skladno z navedenim standardom pa je zagotovil med Slovenijo in Južno Korejo
POSLOVNE NOVICE
Bonitetna agencija S&P je Telekomu Slovenije dodelila bonitetno oceno BB+
Bonitetna agencija S&P Global Ratings je 5. januarja 2018 Telekomu Slovenije potrdila bonitetno oceno BB+, oceno prihodnjih izgledov pa ohranila kot stabilno. Stabilna ocena prihodnjih izgledov po mnenju S&P odraža pričakovanje, da bo Telekom Slovenije kljub močni konkurenci ohranil svoj vodilni položaj na slovenskem trgu tako v mobilnem kot fiksnem segmentu. S&P hkrati pričakuje, da bo Telekom Slovenije uspešno zaključil načrtovano nadgradnjo in širitev omrežja ter da bo z novimi storitvami uspešno ohranjal prihodke in EBITDA.
Telekom Slovenije kupil 100-odstotni delež invalidskega podjetja
14. novembra 2017 sta se Telekom Slovenije in edini družbenik družbe JORDAN, podjetje za zaposlovanje in usposabljanje invalidov Krško, d. o. o., dogovorila za odkup 100-odstotnega deleža družbe s strani Telekoma Slovenije. Z dnem vpisa spremembe lastništva v sodnem registru je Telekom Slovenije prevzel upravljanje družbe, ki jo je preimenoval v TSinpo, storitveno in invalidsko podjetje, d.o.o. Vodenje družbe je s 1. 3. 2018 prevzel mag. Danilo Tomšič, in sicer za mandatno obdobje štirih let. Z nakupom invalidskega podjetja želi Telekom Slovenije invalidom, ki so zaposleni v Skupini Telekom Slovenije, zagotoviti prilagojena delovna mesta ter opravljanje ustreznega dela po pridobitvi statusa invalida.
Sodba Upravnega sodišča Republike Slovenije
Telekom Slovenije je od Upravnega sodišča RS prejel sodbo, izdano 9. januarja 2018, in sicer v upravnem sporu Telekoma Slovenije zoper Javno agencijo RS za varstvo konkurence (AVK) zaradi odprave odločbe AVK z dne 2. februarja 2015. Upravno sodišče je s sodbo tožbi Telekoma Slovenije delno ugodilo, in sicer v delu, v katerem se Telekomu Slovenije očita zlorabo prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom v RS, s čimer naj bi v obdobju od 1. julija 2005 do 22. septembra 2008 alternativnim operaterjem zagotavljanje svoje veleprodajne storitve širokopasovnega dostopa z bitnim tokom pogojeval s sprejemom dodatnih obveznosti, to je obveznosti zakupa telefonskega priključka s strani končnega uporabnika ali operaterja, ki glede na trgovinske običaje in glede na lastno prakso niso bile potrebne. V tem delu se odločba AVK odpravi, zadeva pa vrne istemu organu v ponovni postopek, v ostalem delu pa je Upravno sodišče tožbo zavrnilo. Odločitev Upravnega sodišča pa v nobenem primeru ne pomeni avtomatične ugoditve tožbenemu zahtevku družbe T-2 zoper Telekom Slovenije, ki poteka pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani.
Imenovanje člana uprave – delavskega direktorja in izvolitev nadomestnega člana nadzornega sveta
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je 28. februarja na predlog Sveta delavcev Telekoma Slovenije in skladno z Zakonom o sodelovanju delavcev pri upravljanju za člana uprave – delavskega direktorja imenoval Deana Žigona. Dean Žigon, ki je v Telekomu Slovenije zaposlen v strateški poslovni enoti Poslovni trg, bo 4-letni mandat nastopil 24. aprila 2018, ko se mandat izteče dosedanji članici uprave – delavski direktorici. Dean Žigon je pred tem odstopil z mesta člana Nadzornega sveta Telekoma Slovenije, v katerem je bil predstavnik zaposlenih. Svet delavcev Telekoma Slovenije je za nadomestnega člana nadzornega sveta, predstavnika zaposlenih, izvolil Urbana Škrjanca. Mandat Urbana Škrjanca traja do izteka mandata predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu, to je do 14. novembra 2021.
Telekom Slovenije postal 100-odstotni lastnik družbe IPKO Telecommunications LLC
Na podlagi Pogodbe o prodaji in nakupu deležev, ki je bila 15. decembra 2009 sklenjena med manjšinskimi lastniki kosovske družbe IPKO Telecommunications LLC in Telekomom Slovenije in ki je opredelila izstop manjšinskih lastnikov iz družbe, je 16. februarja 2018 Telekom Slovenije sklenil pogodbe o odkupu 6,89-odstotnega deleža. S plačilom kupnine v višini 2,98 milijona evrov in po zaključenih postopkih je Telekom Slovenije postal edini družbenik družbe. 12. marca 2018 je Telekom Slovenije družbo IPKO, ki je v letu 2017 obeležila 10. obletnico poslovanja, dokapitaliziral v višini 15 milijonov evrov. IPKO je sicer vodilni ponudnik fiksnih storitev na Kosovu, in sicer s 47-odstotnim tržnim deležem fiksnih širokopasovnih priključkov, medtem ko ima na trgu mobilne telefonije z več kot 750.000 uporabniki 35,1-odstotni tržni delež.
GVO odkupil delež v družbah INFRATEL in OPTIC-TEL
Družba GVO in edini družbenik družbe OPTIC-TEL telekomunikacije d.o.o. sta se 20. decembra 2017 dogovorila za odkup 100-odstotnega deleža v navedeni družbi s strani GVO. GVO kot edini družbenik nadaljuje z opravljanjem dejavnosti, ki je vezana na omrežje OŠO Južna Primorska, in vključuje odprto optično hrbtenično ter dostopovno omrežje, ki preko bitnega toka uporabnikom na področju občin Komen, Sežana, Hrpelje-Kozina in Ilirska Bistrica zagotavlja možnost koriščenja širokopasovnih storitev, ki jih ponujajo ponudniki storitev, ki imajo z upravljavcem omrežja sklenjene medoperaterske pogodbe. 29. januarja 2018 se je GVO dogovoril tudi za odkup 100-odstotnega deleža v družbi INFRATEL, telekomunikacijska infrastruktura, d.o.o. Z nakupom družbe je GVO pridobil lastništvo nad delom telekomunikacijskega omrežja v občinah Komen, Sežana, Hrpelje – Kozina in Ilirska Bistrica na komercialnih področjih t.i. sivih lis.
Prenovljen digitalni medij Siol.net
Da bi uporabnikom omogočili najboljšo možno uporabniško izkušnjo, je prenovljeno podobo in koncept dobil digialni medij Siol.net, ki sledi smernicam sodobnega oblikovanja in daje večji poudarek vsebini, tako da uporabnik lahko dostopa do več dnevnih novic.
25 let od vpisa Sečoveljskih solin na seznam mokrišč mednarodnega pomena
Ob svetovnem dnevu mokrišč v februarju smo obeležili tudi 25. obletnico vpisa Sečoveljskih solin na seznam mokrišč mednarodnega pomena pod okriljem Ramsarske konvencije. Ob tej priložnosti smo v Casermi v Krajinskem parku Sečoveljske soline odprli razstavo Sečoveljske soline - 25 let v Ramsarski družini.
PRODAJNE NOVICE
Staro za novo
V okviru ponudbe Staro za novo uporabnikom ob nakupu nove naprave omogočamo odkup starega mobitela ali tablice. Tako lahko za vsak nakup nove naprave uporabniki prinesejo do tri stare mobitele ali tablice, njihova skupna vrednost pa se odšteje od cene nove naprave.
Preberi več
Nova ponudba fiksnih paketov
V Telekomu Slovenije smo prenovili ponudbo fiksnih paketov, tako da je odslej v vseh paketih, ki vsebujejo internet, televizijo in telefonijo, na voljo možnost Ogleda nazaj za 7 dni, višje so hitrosti internetnega dostopa, v pakete pa je vključenih še več minut pogovorov v vsa slovenska fiksna omrežja.
Preberi več
Uspešno testiranje tehnologije Narrowband-IoT
Telekom Slovenije je uspešno opravil testiranja standardizirane tehnologije Narrowband-IoT. Gre za omrežno tehnologijo z majhno močjo, ki uporablja obstoječo omrežno infrastrukturo. Namenjena je učinkoviti komunikaciji množično razporejenih naprav (do 50.000 naprav na eni celici omrežja) tako po razvejanem geografskem področju kot znotraj mestne infrastrukture ter zagotavljanju prenosa njihovih podatkovnih tokov. Primerna je za naprave v okviru rešitev interneta stvari, ki ustvarjajo nizek podatkovni promet (kot so senzorji), pri tem pa se zanašajo na baterije in imajo običajno dolg življenjski cikel.
Preberi več
Telekom Slovenije omogočil cenejšo mobilno komunikacijo v Južni Koreji
V Telekomu Slovenije aktivno podpiramo slovenske športnike in smo dolgoletni partnerji Olimpijskega komiteja Slovenije, zato smo navijačem, ki so #zanaše športnike navijali v Južni Koreji, omogočili cenejšo mobilno komunikacijo. 500 enot pogovorov in SMS-sporočil ter 500 MB prenosa podatkov je bilo tako uporabnikom Telekoma Slovenije v Južni Koreji na voljo za 19,95 evra, 2000 enot pogovorov in SMS-sporočil ter 1024 MB prenosa podatkov pa za 39,95 evra. Navedena ponudba je veliko ugodnejša od rednih cen mednarodnega gostovanja, vključena pa je v redno ponudbo, ki velja od 1. februarja dalje.
Preberi več
Prenovljen Telekomov center v Postojni
1. decembra 2017 smo na Ulici 1. maja 1 v središču Postojne odprli prenovljen Telekomov center. Sodobno opremljeni prostori obiskovalcem olajšajo pregled nad ponudbo fiksnih in mobilnih storitev ter naprav za zasebno ali poslovno rabo.
Preberi več
NAPOVED DOGODKOV
26. 4. 2018 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje januar-marec 2018
11. 5. 2018 29. skupščina delničarjev družbe
14. 5. 2018 Objava sklepov 29. skupščine delničarjev družbe
10. 7. 2018 Izplačilo dividend
26. 7. 2018 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje januar-junij 2018
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                         
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
TELEKOM SLOVENIJE, D.D., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana