Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v prvih šestih mesecih leta 2021
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 3 julij 2021
Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v prvih šestih mesecih leta 2021
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na svoji 10. redni seji, ki je potekala v sredo, 28. julija 2021, obravnaval Nerevidirano poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje od januarja do junija 2021.

Skupina Telekom Slovenije je v prvem polletju letošnjega leta ustvarila 317,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, skupno pa 319,5 milijona evrov poslovnih prihodkov. V letu 2021 na prihodke vpliva pandemija COVID-19, in sicer zaradi nižjih prihodkov iz naslova gostovanja uporabnikov v omrežjih tujih operaterjev in gostovanja tujih uporabnikov v našem mobilnem omrežju, nižji so tudi prihodki IT-licenc. Prihodki od prodaje so bili v prvih šestih mesecih letošnjega leta za 1 % nižji od doseženih v primerljivem obdobju lanskega leta. V primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta so se povišali prihodki od prodaje v družbi IPKO.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v obdobju od januarja do junija 2021 na ravni Skupine Telekom Slovenije dosegel 29,3 milijona evrov, kar je enako, kot v primerljivem obdobju preteklega leta. Ob upoštevanju enkratnih dogodkov v letu 2020 bi bil EBIT v letu 2021 za 26 % višji glede na primerljivo obdobje preteklega leta.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je Skupina Telekom Slovenije dosegla dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) v višini 113,7 milijona evrov, kar je za 1 % več, kot v primerljivem obdobju leta 2020. Ob upoštevanju enkratnih dogodkov v letu 2020 bi bil EBITDA v letu 2021 za 6 % višji glede na primerljivo obdobje preteklega leta. EBITDA marža na ravni skupine predstavlja 35,8-odstotni delež v prihodkih od prodaje.

Po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki je Skupina Telekom Slovenije prvo polletje leta 2021 zaključila s čistim dobičkom v višini 21,3 milijona evrov, kar je za 44 % oz. za 6,5 milijona evrov več, kot v enakem obdobju leta 2020.

Ne glede na izzive, povezane s pandemijo COVID-19, je Skupina Telekom Slovenije finančno stabilna, ob tem pa glede na razmere na trgu svoje poslovne aktivnosti prilagaja spremenjenim okoliščinam. Ob tem skrbno spremljamo in ocenjujemo tveganja na področju dobavnih verig, kreditnega tveganja, delovanja sistemov in dobičkonosnosti posameznih storitev ter sprejemamo ustrezne ukrepe.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je podal soglasje k imenovanju Rajka Geriča za direktorja družbe TSmedia, in sicer za mandatno obdobje štirih let, ki prične teči 1. 8. 2021, in k imenovanju Sandre Peršak za direktorico družbe TSinpo, in sicer za mandatno obdobje štirih let, ki prične teči 1. 8. 2021. Nadzorni svet je podal soglasje k imenovanju dr. Mitje Štularja na mesto direktorja družbe GVO, in sicer s pričetkom 1. 8. 2021. Dr. Mitja Štular, ki je član uprave Telekoma Slovenije, bo družbo GVO vodil do imenovanja novega direktorja. S 1. 9. 2021 bo vodenje družbe kot direktor prevzel dr. Zef Vučaj, in sicer za mandatno obdobje štirih let. Nadzorni svet je podal soglasje k imenovanju mag. Simona Furlana za direktorja družb SIOL Beograd, SIOL Podgorica, SIOL Sarajevo, SIOL Skopje, SIOL Zagreb in SiOL Prishtina.

DOKUMENTI
Poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje januar - junij 2021
Klikni za prenos .pdf dokumenta (2,20 MB)
SPOROČILA ZA MEDIJE
15. 6. 2021
Telekom Slovenije z omrežjem 5G pokriva že več kot 33 % prebivalcev po vsej Sloveniji
POSLOVNE NOVICE
33. skupščina delničarjev
Na 33. skupščini delničarjev, ki je potekala 18. junija 2021, so delničarji potrdili predlog, da se bilančni dobiček, ki za leto 2020 znaša 34.981.050,48 EUR, uporabi tako, da se za izplačilo dividend nameni znesek v višini 29.274.651,00 EUR oz. 4,50 EUR bruto na posamezno delnico, preostali del v višini 5.706.399,48 EUR pa se prenese v naslednje leto. Dividende se 3. 8. 2021 izplačajo imetnikom delnic oziroma drugim upravičencem, ki bodo na presečni dan 2. 8. 2021 vpisani v delniško knjigo kot imetniki delnic oziroma kot drugi upravičenci s pravico do dividend. Skupščina delničarjev se je seznanila z letnim poročilom za poslovno leto 2020 in s pisnim poročilom nadzornega sveta o potrditvi letnega poročila za poslovno leto 2020 ter upravi in nadzornemu svetu podelila razrešnico. Prav tako se je skupščina seznanila s prejemki članov organov vodenja in nadzora družbe ter s prejemki članov organov vodenja odvisnih družb družbe v letu 2020. Na skupščini so se delničarji seznanili, da je 27. 4. 2021 potekel mandat članicama nadzornega sveta, predstavnicama kapitala, Barbari Kürner Čad in mag. Barbari Gorjup. Skupščina je za člana nadzornega sveta, ki predstavljata kapital, izvolila mag. Karlo Pinter in dr. Jurija Toplaka, in sicer za štiriletni mandat, ki je začel teči z dnem izvolitve na skupščini, torej 18. 6. 2021. Delničarji so sprejeli sklep glede plačila članom nadzornega sveta skladno s Kodeksom korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države. Skupščina delničarjev je upravi družbe podelila pooblastilo za pridobivanje in odsvojitev lastnih delnic, pri čemer sklad lastnih delnic skupaj z delnicami, ki jih družba že ima, ne sme preseči 5 % osnovnega kapitala oz. 326.773 delnic družbe. Pooblastilo velja 12 mesecev od dneva sprejetja sklepa.
Podpis pogodbe o dolgoročnem sindiciranem posojilu
Telekom Slovenije je 3. junija 2021 s sindikatom bank v organizaciji Nove Ljubljanske banke in v sestavi bank Banka Intesa Sanpaolo, Nova Ljubljanska banka, SKB banka in UniCredit Banka Slovenija podpisal pogodbo o dolgoročnem sindiciranem posojilu v višini 130 milijonov evrov. S prejetim dolgoročnim posojilom je Telekom Slovenije zagotovil potrebno likvidnost za poplačilo izdanih obveznic v višini 100 milijonov evrov, ki so zapadle v plačilo v juniju 2021, delno pa je posojilo namenjeno investicijam za nadaljnje uresničevanje zastavljene strategije. Sindicirano posojilo ima ročnost 7 let in je razdeljeno na tri tranše: dve v višini 50 milijonov EUR in eno v višini 30 milijonov EUR, in sicer tranšo A z odplačilom glavnice v enakih polletnih obrokih, tranšo B z enkratnim odplačilom glavnice ter tranšo C s kombinacijo polletnih odplačil in enkratnega odplačila glavnice. Z odobrenim posojilom so banke znova izkazale zaupanje v Telekom Slovenije in v zastavljeno strategijo razvoja družbe.
Vzpostavili smo dodatno optično povezavo med Ljubljano in Dunajem ter Ljubljano in Milanom
Za zagotavljanje kakovostnih optičnih povezav, ki so potrebne za povezavo v svet, aktivno sodelujemo z domačimi in tujimi operaterji, razvijamo mednarodne storitve in zagotavljamo vse večjo povezljivost. V okviru tovrstnih aktivnostih smo vzpostavili dve novi povezavi, in sicer optično povezavo od Ljubljane do Dunaja in optično povezavo od Ljubljane do Milana. Ob tem smo uspešno zaključili tudi z izgradnjo lastnega sistema DWDM (angl. Dense Wavelength Division Multiplexing) na relaciji Nova Gorica – Milano.
Slovenci med telekomunikacijskimi operaterji še vedno najbolj zaupajo Telekomu Slovenije
Neodvisna raziskava Trusted Brand je pokazala, da so v letu 2020, ki ga je zaznamovala pandemija Covid-19, Slovenke in Slovenci med telekomunikacijskimi operaterji najbolj zaupali Telekomu Slovenije. V raziskavi, ki jo izvaja Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana, so anketiranci Telekom Slovenije kot najbolj zaupanja vredno blagovno znamko navedli tako v kategoriji mobilnih kot internetnih storitev.
Tri telefonske govorilnice so na novo zaživele na Špici v Ljubljani
18. junija je na Špici v Ljubljani potekala otvoritev treh telefonskih govorilnic, ki so dobile nov namen. Mladi so govorilnice, ki smo jim jih podarili v Telekomu Slovenije, v okviru aktivnosti mladinskega centra Mladi zmaji preuredili tako, da je ena govorilnica postala berilnica, druga turistična točka, tretja pa razstavni umetniški prostor.
Že deveto leto skrbimo za dobro počutje otrok v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič
V Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič je po letu premora zaradi razglašene epidemije spet živahno, saj v njem ponovno potekajo zdravstvena letovanja in rehabilitacije otrok. Sodelavci Rdečega križa Slovenije zanje pripravljajo različne zdravstvene, gibalne in druge aktivnosti, da je bivanje otrok čim bolj prijetno, pa skrbimo v Telekomu Slovenije. Tudi s pomočjo naše donacije v višini 20.000 evrov je bilo namreč poskrbljeno za zunanjo ureditev mladinskega doma Martinček.
Thalasso Spa Lepa Vida v Sečoveljskih solinah vabi obiskovalce
4. junija so v Thalasso Spa Lepa Vida v Sečoveljskih solinah odprli vrata prvim obiskovalcem letošnje sezone. Obiskovalcem je na voljo posebno doživetje tradicionalnih talasoterapij v edinstvenem naravnem okolju sredi solinskih polj in z naravnimi produkti, pridobljenimi v Krajinskem parku Sečoveljskih solin.
PRODAJNE NOVICE
Med olimpijskimi igrami so naročnikom televizije Telekoma Slovenije na voljo dodatni TV-programi
Kot dolgoletni partner Olimpijskega komiteja Slovenije in velik podpornik slovenskih športnikov, smo svojim naročnikom televizije med olimpijskimi igrami v Tokiu omogočili, da lahko posamezna športna tekmovanja spremljajo na dodatnih sedmih TV-programih Eurosporta. Tako lahko naročniki, ki uporabljajo NEO, od 23. julija do 8. avgusta spremljajo dodatne programe, ki so specializirani za spremljanje tekmovanj v posameznih športih.
Preberi več
Rešitev Varen splet zagotavlja celovito zaščito za varno uporabo spleta
Uvedli smo novo napredno rešitev Varen splet, ki tako podjetjem kot zasebnim uporabnikom zagotavlja celovito zaščito internetnega prometa tako v mobilnem kot v fiksnem omrežju, pa tudi pri gostovanju v tujih mobilnih omrežjih. Storitev Varen splet poskrbi za varnostno filtriranje vsebin, kar je še posebej dobrodošlo v obdobju, ko uporabniki na e-naslove ali kot SMS na mobilne številke vse pogosteje prejemajo sporočila z različnimi zlonamernimi povezavami, povečuje pa se tudi število škodljivih spletnih strani, kot so ponarejene spletne trgovine.
Preberi več
Na plaftormi NEO lahko z glasom iščete tudi YouTube vsebine
Uporabnikom platforme NEO, ki omogoča upravljanje vsebin in naprav pametnega doma z glasom v slovenskem jeziku, smo še izboljšali uporabniško izkušnjo. Tako sta na voljo prenovljena spletna stran neo.io in nova mobilna aplikacija NEO, ki prinašata enak nabor TV-programov, kot so uporabniku na voljo na televiziji prek NEO Smartboxa. Mobilna aplikacija je na voljo v trgovinah Google Play in App Store.
Preberi več
Izobraževalne vsebine za otroke Da Vinci Kids
V naši ponudbi so ekskluzivno na voljo izredno priljubljene otroške izobraževalne vsebine Da Vinci Kids, ki so namenjene otrokom med 6. in 12. letom. Skrbno pripravljene vsebine otrokom na interaktiven, humoren in zanimiv način približajo znanost, matematiko, tehnologijo, zgodovino, kulturo, naravo in šport. Pri tem pa je pomembno, da je vsebina preverjena tako z vidika kakovosti kot primernosti glede na starost otroka. Na voljo je v slovenskem jeziku, brez oglasov.
Preberi več
V E-trgovini je na voljo tudi olimpijska kolekcija
V Telekomu Slovenije smo dolgoletni partner Olimpijskega komiteja Slovenije in med največjimi podporniki slovenskega športa in športnikov. Pred olimpijskimi igrami Tokio 2020 smo tako v ponudbo E-trgovine vključili tudi nabor izdelkov letošnje olimpijske kolekcije.
Poglej ponudbo
Smo veliko več kot le največje in najbolj zanesljivo telekomunikacijsko podjetje
Večina nas pozna kot največje in najbolj zanesljivo telekomunikacijsko podjetje, a za marsikatero podjetje smo veliko več kot to. Skrbimo tudi za varne, zanesljive in celovite IT-rešitve.
Poglej video
NAPOVED DOGODKOV
3. avgust 2021 Izplačilo dividend
4. november 2021 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje januar - september 2021
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                  
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana