0

V mobitelih in tablicah so shranjeni mnogi osebni podatki in vsebine. Zagotovo ni prijetno, če klici, SMS-i, slike, videi, spletno brskanje in še kaj pridejo v roke nepovabljenim.Zaščitite svojo napravo


Vključite zaklepanje zaslona s PIN-kodo, vzorcem ali geslom.
Večino naprav lahko odklepate tudi z biometrično identifikacijo (prstnim odtisom ali obrazom).

Aktivirajte samodejno zaklepanje zaslona.

Dodatno lahko zaščitite še posamezne aplikacije.

S PIN-kodo imejte zaščiteno tudi SIM-kartico.

Vsi mobiteli in tablice imajo možnost vklopa gesla, s katerim omejite dostop do naprave. Najbolj enostavno varovanje mobitela je zaklepanje zaslona z dobrim geslom. To geslo je lahko določena številka ali vzorec, ki ga narišete s prstom po zaslonu. Večina mobitelov ponuja še zaklepanje z biometričnim geslom, torej s prstnim odtisom ali s prepoznavo obraza s sprednjo kamero. Vse te načine zaklepanja mobitela in tablice lahko najdete v nastavitvah naprave (običajno v sklopu Varnost).

Ob nakupu nove mobilne naprave lahko svojo napravo tudi zavarujete proti nepredvidljivim dogodkom, ki niso kriti z garancijo proizvajalca - prvi mesec brezplačno.

Preveri ponudbo

Koristno pa si je nastaviti še samodejno zaklepanje zaslona, ki po kratkem času (npr. po minutki ali manj) napravo zaklene. Tako se učinkovito izognete neprijetnim situacijam, ki jih lahko kdo zlorabi v trenutku, ko nimate naprave pod nadzorom. Še več, če napravo izgubite ali vam jo ukradejo, si s podatki na njej ne bodo mogli kaj veliko pomagati, saj do podatkov ne bodo prišli brez vnosa pravega gesla, vzorca, prstnega odtisa ali obraza.

Poleg tega pa je priporočljivo dodatno zavarovati še dostop do posameznih aplikacij. O tem več v sklopu Varovanje programske opreme.

Bistveno pa je tudi zaščititi SIM-kartico z geslom. Tako je ob kraji tat ne bo mogel uporabiti v drugem mobitelu in vam s tem povzročiti stroškov zaradi klicev.


Za nasvete in dodatna vprašanja smo vam na voljo

Obrnite se na naše strokovne svetovalceSi.cert odzivni center

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost.

Safe.si središče za pomoč

SAFE.SI od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.

Sledite nam na družbenih omrežjih

Ne zamudite novih ponudb in akcij prvega slovenskega operaterja.

Pišite nam

Prosimo, izberite vrsto sporočila: