0

Naše naprave sooblikujejo in v svojih arhivih hranijo naše življenje. Na pametnih telefonih, tablicah, prenosnih računalnikih in drugih napravah ustvarjamo, z njimi komuniciramo, delamo, se učimo in se tudi zabavamo. Spletno komuniciranje, spletno nakupovanje, igranje spletnih iger in druge aktivnosti pa s seboj prinašajo tudi nevarnosti, zaradi katerih lahko ostanemo brez svojih spletnih računov, podatkov in v skrajnih primerih tudi brez denarja. Kako se lahko pred neprijetnimi dogodki zavarujemo, kaj lahko naredimo sami in kje nam lahko pomaga naš mobilni operater oziroma policija? Kako zavarovati naprave, naše podatke in naše uporabniške račune?

Ob nakupu nove mobilne naprave lahko svojo napravo tudi zavarujete proti nepredvidljivim dogodkom, ki niso kriti z garancijo proizvajalca - prvi mesec brezplačno.

Preveri ponudbo

Z zaklepanjem do varnosti naprav

Najbolj enostavno varovanje naprave je zaklep zaslona z dobrim geslom. Če govorimo bodisi o telefonih, tablicah ali računalnikih, imajo danes vse naprave možnost vklopa gesla, s katerim omejimo dostop do naprave.

Dobro geslo je dolgo in sestavljeno iz črk, številk in drugih, t. i. posebnih znakov. Sliši se zapleteno, a s premislekom lahko hitro pridemo do zanimivih in zapomnljivih kombinacij, ki tvorijo dobro geslo.

Predlagamo, da si za geslo izmislite stavek, v katerem določene črke zapišete z veliko začetnico, določene pa zamenjate s števkami. DanesSijeSonce tako postane D4n3s51j350nc3, takšno geslo pa je zaradi zapletenih kombinacij izredno težko zlorabiti.


Slika 2

Geslo "DanesSijeSonce " je relativno dolgo, a hkrati lahko zapomnljivo.
Geslo "D4n3551j350nc3 " je dolgo in zapleteno, a si ga relativno hitro zapomnimo zaradi enostavne zamenjave črk in številk.Biometrična gesla

Vedno bolj priljubljeno je tudi biometrično geslo, kar pomeni, da napravo zaklenemo s prstnim odtisom oziroma obrazom. Biometrično zaklepanje je zelo priljubljeno, saj omogoča hitrejše odklepanje naprave, vendar priporočamo, da ob biometriji svoje naprave še vedno dodatno zaklepate z gesli.

Samodejno zaklepanje zaslona

A geslo ni edina varovalka. Koristno si je nastaviti še samodejno zaklepanje zaslona naprave, ki po določenem času (npr. po minuti ali dveh) napravo zaklene. Tako se boste izognili neprijetnim situacijam, v katerih boste sicer napravo zaklenili z dobrim geslom, a jo potem med delom pozabili odklenjeno.

Kako izberemo način varovanja?

Priporočamo, da za vsako napravo premislite in izdelate seznam tveganj, ki bi se jim radi izognili.

Domači namizni računalniki

Domači namizni računalnik, ki se praviloma nahaja na enem in istem mestu, je smiselno zakleniti z dobrim geslom. Tako boste zavarovali napravo in hkrati poenostavili njeno odklepanje. Pri tem lahko napravo zaklenete na dveh nivojih – ob zagonu in ob vstopu v operacijski sistem. Če računalnik zavarujete ob zagonu, preprečite kakršnokoli izvajanje kode na računalniku, če pa ga zaklenete ob vstopu v operacijski sistem, potem neprijavljenim uporabnikom omejite samo dostop do operacijskega sistema.

Prenosni računalniki

Prenosne računalnike je prav tako smiselno zakleniti z dobrim geslom in biometričnim geslom (prstni odtis oziroma prepoznavanje obraza). Ker prenosnik praviloma uporabljamo na večih mestih, je smiselno premisliti tudi o fizični ključavnici. S fizično ključavnico prenosnik zaklenemo na mizo oziroma drug kos pohištva in tako preprečimo, da bi ga kdo odnesel iz prostora. Tako zaklepanje je smiselno predvsem pri uporabi računalnika na javnih mestih (knjižnice, kavarne ...).

Dodatno varovanje naprave si lahko v nekaterih primerih še dodatno izboljšate s fizičnim ključem. Tako zaklepanje je sicer bolj zahtevno, saj morate imeti napravo in fizičen ključ na istem mestu, vendar se v določenih primerih najbolj izplača.

Pametni telefoni in tablice

Pametne telefone in tablice je prav tako dobro zaklepati z dobrim geslom in biometričnim geslom (prstni odtis oziroma prepoznavanje obraza), poleg tega pa je priporočljivo dodatno zavarovati še dostop do posameznih aplikacij. O tem več v sklopu Varovanje programske opreme.

Igralne konzole (Playstation, Xbox)

Igralne konzole (Playstation, Xbox) prav tako omogočajo omejevanje dostopa do funkcij oziroma uporabe. Z zaklepanjem konzolo tako zavarujemo proti kraji kot tudi pred neželenimi dostopi znotraj gospodinjstva. Hkrati je priporočljivo dodatno zavarovati dostop do uporabniškega računa. O tem več v sklopu Varovanje programske opreme.

Svoje naprave lahko z varnostnim paketom Kaspersky učinkovito zaščitite pred različnimi spletnimi grožnjami - prva dva meseca brezplačno.

Preveri ponudbo


Varovanje programske opreme

Ko ste poskrbeli za varovanje naprav, je potrebno poskrbeti še za varovanje programske opreme. Določeni programi oziroma mobilne aplikacije namreč prav tako vsebujejo občutljive podatke oziroma omogočajo dostop do njih, zato jih je vredno dodatno zavarovati.

Redne nadgradnje programske opreme so dobra navada

Ne glede na to – ali govorimo o pametnih telefonih, tablicah oziroma prenosnikih ali namiznih računalnikih – naj postanejo nadgradnje in nameščanje varnostnih popravkov programske opreme vaša dobra navada. S popravki namreč proizvajalci skrbijo za zagotavljanje optimalne varnosti programov, hkrati pa vam za to ni treba storiti ničesar drugega, kot vsake toliko časa dovoliti prenos popravkov in počakati na dokončanje postopka nadgradnje.

To seveda pomeni, da je priporočljivo uporabljati programe, za katere imate licence oziroma uporabljajte odprtokodno programsko opremo, saj boste le tako deležni vseh popravkov in zagotovili pravilno delovanje svojih naprav. Piratska programska oprema namreč velikokrat vsebuje zlonamerno kodo oziroma viruse, ki lahko resno ogrozijo vaše podatke in programsko opremo.

S pozabljenimi aplikacijami so lahko težave

Poleg nadgradenj je pametno poskrbeti tudi za to, da imate nameščene samo tiste programe, ki jih redno uporabljate. Sploh pri pametnih telefonih in tablicah se velikokrat zgodi, da nanje namestimo igre in druge aplikacije, se z njimi zabavamo nekaj dni in potem nanje pozabimo. Ker večina mobilnih aplikacij "služi" predvsem s preprodajo uporabniških podatkov, z velikim številom nameščenih aplikacij prispevate k temu, da se vaši podatki pršijo na več koncev. Hkrati pa se lahko zgodi, da bo zaradi varnostne luknje v kateri od pomanjkljivo izdelanih aplikaciji ogrožen celoten operacijski sistem na vaši napravi.

Varnost domačega omrežja

Danes je večina pametnih naprav skoraj neprekinjeno priklopljenih na internet. Povezava omogoča spremljanje dogodkov doma in po svetu, prenašanje podatkov in vsebin ter hitro komunikacijo s sodelavci, sošolci in z družino. A povezava hkrati omogoča tudi nove načine vdora v naprave, ki spet lahko ogrozijo podatke.

Pred katastrofalnim scenarijem se lahko zavarujete na več načinov. Pri vzpostavljanju domačega brezžičnega omrežja ustvarite t. i. omrežje za goste, ki omejuje dostop do drugih naprav in tako poskrbi za dodatno varnost. Hkrati poskrbite za redne programske nadgradnje usmerjevalnika (ruterja) in druge omrežne opreme, s čimer boste dodatno izboljšali varnost vašega domačega omrežja.

In še najbolj pomembno – na omrežnem usmerjevalniku zamenjajte prednastavljeno geslo in pri tem sledite smernicam za dobra gesla. Največ napadov na domača omrežja in vanje povezane naprave se namreč zgodi prav zaradi tovarniško nastavljenih gesel za dostop do usmerjevalnika, kar lahko pripelje do neprijetnih scenarijev.

Kaj pa vaši podatki?

Za konec še nekaj besed o podatkih, pri katerih se na internetu vse začne in konča. Vse varovalke naprav in omrežij so namreč namenjene temu, da zavarujete dostop do svojih podatkov in vsebin.

A to ne pomeni, da ni smiselno premisliti še o varnostnih kopijah najbolj pomembnih vsebin (poslovni podatki, fotografije, domači posnetki), s katerimi boste poskrbeli, da svojih spominov, dokumentov in drugih vsebin ne boste izgubili. Varnostno kopiranje in hramba vsega, kar niste pripravljeni nemudoma izbrisati in zavreči, je torej zelo priporočljiva praksa.

Pri varnostnih kopijah podatkov je ključno, da jih redno obnavljamo in tako zagotavljamo ažurnost na tak način zavarovanih podatkov. Nič nam ne pomaga, če varnostno kopijo naredimo enkrat, nato pa pozabimo shranjevati nove podatke, ki so nastali po prvem kopiranju.

Delo vam pri tem lahko olajšajo številni sistemi oziroma rešitve, ki vaše podatke z računalnika, tablice ali telefona samodejno prenašajo v spletno hrambo (t. i. rešitve v oblaku so recimo Sync, zelo razširjena je Dropbox, pa iCloud itn.)Navada - železna srajca

Za uporabniško varnost je na žalost ali pa na srečo odgovoren predvsem uporabnik sam. Z razvijanjem dobrih navad in vzorcev obnašanja pri varovanju naprav, omrežij in podatkov ter premišljenim ravnanjem boste najbolje poskrbeli za primerno raven zaščite.

Poleg zgoraj opisanih varovalk je pomembno spremljati tudi lastne spletne navade, s katerimi lahko še dodatno prispevate k boljši varnosti podatkov in naprav. Velikokrat se namreč izkaže, da se napadi na opremo dogajajo prav s pomočjo uporabnikov, ki odpirajo neznane povezave na spletu, klikajo na e-poštne priponke oziroma v svetu mobilnih aplikacij uporabljajo aplikacije dvomljivih virov in tapkajo na zasebna sporočila v aplikacijah kot npr. viber, messenger, whatsapp idr.

Uporabnik je tako center odgovornega delovanja in hkrati tarča večine kibernetskih napadov in zlorab. A to ne pomeni, da smo v digitalnem svetu prepuščeni sami sebi in da nam pri boju za varnejše digitalno okolje nihče ne more pomagati.

V Sloveniji na področju kibernetske varnosti deluje več državnih agencij – npr. CERT, hkrati nam je lahko v veliko pomoč ponudnik dostopa do svetovnega spleta, na katerega se lahko obrnemo z vprašanji in prošnjami za pomoč.

To je hkrati dejstvo, ki ga v stresnem času nepredvidenih in neprijetnih dogodkov (izguba podatkov, vdor v omrežje, izguba naprave) največkrat pozabljamo. Zlorabe v svetu informacijskih tehnologij praviloma niso omejene samo na enega uporabnika, temveč se skoraj vedno pojavljajo na širšem območju, strokovnjaki pa nam lahko s koristnimi nasveti in predlogi pomagajo pri reševanju naših težav.


Vaja dela mojstra. Če seveda mojster dela vajo.


Si.cert odzivni center

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost.

Safe.si središče za pomoč

SAFE.SI od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.


Sledite nam na družbenih omrežjih

Ne zamudite novih ponudb in akcij prvega slovenskega operaterja.

Pišite nam

Prosimo, izberite vrsto sporočila: