Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Sony Xperia X

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 343 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Sony je očitno tudi uradno pokopal serijo Z in pred nami je prvi mobitel iz nove serije X. Stilsko se morda novi modeli ne razlikujejo pretirano od znanega Sonyjevega industrijskega oblikovanja, vendar je v novi seriji kljub temu nekaj novosti. Poglejmo.

Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
Procesor
Sandragon 650, 6-jedrni (2 × 1,8 GHz + 4 × 1,4 GHz)
Grafični procesor
Adreno 510
delovni pomnilnik
3 GB
notranji pomnilnik
32 GB oz. 64 GB
razširitev pomnilnika
Micro SD do 256 GB
zaslon
12,7 cm, 1080 × 1920 slikovnih pik, 441 ppi, 16 M barv, IPS LCD
glavna kamera
23 MP (f/2.0), samodejno ostrenje s fazno zaznavo, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, ročni način, namenski gumb za kamero ...
sprednja kamera
13 MP (f/2.0), 1080p
snemanje videa
Full HD 1080p s 60 ali 30 sličicami na sekundo, HD 720p s 120 sličicami na sekundo (počasni posnetki)
povezljivost
Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave - mobile hotspot), Bluetooth 4.2, Micro USB
ostalo
merilec pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, čitalec prstnih odtisov
baterija
Li-Ion 2.620 mAh
operacijski sistem
Android 6.0.1 Marshmallow
dimenzije
142,7 mm (v) × 69,4 mm (š) × 7,9 mm (d)
masa
153 g
tip SIM-kartice
Nano SIM
Tehnični podatki

Specifikacije razkrivajo, da v mobitelu ni vgrajeno najmočnejše čipovje na trgu ta trenutek, ampak gre za čipovje srednjega ranga, čeprav tega med testom nikakor nisem nikjer občutil - niti med igranjem iger. Resnici na ljubo so čipovja v mobitelih danes že tako zmogljiva, da bodo razlike opazili zgolj najbolj napredni uporabniki. V svetu mobitelov počasi zapuščamo obdobje, ko smo šteli jedra in gigaherce, in prehajamo v obdobje, kjer poleg kamere odločilno vlogo igrata oblikovanje in uporabnost.

Tehnični podatki

Xperia X je torej nov list v Sonyjevem naboru naprav, a to ne pomeni radikalnih sprememb. Tako bo Xperia X še vedno takoj prepoznavna vsem ljubiteljem serije Z. Največjo spremembo je doživel hrbet naprave, ki ni več steklen, ampak kovinski, kar predstavlja bistveno manjše tveganje za poškodbe v primerjavi s steklom. Na hrbtu se nahajajo samo kamera, LED-bliskavica in vgraviran napis Xperia. Tako kot hrbet so kovinske tudi stranice mobitela. Levo boste našli predal za kartici Micro SD in Nano SIM, zgoraj je vtič za slušalke, spodaj pa vtič za Micro USB. Na desni strani je nabor gumbov za zaklepanje zaslona in upravljanje glasnosti ter namenski gumb za zagon kamere in zajemanje fotografij. Slednji je ena boljših lastnosti Sonyjevih mobitelov. Resnično ne razumem, zakaj samo Sony uporablja tak gumb na svojih mobitelih. Zajemanje fotografij je s takšnim gumbom veliko učinkovitejše, nad njim pa bodo še posebej navdušeni fotografi. Pod gumbom za zaklepanje zaslona se nahaja tudi čitalec prstnih odtisov, ki na Xperii X deluje izredno hitro. Težko bi namreč našel mobitel, ki to počne hitreje, in tukaj je Sony zadel v polno. Morda bi želel le to, da bi bilo ta gumb nekoliko lažje pritisniti. Dejstvo, da je nekoliko ugreznjen v rob, namreč preprečuje, da bi ga lahko na hitro pritisnili, zato je potrebno nekoliko več sile, kot bi želel. Sony bi se tej težavi lahko enostavno izognil, če bi čitalec implementiral tako, da za odklepanje mobitela ne bi bilo potrebno pritisniti nanj, ampak bi samodejno prebral odtis, ko nanj zgolj položimo prst. Kakorkoli že, najpomembneje je, da čitalec deluje hitro, natančno in zanesljivo.

Tehnični podatki

Na prednji strani je 5-palčni zaslon Full HD, ki se dobro obnese tudi v močnejši svetlobi. Slika je ostra, tako da tukaj resnično ni kaj dosti drugega za povedati. Kar je drugačno od prejšnjih modelov, pa je nekoliko ukrivljeno steklo na robovih, zaradi česar se zaslon lepše zlije z robom mobitela in daje predvsem boljši estetski občutek napravi. Sony ostaja zvest tudi stereo zvočnikoma na prednji strani, kjer bi morala biti, roko na srce, na prav vsakem mobitelu na trgu, a se to prepogosto ne zgodi. Na tem mestu pa je dobro omeniti še prednjo kamero, ki zajema fotografije v velikosti 13 MP in bo kot nalašč za vse selfi navdušence, še posebej v navezavi s prej omenjenim namenskim gumbom za zajemanje fotografij.

Zaslon

Pod pokrovom se skriva čipovje Sanpdragon 650, ki ni med najbolj zmogljivimi, kot sem že omenil, a se na testu to nikjer ni resnično opazilo. Delovanje mobitela je hitro in gladko, tako da tudi zahtevne igre niso predstavljale nobenih ovir. Verjetno gre del zasluge pripisati tudi 3 GB delovnega pomnilnika.

Tako kot zmogljivost je tudi kakovost izdelave solidna. Čeprav ne gre za najbolj napreden mobitel, je Xperia X zelo privlačen mobitel.

Programska oprema

Pa smo spet pri programski opremi, ki mi že vse od časov, ko sem se začel bolj intenzivno ukvarjati s tehnologijo, trn v peti. Na srečo prinaša Xperia X najbolj čisto uporabniško izkušnjo, brez grobih posegov v izgled in delovanje sistema Android. Mimogrede, na Xperii X teče Android 6.0.1 Marshmallow, kar pomeni, da gre za najnovejšo različico ta trenutek.

Sony že nekaj časa slovi kot proizvajalec, ki Googlovega operacijskega sistema ne poskuša pretirano spreminjati, in to je zelo dobro. Ne toliko zato, ker spremembe ne bi prinesle ničesar uporabnega, ampak predvsem zato, ker so razni dodatki in spremembe velikokrat slabo implementirani in posledično povzročijo slabše delovanje in odzivnost sistema (predvsem na dolgi rok). Pri Xperii X tako nisem našel večjih sprememb, le predal z aplikacijami in nastavitve izgledajo nekoliko drugače kot pri Googlovi čisti obliki operacijskega sistema Android. Tako se seveda poraja vprašanje, zakaj je potem sploh potreben kakšen poseg. Mislim, da Sony razmišlja podobno, saj počasi zmanjšuje število svojih posegov.

Uporabniški vmesnik

Na Xperii X boste našli tudi nekaj Sonyjevih aplikacij, ki pa jih lahko v veliki meri tudi odstranite, če jih ne rabite oz. nimate namena uporabljati. Tako s programskega vidika lahko zapišem le veliko pohvalo.

Uporabniki so danes tako ali tako že vajeni, da lahko za malodane vsako svojo potrebo najdejo ustrezno aplikacijo v trgovini Play, kjer imajo na voljo pester izbor tako brezplačnih kot tudi plačljivih aplikacij.

Kamera

Če preskočimo hvalnico namenskemu gumbu za zajemanje fotografij, ki sem jo zapisal že v uvodu testa, je morda najbolje, da začnemo z opisom tehničnih lastnosti kamere. Poleg prej omenjenega, 13 MP velikega senzorja na prednji strani je na zadnji strani senzor, ki zajema fotografije v velikosti 23 MP, pri čemer pa aplikacija privzeto zajema fotografije v velikosti zgolj 8 MP. Prednosti tega je precej, a se poznajo predvsem pri zmanjševanju šuma v slabi svetlobi. Če želite izkoristiti celoten senzor, pa lahko to spremenite v nastavitvah kamere, kjer je sedaj končno omogočeno tudi zajemanje HDR-fotografij, ko imate vklopljen zajem fotografij s celotnim senzorjem  nekaj, kar pri prejšnjih modelih ni bilo mogoče (je pa zadeva morda povsem programsko pogojena in je mogoče z Androidom 6.0 na starejših mobitelih tudi to sedaj urejeno).

kakovost kamere

Zajete fotografije so ostre in lepe in težko najdem kakšno konkretno grajo pri fotografijah, zajetih v dobri svetlobi. Morda res ne gre za najboljšo kamero na trgu ta trenutek, a so vse razlike relativno majhne in bi lahko hitro zašel v dlakocepljenje, kar verjetno pove veliko o zmogljivosti te kamere. Nekoliko se zatakne le v slabi svetlobi, kjer se le zelo redke kamere kolikor toliko solidno obnesejo.

Spodaj si lahko ogledate galerijo fotografij, ki so nastale med testom in so še najboljše merilo o tem, kako dobre fotografije zajema kamera.

kakovost kamere
Sklepna beseda

Zaključek

Xperia X morda ni najbolj razburljiv mobitel na trgu ta trenutek, a to še ne pomeni, da je slab. Gre za zelo spodoben mobitel, ki bo brez težav opravil vse naloge, ki mu jih zastavite. Kakovost izdelave in dober zaslon sta v povezavi z dobro kamero zelo suverena kombinacija, ki vas ne bo razočarala.