Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 353 dnevi
·
Čas branja: 8
·
Poslušaj vsebino

V tretjo naj bi šlo rado. Še dobro, kajti Samsung očitno stavi na prihodnost premijskih modelov pametnih mobitelov z upogljivimi zasloni. Pred kratkim je namreč predstavil že tretjo generacijo svojega tovrstno vodilnega izdelka.

Mobilna omrežja
2G, 3G, 4G (Gibabit LTE), 5G
Procesor
8-jedrni Qualcomm SnapDragon 888 (1 x 2,84 + 3 x 2,42 + 4 x 1,8 GHz) v 5-nm tehnologiji
Grafični procesor
Adreno 660
Delovni pomnilnik
12 GB
Notranji pomnilnik
256 GB
Razširitev pomnilnika
ne
Zunanji zaslon
dinamični AMOLED, diagonala 15,75 cm (6,2 palca), ločljivost 832 x 2.400 slikovnih pik, gostota 387 pik na palec, razmerje stranic 25 : 9, zaščiten s steklom Corning Gorilla Victus, dinamično osveževanje do 120 Hz
Notranji prepogljivi zaslon
dinamični AMOLED, diagonala 19,3 cm (7,6 palca), ločljivost 1.768 x 2.208 slikovnih pik, gostota 374 pik na palec, 88,8-% razmerje med zaslonom in telesom, razmerje stranic 20 : 9, zaščiten s plastičnim filmom, podpora za HDR10+, dinamično osveževanje do 120 Hz, svetilnost 1200 nit.
Glavna kamera
trojna, LED-bliskavica; glavna kamera z 12 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 26 mm, velikost tipala 1/1.76”, velikost slikovne pike 1,8 µm, PDAF, optična stabilizacija; ultra široka kamera z 12 MP, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 12 mm, velikost pike 1,12 µm; kamera z 12 MP s teleobjektivom, 2-kratna optična povečava, velikost tipala 1/3.6”, velikost slikovne pike 1,0 µm, PDAF, optična stabilizacija
Sprednja kamera
10 MP, f/2.2, goriščna razdalja 26 mm, velikost pike 1,22 µm, velikost tipala 1/3.”; kamera pod prepogljivim zaslonom, 4 MP, f/1.8, velikost pike 2 µm
Video zadaj
4K 2160p s 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 60 ali 240 sličicami na sekundo, HD 720p z 960 sličicami na sekundo
Video spredaj
4K 2160p ali FHD s 30 sličicami na sekundo
Povezljivost
bluetooth 5,2, WiFi 6, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass, BDS in Galileo), NFC in priključek USB-C
Senzorji
bočno nameščeno tipalo prstnega odtisa, merilnik pospeška, senzor bližine, žiroskop, barometer, kompas
Baterija
Li-Po 4400 mAh s podporo za brezžično (11 W) in hitro žično polnjenje (25 W)
Operacijski sistem
Android 11 s Samsung One UI 3.1.1
Teža
271 g
Velikost zložen
158,2 x 128,1 x 6,4 mm
Velikost razprt
158,2 x 67,1 x 14,4-16 mm
Vodotesnost
IPX8
SIM-kartica
nanoSIM in eSIM
Barve
fantomsko črna in srebrna
Tehnični podatki

Iz generacije v generacijo je Samsung izboljševal zasnovo prepogljivih zaslonov, da je mobitel Fold tretje generacije postal uporabnejši in za odtenek cenejši. S prvo generacijo so imeli križe in težave, povezane z zaščitno plastično folijo, ki so jo nekateri odstranili in s tem okvarili zaslon. V drugi je bil prepogljivi zaslon že boljši in predvsem uporabnejši, v tretji pa so še popravili najočitnejše težave. Da je naprava debelejša, pretirano ne moti, jasno je, da jo večino časa, na primer med fotografiranjem, telefoniranjem in hitrim iskanjem informacij, uporabljamo v zložljivi obliki. Sprednji zaslon je v tem pogledu celo pomembnejši kot večji zložljivi v notranjosti naprave. Še vedno je sicer ožji od zaslonov običajnih mobitelov, toda služi svojemu namenu. Dokaj dobro, moram reči.

Prikaz odprtega zaslona

Letošnji Fold je torej dodelani lanski model, zato bi večje razlike v uporabnosti stežka našli. Oba v osnovi namreč počneta iste stvari in nudita drugačne načine uporabe mobitela, kar znate nekateri še posebej ceniti.

Še vedno zareza med polovicama, a manjša


Kljub temu da večjih sprememb zasnove ni, so opravili veliko drobnih prilagoditev in izboljšav. Še vedno gre za mobitel, ki je ožji od običajnih, in čeprav se sprednji zaslon razprostira čez celotno površino, se moramo uporabe navaditi. Zaradi manjše širine sta na primer naslov in uvod novice izpisana v več vrsticah in jih je na zaslonu nanizano manj. Sprednji zaslon je zaščiten z utrjenim steklom, medtem ko ima notranji nekakšen plastični zaščitni filter namesto zaščitne folije. Ta je bila pri lanskem modelu nalepljena in je sčasoma na robovih odstopila ter se razcefrala, kar je kazilo videz naprave.

Slika zaprtega telefona

Ohišje je zaščiteno proti vodi, a ne tudi proti prahu, kar je verjetno povezano z zasnovo tečaja. Ta med obema polovicama v zaprtem položaju še vedno pušča režo, a je ožja, kot je bila. Na uporabnost to sicer nima vpliva, toda kot smo videli v primeru mobitela Huawei MateX2, ki ga sicer na slovenskem trgu ni, zasnova omogoča zlaganje brez »špranje«. Morda nam bo Samsung kaj podobnega ponudil prihodnje leto. Da je mobitel ožji, prinese dokaj »nepričakovano« prednost. Zaprtega ga je udobneje uporabljati z eno roko in odklepati s stransko nameščenim tipalom prstnega odtisa. Tečaj teče dovolj mehko, da odpiranje ne zahteva pretirane sile, in kot smo pri Foldu navajeni, ostane v vsakem položaju. To prinese inovativne načine uporabe, recimo, kot bi imeli pred seboj zelo majhen prenosni računalnik.

Debelina telefona

Čeprav sta polovici ohišja v maniri sodobnih premijskih mobitelov tanki, je telefon zložen debel, kar je treba sprejeti. Zgoraj in spodaj sta reži obeh zvočnikov, medtem ko sta kombinirana in tipka za vklop na desnem boku. Na isti strani, toda na drugi polovici, je reža s pladnjem za kartice SIM in na spodnjem še priključek USB. Odprtine, robovi in nasploh podrobnosti so lično izvedene, bolje kot lani, zato je letošnji Fold na oko, kot sem že dejal, lepšega videza.

Močno izboljšana zaslona

Zaslona, prednji in zložljivi, sta močno izboljšana, saj sta svetlejša, bolj barvita in nudita 120-herčno osveževanje. Ker so hitri zasloni vse pogosteje prisotni v premijskih modelih mobitelov, letos ga imata tudi iPhona 13 Pro, je poteza pričakovana. Čeprav je poraba energije višja, od tu dinamično spreminjanje hitrosti glede na tip aplikacije ali sliko na zaslonu, so prednosti kot na dlani. Gladka slika med igranjem iger ali opravili, kot je brskanje po spletu, ko se moramo prebiti prek daljšega seznama novic ali česa podobnega. Na sredini zložljivega zaslona je še vedno opaziti gubo, ki je bolj moteča, ko je zaslon svetel. Je pa edini predel zaslona, kjer začutite, da ta ni popolnoma raven. Na zaslonu lanskega modela je bilo namreč predelov z majhnimi grbinami več. Dejal sem, da je sprednji zaslon uporabnejši, toda notranji je še bolj, kar spodbuja odpiranje naprave vedno, ko se izkaže, da opravilo zahteva večjo zaslonsko površino.

Od tu zanimiv način delovanja. Ko na primer zaženemo aplikacijo YouTube, je okno z videom relativno majhno že v vodoravnem, kaj šele v pokončnem načinu. Mobitel razpremo, predvajanje ni prekinjeno in se nadaljuje na notranjem zaslonu. Toda, če ga zdaj zapremo, se oba zaslona ugasneta, ker Samsung to razume, kot da smo prenehali uporabljati napravo.

Novost je še ta, da notranji zaslon podpira uporabo pisala S Pen. Sicer ne obstoječih, treba bo kupiti novega, namenjena izključno Foldu, čeprav ta zanj nima prostora v ohišje. Dvoje je namreč drugače. Digitalizacijske plasti, odgovorne za delovanje pisala, ni mogoče upogibati, zato sta dve. Pod vsako polovico zaslona po ena samostojna. Med njima, kjer se zaslon upogiba, je ni. Programska oprema zazna, kdaj gremo s pisalom prek »špranje«, in prilagodi delovanje. Ker notranji zaslon ni zaščiten z utrjenim pisalom, bi ga stara pisala poškodovala. Novo ima mehkejšo konico, ki se ob močnejšem pritisku premakne v ohišje. Da tam ne ostane, poskrbi vzmet.

Odlične zmogljivosti

Strojne zmogljivosti se zlahka kosajo z vsakim premijskim pametnim mobitelom, pri čemer je manjše presenečenje, da imajo vsi modeli na čipu (procesor) Qualcommov sistem. Evropskim kupcem v tem primeru Samsung ni namenil svojega. Zmogljivosti je zato najlažje opisati z besedo odlično. Zlahka imamo hkrati odprtih pet ali celo več aplikacij, pa mobitel ne bo niti »kihnil«. Brez težav poganja zahtevne igre in lahko urejamo videoposnetke. Toda med takšnimi opravili in med dolgim snemanjem v razločljivosti 4K se kar občutno segreje. Pomnilnik 256 GB v osnovni različici zadošča. Kot tudi baterija, ki zlahka zdrži do konca dneva, čeprav njena kapaciteta ni pretirano velika. Pri še tako pogosti in zahtevni uporabi zvečer nikdar ni padla pod 25 %. Na voljo je še hitro in brezžično polnjenje. Glede na tip naprave sta stereozvočnika solidna in tudi bočno nameščeno tipalo prstnega odtisa je hitro in v večini primerov takoj odklene napravo. Izjema je moker oziroma pretirano poten prst, ko ni pretirano uspešna nobena tehnologija branja prstnega odtisa.

Zaprt telefon

Samsung od prvega Folda poudarja večjo produktivnost in uživanje v vsebinah, prikazanih na večjem zaslonu. Ker se zlahka prelevi v manjši tablični računalnik, je seveda boljši od običajnega mobitela. Ali je zato na zaslonu vedno prikazane več vsebine, je vprašljivo. Nekatere aplikacije so na večjem zaslonu smešno povečane, medtem ko se v Twitterju ali Facebooku dejansko vidi po ena sama objava naenkrat. Uporabnejša je izraba zaslona za odpiranje dveh aplikacij ene poleg druge ali ene nad drugo, odvisno od njunih orientacij. V tem primeru potem lahko govorim o izboljšani produktivnosti, še posebej, ker so na voljo še plavajoča okna. Samsung je izboljšal uporabniški vmesnik do te mere, da bolje izrabi zasnovo dveh zaslonov. Vendar ima še veliko možnosti inovativnih načinov uporabe. Uporabniški vmesnik bi morali zanj popolnoma na novo zasnovati, saj prilagojen vmesnik za običajne mobitele ne izkorišča popolnoma lastnosti upogljivega zaslona in uporabe dveh zaslonov hkrati.

Kamera

Še eno posebnost najdemo. Tokrat v zgornjem desnem kotu večjega zaslona. Tehnološko je skrivanje sprednje kamere pod pike zaslona zanimivo, le izvedba je slaba. Nad objektivom kamere, ki ima premajhno ločljivost za še kaj drugega kot videoklepete, so pike porazdeljene tako poredko, da je luknjica še vedno opazna. Če se še tako trudimo, je ne moremo spregledati. Celotna vrstica, kjer so še podatki o bateriji, omrežju, ura in drugo, je tako ali tako vedno prisotna, razen pri »celozaslonskem« videu v igrah, zato bi bilo precej vseeno, če bi ostala lanska luknjica.

Presenetljivo dober za snemanje videa

Čeprav je fotografski sklop enak lanskemu in ne nudi ničesar tako divjega kot Galaxy S21 Ultra in podobni mobiteli, pri fotografijah in videih Fold ne zaostaja veliko. Morda zato, ker Qualcommov procesor bolje obdela signale tipal, česar do zdaj nismo mogli preizkusiti.

kakovost kamere

Za premijski model pametnega mobitela se spodobi ne le, da so kamere kakovostne, temveč v svojem poslanstvu konstante. Glavna kamera je med tremi najboljša, ima dobro svetlobno občutljivost, dobro dinamiko med osvetljenimi in temnimi prizori ter zajame dovolj podrobnosti. Toda tudi drugi dve nista ravno od muh. Vsaj ne v dobrih svetlobnih razmerah, ko je očitno, da so barve na vseh treh fotografijah enake in širokokotna kamera (na levi) ne podleže bolezni izgube ostrenja proti robovom. Nekoliko je opaziti le, da so ravne stene na robu rahlo ukrivljene. Zadnja fotografija (desno) je rezultat 2-kratne optične povečave, katere kakovost je prav tako na spodobni ravni.

kakovost kamere

Zgodba zase so slabe svetlobne razmere. Čeprav so fotografije vseh treh kamer na pogled lepe in svetle, izstopa kakovost glavne (v sredini). Na njej je več podrobnosti, manj nejasnosti in barve so pravilnejše. Modrina neba v mraku kaže, da v teh razmerah ne moremo govoriti o konstantno enakih barvah vseh treh tipal. Vseeno so nočne fotografije v vrhu sposobnosti najboljših mobitelov.

kakovost kamere

Bližinske fotografije, čeprav Fold nima posebne kamere v ta namen, zlahka naredite s širokokotno ali kamero z 2-kratno optično povečavo. Čeprav so videti odlične, v sebi skrivajo Samsungovo pregovorno pretiravanje z ostrenjem, kar je opazno šele, ko fotografije povečate.

Kakovost videa

Še bolj kot za fotografiranje je Fold uporaben za snemanje videa. Ker je prijetno ozek in debel, je prijem med snemanjem dober in boljši kot pri običajnih mobitelih. Pomaga, da je sliko mogoče podvojiti na obeh zaslonih, kar daje boljši nadzor nad kadriranjem prizora in nasploh snemanjem. Poleg tega je mogoče uporabiti katerikoli vir zvoka – vgrajeni mikrofon, zunanjega (USB-C), slušalke bluetooth. Pri tem je kakovost videa odlična povsem na ravni Samsungovih premijskih mobitelov.

Sklepna beseda

Nisem prepričan, da je Galaxy Fold primerna naprava zame. Toda le zato, ker je občutno predraga, saj bi se na ožje in debelejše ohišje zlahka privadil. Toda za marsikateri namen, od ustvarjanja vsebin do njihovega pregledovanja, je odličen, pri čemer se izkaže velik prepogljivi zaslon. Poleg tega lahko pohvalim še premijsko oblikovano in izdelano ohišje, fantastična zaslona in inovativno uporabnost napol odprtega. Takrat je videti kot majhen prenosni računalnik. Še vedno pa ima nekaj slabših plati. Nekatere aplikacije ne znajo izkoristiti večjega zaslona, zunanji je, milo rečeno, nenavadnega razmerja in kamera nad notranjim zaslonom je le pogojno uporabna. Vendar nič od tega verjetno ne odtehta dejstva, da boste z mobitelom Galaxy Fold 3 nekaj časa v središču pozornosti.

Sklepna beseda