Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Samsung Galaxy S22 Ultra

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 325 dnevi
·
Čas branja: 7
·
Poslušaj vsebino

Kaj dobite, če združite fotografsko odličnost Samsungove družine S z legendarno obliko mobitelov Note?

Odgovor je kot na dlani! Zmogljiv mobitel z vsestransko mobilno fotografijo, ki se še posebej dobro obnese v slabih oziroma zahtevnih svetlobnih pogojih.

Barva
fantomska črna, bordo rdeča, zelena, fantomsko bela
Dimenzije
163,3 mm (v) x 77,9 mm (š) x 8,9 mm (d)
Teža
228 gramov
Povečana odpornost
IP68 (30 minut do globine 1,5 m)
Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE, 5G
SIM-kartica
nano SIM, podpora za eSIM
Procesor
8-jedrni Exynos 2200 (1x2,8 + 3x2,5 + 4x1,8 GHz) v 4-nm tehnologiji
Grafični procesor
Xclipse 920
Delovni pomnilnik
8 ali 12 GB
Notranji pomnilnik
128. 256, 512 GB ali 1 TB
Razširitev pomnilnika
ne
Zaslon
dinamični AMOLED, diagonala 17,3 cm (6,8 palca), ločljivost 1440 x 3088 slikovnih pik, z gostoto 500 slikovnih pik na palec, prekriva 90,2 % površine sprednje ploskve, zaščiten s steklom Corning Gorilla Victus+, podpora za HDR10+, dinamično osveževanje do 120 Hz, svetilnost 1750 cd/m2 (največ)
Kamere zadaj
štiri, LED-bliskavica; glavna kamera s 108 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 23 mm, velikost tipala 1/1.33”, velikost slikovne pike 0,8 µm, PDAF, lasersko ostrenje, optična stabilizacija; ultra široka kamera z 12 MP, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 13 mm (120˚), velikost tipala 1/2.55”, velikost pike 1,4 µm, PDAF; kamera z 10 MP s periskopskim teleobjektivom, goriščna razdalja 230 mm, zaslonka f/4.9, 10-kratna optična povečava, velikost tipala 1/3.52”, velikost slikovne pike 1,12 µm, PDAF, optična stabilizacija; kamera z 10 MP s teleobjektivom, goriščna razdalja 70 mm, zaslonka f/2.4, 3-kratna optična povečava, velikost tipala 1/3.52”, velikost slikovne pike 1,12 µm, PDAF, optična stabilizacija
Kamere spredaj
40 MP, f/2.2, goriščna razdalja 26 mm, velikost pike 0,7 µm, velikost tipala 1/2.82”, PDAF
Video zadaj
8K s 24 sličicami na sekundo, UHD 2160p (4K) s 30 ali 60 sličicami na sekundo, FHD 1080p s 30, 60 ali 240 sličicami na sekundo, HD 720p z 960 sličicami na sekundo
Video spredaj
UHD 2160p (4K) s 30 ali 60 sličicami na sekundo ali FHD s 30 sličicami na sekundo
Baterija
Li-Po 5000 mAh s podporo za brezžično (15 W) in hitro žično polnjenje (45 W)
Operacijski sistem
Android 12 s Samsung One UI 4,1
Povezljivost
Bluetooth 5,2, WiFi 6E, satelitski sprejemnik (GPS, Glonnass, BDS in Galileo), NFC in priključek USB tip C
Tipala
ultrazvočno tipalo prstnih odtisov pod zaslonom, tipalo pospeška, tipalo bližine, kompas, žiroskop, barometer
V škatli
podatkovni kabel, ključ za odpiranje ležišča in kratek priročnik z navodili za uporabo
Garancijska doba
24 mesecev
Galxys22ultra 2

Na velike mobitele, nekaj časa smo o njih celo govorili kot o »tablifonih«, sem vedno gledal z dobršno mero občudovanja. Velik zaslon, obilica možnosti za delo in pisalo. Za vsak primer, četudi ga morda ne potrebuješ, z obveznim ležiščem. Pomislite, kako hitro bi ga izgubili, če ne bi bilo tako in bi ga morali nositi v žepih, torbicah ali nahrbtnikih. V teoriji izvedljivo in v praksi skoraj nemogoče. Nikdar ga nisem zares imel, ga dlje časa uporabljal, vendar sem bil začuden, da Samsung modela Note 5 ni ponudil Evropejcem in je bil Note 7 umaknjen zaradi nagnjenosti k samovžigu. Lani ga spet ni bilo, toda nekako smo že vedeli, da lahko pričakujemo združitev z družino S. To se je zdaj zgodilo. Poleg mobitelov Galaxy S22 in S22+, ki oblikovna sledita lanski »liniji« S21, je Galaxy S22 Ultra oblikovno podoben mobitelu Galaxy Note 20 Ultra izpred skoraj dveh let! Samsung se je odločil za združitev dveh družin, saj se verjetno ni bilo najbolj ekonomično spomladi ljudem dobrikati s tremi ter slabe pol leta pozneje še z najprej enim in zatem dvema modeloma. Namesto štirih oziroma petih dokaj podobnih mobitelov smo prvič dobili tri oziroma eno družino, ki združuje značilnosti in prednosti prejšnjih dveh.

Galxys22ultra 3

Poenotenje se mi zdi pravilno, manj navdušen sem nad nadaljevanjem politike dveh procesorjev. Samsungov Exynos in Qualcommov Snapdragon sta sicer v tehničnih podatkih dokaj blizu, toda težava je v razlikah. Ker je slednji vgrajen v neprimerno več mobitelov, razvijalci aplikacije optimizirajo njegovim posebnostim, kar se kakopak pozna v manj optimalnem delovanju pri drugih strojnih konfiguracijah. Različna sta tudi procesorja slikovnega signala, od katerih je odvisen videz fotografij in videoposnetkov. In to kljub morebitnim enakim algoritmom obdelave. Nič ne bi bilo narobe, če bi šlo za različno označene mobitele, kajti potem bi bile primerjave nedvoumne. Tako pa niso. Večina angleško govorečih spletnih portalov preizkuša ameriški model, zato izmerjene lastnosti ne veljajo nujno za različico, ki je na voljo slovenskim uporabnikom. Ker je to pravzaprav edini tak primer v mobilni industriji, je prav, da na to ne pozabimo.

Galxys22ultra 4

Oblikovno drugačna le letošnja Ultra

Medtem ko sta Galaxy S22 in S22+ verni oblikovni kopiji lanskih mobitelov S21, je model S22 Ultra že na videz popolnoma drugačen. Velik zaslon je na bokih ukrivljen, kar kljub velikemu ohišju skupaj s krivuljo na hrbtni strani zagotavlja prijeten oprijem. Pohvaliti velja plast iz utrjenega stekla Victus+, kajti ravno prav je matirana, da ne drsi in da se na njej pretirano (ali skoraj nič) ne poznajo prstni odtisi. Manj navdušen sem nad izvedbo fotografskega sklopa. Fizične oziroma vizualne ločnice s hrbtiščem ni. Videti je, kot bi izvrtali luknje in vanje vstavili objektive. Včasih je bila levo zgoraj vsaj ploščica, ki je označevala del z objektivi. Letos so se odločili za minimalizem, ki pa je skladen z izrazito obliko ohišja. Okvir iz ojačenega aluminija ima namreč pravokotne vogale in ravno odsekana spodnji ter zgornji rob. Posebnost tega je, da mobitel lahko stoji pokonci na ravni površini.

Galxys22ultra 5

Udobje enoročne uporabe je omejeno tako zaradi velikosti kot položaja obeh bočnih tipk za vklop in jakost zvoka. Za moj okus sta previsoko v zgornji polovici desnega boka, zato sta ljudem z manjšimi dlanmi težje dosegljivi brez preprijemanja mobitela. Zaradi zaobljenega boka sta sicer tanjši, kot bi si morda želeli, vendar sta prijetno odzivni in mehki na pritisk, da sicer ozki kot žiletka ne režeta v prst. Ultrazvočno, hitro in natančno tipalo prstnega odtisa je na običajnem mestu pod zaslonom in dejansko pomaga pri uporabi mobitela z eno roko. Levi bok, pod njim je ležišče pisala, je prazen – tako kot zgornji rob. Običajne odprtine priključka USB, pladnja za kartice SIM in reže za močnejši zvočnik so spodaj. Skrajno levo je odprtina ležišča pisala. To je majhno in celo bolj odzivno od lanskega. Ven ga dobimo tako, da ga pritisnemo, potisnemo globlje v ležišče in primemo, ko delno skoči ven. Previdnost, kako je obrnjeno, ko ga damo nazaj, ni potrebna. Paziti moramo le, da ga spet s konico prsta (z blazinico ni dovolj) potisnemo v vložišče, nakar se bo poravnal z ravnino robo. Če tega ne storimo, bo za nekaj milimetrov štrlel ven. Toda naj vas ne skrbi. Še vedno je dovolj trdno v ležišču in malo verjetno, da bi ga po nesreči izgubili.

Galxys22ultra 6

Odvajanje toplote bi lahko bilo boljše, a zaslon je perfekten

Samsung že nekaj časa dokazuje, da rek »kovačeva kobila je vedno bosa« zanj ne velja. Če kaj, potem se namreč trudi, da imajo mobiteli v svoji kategoriji nadpovprečen zaslon. Nič drugače ni z letošnjimi premijskimi modeli. Lepe, živahne barve, visoko kontrastno razmerje in predvsem dovolj svetel zaslon, da vam je v veselje v vseh pogojih. Tudi na prostem v močni sončni svetlobi. Na voljo sta dva načina, privzeti živahen in naraven, v katerem lahko prilagajate barvno temperaturo in kanale osnovnih barv. Posebna je ravno tako hitrost osveževanja. Ta je zaradi varčevanja z energijo prilagodljiva v intervalu od 1 Hz do 120 Hz, česar bodo še posebej veseli ljubitelji zahtevnih mobilnih iger.

Galxys22ultra 7

Te predstavljajo hkrati tudi eno redkejših razmer, ko je procesor v celoti obremenjen in se temu primerno greje. Vsi se temu preprosto ne moremo izogniti, razlike so v učinkovitosti hlajenja. Mobiteli seveda nimajo ventilatorja za izpih vročega zraka, zato se toplotna obremenitev procesorja bolj ali manj učinkovito in odvisno od toplotne prevodnosti materialov širi prek okvirja in hrbtišča v zrak. Enakomerneje se bo toplota širila in postopoma ogrela ves mobitel, pozneje bo sistem zaradi previsoke temperature v okolici procesorja prisiljen omejevati takt delovanja jeder. Zdi se, da hlajenje ni najboljša lastnost Ultre, saj dobršen del ohišja ostaja hladen, ko je med uporabo aplikacije za dvig obremenitve že opaziti upočasnitev od 20 do 30 %.

Galxys22ultra 8

Na pričakovani visoki ravni so ravno tako druge vgrajene strojne komponente. Stereo zvočnika (kot drugi med predvajanjem glasbe ali videa služi zgornji manjši, ki ga običajno povezujemo s telefonskimi razgovori) nudita korektno kakovost glasbe kljub ne posebej izrazitim basom (nizkim tonom). Delovnega pomnilnika je dovolj, medtem ko je velikost shrambe odvisna od izbrane različice in cene, ki smo jo pripravljeni sprejeti. Velja preprosto pravilo, da je več bolje, saj mobitel nima ležišča za pomnilniške kartice. Bo pa datoteke lažje prenašati v oblačne shrambe, kajti vgrajene so vse komunikacijske tehnologije: od podpore za mobilna omrežja pete generacije do vmesnika WiFi v frekvenčnem območju 6 GHz. In to kljub temu da je primernih usmerjevalnikov bolj kot ne le za vzorec.

Manj navdušen sem nad baterijo. Dovolj je velika za mirno preživetje dneva, toda med zahtevno uporabo, ko je vključen zaslon in procesor polno obremenjen, se nivo napolnjenosti baterijo relativno hitro niža. Zagotovljena je podpora 45-vatnemu žičnemu polnjenju, toda ker zaradi okoljskih razlogov v paketu ni napajalnika, boste morali ustreznega, če ga morda še nimate, dokupiti.

Več skrbi za varnost in zasebnost uporabnikov

Večkrat sem že dejal, da je Samsungov uporabniški vmesnik odrastel in ni nič več načičkan ter poln nepotrebnih že nameščenih aplikacij, kar je značilnost nekaterih vmesnikov azijskih izdelovalcev pametnih mobitelov. Že pred časom so predstavili svoj varnostni sistem Knox za varovanje v pomnilniku naprave hranjenih podatkov, ki ga iz leta v leto izboljšujejo. Poudarek je sicer na varnosti biometričnih podatkov tipal, ki predstavljajo osnovo varnosti in zasebnosti. Glede zagotavljanja slednje smo letos (končno) priča novosti. Podobno kot Applov sistem iOS zdaj sistem Android uporabnika obvesti, kdaj sta aktivna mikrofon in kamera. V zgornjem desnem robu se v tem primeru pojavita zeleni ikoni, ki se po kratkem času, ko nedvoumno kažeta, kaj je aktivirano, spremenita v majhno zeleno piko. Razpravljali bi lahko o izboru barve, saj zelena pomeni nekaj dobrega, varnega in bi bila potemtakem boljša rdeča ali vsaj oranžna, toda vseeno je bolje to, kot pa prej, ko sploh nismo bili obveščeni.

Na mobitelu sicer teče zadnja različica operacijskega sistema Android, a bolj kot to je s stališča trajnosti pomembna obljuba o najmanj štirih posodobitvah sistema. Če bo zdržal, kar pri primerni skrbi zanj ne bi smelo biti misija nemogoča, bo model S22 Ultra doživel 16. različico sistema Android. Mimogrede, digitalni pomočnik Bixby ostaja, čeprav se niti približno ne more kosati z Googlovim, ki ima prav tako pravico sobivanja na napravi, a vsaj na ohišju ni več njemu namenjene tipke.

Enakovredni rezultati kamer in občutno boljša nočna fotografija

Čas je, da bi Samsung ponovno premislil in v fotografski aplikaciji spremenil pokončni način fotografiranja v portretnega, kar je verjetno pravilnejše poimenovanje. To pa je pravzaprav edina »kritika«, ki jo imam glede kamer, kajti v mnogočem so rezultati vseh štirih največ, česar so slikovni signalni procesor, tipala, leče in Samsungovi algoritmi računalniške obdelave s podporo umetne inteligence trenutno sposobni. Profesionalni način in nove sposobnosti obdelave zapisa v formatu RAW so morda še najmanj pomemben napredek, kajti tovrstne sposobnosti uporablja relativno malo uporabnikov. Za večino je pomembneje to, da ne glede na izbor kamere ali svetlobne razmere dobimo enako kakovostne fotografije, pri čemer je morda še najpomembnejša kontinuiteta reprodukcij barv vseh štirih kamer.

S22ulta Foto1

Kot vedno so razlike v tipalih (in lečah). Če bi dlakocepili, potem je najboljše tipalo glavne kamere, to pa ima tudi najbolj svetlobno občutljiv objektiv. Toda fotografije v dnevnih razmerah vseh štirih so primerno svetle, polne podrobnosti in dinamika je ravno tako odlična. Barve so enake, a vsaj malo nasičene (poudarjene), kajti trenutno so v naravi mnogo bolj blede, kot so potem prikazane na fotografijah. Priznati je seveda treba, da so takšne očem veliko bolj všečne.

S22ulta Foto2

Čeprav je opaziti, da fotografije v nočnih razmerah in z uporabo nočnega načina niso enako svetle, so razlike med njimi majhne. Predvsem fotografije širokokotne kamere niso za nekaj stopenj temnejše, kar je opaziti pri večini mobitelov vključno z obema modeloma letošnje družine (S22 in S22+). Barve so ravno tako dobre, upoštevajoč slabe svetlobne razmere, prav tako je malo šuma in nejasnosti.

S22ulta Foto3

Če že kaj, potem je geometrija širokokotne kamere na robovih nepravilna, toda na fotografijah je veliko podrobnosti, medtem ko izguba ostrine iz središča prizora proti robovom ni pretirana. Gotovo gre za eno bolj uporabnih širokokotnih kamer, ki sem jih videl v zadnjem času.

S22ulta Foto4

Vsestranskost zadnjega fotografskega sklopa zaključujeta kameri s 3- in 10-kratno optično povečavo. Kljub tipalom z manjšim številom pik so fotografije dobre kakovosti – predvsem na račun njihove fizične velikosti. Barve so enake barvam glavne in širokokotne kamere, kar je za marsikoga najpomembneje. Ravno tako je dovolj podrobnosti in dinamika ni niti približno slaba.

S22ulta Foto5

Za razliko od mobitelov S22 in S22+ ima Ultra sprednjo (selfi) kamero s 40-milijonskim tipalom, kar se seveda pozna v podrobnostih na fotografijah. Ker je tipalo občutljivejše na svetlobo, bodo v slabših razmerah selfiji lepši

.

Kakovost fotografskih tipal se pozna v odličnosti videoposnetkov. Snemati je mogoče v razločljivosti 8K, čeprav večina tolikšne (še) ne potrebuje, toda zato sta polna visoka in razločljivost 4K toliko uporabnejši. Pri snemanju videov se seveda najbolje obnese glavna kamera, še posebej v slabših svetlobnih razmerah, čeprav druge tri drastično ne zaostajajo. Prizori so svetli, z dovolj podrobnosti, premikanje je gladko in ravno tako nisem opazil večjih težav z ostrenjem. Ker lahko med snemanjem spreminjate kamero, to pomeni dodatno možnost, ki poživi videoposnetek. Mobitel S22 Ultra dosega fotografsko in videokakovost, ki jo bo morala večina tekmecev šele doseči.

kupi


Sklepna beseda

Ljubiteljem mobitelov Samsung je podobno kot zagovornikom iPhonov pravzaprav konkurenca nepomembna. Galaxy S22 Ultra je v vseh pogledih odličen pametni mobitel, ki v družino »S« prinaša vse tisto, kar je bilo marsikomu všeč pri modelih zdaj ukinjene družine Note. Nudi najboljše, kar tehnologije trenutno omogočajo, pri fotografskih zmogljivostih pa je to brez dvoma najboljši Samsungov mobitel do zdaj. Vseeno malce moti, da odvajanje toplote ni najbolj učinkovito, da se pri polni obremenitvi baterija hitro prazni in da gre za premijsko napravo, ki kot taka ni primerna za vsak žep. Kar se tiče oblike, je stvar bolj kot ne jasna. Model Ultra je prevzel izrazito drugačno obliko mobitelov Note, zaradi česar je že na pogled drugačen od večine mobitelov premijskega razreda, ki so že ali še bodo predstavljeni.

Galxys22ultra 9