Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Realme 9 Pro+ 5G

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 189 dnevi
·
Čas branja: 6
·
Poslušaj vsebino

Pametni mobiteli spodnjega srednjega cenovnega razreda nudijo uravnotežene zmogljivosti ob bolj ali manj 'bolečih' kompromisih. Realme 9 Pro+ pa skriva še nekaj adutov, zaradi katerih se zlahka uvršča med boljše v razredu.

Dimenzije
160,2 mm (v) x 73,3 mm (š) x 8 mm (d)
Teža
182 gramov
Procesor
8-jedrni MediaTek Dimensity 920 (2x2,5 + 6x2,0 GHz) v 6-nm tehnologiji
Delovni pomnilnik
8 GB
Notranji pomnilnik
256 GB
Zaslon
Super AMOLED, diagonala 16,25 cm (6,4 palca), ločljivost 1080 x 2400 slikovnih pik, z gostoto 411 slikovnih pik na palec, prekriva 84,2 % površine sprednje ploskve, svetilnost 600 cd/m2 (najvišja), osveževanje 90 Hz
Kamera zadaj
tri in LED-bliskavica; glavna kamera s 50 MP, zaslonka f/1,8, velikost tipala 1/1.56", velikost pike 1.0 µm, ostrenje PDAF, optična stabilizacija; širokokotna kamera z 8 MP, zaslonka f/2,2, goriščna razdalja 16 mm (vidni kot 119˚), velikost tipala 1/4.0", velikost pike 1.12 µm; bližinska kamera z 2 MP, zaslonka f/2,4
Kamera spredaj
16 MP, zaslonka f/2,4, goriščna razdalja 27 mm, velikost tipala 1/3.09", velikost pike 1.0 µm
Operacijski sistem
4K s 30 sličic na sekundo, FHD (1080p) s 30, 60, 120 ali 480 sličic na sekundo
Tipala
optično tipalo prstnih odtisov pod zaslonom, tipalo pospeška, žiroskop, kompas, tipalo bližine

Zadnja leta so močno spremenila mobilno industrijo. Nekateri izdelovalci so se 'spotaknili', drugi povzpeli. Med zadnje gotovo sodi Realme , ki ga je leta 2019 v Evropi komaj kdo poznal. Postal je eden pomembnejših ponudnikov solidnih naprav po konkurenčnih cenah. Deluje sicer pod okriljem kitajskega koncerna BBK, kamor na primer sodita Vivo in večini ljubiteljev kakovostnih, a ne predragih pametnih mobitelov bolj poznan One Plus. Realme 9 Pro+ je sicer dostojni naslednik lanskega modela Realme 8 Pro. Za razred ali dva je tudi boljši od mobitela Realme 9, ki ga ravno tako najdete v e-trgovini Telekoma Slovenije.

Realme9proplus3

Poudarek na materialu, manj na podrobnostih


Prepričan sem, da bi bil mobitel še nekoliko lepši, če bi bili robovi ravno odrezani namesto zaobljeni, saj je robek med plastičnim okvirjem kovinskega videza in sprednjo ter zadnjo ploskvijo za moj okus preveč izrazit. Bilo bi postranskega pomena, toda zdi se mi, da Realmu ni vseeno, kakšen se ta model zdi kupcem. Hrbtišče je stekleno in ne plastično kot pri večini naprav v tem cenovnem razredu. Zaradi fotokromatske plasti se blešči, ko se barve prelivajo kot posledica razlik v odboju svetlobe s površine. Slaba plat je kot na dlani. Bolje rečeno, na konicah prstov. Odtisi se namreč dokaj močno poznajo.

Pogled od spredaj pritegne povprečno velik zaslon sodobnega razmerja in ozkih robov. Tudi zaradi njih je enoročna uporaba možna vsaj v primeru srednje velike dlani, h kateri pripomore dokaj natančno in hitro optično tipalo prstnega odtisa pod zaslonom. Tipka za vklop je standardno na desnem boku, a bi jo lahko postavili nekoliko nižje, kar bi dodatno izboljšalo udobje enoročne uporabe, medtem ko sta tipki za jakost zvoka dokaj nestandardno premaknjeni na levi bok. Ne nudijo pretiranega upora, a bi bilo vseeno bolje, če bi bile debelejše, saj bi manj rezale v prst. Pa še estetika ohišja bi bila zaradi tega sodobnejša. Druge podrobnosti so v mejah pričakovanj. To ravno tako velja za mrežico tik nad zaslonom, ki zakriva ozko špranjo, pod katero se skriva zgornji zvočnik. Ni namenjen le telefonskim razgovorom, kajti poleg tega je v funkciji drugega zvočnika stereo konfiguracije.

Kljub gladkim površinam in robovom nisem imel težav z držanjem mobitela v dlani, čeprav ga nisem zaščitil s priloženim silikonskim ovitkom. Tudi brez njega pretirano ne drsi iz rok. A kljub temu takšne uporabe ne priporočam. Nesreča nikoli ne počiva, in ko bo zletel po tleh, in verjetno je, da enkrat bo, boste hvaležni, da je v ovitku.

Realme9proplus5

Pravzaprav nudi dokaj solidne zmogljivosti


Zaslon bo za večino ravno pravšnji – tako glede velikosti kot prikaza barv. Te so lepe in predvsem dokaj naravne, kar je dobro, saj v operacijskem sistemu ni veliko možnosti nastavljanja slike. Marsikdo oziroma ljubitelji iger se boste razveselili še 90-herčnega osveževanja in 360-herčnega vzorčenja dotika. Kaj pa slabše plati? Nekaj jih je. Vedno so. Spodobilo bi se, da je osveževanje 120-herčno, dodatne kandele bi povečalo čitljivost na prostem, in nekaj bi morali storiti, da samodejno prilagajanje svetilnosti zaslona ne bi tega pretirano zatemnilo v prostorih. Toda to so manjše težave. Zaslon je užitek uporabljati med običajnimi opravili, kot so brskanje po spletu, YouTubu ali med igranjem iger. Sploh ker deluje v navezi z zadovoljivo dobrima zvočnikoma. Sta dokaj glasna, in če zanemarimo nizke tone (base), ki so vedno težava v primeru tankih in majhnih naprav, dokaj kakovostna. Za zahtevnejše imam še odlično novico. Realme se še ni odpovedal klasičnemu avdio priključku. Škoda, da niso enako razmišljali, ko so se odločali o vgradnji reže za pomnilniške kartice. Ni je!

Izbira procesorja se mi zdi dokaj posrečena. Dimensity 920 je spodoben čip spodnjega srednjega zmogljivostnega razreda, ki omogoča tekoče delovanje v bolj ali manj vseh primerih uporabe. Tudi 30-minutni obremenitveni test je pokazal, da v tem času le občasno in malenkostno znižuje takt ter da se mobitel skoraj ne segreva.

Pri hitrosti polnjenja baterije Realme kompromisov ni sklepal. Priložen je napajalnik, ki v idealnih razmerah dovaja 60 W energije, zaradi česar se baterija v celoti napolni v 45 minutah. Takšni so vsaj uradni podatki. Tudi avtonomija je dobra, kajti energijsko dokaj nezahteven procesor omogoča precej več kot ves dan srednje zahtevne uporabe z enim polnjenjem. Obremenitveni test jo je v pol ure izpraznil za 12 odstotkov, kar pomeni dobre štiri ure delovanja v takšnih (zahtevnih) pogojih. Kot običajno pa pri tovrstnih mobitelih zaman iščemo brezžično dodajanje energije.

Realme9proplus7

Zahteva še nekaj dodelave


Vedno velja pohvaliti izdelovalca, ki se potrudi in na mobitel namesti zadnjo različico operacijskega sistema. To ne pomeni le večje varnosti in zasebnosti, čeprav še zdaleč ni odveč grafični prikaz (pika v zgornjem desnem vogalu), kdaj sta aktivna kamera in (ali) mikrofon, temveč nove funkcionalnosti in načine uporabe. Manj navdušen sem nad uporabniškim vmesnikom, ki ga je Realme pripeljal do tretje različice. Vidi se namreč, da mu v estetskem merilu manjka nekaj subtilne lepote, ki se običajno kaže v izboru barv in grafiki ikon. Čeprav je vmesnik nov, je videti nostalgičen oziroma takšen, kot so bili vmesniki pametnih mobitelov pred tremi in več leti. Ravno tako me ne bi prav nič motilo, če bi bilo v mobitelu nameščenih manj aplikacij. Posebej tistih, ki jih nikdar ne uporabljate in bodisi zasedajo prostor na pomnilniku bodisi zahtevajo čas, da jih odstranite.

Slikarealme9pro Vmesniki

Realme poudarja, da je okolje v tretji različici močno izboljšano, saj nudi bolj tekoče delovanje. Nekaj besede ima pri tem tudi procesor in dovolj velika pomnilnika. Posebej lahko pohvalim velik delovni pomnilnik (RAM), ki obeta tekoče poganjanje več aplikacij sočasno. Poleg prstnega odtisa je na voljo še odklepanje mobitela s prepoznavo obraza s sprednjo kamero. Ker tipalo prstnega odtisa nudi neprimerno večjo varnost, vam vsekakor predlagam njegovo uporabo.

Glavna kamera me prepriča v vseh razmerah


Fotografija je običajno področje, pri katerem izdelovalci v tem cenovnem razredu sklepajo največ kompromisov. Če pogledamo širokokotno in bližinsko kamero, potem bi mislili, da je tako tudi v primeru tega mobitela. Pa ni tako.

Slikarealme9pro Foto1

V fotografski kakovosti močno izstopa glavna kamera s fizično velikim tipalom in celo optično stabilizacijo. Rezultati so izredno živahne fotografije, še posebej z vključeno umetno inteligenco, na račun katere morda nekoliko trpita barvna pravilnost in nevtralnost, kar pa dvomim, da vas bo motilo. Fotografije so očem všečne še zaradi podrobnosti in dobrega dinamičnega razpona. Algoritmi slednjega namreč skoraj vedno poskrbijo, da so prizori dokaj svetli.

Slikarealme9pro Foto2

Spodobne so tudi fotografije z dvakratnim (digitalnim) zumom, ki daje občutno boljše rezultate kot zgolj izrez in povečava iz fotografij z osnovno goriščno razdaljo glavne kamere. Zanimivo je, da pri povečavah ni ekscesnega ostrenja, ki ga običajno srečujemo pri podobno kakovostnih mobitelih. Še več, te fotografije so prav prijetno mehke in naravne.

Slikarealme9pro Foto3

Za spodnji cenovni razred so nadpovprečno dobri posnetki v slabših svetlobnih razmerah in predvsem ponoči. Barve so živahne, a lahko nekoliko napačne, fotografije svetle, že skoraj pretirano, podrobnosti je veliko.

Slikarealme9pro Foto4

Po drugi strani je pri širokokotnih fotografijah bistveno več ostrenja ter poudarjanja barv in kontrastov, verjetno v želji ustvariti nekaj všečnega iz dokaj povprečne osnove. Podrobnosti niso najbolj bogate in precejšnje je poslabšanje kakovosti proti robovom. Za kakovostno širokokotno fotografijo bi moral mobitel imeti boljše tipalo in objektiv.

Slikarealme9pro Foto5

Sprednja kamera sodi le med solidne. Dinamični razpon in podrobnosti zaostajajo za tem, kar zmore glavna kamera, snemanje je omejeno na polno visoko razločljivost. Z glavno kamero je mogoče snemati v 4K, video pa je soliden. Slika je dokaj lepa, malo ji manjka globine in umirjanje ni najboljše, saj se denimo pozna pretirano tresenje rok.

Sklepna beseda


Realme 9 Pro+ je lep, robustno izdelan in zmogljiv pametni mobitel spodnjega srednjega razreda. Kar nekaj adutov je na njegovi strani. Dober zaslon AMOLED z 90-herčnim osveževanjem, soliden procesor, odlična glavna kamera, velika baterija in predvsem izredno hitro polnjenje. Kakovost stereo zvočnikov zlahka ocenim kot povprečno in kot podpovprečne druge tri kamere. Posebej ni potrebe po bližinski s tako nizko ločljivosti, saj boljše fotografije uspejo glavni z uporabo dvakratne digitalne povečave. Pohvalimo lahko še 256 GB, kar močno omili odsotnost reže za pomnilniške kartice, in opremljenost z zadnjo različico operacijskega sistema Android. Pri uporabniškem vmesniku pa pogrešam manj kričeče barve in nekaj minimalizma. Še nekaj me je malce zmotilo. Ohišje ni zaščiteno niti proti pljusku tekočine (IP53), ki se nekako pri zadnjih vratih uveljavlja kot minimalni standard zaščite vseh sodobnih mobitelov.

Realme9proplus8