Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Nokia G50

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 335 dnevi
·
Čas branja: 7
·
Poslušaj vsebino

Kakšne kompromise je morala sprejeti Nokia, da so lahko ponudili enega cenovno najdostopnejših pametnih mobitelov s podporo omrežju pete generacije (5G)? Nekaj jih je morala!

Dimenzije
173,8 mm (v) x 77,7 mm (š) x 8,9 mm (d)
Teža
220 g
Povečana odpornost
zaščitna plast nad zaslonom
Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE in 5G
SIM-kartica
nano SIM (podpora dvema karticama)
Povezljivost
WiFi 6, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, USB-C, 3,5 mm priključek za slušalke
Procesor
8-jedrni Qualcomm SnapDragon 480 5G (2-krat Kyro 460 s frekvenco 2,0 gigaherca in 6-krat Kyro 460 s frekvenco 1,8 gigaherca), proizveden na 8-nanometrski arhitekturi
Grafični procesor
Adreno 619
Delovni pomnilnik
4 GB
Notranji pomnilnik
128 GB
Razširitev pomnilnika
mikro SD-kartica (kombinirano vložišče z drugo kartico SIM)
Zaslon
IPS LCD, diagonala 17,3 cm (6,82 palca), ločljivost zaslona 720 x 1560 slikovnih pik, z gostoto 252 slikovnih pik na palec, razmerje stranic 19,5 : 9, prekriva 84,5 % površine sprednje ploskve, svetilnost 450 nit
Kamere zadaj
trojna in LED-bliskavica, glavna kamera z 48 MP, zaslonka f/1.8, ostrenje PDAF; ultra široka kamera s 5 MP; globinska kamera z 2 MP
Kamera spredaj
enojna kamera 8 MP
Video zadaj
FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
Video spredaj
FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
Baterija
Li-Po 5000 mAh, polnjenje 18 W
Operacijski sistem
Android 11
Tipala
bočno tipalo prstnega odtisa, pospeškometer, tipalo bližin, žiroskop; kompas
Barva
modra
Garancijska doba
24 mesecev
Tehnični podatki
Tehnični podatki

Omrežje 5G je manjši »bombonček«, ki pomaga prodati sodobni mobitel. Večja težava, s katero se srečujemo v povezavi z osebnimi napravami, je namreč dokaj hitra funkcionalna zastarelost – ko postane prepočasna za normalno uporabo ali ne podpira novejših tehnologij. Trajnostna usmerjenost, da mobitel na primer uporabljamo tri in več let, namesto največ dve leti, postaja vse bolj iskana lastnost, na katero Nokia odgovarja z obljubo po najmanj dvakratni nadgradnji operacijskega sistema, s tremi leti varnostnih popravkov, zaščito zaslona z že nameščeno dodatno plastjo ter v primeru G50 še s podporo najnovejše mobilne tehnologije

Najti dober in hkrati cenovno dostopen pametni mobitel je približno tako težko, kot opazovati vidro v slovenskih rekah. Ni nemogoče, le težko. Proizvajalci so namreč pred veliko dilemo. Nuditi želijo najnovejše, kar uporabniki pričakujejo, in ohraniti čim nižjo ceno. Rezultat je podhranjenost v nekaterih, na prvi pogled manj pomembnih komponentah, ki pa vseeno vplivajo na izkušnjo rabe. Pri tem mobitelu sta to na primer procesor z za odtenek preslabotno močjo in slabša odzivnost zaslona na dotike. Čeprav roko na srce, z njim se da živeti!

Ne najmanjši in ne največji

Okvir ohišja iz nerjavečega jekla je redkost pri pametnih mobitelih s cenami okoli treh stotakov. Nokia G50 ga ima, hrbtišče pa je plastično. Toda primerno obdelano, da je všečnega videza, ne drsi pretirano iz roke in je povprečno velik magnet za prstne odtise. Po drugi strani pa zaradi kombinacije obdelave hrbtišča in sredinske izbokline z objektivi kamer kar občutno drsi po gladkih površinah. Sploh ko na dohodni klic opozarja vibriranje. Nokia G50 je dokaj težka naprava minimalističnega severnjaškega videza, solidno narejena, čeprav v ničemer ne izstopa. Tipalo prstnega odtisa je v tipki za vklop, ki je za moj okus ravno prav velika in odzivna. Kombinirana tipka za jakost zvoka tik nad njo je tanka in malce reže v prst. Enako velja za tipko na drugem boku, katere naloga je klic Googlovega digitalnega pomočnika. Drugih posebnosti ni, morda še to, da ostaja priključek za slušalke.

Mobitel s sprednje strani ravno tako pretirano ne izstopa. Selfi kamera je skrita v manjši luknjici, medtem ko je preko celotnega zaslona z relativno ozkimi robovi razpotegnjena zaščitna folija. Ne služi zaščiti med transportom naprave do uporabnika kot pri večini mobitelov, zato je nikar ne poskušajte odstraniti. Je čisto pravo zaščitno steklo, ki varuje zaslon v primeru padcev na tla. Zaradi kombinacije dodatno zaščitenega zaslona, kovinskega okvirja in plastičnega hrbtišča je Nokia G50 dokaj odporna na raznovrstne poškodbe. A to še ne pomeni, da vam ne predlagam zaščitnega ovitka.

Velikost

Ne pretirano natančen zaslon komaj še uporabne ločljivosti

Zaslonska tehnologija je pričakovana za mobitel tega cenovnega razreda, enako tudi razločljivost 720p. Z dobrimi vidnimi koti in živahnimi barvami primeren za branje pošte, brskanje po spletu ali preverjanje računov družbenih omrežij, toda manj za prikaz kakovostnih vsebin. Druga slabša plat – nekje je pač treba varčevati, da cena ostaja v primernih okvirjih – je odzivnost zaslona na dotik. Ni katastrofalna, kot je bila včasih, toda še vedno vpliva na izkušnjo igranja iger. Prav tako solidna je svetilnost zaslona. O visokem dinamičnem razponu (HDR) seveda ne moremo govoriti in na prostem se občasno lahko pojavijo težave s čitljivostjo zaradi neposredne sončne svetlobe.

Zaslon ni nič posebnega, spomnimo, da so pred leti takšne (z izjemo odzivnosti plasti, občutljive na dotike) imeli mobiteli visokega cenovnega razreda. Še nedolgo tega ni nikogar motil, če je imel najboljši le visoko razločljivost (HD). Res pa je tudi, da tedaj mobiteli fizično niso bili tolikšni in pri nekaterih vsebinah je moteče opazovati posamezne pike in nejasnost slike zaradi nižje razločljivosti.

Zaslon

Procesor, ki mu zmanjka nekaj moči

Na ceno naprave vsekakor vpliva izbor procesorja. Snapdragon 480 5G je zaslužen, da mobitel podpira omrežje 5G, a so zato njegove zmogljivosti omejene. Pozna se v kakšni dodatni sekundi časa pri odpiranju aplikacij, v delovanju več aplikacij sočasno (večopravilnosti), počasnejši obdelavi fotografij v polni ločljivosti in sposobnosti poganjanja igre. Toda to je druga zgodba, saj nenazadnje od Nokie G50 nihče ne pričakuje, da se bo dobro obnesla v vlogi igralne »konzole«. Če že želite igrati, potem je smiselno prej zapreti vse odprte aplikacije.

Pomnilnika RAM je sicer dovolj (4 GB) in prav tako z veseljem pohvalim 128 GB velik osrednji pomnilnik, ki postaja minimum kljub ležišču za spominske kartice. Poleg omrežja 5G podpira mobitel še vmesnika WiFi 6 in NFC. Predvsem zadnji v kombinaciji s sicer počasnim, a zanesljivim tipalom prstnega odtisa predstavlja pogoj za plačevanje z mobitelom. Zvočnik je en sam in na spodnjem desnem robu, zato z roko zlahka prekrijete reže nad njim in nekoliko zadušite zvok. Je dokaj glasen, vendar bi težko govorili o pretirani kakovosti. Če niso pri roki slušalke ali zunanji zvočnik, potem bo za silo zadoščal.

Področje, na katerem Nokia ni iskala bližnjic, je še baterija. Brezžičnega in pretirano hitrega polnjenja pričakovano ne boste našli, toda kapaciteta baterije je zelo solidnih 5000 mAh. Za vgrajene strojne komponente je to odlično, saj mobitel pri neki normalno zahtevni uporabi zlahka zdrži dva dni, nato pa bo s priloženim napajalnikom trajalo približno 3 ure, da bo baterija zopet polna. Poleg podpore omrežja 5G je baterija druga zelo svetla točka Nokie G50.

Prečiščen uporabniški vmesnik

Uporabniški vmesnik

Všeč mi je okolje sistema Android 11, saj je čisto in v njem ni nepotrebnih in obenem največkrat še težko odstranljivih aplikacij. Z vidika uporabniškega vmesnika je mobitel veselje uporabljati, saj res ni nikakršne navlake, načičkanih ikon, zmedenih nastavitev in izbirnikov ter podobnih nepotrebnih sprememb. Tozadevno in glede rednih varnostnih popravkov so mi bili mobiteli Nokia že do zdaj pri srcu. Tudi obljuba treh let nadgradenj se sliši dobro, čeprav je treba takoj povedati, da v to sodi posodobitev na Android 12, ki ga nekateri mobiteli že imajo oz. z njim začenjajo svojo prodajno pot, tako v bistvu ostaneta le še izdaji 13 in 14, ki ju bo Google splovil prihodnje leto in še eno zatem. Vseeno bolje kot še nedavno tega, in če bodo varnostni popravki prihajali še nekaj časa po tem, bo celoten izkupiček v redu.

Pričakovane fotografske zmogljivosti

Tako je, da bi jih vsi radi imeli čim več, govorim seveda o kamerah, kar se potem običajno kaže v eni solidni in drugih, ki ne dosegajo pričakovanj. Natanko tako je v tem primeru. Glavna 48-milijonska v solidnih svetlobnih razmerah daje najmanj dobre rezultate, medtem ko sta širokokotna in globinska bolj kot ne manj potrebna dodatka. Nekje vmes je sprednja (selfi) kamera, ki v dobri svetlobi pričara uporabne posnetke, toda odpove v slabši.

kakovost kamere
kakovost kamere

Tipalo glavne kamere zadovolji glede podrobnosti, dinamike in jasnosti fotografije, še posebej v polni ločljivosti in odličnih svetlobnih razmerah. Ker mobitel nima kamere z optično povečavo, je 2-kratna povečava dosežena z izrezom iz fotografije (desno). Čeprav zaradi visoke ločljivosti tipala naj to ne bi vplivalo na kakovost, je vseeno opazno pretirano ostrenje robov kot posledica povečave. Sicer fotografijam glavne kamere ne morem ravno veliko očitati, saj so primerna predstavitev prizora, kot ga vidimo z lastnimi očmi.

kakovost kamere

Širokokotna kamera je druga zgodba. Poleg nekonsistentnih barv je na širokokotni fotografiji manj podrobnosti in več nejasnosti. Da barvne niso enake, je najhitreje opaziti v odtenkih reke pod mostom. Najbolj problematična pa je nizka ločljivost tipala, zaradi katerega so fotografije v najboljšem primeru primerne za prikaz na zaslonu in objavljanje na družbenih omrežjih.

kakovost kamere

V slabših svetlobnih razmerah se kameri ne obneseta najbolje. Čeprav so fotografije dokaj svetle, barve niso prave, veliko je nejasnosti in podrobnosti je malo. Prednja kamera sodi med solidne. Deluje pričakovano in takšne so njene fotografije. V dobrih svetlobnih razmerah dobre, z veliko podrobnosti in lepimi barvami, medtem ko se v slabih hitro pojavijo šum in nejasnosti.

Nokia G50 snema videoposnetke razločljivosti 1080p. Za nekatere dovolj. Pravzaprav me bolj kot ločljivost moti kakovost videa. Podrobnosti so zamazane, barve preveč poudarjene in v slabših svetlobnih razmerah videoposnetek 'boleha' za enakimi težavami kot fotografije. Za silo sicer je, vendar je to še ena plat medalje tega mobitela, ki se uvršča malo pod povprečje razreda.

Sklepna beseda

Vsi cenovno ugodni mobiteli s podporo za omrežje 5G so polni kompromisov, saj mora proizvajalec nekje privarčevati, da lahko vgradi dražje komponente s podporo nove mobilne tehnologije. Nokia G50 ni izjema, saj je zaradi tega podhranjena predvsem pri procesorju in zaslonu. Primerna je, če se ne želite odpovedati tehnologiji 5G in vam je bolj malo mar za splošne zmogljivosti, saj boste napravo večinoma uporabljali za komunikacijo in niste zanjo pripravljeni odšteti preveč.

Sklepna beseda