Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

JBL Bar 5.0 MultiBeam

Pred 183 dnevi
·
Čas branja:
·
Poslušaj vsebino

Samostojni zvočniški modul (»soundbar«), ki poskrbi za odličen prostorski zvok in podpira poslušanje glasbe prek Air Playja in Chromecasta.

Dimenzije
70,9 (š) x 60,5 (d) x 10,5 cm (v).
Priključki / povezljivost
2x HDMI (vhod in izhod) z eARC, koaksialni avdio, Ethernet, USB, WiFi 802.11a/b/g/n/ac.
Brezžični prenos zvoka
Bluetooth 4.2, AirPlay 2, Chromecast, Alexa.
Prostorski zvok
5.0, s podporo za Dolby Atmos.

S tanjšanjem televizorjev so vse tanjši tudi njihovi zvočniki, s tem pa se izgubijo globine basov, tihi toni oddaljenega približevanja v grozljivki in razločnost dialogov. Tudi zato so vse bolj priljubljeni samostojni zvočniški moduli oziroma »soundbari«, nizki in podolgovati zvočniški sistemi, ki jih praviloma namestimo pod televizor in poskrbijo za boljši in glasnejši zvok.

Večina sodobnih samostojnih soundbarov zmore ponuditi prostorski zvok, čeprav gre le za eno škatlo. Postavitev zvočnikov v napravi usmeri zvok v različne smeri, tako uporabnik dobi občutek, kot da zvok prihaja iz drugih koncev prostora. To je tudi osnova koncepta testirane naprave JBL Bar 5.0 MultiBeam, pri čemer »bar« označuje, da gre za »soundbar«, 5.0 je število zvočnih kanalov, MultiBeam pa se nanaša na usmerjenost zvoka v različne smeri in samodejno konfiguracijo. Naprava je tipičen nevpadljiv kvader črne barve z mrežastim pokrovom zvočnikov na sprednji strani, ki je zaobljena tudi na levo in desno, ter prekriva še dve tretjini zgornje strani. Na sredini zgoraj so poleg zvočnikov fizični gumbi za glasnost, vklop in izbiro vira predvajanja, na zadnji strani pa vsi priključki. Na desni strani sprednje strani ima zvočnik še enovrstični zaslon, ki pod mrežo zvočnika ob vsaki spremembi izpisuje glasnost in vir predvajanja. Rešitev je nepričakovana in estetska. 

Ravno prave tehnologije

Sistemi za domači kino, tako tisti sestavljeni iz več zvočnikov kot tudi soundbari, se s televizorjem povezujejo prek vmesnika HDMI, saj ta omogoča prenos širokega nabora digitalnih učinkov prostorskega zvoka kot je Dolby Atmos. Pri večini sistemov to pomeni, da morate za kakovost zvoka žrtvovati enega od vhodov HDMI na televizorju in nato ročno preklapljati med denimo Chromecastom in PlayStationom, saj preostala dva vhoda zasedata domači kino in NEO SmartBox. JBL Bar 5.0 MultiBeam to težavo odpravi, saj ima tudi dodaten vhod za HDMI, tako da lahko eno od naprav povežete prek njega in ker podpira najsodobnejši standard HDMI eARC, ni pri tem prav nobene izgube v kakovosti. Poleg tega naprava vključuje tudi dva priljubljena visokokakovostna načina brezžičnega prenosa glasbe, Applov AirPlay in Googlov Chromecast, zraven pa seveda še Bluetooth različice 4.2, tako da lahko zvočnik deluje tudi kot predvajalnik glasbe (in podkastov in zvočnih knjig).

TND JBL Soundbar Harb Mar22 Clanek1

Namestitev


Soundbar namestimo pred ali nad televizor, tako da ne prekriva zaslona in s tem sta zagotovljena tudi usklajenost zvoka s sliko na zaslonu ter prostorski občutek. Če je televizor pritrjen na steno, lahko na steno pritrdimo tudi JBL Bar 5.0 MultiBeam, saj ima na zadnji strani ustrezne nastavke in priložene vijake. Soundbar nato povežemo s televizorjem s priloženim kablom HDMI, pri čemer moramo biti pozorni, da ga priklopimo na HDMI out in ne HDMI in. Na slednjega namreč priklopimo zunanjo napravo, denimo NEO Smartbox, PlayStation, Xbox, Nintento Switch, Chromecast, Apple TV ali predvajalnik blu-ray, ki tako dobi povezavo s televizorjem. Soundbar ima tudi priključek za koaksialni (optični) avdio, ki tako kot HDMI podpira neokrnjeni prenos zvoka, vendar pa umanjkajo druge napredne funkcionalnosti, kot je celoten spekter Dolby Atmos. Ta priključek je primernejši za priklop zvočnih komponent, denimo predvajalnika CD ali gramofona.

Uporaba


Vsak prostorski zvočniški sistem je potrebno najprej kalibrirati, da ga prilagodimo prostoru v katerega smo ga namestili. Pri koncertnih ali kino dvoranah to pomeni, da potrebujemo zelo drago opremo in strokovnjake, ki jo znajo uporabljati, a za kalibracijo soundbara za domačo rabo se lahko zanesemo na ušesa. Pri preizkušenem soundbaru je to celo avtomatsko, saj s tehnologijo MultiBeam tudi »izmeri« prostor in odziv ter v samodejni kalibraciji pripravi optimalne nastavitve. Postopek samodejne kalibracije traja manj kot minuto, rezultat pa je odličen, kar se tiče »prostorskosti« zvoka, samo kvaliteto zvoka pa je priporočljivo dodatno nastaviti, glede na to, kar običajno poslušate (npr. več basov za akcijske filme in hip hop glasbo, manj za poročila, šport ali podkaste).

JBL Bar 5.0 MultiBeam ima priložen daljinec s katerim ga lahko vklopimo/izklopimo, nastavljamo glasnost in urejamo druge nastavitve (vklop Dolby Atmos, Bluetooth, zvoka iz HDMI, zvoka iz TV). Ko ga vzamemo iz škatle, so na njem še nalepke, ki nas podučijo, kako spreminjati še druge funkcionalnosti pri kalibraciji (npr. bas in visoki toni). Daljinca sicer ne potrebujemo prav pogosto, saj pri povezavi s televizorjem dobimo enotno urejanje glasnosti, to pomeni, da se na zaslonu televizorja in soundbara glasnost spreminja usklajeno in brez težav. Pri priklopu novejših naprav (podpora HDMI eARC) tudi sicer ne potrebujemo daljinca, ker jih soundbar zazna samodejno.

TND JBL Soundbar Harb Mar22 Clanek2

Chromecast in AirPlay


Ena ključnih prednosti JBL Bar 5.0 Multibeam pred konkurenti je podpora za Chromecast in AirPlay, ki omogoča predvajanje glasbe iz telefona, tablice ali računalnika. Uporaba je nadvse preprosta in intuitivna ter ima številne prednosti pred sorodnim in veliko bolj razširjenim Bluetoothom. Chromecast in AirPlay omogočata prenos predvajanja glasbe iz naprave Android oziroma iOS/iPadOS/MacOS prek WiFi, kar prinaša bistveno širši domet in nima omejitve glede kakovosti prenosa zvoka. Bluetooth ima namreč preozko pasovno širino, da bi zmogel prenašati glasbo iz Apple Music v polni kakovosti. Visoka kakovost glasbe (lossless) se pri JBL Bar 5.0 MultiBeam pozna, prav tako tudi prostorski zvok, ki so ga začele vključevati pretočne glasbene storitve, kot je Apple Music. Poleg tega AirPlay denimo zlahka loči med predvajanjem glasbe (ali podkasta, zvočne knjige …) in telefoniranjem, kar pomeni, da se klic ne preusmeri na zvočnik samodejno, temveč zgolj, če to izrecno izberemo, in da se med telefoniranjem glasba še naprej predvaja.

JBL Bar 5.0 MultiBeam ima vgrajeno zgolj podporo za predvajanje prek teh protokolov, nima pa tudi vgrajenega sistema Android TV, ki ga najdemo v nekaterih soundbarih in ki omogoča nadgradnjo običajnega televizorja v pametnega. A to je seveda funkcionalnost, ki je uporabniki s pametnim televizorjem z Android TV (ali LG WebOS ali Samsung Tizen) ali napravami Apple TV ali Google Chromcast, pač ne potrebujejo. Ima delno vgrajeno podporo za digitalne asistente Siri, Google Assistant in Alexa; brez mikrofona ga ne moremo uporabljati za naročanje, podprte pa so povezave z dodatnimi zvočniki (Apple HomePod, Amazon Echo, Google Home) za predvajanje glasbe v različnih prostorih. Te funkcionalnosti nismo preizkusili, ker nismo imeli združljive naprave.

Kakovost zvoka


JBL je eden vodilnih proizvajalcev zvočnikov in tudi ta naprava je kakovostno izdelana, uporabljene tehnologije pa so preverjene in izpiljene, kar se pozna tudi v kakovosti zvoka, ki je neprimerljivo boljša od zvočnikov televizorja, pa tudi od marsikaterega Hi-Fi sistema. Je idealen za uporabo v stanovanju, saj je zvok odličen tudi, kadar je tišji, a tudi pri višji glasnosti kakovost ne upade. Med preizkušanjem se je izkazal odlično v vseh scenarijih uporabe – akcijski filmi, drame z veliko dialoga, športni prenosi, poročila, rock glasba, hip hip, klasika, pogovorna oddaja – sploh ob dodatnih nastavitvah basov in visokih tonov. Za zares podrobno in tehnično analizo priporočamo recenzijo iz strani RTings.com.

Sklepna beseda


JBL Bar 5.0 MultiBeam je v mnogih pogledih idealen televizijski zvočnik, ki lahko marsikomu tudi povsem nadomesti osrednji glasbeni predvajalnik v dnevni sobi. Resda je med nekoliko dražjimi modeli, vendar je to predvsem posledica dodatnih funkcionalnosti, ki imajo povečini zelo praktično rabo, denimo vhod HDMI in predvajanje glasbe prek AirPlay in Chromecasta. Kakovost zvoka in izdelave je vrhunska, naprava pa je odzivna in preprosta za uporabo.