Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

iPhone Xr

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 342 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Lahko se muzamo poimenovanju, ki si ga je privoščil Apple, vendar privrženci natančno vedo, zakaj in komu je namenjena katera od različic letošnjih iPhonov. Model Xr je namenjen tistim, ki bi radi primerek zadnje generacije, vendar bi zanj plačali približno toliko, kolikor so plačevali pred ero modelov »X«, in so zato pripravljeni sprejeti nekaj kompromisov. Nikakor pa ne preveč.

Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
Procesor
6-jedrni Apple A12 Bionic (2-krat Vortex in 4-krat Tempest) s frekvenco 2,39 gigaherca
Grafični procesor
Applov grafični procesor (4-jedrni)
Delovni pomnilnik
3 GB
Notranji pomnilnik
64/128/256 GB
Razširitev pomnilnika
/
Zaslon
IPS LCD 15,5 cm (6,1 palca), 1793 x 828 slikovnih pik, 326 ppi, 16 milijonov barv, samodejna prilagodljivost odtenka barv (True Tone)
Glavna kamera
enojna 12 MP (objektiv z zaslonko f/1.8 in goriščno razdaljo 26 mm), optična stabilizacija, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov in nasmehov, dvobarvna LED-bliskavica s 4 diodami, panorama, HDR
Sprednja kamera
7 MP, zaslonka f/2.2, goriščna razdalja 32 mm, zaznavanje obrazov, HDR
Video zadaj
2160p s 24/30/60 sličicami na sekundo, 1080p s 30/60/120/240 sličicami na sekundo, HDR, snemanje stereozvoka Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), Bluetooth v5.0, GPS, NFC (samo za platformo Apple Pay, ki v Sloveniji ne deluje)
Senzorji
Face ID (senzorji za prepoznavo obraza), merilnik pospeška, žiroskop, barometer, kompas
Baterija
Li-Ion 2942 mAh, hitro polnjenje (50 % v pol ure), brezžično polnjenje (Qi)
Operacijski sistem
iOS 12
Dimenzije
150,9 mm (v) × 75,7 mm (š) × 8,3 mm (d)
Teža
194 g
SIM-kartica
nanoSIM
Tehnični podatki

Mobiteli se dražijo, nekateri bi dejali, da z drastično hitrostjo, jasno pa je tudi, da niso vsi zaljubljenci v naprave odgriznjenega jabolka pripravljeni plačati toliko, kolikor ta zahteva. Ne rečem, da so cene konkretno prek tisočaka za modela Xs in Xs Max previsoke – dokler se najde dovolj kupcev, termin »previsok« pač ne zdrži, a je tudi Applu jasno, da so za dobršen del kupcev nesprejemljive. To se je pokazalo lani, ko niso vsi posegali po modelu »X« in so se raje odločili za enega od modelov »8« ali pa novega mobitela sploh niso kupili. Ti so potencialni kupci »Xr-a«, saj je cenovno postavljen približno na raven lanskih »osmic«.

Nikakor pa ne moremo vleči vzporednice z modelom 5C, ki ga je Apple predstavil leta 2013 in »ugasnil« po le enem letu. Tedaj so namreč želeli ponuditi mobitel zmogljivosti srednjega razreda, čeprav cenovno tej ideji ni sledil, tokratni Xr pa je le še en model v paleti najboljšega, kar so sposobni dati iz rok. Oziroma, če na zadevo pogledam z drugega kota: Xr je model, ki združuje nekatere »tehnične značilnosti«, recimo jim, »klasičnih« iPhonov z najnovejšim procesorjem in oblikovalskimi prijemi modelov »X«.

Dizajn iz nekdaj premijskih »materialov«

Modne smernice se hitro spreminjajo in če smo še nedavno govorili, da je okvir iz aluminija nekaj, kar imajo le najboljši in najdražji, to ne velja več. Okvir mora biti iz nerjavečega jekla kot pri modelih Xs in Xs Max, ker se bolj sveti in imamo zato občutek njegove »večvrednosti«, pa še bolje se prilagaja enako »svetlečim« prednjim in zadnjim steklom. Xr je za 0,4 milimetra debelejši od drugih dveh in čeprav gre za minimalno razliko, ki je z očesom ne moremo opaziti, se nam dozdeva, da je »debelejši«. Razlika je majhna in skorajda nepomembna, a obstaja. Zakaj, je pa druga zgodba. Aluminijasti okvir ima enak radij zakrivljenosti, ker pa je nesvetleč, je ta očitnejša. Prelivanje svetlobe na okvirju iz nerjavečega jekla poudarja občutek »vitkosti«, tu pač ne. Zaradi tega sem slišal opazko, da Xr ni prav nič videti »iPhonovski«. Kajpada so razlike, nekje pa se morata opaziti najmanj dva stotaka razlike v ceni, ampak mobitel po mojem nudi enak občutek in uporabniško vrednost kot katerikoli iPhone do zdaj. Če vam je ta všeč ali pa ne!

V drugih oblikovalskih podrobnostih pa razlik ni. Kar se tiče prednje strani, je opaziti širši rob okoli zaslona, ki pa se popolnoma prilagaja krivini »ohišja«. Glede na to, da je zaslon starejšega tipa, je to velik dosežek, ki ga nekateri izdelovalci iz nasprotnega tabora niso mogli doseči. Pri njih zaobljeni robovi zaslona niso najbolj pravilnega krožnega izseka. Na zgornjem delu zaslona pa se kajpada bohoti zareza z vso opremo za varnostni sistem prepoznave obraza. Tudi Xr nima »gumba« na prednji strani, ne pravega, ne narisanega na zaslon, ostali obstranski gumbi pa so na istih mestih. Le reža za kartico SIM je bližje spodnjemu robu mobitela kot na primer pri modelu Xs Max. Še spodnji rob. Na sredini je priključek Lightning, levo in desno od njega pa odprtini zvočnika. V primerjavi z dražjima bratcema pa je še ena manjša razlika, o pomenu katere raje ne bi sodil. Pri vseh treh je okvir ponekod prekinjen s plastičnim trakom, za katerim se verjetno skrivajo antene. Xs in Xs Max imata šest trakov, po dva na daljši in po enega na krajši stranici, XR pa le štiri (le na daljši stranici), ti traki pa so tudi še enkrat debelejši. Pripomba, da tudi to malce kazi njegovo »elegantnost«, je verjetno na mestu.

Tako kot pri vseh »modernih« in primerno dragih mobitelih je hrbtišče stekleno. Delno zaradi elegance, še bolj pa, ker steklo dopušča brezžično polnjenje, kovina pa ne. Je pa zgoraj levo le en objektiv kamere, ker Xr pač nima dvojne. Tako kot pri vseh »modernih« mobitelih bom dodal opozorilo, ki ni nepomembno. Steklo, pa če je še tako dobro in ojačano, je krhko in se lahko razbije, menjava pa ni poceni. Kar nekaj je namreč poročil, da se lanski, pa tudi letošnji, iPhoni na testih padcev niso najbolje obnesli. To ne pomeni, da so slabi ali da odsvetujem nakup, le to, da ne bodite »varčni«, ko ga kupujete. Takoj kupite ovitek, vanj pa naj mobitel »roma« direktno iz »škatle«.

Dizajn
Kamera modela Xr ima le eno oko!

Zaslon – črna ni popolna, a razliko vidimo le, če je poleg boljši zaslon

Glavni »hendikep« modela Xr je zaslon tehnologije LCD IPS. Sliši se slabo, a ne pozabimo, do prvega modela X so imeli vsi iPhoni tak zaslon. Ni slab, je dober, a hkrati ni čisto enakovreden zaslonom OLED. To se v prvi vrsti kaže v tem, da kljub vsem možnim prilagoditvam in izboljšavam črna ni popolna, barve pa ne tako živahne in očem prijazne. Ampak – vedno ta zoprna beseda – to boste opazili le, če bo poleg še mobitel z res dobrim in uravnoteženim zaslonom OLED. Razlike pri različnih modelih iPhone niso takšne, da bi jih vsi opazili, opazi jih »izurjeno« oko in podobno lahko rečemo tudi za malenkostni padec svetilnosti in še manjši barvni premik, ko na zaslon modela Xr gledamo bolj od strani (pod ostrejšim kotom). Ker pa na zaslone mobitelov redko gledamo na ta način, je to dokaj brezpredmetno.

Boste pa takoj opazili, da je rob med zaslonom in ohišjem občutno širši, zaradi česar (tega pač ni mogoče spregledati) model Xr s prižganim zaslonom ni tako eleganten kot dražja modela, vpliva pa tudi na slabše razmerje med površino zaslona in celim mobitelom. Razlog zanj je tehnične narave, in sicer da so morali nekam stisniti verigo sijalk obstranskega izvora svetlobe zaslona. Nobeden od modelov X tudi nima spodnjega roba oziroma »brade« mobitela. V tem delu je namreč »priključek« zaslona, ki ga povezuje z matično ploščo. Apple se je že lani močno potrudil in vgradil prilagodljiv zaslon, ki se spodaj upogne nazaj ter tako premakne »priključek« nazaj in pod zaslon. To pa je drago, zato je večina tekmecev kopirala le zarezo. Ker tega ni možno storiti z LCD-zasloni, so se potrudili, da je »priključek« čim ožji. Zaradi tega je rob okoli zaslona pri modelu Xr širši, priključek Lightning po navpični osi malo izven središča, zaslon pa tudi ni občutljiv na moč pritiska (3D Touch). Koliko je ta »funkcija« uporabna, bi lahko razpravljali na dolgo in široko, ker pa je del upravljanja uporabniškega vmesnika, jo je Apple pri modelu Xr pač zamenjal s funkcijo Haptic Touch, ki je le lepše ime za daljše pridržanje prsta na površini zaslona in njegov haptični povratni odziv.

Zaslon
Plastična »trakova« v okvirju in v barvi hrbtišča sta debelejša od trakov v modelih Xs ali Xs Max.

Pod »pokrovom« so vsi trije enakovredni.

Če zanemarimo zaslon in fotoaparat, je vse bolj kot ne identično. V središču je procesor A12 Bionic, narejen s 7-nanometrsko tehnologijo. Nimam namena naštevati odstotkov izboljšave v primerjavi z lanskim procesorjem ali celo katerim od tekmecev, ker ti skoraj nikogar več ne zanimajo. Že vsaj dve leti procesorji zadostijo potrebam večine uporabnikov, gole številke in nadzorovane primerjave pa tudi ne povedo vsega. To bi bilo tako, kot če bi zelo dober motor iz serijskega avtomobila vgradili v vrhunski bolid formule 1, njegovega pa v 20-tonski tovornjak, nato pa ocenjevali, kateri motor je boljši. Pomembno je tudi, kako usklajeno je delovanje med elektroniko ter programsko opremo, in v tem Apple briljira skoraj od ustanovitve daljnega leta 1984.

V tej luči je treba gledati tudi na baterijo in ne primerjati njenih »miliamper ur« z ničimer. Zdi se, da je optimizacija za čas, ko mobitel ne počne kaj dosti, odlična, in z normalno uporabo se da brez večjih težav prikrmariti do večera. Če pa z mobitelom neprestano nekaj počnemo, fotografiramo, snemamo in objavljamo, potem je baterija že popoldne globoko v rdečem. Sicer pa ga ni junaka (mobitela), ki bi zdržal do večera, če bi imel ves čas prižgan zaslon in bi ves čas nekaj delal. Zdi se, da se Apple tega zaveda, zato baterijsko njegovi iPhoni niso presežki. Podpirajo pa hitro in brezžično polnjenje, vendar v kompletu ni ustreznega napajalnika ne za eno ne za drugo. Je zgolj običajen za počasno žično polnjenje.

Baterija
Zgornji rob mobitela je prazen, spodaj pa so priključek in odprtini za zvočnik.

iPhone Xr vsebuje varnostni mehanizem za prepoznavo obraza Face ID, ki je nadomestil čitalnik prstnih odtisov. Noben sistem ni brez slabosti in pravzaprav ne bi bilo nič narobe, če bi imeli na voljo oba, tudi če bi bilo tipalo prstnega odtisa na hrbtišču. Mimogrede, menda ga Apple tam noče, ker bi tipalo kazilo elegantni dizajn. Zato samo še stari modeli, ki so še v prodaji, in običajni iPad vztrajajo pri Touch ID. Toda prej ali slej bo najbrž celotna mobilna stran prešla na Face ID, prstni odtisi pa se bodo kot biometrična metoda obdržali v prenosnikih. Letošnja tehnologija v zarezi ni kaj dosti drugačna od lanske, deluje pa še malo bolj zanesljivo in hitreje. Ne tako hipno kot odklepanje s prstnim odtisom, toda dovolj hitro, da je takrat, ko se uporabnik nameni potegniti s prstom po zaslonu – brez tega še vedno ne gre –, mobitel že odklenjen. Sicer pa deluje dobro. Samo dvakrat v tednu dni se mi mobitel ni odklenil, pa čeprav sem strmel neposredno vanj, situacija pa ni bila nič drugačna kot trenutek prej, ko je deloval brez težav. Da pa je sistem varen, po enem letu po predstavitvi ni nobenih dvomov več.

Fotografsko soliden, kot se spodobi, a razumljivo brez presežkov.

Razen da zadaj manjka drugi »teleobjektiv«, je kamera enaka glavni v modelu Xs. Enaka pa je tudi prednja za selfije. Ni pomembno, koliko oči imajo moderni pametni mobiteli, pomembnejše je, kako z njimi »vidijo«. Nekateri delajo z le eno zadnjo kamere neprimerno boljše fotografije kot kakšni drugi mobiteli, ki se hvalijo z dvema.

Dolga leta je veljalo, da ima Apple najboljši fotografski del, vendar so ga v zadnjih letih tekmeci dohiteli in prehiteli, zdaj pa je spet našel stik z njimi. Izboljšani algoritmi visokega dinamičnega razpona (HDR) so velik korak naprej, saj je na fotografijah manj presvetljenih delov, lepše pa so tudi podrobnosti v temnih. Postaja pa jasno, da Apple s funkcijo pametni HDR (Smart HDR) išče drugačne fotografije, saj agresivnejše osvetljuje. Fotografije so zato videti svetlejše, kar zna biti večini bolj všeč. Prav pa je, da povemo tudi, da funkcija ni vsemogočna, kajti v zahtevnih svetlobnih razmerah so lahko rezultati »nepričakovani«. Če je predmet v senci, ozadje pa zelo svetlo, to lahko povzroči izgubo podrobnosti in veliko digitalnega šuma. Vseeno pa je glavni fotoaparat novih iPhonov zelo dober in uporaben tudi za kaj več kot le priložnostjo »fotkanje« in objavljanje na družbenih omrežjih. Obdelava posnetkov, kar se tiče barv, kontrastov in ostrine je še vedno v mejah normale, pri sprednji kameri pa ni zaznati azijskih normativov glajenja kože. Saj veste, ko se fotografirate v zrelih petdesetih, potem pa ves svet meni, da ste se ravno vrnili izpod noža estetskega kirurga.

5Iphone Xr Kodelja Nov18 Clanek
Rob okoli zaslona natančno sledi zaobljenosti ohišja, vendar je debel in prav nič estetski.

Ker Xr zadaj nima dveh kamer, ne moremo fotografirati z dvakratno optično povečavo, kar zna koga motiti. Vprašanje pa je tudi, koliko je ta možnost v praksi resnično uporabna, saj se pri fotografiranju bližnjih predmetov lahko približamo, pri zelo oddaljenih pa dvakratna povečava ne pomeni veliko. Je pa tudi s tem mobitelom mogoče posneti portret z zamegljenim ozadjem. Nekateri trdijo, da je celo lepši, kajti tipalo glavne kamere je boljše od drugega, ki ga za portret souporabljata modela Xs in Xs Max.

Sklepna beseda

Ker je model Xr najcenejši od letošnje trojice, bi bil zelo presenečen, če ne bi vodil tudi v prodajnih številkah. Kljub na papirju slabšemu zaslonu in le eni zadnji kameri pomeni namreč velik napredek v primerjavi s šesticami, sedmicami in osmicami, ki jih je največ in ki ta trenutek kličejo po zamenjavi. Vseskozi sem si verjetno tudi zastavljal napačno vprašanje. Ne, kaj mu manjka, temveč ali je OLED-zaslon res vreden dva stotaka višje cene.

Sklepna beseda
Morda veste, kateri je manjši model iPhona? Barva je enaka, zmogljivostno pa sta daleč narazen. Pa še hrbtišče manjšega modela 5C je plastično.

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

  • Je model iPhone Xr res na voljo v več barvah? Za razliko od modelov Xs in Xs Max ima uporabnik resnično na voljo več barv. Izbira lahko namreč med črnim, modrim, rdečim, koralnim, rumenim ali belim ohišjem. Morda sta bel in črn še najbolj dolgočasna od vseh.
  • Kako je z odpornostjo proti vodi? Pričakovali bi, da so tudi glede tega vsi trije novi iPhoni enaki, pa niso. Model Xr je odporen po standardu IP67 (druga dva IP68), kar pomeni največ pol ure v vodi, ne globlji od enega metra.
  • Kako je z zvokom? Novi iPhoni imajo stereozvok, sistem pa uporablja zgornji zvočnik, ki je običajno namenjen telefoniranju, in spodnjega, da ustvari dokaj glasen zvok.
  • Kakšno je zaščitno steklo zaslona in hrbtišča?Modela Xs in Xs Max imata spredaj in zadaj novo, izboljšano zaščitno steklo, z njim pa je zaščiten tudi zaslon modela Xr. Hrbtišče slednjega pa je narejeno iz stekla, ki so ga razvili za lanski model X. Pomeni, da je hrbtišče manj odporno proti razbitju kot prednja površina. Sicer pa je bolje, da je tako drag mobitel zaščiten še z ustreznim ovitkom.