Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Huawei NOVA 10

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 333 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

60-milijonsko tipalo sprednje kamere nobenega ljubitelja ne bo pustilo hladnega. Druge zmogljivosti pa so v povprečju mobitelov srednjega cenovnega razreda.

Dimenzije162,2 mm (v) x 73,9 mm (š) x 6,9 mm (d)
Teža168 gramov
Procesor8-jedrni Snapdragon 778G (4x2,4 + 4x1,8 GHz) v 6-nm tehnologiji
Delovni pomnilnik8 GB
Notranji polnilnik128 GB
ZaslonLCD OLED, diagonala 16,9 cm (6,67 palca), ločljivost 1080 x 2400 slikovnih pik, z gostoto 395 slikovnih pik na palec, prekriva 89,6 % površine sprednje ploskve, osveževanje 120 Hz, HDR 10
Kamera zadajtri in LED-bliskavica; glavna kamera s 50 MP, zaslonka f/1,9, 27 mm, ostrenje PDAF; širokokotna kamera s 5 MP, zaslonka f/2,2, 112 stopinj; globinska kamera z 2 MP, zaslonka f/2,4
Kamera spredaj60 MP, zaslonka f/2,4
Baterija4000 mAh s podporo za hitro žično (66 W) polnjenje
Operacijski sistemEMUI 12 (na osnovi prostokodnega sistema Android 11)
Tipalooptično tipalo prstnih odtisov pod zaslonom, tipalo pospeška, žiroskop, kompas

Huawei se ne da. Še vedno izdeluje izjemno pametne mobitele v različnih cenovnih razredih, čeprav so mu nekateri zaradi težav z delovanjem aplikacij in Googlovih storitev obrnili hrbet. Na začetku prisilne samostojne poti so bile težave, ki so omejevale uporabnost mobitelov Huawei. Toda v zadnjih dveh letih se je marsikaj spremenilo. Na bolje.

TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Slika3

Lično in izstopajoče ohišje
Huawei Nova 10 je v vseh pogledih lep mobitel. Nekatere bo zmotilo, da hrbet ni iz stekla, a kaj hočemo. Plastika je priljubljen izbor za naprave srednjega razreda, kar samo po sebi ni nujno slabo. Pomembna sta videz in občutek. Po mojem je tukaj Huawei naredil dobro delo. Zamegljena nežno hrapava površina preprečuje, da bi se prstni odtisi poznali in bi mobitel drsel iz dlani, ter obenem nudi prijeten topel občutek. Na obeh straneh zaobljeni daljši stranici poskrbita za prijeten oprijem, čeprav sta zaradi tega bočni tipki za moj okus pretanki. Še dobro, da sta mehki in med pritiskanjem ne režeta v konico prsta. Vizualno podobo dopolnjuje dokaj velik sklop zadnjih kamer znanega videza dveh objektivov z izstopajočo zlato obrobo. Posledici sta pravzaprav dve. Samosvoj videz, ki si ga deli samo z mobiteli Honor, in guganje med tipkanjem po zaslonu, ko je odložen na ravni površini.

Udobje enoročne uporabe kljub tankosti ohišja in zaobljenih stranic ni najboljše – zaradi velikosti zaslona in posledično ohišja. Malo sicer pomaga odzivno in zanesljivo podzaslonsko optično tipalo prstnih odtisov, toda za hitro in natančno delo moramo mobitel vseeno držati z obema rokama. Nekaj pa me je vseeno malce zmotilo. Podžgalo. Da ohišje ni zaščiteno proti vodi in prahu, kar je ena od lastnosti, ki si jo vse bolj želimo pri svoji napravi.

TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Slika4

Dobra zaslon in procesor ter navdušujoče hitro polnjenje


Odkar Huawei ne more izdelovati lastnih procesorjev Kirin, se je, hočeš nočeš, moral sprijazniti z uporabo Qualcommovih. In še teh brez modema za omrežje 5G. Začnimo kar s tem. Jasno je, da je to hendikep. Ne, ker bi večina novo omrežje potrebovala, marsikje po Sloveniji je šele v procesu vzpostavitve, temveč ker ga podpirajo tekmeci. Tega pač ne morete spregledati, čeprav je bolj kot ne jasno, da najmanj dve leti, verjetno pa še kakšno več, hitrejših prenosnih hitrosti večina ne bo pogrešala. A prav je, da o tem odločamo sami. Ne moti, da mobitel podpira najnovejše tehnologije, čeprav jih ne potrebujemo. Pod pogojem, da zato ni občutno dražji.

TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Zmogljivosti

Če bi moral z eno besedo označiti mobitel Nova 10, potem bi izbral »uravnotežen«. To sicer najbolj velja za procesorske in grafične zmogljivosti. Dovoljšne so za dobro uporabniško izkušnjo, saj si mobitel ni 'polomil zob' pri nobeni aplikaciji. Med delovanjem se pretirano ne greje, zaradi česar sintetični obremenitveni test pokaže samo manjše omejevaje hitrosti jeder. Pri bolj običajni uporabi je gretje manj izrazito in igre, kot je Genshin Impact, nudijo zadovoljivo izkušnjo. Po pol ure trajajočem testu je baterija v povprečju izgubila 16 odstotkov. Praktično to pomeni dobre tri ure delovanja ob polni obremenitvi procesorja in vključenem zaslonu. Med srednje intenzivno uporabo brez večjih težav zdrži do večera, ko kazalnik napolnjenosti še vedno kaže nekaj deset odstotkov. Baterija ni pretirano velika, nekje se mora poznati tankost ohišja, zato bo večini bolj pri srcu podatek o hitrem polnjenju. 66-vatno polnjenje pomeni, da zjutraj mobitel napolnimo med običajnim jutranjim obredom.

Ravno tako ne morem veliko slabih besed nameniti zaslonu. Zanj je najbolj dejati, da nudi lepo, živahno sliko z dobrimi kontrasti. Morda bi pričakovali več možnosti za prilagajanje hitrosti osveževanja, toda marsikdo se bo sprijaznil s 60 ali 120-herčnim, med katerima po želji samodejno preklaplja. Svetilnost zaslona je zadovoljiva. V prostorih s čitljivostjo nisem imel praktično nobenih težav, razen da funkcija samodejnega prilagajanja preveč zniža svetlost, ko je okolica temna. Zunaj pa kot vedno. Zadovoljivo. A kakšna kandela več ne bi bila odveč.

TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Slika5

Tankost ohišja vpliva še na eno strojno komponento mobitela. Na zvok! Dva zvočnika premoreta dovolj glasnosti in frekvenčnega obsega, nekoliko manj navdušen sem bil nad nizkimi toni. Zvok, ki ga iz zvočnikov izvabi Nova 10, ni slab. A tudi pretirano dober ne!

Je Huawei naredil korak nazaj?


Uporabniški vmesnik odlikujeta dve stvari in po dolgem času Google ni več najpomembnejša novica. Vsekakor je še vedno v ozadju kot nekakšen Damoklejev meč, toda vsaj rešitev za »težavo« so našli. Čisto po Pehtino, da za vsako bolezen rožica raste. Toda pred tem še o splošnem občutku.

TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Emui

Uporabniški vmesnik, zdaj sistem EMUI, je vedno slovel kot eden bolj izčiščenih in brez nepotrebne »navlake«. V tem je za moj okus Huawei storil korak nazaj, morda ravno zaradi omenjenega »meča«, ki mu še vedno visi nad glavo. Lepo okolje s kupom uporabnih funkcij, ki še posebej pridejo do izraza pri souporabi mobitela z drugimi napravami Huawei, je za moj okus prenatrpano z že nameščenimi bližnjicami do namestitev aplikacij in iger, ki jih večina ne potrebuje in jih nikdar ne bo. Ne vpliva sicer na zmogljivosti, le koga bo razburilo. Porabili boste kar nekaj časa, da nameščene aplikacije, bližnjice in mape z njimi izbrišete ter očistite okolje.

Ideja je namreč ta, da aplikacijo, ko jo potrebujete, namestite iz trgovine, v tem primeru AppGallery. Huawei jo je v zadnjem letu močno izboljšal. Še vedno je za moj okus preveč barvita in ima omejen seznam vključenih aplikacij, a je pridobila sposobnost iskanja in nameščanje nekaterih, tipičen primer sta Facebook in Instagram, neposredno iz drugega vira. Postopek poteka znotraj uporabniškega okolja trgovine in je skoraj enak postopku nameščanja aplikacij, ki so objavljene v njej. Če se ne poglobite, sploh ne veste, da gre za »obvoz«, kajti trgovina vas pozneje obvesti tudi o morebitnih nadgradnjah. Še vedno pa se bo našla kakšna, ki je tako ne boste mogli namestiti. Predvsem gre za Googlove in še nekatere, ki zahtevajo, da so na mobitelu nameščene Googlove (GMS) namesto Huaweijevih mobilnih storitev (HMS). V takšnih primerih je rešitev virtualizacijsko orodje Gspace, prek katerega boste na mobitel zlahka namestili in brez omejitev uporabljali storitve, kot so Googlovi Zemljevidi, oblačna shramba Drive in podobne. Novost je ta, da po novem uporaba orodja ni več pogojena s prikazom oglasov.

Dve kameri močno izstopata, medtem ko je tretja za razred slabša


Ameriško metanje polen pod noge ali splošne težave z dobavo čipov? Zdi se mi, da je razlog slednje, kajti podobno sem opazil še pri nekaterih kitajskih izdelovalcih, ki niso 'skregani' z jenkiji. Medtem ko glavna in sprednja kamera izstopata v zmogljivostih in kakovosti fotografij, je širokokotna za razred slabša, kar ni bilo ravno značilnost mobitelov Huawei.

TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Foto1 1
TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Foto1 2

Glavna kamera se solidno obnese v dobrih in slabih svetlobnih razmerah. Fotografiranje je preprosto in fotografije kontinuirano podobne kakovosti. Barve in dinamika so dobre, podrobnosti je dovolj in ni opaziti pretiranega ostrenja. Nočne fotografije so za odtenek slabše. Videl sem že boljše, tudi v tem razredu naprav. To leti predvsem na fotografije v mraku, kjer so očitne težave z mehčanjem. Nekaj podobnega moram žal reči tudi za snemanje videa v slabših razmerah. V dobrih je seveda drugače, kakovost je najmanj solidna. Ker ni optične povečave, se boste morali zadovoljiti z dvakratno digitalno. V večini primerov so fotografije dobre oziroma primerljive tistim brez povečave, a boste občasno imeli težave z ostrenjem.

TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Foto2 1
TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Foto2 2

Širokokotna kamera je za razred slabša in verjetno je v tem razlog, da je ni mogoče uporabiti v nočnem načinu. Fotografije v takšnih razmerah so zato manj svetle, z manj podrobnosti in v skrajnem primeru manj uporabne. V dobrih razmerah so nekoliko boljše, a vendarle se dokaj hitro pojavijo težave z ostrenjem oziroma preveč mehkobe na robovih fotografij. Ni vse slabo. Všeč mi je, da so barve enake barvam na fotografijah glavne kamere.

TND Huaweinova10 Kodelja Jan23 Foto3

S tem mobitelom se želi Huawei dobrikati mladim in njihovi »selfi« kulturi. Storil je, česar še nihče ni: vgradil kamero z izjemno ločljivostjo tipala. To sicer ne pomeni veliko. Fotografije v dobrih svetlobnih razmerah so dobre v vseh lastnostih, medtem ko se v nočnih ne obnese najboljše. Kljub številčnosti pik je namreč objektiv še vedno majhen in več svetlobe ne more spustiti na tipalo. Se pa tipalo dobro obnese med snemanjem videa v dnevni svetlobi in z uporabo učinka dvojnega pogleda – ko hkrati snemamo z obema najboljšima kamerama, ki ju ta mobitel premore.

Sklepna beseda


Brez dvoma je Nova 10 zanimiv mobitel. Nimam prevelikih pripomb glede izdelave in dizajna, morebiti vas bo zmotila le odsotnost povečane odpornosti proti prahu in vodi, še manj pripomb imam glede zmogljivosti. Niso najboljše možne, kar nenazadnje velja predvsem za fotografije, a so dokaj uravnotežene. Če kaj izstopa, potem sta to kakovost zaslona in hitro polnjenje baterije, kar postaja za marsikoga pomembneje od hitrosti procesorskih jeder. Pohvalno je še to, da je večina težav s pomanjkanjem aplikacij odpravljena. Celo Googlove aplikacije in storitve lahko nanj naložite, pri tem, da postopek ni zapleten ter njihove zmogljivosti in funkcije niso omejene.