Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Honor Magic4 PRO 5G

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 184 dnevi
·
Čas branja: 6
·
Poslušaj vsebino

Honor v vsej svoji zgodovini še ni ponudil tako popolnega premijskega mobitela. To sicer ne pomeni, da kaj ne bi moglo biti narejeno bolje, toda če iščete dobro uravnotežene zmogljivosti in se ne boste ustrašili velikosti, zna biti ravno pravšnji. Zakaj tako menim, pa v nadaljevanju.

Dimenzije
163,6 mm (v) x 74,7 mm (š) x 9,1 mm (d)
Teža
209 gramov
Procesor
8-jedrni SnapDragon 8 Gen 1 (1x3,0 + 3x2,5 + 4x1,8 GHz) v 4-nm tehnologiji
Delovni pomnilnik
8 GB
Notranji pomnilnik
256 GB (brez možnosti razširitve)
Zaslon
LTPO AMOLED, 1 milijarda barv, diagonala 17,3 cm (6,81 palca), ločljivost 1.312 x 2.848 svetlobnih pik, z gostoto 460 slikovnih pik na palec, 93% površine sprednje ploskve, zaščiten z utrjenim steklom,, podpora za HDR10, osveževanje od 1 do 120 Hz, svetilnost 1000 cd/m2 (največ)
Kamera zadaj
tri, LED-bliskavica; glavna kamera s 50 MP, f/1,8, 23 mm, velikost tipala 1/1,56″, velikost pika 1,0 µm, PDAF, laserski AF; širokokotna kamera s 50 MP, f/2,2, vidni kot 122˚, velikost tipala 1/2,5″; tele kamera s 64 MP, f/3,5, 90 mm, velikost tipala 1/2″, velikost pika 0,7 µm, PDAF, optična stabilizacija, 3,5x optična povečava; tipalo globine (TOF)
Kamera spredaj
12 MP, f/2,4, vidni kot 100˚ in tipalo globine (TOF)
Baterija
Li-Po 4600 mAh s podporo hitremu žičnemu in brezžičnemu polnjenju (100 W)
Operacijski spomin
Android 12, uporabniški vmesnik Magic US 6
Tipala
ultrazvočno tipalo prstnih odtisov pod zaslonom, prepoznava obraza (Face ID) tipalo pospeška, tipalo bližine, kompas, žiroskop, tipalo barvnega spektra

Magic 4 Pro ne more skriti podobnosti s Huaweievo družino Mate 40, kar nas nikakor ne bi smelo presenečati. Podjetji sta vrsto let skupaj razvijali mobitele. Ker razvoj traja več let, letos še ni napočil čas za popolnoma samosvoj izdelek. Morda prihodnje leto. Toda do zdaj se je vedno vedelo, kdo je imel škarje in platno v rokah. Honorjevi izdelki so bili za razred dva »slabši« in temu primerno cenejši. Tudi, če so bili na papirju enakovredni, niso bili narejeni iz najboljših materialov in (ali) kamere niso iz sebe iztisnile enako kakovostnih fotografij. Enaka bi bila usoda Magica 4, če bi bili podjetji še vedno »kot eno« in »očeta« ne bi za povodec držali Američani. Kot samostojno podjetje, ki ni pod ameriškimi sankcijami, je Honor lahko svoj najboljši model dvignil na raven, na kateri njegovi mobiteli še niso bili. V vrh ponudbe, kjer tekmujejo z Appli in Samsungi. Sledi dokaj logično vprašanje. Ali je kos novemu položaju. Letos zagotovo. Celo bolj kot premijski mobiteli Xioamija, ki so na voljo na našem trgu.

Izstopa zaradi ogromnega zadnjega sklopa z objektivi kamer


Kovinski okvir in utrjeno steklo sta naredila razliko, zaradi katere je mobitel na dotik in še bolj na videz, videti kot »pravi« premijski model. Odlikujejo ga lepo izdelane podrobnosti in na bokih zaobljeni zaslon, zaradi katerega je sicer dokaj veliko ohišje relativno preprosto za rokovanje. Enoročna uporaba seveda ni najboljša. Odkrito rečeno, pri katerem podobno velikem mobitelu pa je. Najbrž pri nobenem. Sicer pomaga, da je pod zaslonom hitro in natančno ultrazvočno tipalo prstnega odtisa, kot mi je znano prvič v modelu brez oznake »Samsung« in da je tipka za vklop skoraj na sredini desnega boka.

Na sprednji strani kraljuje velik zaslon s sodobno ozkimi robovi, katerega celovitost malo zmoti relativno velika zareza s sprednjo kamero. Tako velika je iz preprostega razloga, ker je poleg kamere še tipalo globine, katerega vloga je povezana z zanesljivim in varnim biometričnim sistemom prepoznave obraza. Steklena je ravno tako hrbtna ploskev. Svetleča, lepa in popolna za madeže prstnih odtisov. Če bi bila tekstura površine bolj groba, se mobitel ne bi sijal, kot se, a se tudi prstni odtisi ne bi poznali. Poleg tega se zadaj bohoti za moj okus ogromen sredinsko postavljeni modul z objektivi kamer. Poleg videza, vpliva na udobje uporabe v panoramskem načinu, na primer med igranjem iger. Tedaj namreč s prsti zakrijemo objektive in jih mažemo. Ne najboljše, če se v naslednjem trenutku odločimo fotografirati. Da umazani objektivi ne kvarijo odličnih fotografskih zmogljivosti, jih je pametno redno brisati.

Presenetljivo dobro odvajanje toplote


Ni dvoma, da so vsi mobiteli s trenutno najboljšem procesorjem Snapdragon, nabiti z močjo. Toda hkrati se med polno obremenitvijo grejejo dosti bolj kot procesorji srednjega zmogljivostnega razreda. Znano je, da če odvajanje toplote stran od procesorja na ohišje in iz njega v zrak ni učinkovito, potem mora sistem znižati frekvenco delovanja jedra in posledično zmanjšati zmogljivosti. V nasprotnem bi prišlo do pregrevanja in v skrajnem primeru do okvare mobitela. Odvajanje toplote postaje pomembna lastnost in od vsem do zdaj preizkušenih modelov z omenjenim procesorjem, se je ravno Magic 4 Pro obnesel še najbolje. Med umetnim obremenitvenim testom je deloval stabilno z okoli 90 odstotki dejanske moči. Po pol ure praktičnega testa, konkretneje igranje Genshin Impact, pa temperatura ohišja ni postala pretirano moteča.

Nekaj posebnega je zvočni sistem. Poleg dveh zvočnikov v stereo konfiguraciji, zvok oddaja še zaslon, kar praktično pomeni, da se širi iz treh virov. Magic 4 Pro je zato eden najbolj glasnih telefonov. To pa ni vse. Na visoki ravni je kakovost oziroma zvokovna nastavitev, z dobrimi izraženimi srednjimi, jasnimi visokim in ravno dovolj izrazitimi nizkimi toni. Zvok je odličen in brez popačenj tudi pri najvišji glasnosti.

Gledano s stališča potenciala, nenazadnje je Magic 4 Pro velik mobitel, me je še najbolj razočarala življenjska doba baterije. Med 20 minutnem testu obremenitve je stanje napolnjenosti padlo za slabih deset odstotkov, kar praktično pomeni nekoliko manj kot 4 ure delovanje. Življenjska doba je sicer veliko daljša pri normalni uporabi, kajti med komunikacijo, fotografiranjem, brskanjem po spletu in gledanju videa, strojne komponente porabljajo manj energije. Stanje sicer do nekje izboljša izredno hitro polnjenje. Uradno do 100 odstotkov v le 30 minutah. A le, kadar je v bližini električna vtičnica.

Zanesljiv zaslon za vsestransko uporabo


Običajno mobitel najprej ocenimo po kakovosti njegovega zaslona. Nič čudnega, da je tako kot procesor v vrhu tistega, kar je tehnološko možnega. Med drugim to pomeni dinamično in prilagodljivo osveževanje na intervalu med 1 in 120 Hz. Dinamično prilaganja deluje solidno, zdi se le, da sistem, verjetno zaradi varčevanja z energijo, zelo nerad samodejno prestavi na 120-herčno osveževanje. Po drugi strani lahko to vedno storimo ročno.

Za uporabo na prostem je prav tako solidna svetilnost, čeprav se ne bi branil za odtenek višje, medtem ko jo prilagaja s frekvenco 1920 Hz. Prilagajanje svetilnosti deluje tako, da sistem zaslon izredno hitro prižiga in ugaša. Utripanje je prehitro, da bi ga videli, a ga zaznajo možgani. Omenjena frekvenca pa je nad mejo, ki jo človekova čutila in um zaznajo, zato jo podpira vse več najboljšim pametnih mobitelov. Magic 4 Pro je edem izmed njih, kar prav tako dokazuje, da se lahko kosa z najboljšimi.

Naj bo še tako dober, zaslon nikdar ni popoln. Izdelovalci se trudijo nastaviti barve, dinamični razpon in druge lastnosti prikaza na način, da je slika všečna čim več ljudem. Čeprav to običajno pomeni, da so barve bolj ali manj pretirane (nasičene). Magic 4 Pro ne odstopa, če lahko temu tako rečemo, od povprečja. Po drugi strani sistem ne nudi veliko možnosti prilagajanja slika svojim željam. Poleg dveh načinov lahko prilagajamo le še barvno temperaturo.

Okolje, ki so ga nekateri vajeni


Komur Huaweievi mobiteli zaradi odsotnosti nekaterih Googlovih aplikacij in storitev ne ustrezajo, zna poseči po Honorju, kajti ta mu nudi znano uporabniško okolje. Končno so ga tudi nadgradili na sistem Android 12 in izboljšali uporabniški vmesnik. Če je Honor na ta način uspel sanjski met, dosedanjim uporabnikom omenjenih mobitelov nuditi poznano okolje, v katerem Googlove storitve delujejo neokrnjeno, pa bo pokazal čas.

Nov uporabniški vmesnik sicer nudi dovolj minimalistično oblikovano okolje, da je primerno našemu okusu, morda je le za odtenek preveč povezav za prenos predlaganih aplikacij in iger, ki jih večina po namestitvi običajno izbriše. Kot se za novo različico sistem spodobi, je več pozornosti namenjenega varnosti in varovanju zasebnosti, zato je med drugim uveden prikaz, kdaj sta aktivna mikrofon in kamera. Način obveščanje vam je verjetno že znan. Zelena pika v zgornjem levem robu.

Odlična vsestranska fotografija


Magic 4 Pro s konfiguracijo treh kamer, glavne, širokokotne in kamere s periskopskih objektov, nudi vsestranske fotografske zmogljivosti, ki jih pričakujemo od telefona premijskega razreda. Z manjšo izjemo. Pričakoval bi namreč, da bi periskopski objektiv nudil večjo, natančneje 5-kratno povečavo namesto 3,5-kratne. Glede na trende bi se spodobilo.

Glavna kamera zagotavlja izjemne fotografije pri dnevni svetlobi in celo v prostoru nudi dosledne fotografije brez očitnega šuma in izgube jasnosti. Posebej izrazite so podrobnosti, kar pravzaprav ni presenetljivo glede visoke ločljivosti vseh treh tipal zadnjih kamer, in dinamični razpon. Kar se tiče prikaza in natančnosti barv, gre za subjektiven pogled. Očitno so preveč poudarjene, toda hkrati se zavedam, da je zato prikaz na zaslonu očem bolj všečen.

Podobno dobro se v večini primerov izkažeta tudi širokokotna in kamera z optično povečavo. Barve so na vseh fotografijah enake in še posebej dobre se mi zdijo fotografije s 3,5-kratno optično povečavo. Podrobnosti je veliko, ravno tako je odličen dinamični razpon. Pri večjih povečavah (do 10-krat), ko je povečava hibridna, pa je opaziti pretiravanje pri mehčanju in izgubo ostrine. Širokokotne fotografije ne podležejo pretirano izgubi ostrine na robovih in izkrivljeni geometriji prizora, a poslabšanje svetlobnih pogojev povzroči opazen padec ostrine in dinamični razpon ni enak razponu glavne kamere.

Magic 4 Pro je opremljen za nočnim načinom. A ni nujno, da ga uporabite, saj h kakovosti fotografij prav veliko ne prispeva. Nočne fotografije niso najboljše, kar sem jih do zdaj videli, a so vseeno nadpovprečno dobre. Še posebej odličen je dinamični razpon glavne kamere. Všeč mi je tudi, da čeprav drugi kameri nimata enake občutljivosti na svetlobo, nočne fotografije nobene niso občutneje slabše.

Ker od prednje kamere nisem pričakoval veliko, me je prijetno presenetila. Tako dnevne kot nočne fotografije so solidno, toda hkrati je dejstvo, da morate predvsem v slabših svetlobnih razmerah večkrat pritisniti na sprožilec, da je fotografija ostra. Kar se tiče videa je večinoma kakovost brezhibna. Sploh to velja za snemanje v pogojih dnevne svetlobe. Zunaj in znotraj. Ponoči se stvari zapletejo, a je tudi »nočni« video nadpovprečen.

Sklepna beseda


Honorjev premijski model je zanimiva alternativa za vse, ki iz tega ali onega razloga nočejo Applovega ali Samsungovega mobitela in jih preveč motijo Huaweieve omejitve. Čeprav Magic 4 Pro ne skriva oblikovnih podobnosti z modelom Huawei Mate 40 Pro, vključuje sodobne komponente, in kot se spodobi, podpira omrežje pete generacije (5G). Nad pričakovanji dober je tudi odvod odvečne toplote s procesorja, zato lahko dlje časa izkoriščate skoraj neokrnjene zmogljivosti. Pri tem, da zaradi tega ne trpi oblika, lepota ali debelina ohišja. Ravno tako nimam pomembnejših kritik na račun kamer. So uravnotežene in vsestranske ter v vseh svetlobnih razmerah nudijo kakovost fotografij, ki jo od premijskega pametnega mobitela pričakujemo.