Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Garmin Venu 2

Igor Harb
Igor Harb
Pred 340 dnevi
·
Čas branja: 6
·
Poslušaj vsebino

Garmin je z Venu prvič ponudil uro z zaslonom na dotik, z naslednikom pa je koncept še nadgradil in ponudil tudi maratonsko trajanje delovanja.

Zaslon
AMOLED, velikost 3,3 cm, 416 x 416 slikovnih pik.
Pomnilnik
8 GB
Senzorji
merilnik srčnega utripa, žiroskop, merilnik pospeška, višinomer, merilnik zasičenosti krvi s kisikom (SpO2), merilnik maksimalne aerobne kapacitete (VO2max), kompas, merilec temperature zraka.
Povezljivost
Bluetooth, WiFi, ANT+ (za merilnik srčnega utripa in kolesarsko opremo)
Baterija
8 ur GPS + glasba, 22 ur GPS, 11 dni običajne rabe
Podpora navigaciji
GPS, Galileo, Glonass
Druge lastnosti
Steklo Gorila Glass 3, Garmin Pay, vodotesna do 50 m (5 ATM)
Dimenzije
45,4 x 45,4 x 12,2 mm
Teža
49 g

Garmin je peti največji proizvajalec pametnih ur (za Applom, Samsungom, Huaweijem in Xiaomijem), a eden najhitreje rastočih, tako zaradi zanesljivih prestižnih ur višjega razreda, kot so Fenix, in ultra športnih Forerunnerjev, pa tudi zaradi bolj drznih, a izredno solidnih izdelkov, kot je Venu. Pri Garminu so se dolgo opirali na upravljanje ure s petimi gumbi, zdaj pa si zaslon na dotik utira pot tudi v ostale segmente njihovih ur, kot je Fenix 7. Razlog za to je navdušenje uporabnikov nad Venujem, ki je po eni strani z barvitostjo pritegnil nove uporabnike, po drugi pa zvestim privržencem znamke pokazal, da drugačni pristopi k upravljanju ne prinašajo slabše uporabniške izkušnje.

In zdaj je tukaj Venu 2. Po specifikacijah prekaša prvo generacijo na številnih ključnih področjih, saj med drugim opazno poviša ločljivost zaslona in trajanje baterije, ponaša pa se tudi z novo generacijo senzorjev za merjenje srčnega utripa in s tem povezanih funkcionalnosti. Resda gre za korenito izboljšavo, a glede na to, da nista minili niti dve leti odkar je prvi Venu prišel na trg, nadgradnja najbrž ni potrebna. Bi pa lahko Venu 2 prepričal marsikoga drugega – ob izpiljenemu oblikovanju, širokem naboru funkcij in res dolgi vzdržljivosti, se težko omejimo na ozko ciljno skupino –, saj je Venu 2 potencialno namenjen marsikomu, od uporabnikov, ki želijo zanesljivo in intuitivno pametno uro, do ultramaratoncev in tudi ljubiteljev joge.

Venu 2 je na voljo v treh različicah, običajni (veliki) Venu 2 z zaslonom premera 45 mm in manjši Venu 2S, ki je s 40-mm zaslonom in par grami manj namenjena nekoliko manjšim rokam. Obstaja tudi Venu 2 Plus, ki je po velikost med obema, poleg osnovnih funkcionalnosti pa ponuja še možnost opravljanja klicev iz ure prek Bluetootha. Mi smo preizkusili klasično različico.

Oblikovanje, zaslon in uporabniški vmesnik

Venu 2 ima klasično obliko z okroglim zaslonom in dvema gumboma na desni strani. Na spodnji strani naprave so senzorji, pas pa je, kot pri večini modelov, silikonski. Zaslon je privzeto nastavljen, da se vklopi, ko dvignemo roko, kar preverjeno deluje. Podpira tudi možnost neprekinjenega vklopa, a to opazno vpliva na trajanje delovanja baterije. Zaslon je nekoliko večji in svetlejši od predhodnika in lepo viden v vseh vremenskih pogojih. Hkrati je tudi izjemno hiter, vsekakor hitrejši od večine starejših garminov, tako pri vklopu ob dvigu, kot tudi pri upravljanju.

Tehnični podatki

Zaslon na dotik upravljamo z drsanjem navzgor in navzdol ter levo in desno, s tapkanjem pa tudi izbiramo posamezne funkcije. Za potrjevanje ali preklic izbire se pojavita kljukica in križec na dnu oz. vrhu zaslona, poleg tega pa lahko za potrjevanje uporabljamo tudi gumba. Ta sta tudi namenjena najbolj ključnima športnima funkcijama: začni in ustavi. Odzivnost zaslona na dotik je odlična v normalnih pogojih, vendar pa v dežju ali z mokrimi/umazanimi prsti včasih v prvem poskusu zataji (bojda isto velja tudi za uporabo z rokavicami, a tega glede na vreme nismo preizkusili), tako da je dobro imeti ključne ukaze na gumbih.

Tudi uporabniški vmesnik je vizualno osvežen, a funkcionalno zelo podoben standardnemu Garminu, tako uporabniki starejših modelov hitro znajdejo. Primarni prikaz je čas in izbrana polja, ki jih vključuje posamezni videz ure (ang. watch face), ta pa lahko vključujejo denimo srčni utrip, število prehojenih korakov ali nadstropij in drugo. Če nismo zadovoljni s priloženimi videzi, si lahko ustvarimo tudi svoje. Ko podrsamo navzgor ali navzdol, dostopamo do drugih pogostih podatkov, ki jih želimo, denimo statistike aktivnosti tega dneva, zadnje športne aktivnosti, obvestil, porabljenih kalorij in podobnega. Razlika glede na prejšnji Venu (in tudi druge Garminove ure) je v tem, da se sedaj premikamo med posameznimi podatki, prej pa smo se po straneh podatkov; še zmeraj pa so informacije organizirane v krogu, tako da z dovolj premiki v isto smer pridemo nazaj na začetek. Pritisk na posamezno kategorijo (npr. koraki, merilnik energije, spanje …) odpre natančnejše podatke za daljše obdobje, pri čemer se nato po časovnici premikamo s potegi levo in desno. Nazaj se vrnemo s pritiskom na spodnji gumb.

Do funkcij ure, kot so zagon merjenja aktivnosti, trening, glasba ali nastavitve pridemo s pritiskom na zgornji gumb, ki odpre seznam izbranih aktivnosti, pritisk na ikono na dnu pa nas pripelje do celotnega menija. Če iščemo nastavitve, nas do njih hitro pripelje dolg pritisk na spodnji gumb, medtem ko dolgi pritisk na zgornji gumb odpre 10 najpogosteje uporabljanih funkcij, ki so razvrščene v krogu in jih izberemo na zaslonu. Za tiste z bolj debelimi prsti bo to morda med gibanjem ali ob mokrem zaslonu nekoliko težje izvesti, ampak pri običajnih pogojih so ikone ravno prav velike in ravno dovolj narazen, da gre.

Športne funkcije

Čeprav se segmenta športnih in pametnih ur vse bolj prekrivata, ni dvoma, da so Garminovi izdelki primarno športne ure. Tudi Venu 2 podpira obsežen nabor športov in čeprav je večina uporabnikov zadovoljnih z merjenjem teka, pohodništva in kolesarjenja, z novimi funkcionalnostmi postajajo tovrstne ure tudi vse bolj koristne za vadbe, kot so joga, pilates, dvigovanje uteži in podobno. Ker je ura vodotesna, je podprto tudi plavanje, a ker v vodi GPS sledenje ne deluje, je merjenje aktivnosti omejeno na bazen s fiksno dolžino proge. Podprti so tudi športi na snegu in pa seveda golf. Če imate vključeno funkcijo Move IQ, ura sama prepozna določene aktivnosti (tek, hoja, kolesarjenje, plavanje) in ponudi možnost beleženja aktivnosti.

Pri teku, kolesarjenju in pohodništvu, torej najpogostejših aktivnostih, ki jih uporabniki beležijo s športnimi oz. pametnimi urami, Venu 2 podpira celoten nabor pričakovanih metrik, tj. hitrost, čas, srčni utrip, tempo, kadenca, moč, nadmorska višina in podobno, kar izmeri s pomočjo satelitske navigacije, žiroskopa, višinomera in senzorja za merjenje srčnega utripa. Z napredno programsko opremo nato na podlagi teh podatkov tudi izračuna stvari kot sta poraba kalorij in laktatni prag oz. VO2 max. Redna uporaba ure omogoča športnikom, pa tudi rekreativcem, spremljanje forme in morebitnega napredka ter ustrezno prilagajanje vadbe.

Garmin Venu 2 lahko pomaga tudi pri izbiri prave vadbe, saj je na uri cel kup vadb in načrtov treninga. Garminove ure sicer že več generacij slovijo po solidnih treningih teka in podobnih športov, a Venu 2 prinaša korenite izboljšave. Pri Garminu so izkoristili prednosti barvnega zaslona in tako uporabnik sedaj nima zgolj dostopa do seznama in opisa vaj, temveč tudi do njihovega prikaza z animacijami. In to ne zgolj za tek, temveč tudi telovadne vaje za moč, kalisteniko, pilates, jogo in še veliko drugih. Majhen zaslon ure je povsem priročen (heh) in ravno dovolj velik za ogled vaj, dodaten bonus pa je tudi prikaz mišic, ki jih s posamezno vajo aktiviramo.

Zdravstvene funkcije

Ker je gibanje pomembno za zdravje, sta osnovni zdravstveni funkciji merilnik korakov in srčnega utripa s katerima spremljamo, kako aktivni smo, Garminove ure pa imajo tudi privzeto možnost, da uporabnika spodbudijo k temu, da se premakne, če ura zazna, da je predolgo pri miru (čeprav dobronamerna, lahko ta funkcionalnost med službo hitro postane nadležna). Venu 2 ponuja tudi merilnik nasičenosti krvi s kisikom (SpO2), kar je pomembna zdravstvena metrika, ki se je izkazala za še posebej ključno pri spremljanju stanja bolnikov s COVID-19. Z zbranimi podatki nato ura spremlja uporabnikov spanec, izračunava raven stresa, telesne energije (t.i. body battery) in druge lastnosti, ki uporabniku podajo podatke o počutju in splošnem stanju. Z vse natančnejšimi senzorji in vse bolj izpiljenimi algoritmi postajajo tako pridobljeni podatki tudi uporabni. Venu 2 tako precej natančneje izmeri/izračuna uporabnikove faze spanja kot so ga starejši modeli, to pa je tudi osnova za druge izračune, kot sta omenjena raven stresa in telesne energije. Ker spremlja uporabnikovo raven stresa, ura tudi zazna, če se ta nenadoma poviša in predlaga dihalne vaje za pomiritev.

Venu 2 ponuja možnost zajema zdravstvenega stanja (t.i. health snapshot), kjer pripravi podatke za več zdravstvenih kazalnikov, vključno s srčnim utripom, varianco srčnega utripa, frekvenco dihanja, zasičenosti krvi s kisikom in stres. Če te zajeme izvajamo redno, lahko nato rezultate primerjamo skozi čas, potencialno pa lahko pomagajo tudi našemu zdravniku, če bi imeli kakšne težave. Ti podatki so uporabni in zanimivi, seveda pa se ne velja nanje 100-odstotno zanašati, temveč je pomembno poslušati lastno telo. Podobno kot pri športu, kjer lahko npr. merilnik srčnega utripa pokaže prenizko vrednost, pa ne bomo zaradi tega forsirali svojega telesa prek meja, je tudi pri npr. ravni telesne energije bolje upoštevati dejansko počutje kot pa neko abstraktno cifro.

zdravstveni pripomočki

Uporabniška izkušnja

Venu 2 je odlična ura, ki združuje Garminovo pregovorno zanesljivost in kakovost izdelave s privlačim oblikovanjem in barvitostjo. Kot večletni uporabnik Garminovih ur sem se na nove elemente vmesnika in načina upravljanja z lahkoto navadil, prav tako pa lahko pritrdim, da so bolj intuitivni od klasičnih. Barvit videz in animacije so sicer popolno nasprotje asketske črno-bele podobe nekoliko starejšega modela, a pri funkcionalnostih, ki presegajo osnovno športno rabo, popestrijo izkušnjo. Pri tem je posebej impresiven prikaz vadb, ki je zares natančen in praktičen.

Uporabniški vmesnik je nasploh intuitiven tudi onkraj športnih funkcionalnosti, denimo pri zdravstvenih, kjer so že na majhnem zaslonu ure vsi podatki preprosto dostopni in premišljeno organizirani ter prikazani. Kot večina pametnih ur tudi Venu 2 lahko spremlja uporabnikovo zaužitje tekočin (hidracija) in hrane, kar so podatki, ki jih je treba ročno vnašati in jih posledično le malokdo. A Venu 2 se izkaže tudi na tem področju, saj je ta funkcionalnost precej priročna in preprosta za uporabo, ura pa uporabnika nato samodejno opomni, če premalo pije. To pa je v vročih poletnih dneh precej koristno.

Sklepna beseda

Če ima Venu 2 šibko točko, je ta pri navigaciji, saj omogoča zgolj osnove funkcionalnosti, kot je vrnitev na začetek, ne pa tudi sledenja naloženim potem GPX (niti t.i. breadcrumbs, kaj šele celih zemljevidov), ki jo uporabljajo mnogi pohodniki in tekači po brezpotjih. In to kljub dejstvu, da ponuja zares izjemno trajanje delovanja baterije, celo boljše od aktualne triatlonske Forerunner 745, tako da bi bila zanimiva rešitev za številne uporabnike. A Garmin ponuja tudi zelo širok nabor ur za ta segment uporabnikov, tako da bodo brez težav našli pravo zase, medtem pa bo Venu 2 lahko navdušil uporabnike, ki ne bi nikoli posegli po »bikastih« Forerunnerjih.