Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Garmin fēnix 7 Sapphire Solar

Igor Harb
Igor Harb
Pred 25 dnevi
·
Čas branja: 7 min
·
Poslušaj vsebino

Garminova premijska linija ur ne skopari z novimi funkcionalnostmi in naredi vtis z dolžino delovanja med polnjenji.

Specifikacije
ZaslonLCD, velikost 33 mm, 260 x 260 slikovnih pik.
Pomnilnik32 GB
Senzorjimerilnik srčnega utripa, žiroskop, merilnik pospeška, višinomer, merilnik zasičenosti krvi s kisikom (SpO2), merilnik maksimalne aerobne kapacitete (VO2max), kompas, merilec temperature zraka.
PovezljivostBluetooth, WiFi, ANT+ (za merilnik srčnega utripa in kolesarsko opremo)
Baterija23 ur GPS + glasba, 40 ur GPS, 18 dni običajne rabe (+ solarni bonus, če smo dovolj na soncu)
Podpora navigacijiGPS, Galileo, Glonass
Druge lastnostisteklo Power Sapphire, Garmin Pay, vodotesna do 100 m (10 ATM)
Dimenzije47 x 47 x 14,5 mm
Teža73 g

Garminove ure fēnix so že od uvedbe razred zase in vsak nov model doživi dvojno reakcijo: navdušenje nad novimi funkcionalnostmi in zmogljivostmi ter hkraten šok ob ceni. A v mesecih od predstavitve jih Garminova cenovna politika postopnega zniževanja cen pred najavo novega modela naredi vse bolj privlačne in linija fēnix 7 zdaj že dosega spodobne ravni popustov, sploh v programih zvestobe. Ta linija se deli na tri velikosti – običajna sedmica s 33-cm premerom zaslona, večji X s 35-cm premerom zaslona in manjši S, ki ima zaslon s premerom nekaj več kot 30 cm. Skladno z velikostjo se spreminja tudi teža ure, ločljivost zaslona in trajanje baterije. Poleg tega so ure na voljo še v drugih različicah, denimo Solar, ki ima zaslon s fotovoltaičnimi celicami za daljše delovanje in Sapphire Solar, ki ima zraven še zaslon iz trdnejšega safirja. Tokrat smo testirali fēnix 7 Sapphire Solar.

Funkcionalnosti in oblika

Fēnix 7 je po specifikacijah v samem vrhu Garminove ponudbe, od predhodnega modela pa se razlikuje predvsem po zaslonu na dotik, čeprav je tudi malenkost težja, ponuja pa tudi opazno daljše trajanje baterije. Izboljšana sta še merilnik srčnega utripa na zapestju in natančnost satelitske povezave, vendar sta bili ti dve funkcionalnosti že prej na tako visoki ravni, da bodo napredek opazili le redki uporabniki. Na programski strani je tukaj nova funkcionalnost merilnika vzdržljivosti (Stamina Meter), ki med samo vadbo ali tekmo kaže, koliko smo se že upehali, na uri pa lahko poslej tudi spremljamo, kako naš trening vpliva na želene rezultate v tekih.

Oblikovna zasnova ure je klasična za Garmin, kar pomeni, da jo upravljamo s petimi gumbi, pri tem pa si lahko sedaj pomagamo tudi z zaslonom na dotik. Ohišje je iz titana, pašček pa uporablja Garminov priklop QuickFit, tako da ga je preprosto zamenjati z drugim. Mi smo preizkušali osnovni model s paščkom iz silikona, na voljo pa so tudi taki iz drugi materialov, denimo usnja, ki jih lahko kupimo skupaj z uro ali pa ločeno. Barvni zaslon temelji na tehnologiji LCD (memory-in-pixel) in ne na novejši AMOLED, ki jo najdemo v modelih Venu 2 in Epix, najverjetneje zaradi daljšega delovanja baterije. Posledično so na soncu barve videti nekoliko izprane, vendar si na uri praviloma ne ogledujemo fotografij, kontrast pa je še zmeraj dober (čeprav kakopak ne tako dober kot na črnobelih zaslonih). Upravljanje funkcij prek zaslona na dotik je preprosto in intuitivno, tako da bo večina uporabnikov najverjetneje hitro privzela ta pristop, medtem ko tisti, ki prisegajo zgolj na gumbe, lahko to funkcionalnost še zmeraj izklopijo in brez težav upravljajo uro z gumbi. Zaslon na dotik je privzeto izklopljen tudi med vadbo, kar je smiselno, saj bi sicer lahko pomotoma ustavili ali prekinili aktivnost, sploh v dežju ali drugih vlažnih pogojih, ko upravljanje z zasloni na dotik ni zanesljivo.

TND Garminfenix7 Harb Apr23 Clanek1

Ker smo preizkušali model »Solar«, ki ima na zaslonu fotovoltaiko za daljše delovanje, je treba izpostaviti tudi ta vidik. Garmin fēnix 7 se že tako izvrstno obnese pri delovanju baterije, solarna različica pa še toliko bolje. Pri običajnem delovanju ob redni izpostavljenosti soncu tako dobimo dodatne 4 dni delovanja (iz 18 na 22), pri uporabi s satelitskimi sistemi pa pridemo iz 40 na 48 ur. Ta dodatek sicer ni veliko, ampak pomaga pri obvladovanju t. i. baterijske tesnobe, tj. strahu pred tem, da bi nam zmanjkalo baterije, še bolj pa je dobrodošla pri ultramaratoncih, triatloncih, pohodnikih, golfistih in drugih športnikih, ki med vadbo na prostem preživijo veliko časa in imajo uro ves čas vklopljeno. Funkcionalnosti drugega dela imena, Sapphire, nismo preizkušali, saj nismo želeli poškodovati ure, je pa mogoče glede na druge preizkuse sklepati, da je safir kot druga najtrdnejša snov na svetu bolj odporna na praske kot Gorilla Glass.

Šport in zdravje

Ure iz serije fēnix podpirajo več športnih dejavnosti, kot jih je smiselno našteti, a lahko ste brez skrbi, da je vaš priljubljen način vadbe podprt in da bo ura zbirala koristne podatke in vam z njimi pomagala napredovati. Konkretno smo preizkusili, kako se obnese pri teku, a v drugih neodvisnih testih se je izkazala odlično tudi pri mnogih drugih športih, od plavanja, do kolesarjenja, golfa, teka na smučeh in celo supanja. Ura med športom zajema podatke, kot so srčni utrip z merilnikom srčnega utripa na zapestju (podprte so tudi povezave s prsnimi merilniki), gibanje z žiroskopom, višina z barometrom in razdalja s satelitsko navigacijo, nato pa te podatke pretvori v uporabne vrednosti glede kakovosti in napora treninga in nam pomaga pripravljati programe treninga za naprej. Najbolj zanimiva nova funkcionalnost je prej omenjeni Stamina Meter, na katerega lahko gledamo kot na dokaz, da nismo leni. Glede na našo splošno aktivnost, kakovost in dolžino spanja, stres, napore treningov in druge podatke nam v realnem času izračunava, kako izčrpano je naše telo med vadbo, tako da vidimo, če je za nadaljevanje treba zgolj več volje, ali pa bi bilo pametneje upočasniti ali celo kmalu zaključiti. Za tekače je na voljo orodje za predvidevanje tekem, ki na osnovi naše trenutne sposobnosti oceni, kako dolgo bi potrebovali, da pretečemo 5 ali 10 kilometrov oziroma (mali) maraton. Nova je tudi funkcija regeneracije po vadbi, ki nam v fēnix 7 čez dan sporoča, če je naša (ne)aktivnost pripomogla h krajšanju ali podaljšanju tega časa. Nekatere izmed teh funkcionalnosti so z nadgradnjami sistema našle pot tudi v starejše modele, denimo Garmin fēnix 6 in Enduro.

TND Garminfenix7 Harb Apr23 Clanek3

Mnoge funkcionalnosti ure, ki se uporabljajo pri športu, so koristne tudi pri splošni skrbi za zdravje. Tako ura meri količino in kakovost spanca, zasičenost krvi s kisikom (SpO2), stres, srčni utrip in variacijo srčnega utripa. Čeprav Garminove ure – pa tudi vse ostale pametne in športne ure – niso zdravstvene naprave, njihove funkcionalnosti lahko večini ljudi pomagajo pri bolj zdravem življenju. Tako lahko na uri ali pa v aplikaciji Garmin Connect, ki je na voljo za pametne telefone z iOS in Androidom ter prek Garminove spletne strani, dobimo pregled nad aktivnostmi in našim fizičnim stanjem, ki vključuje številne podatke, od tega koliko in kako smo spali, do tega, koliko kalorij smo pokurili. Garmin te podatke nato kontekstualizira in nas glede na rezultate denimo razvrsti znotraj naše starosti – tako na primer podatek VO2 Max, kar je stopnja kisika, ki ga telo lahko uporabi med vadbo, skupaj s starostjo in težo ter podatki uporabnikov iz vsega sveta, prinese oceno glede tega, v katerem odstotku svoje starostne skupine se nahajamo glede na fizično pripravljenost. Grobe podatke tako ekstrapolira v informacije o oceni za spanje, telesni bateriji in naši starosti glede na telesno pripravljenost, ki so vse prej kot znanstvene ali stoodstotno zanesljive, saj je vsak človek povsem drugačen, dobimo pa na dolgi rok nek vpogled v delovanje svojega telesa.

Uporabniška izkušnja

Kot pametna ura je fēnix 7 na ravni ostalih Garminovih izdelkov – odlična je za prikaz obvestil iz telefona, ni pa mogoče nanje odgovarjati. Obnese se kot predvajalnik za glasbo, zvočne knjige in podkaste, pri čemer omogoča prenos zvočnih datotek na uro, uporabniki Spotifyja pa si lahko tja prenesejo celotne sezname predvajanja. Glasbo oziroma knjige ali podkaste nato predvajamo na slušalke prek povezave Bluetooth. S funkcijo brezstičnega plačevanja Garmin Pay lahko uro uporabimo namesto kreditne kartice, čeprav tega sistema zaenkrat še ne podpira nobena slovenska banka. Je pa Garmin Pay uporaben pri potovanju po tujini, saj lahko v številnih mestih (London, Firence, Rim, Milano, New York) na uro naložimo kartico za javni transport.

Barvni zaslon na dotik se posebej izkaže pri uporabi zemljevidov, ki pa so žal vključeni zgolj pri modelih Sapphire Solar. Za druge modele jih lahko – tako kot doslej – kupimo posebej. Garmin je namreč začel kot podjetje za navigacijske naprave (in je še zmeraj vodilni na tem področju za denimo jadranje), tako da imajo natančne in posodobljene zemljevide, kar na barvnem zaslonu fēnix 7 pride do izraza. Tako si lahko izrišemo pot in najdemo svoj položaj tudi na območjih, kjer ni mobilnega signala, zemljevidi pa prikažejo denimo tudi trgovine, restavracije in podobno. Med pohodniki posebej cenjena je funkcija TracBack, ki omogoča vrnitev na začetno lokacijo, če zaidemo s poti.

TND Garminfenix7 Harb Apr23 Clanek2

Izkušeni »garminovci« bodo hitro usvojili nove storitve in funkcije ter posebej cenili hitrost delovanja, večina pa se jih bo brez težav začela hitro posluževati tudi zaslona na dotik. Intuitivnost uporabniškega vmesnika in razporeditev funkcij bosta pripomogla tudi k hitri uvedbi uporabnikov, za katere je to prva pametna ura, in pa tistih, ki se bodo odločili preklopiti iz drugih platform. Še posebej je treba pohvaliti uporabnost zemljevidov, ki so z zaslonom na dotik postali veliko bolj dostopni, saj se je tako veliko lažje razgledati po okolici, kot z uporabo gumbov.

Sklepna beseda

Garmin fēnix 7 Sapphire Solar je elegantna, odzivna in preprosta za uporabo, pri čemer je obilica funkcionalnosti dovolj dobro razporejena, da ne preplavi uporabnika. Vseeno pa bi lahko imela še kakšno dodatno funkcionalnost več. Tako je denimo precej uporabna funkcija svetilke na voljo zgolj na modelih Garmin fēnix 7X, prav tako smo pogrešali funkcijo mikrofona, ki jo najdemo na Venu 2, s katerim lahko telefoniramo, ne da bi vzeli telefon iz žepa. Prav tako Garmin fēnix 7 ne vključuje modela s povezljivostjo v mobilno omrežje LTE, kar bi moralo počasi postati standard v vseh pametnih urah. Vendar, če iščemo uro, ki se bo odlično obnesla tako na ultramaratonu kot na gala večeru, je Garmin fēnix 7 Sapphire Solar nedvomno ena najboljših izbir.

TND Garminfenix7 Harb Apr23 Clanek4