Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Crosscall Trekker X4 Mobitel z akcijsko kamero za pustolovce

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 339 dnevi
·
Čas branja: 12
·
Poslušaj vsebino

Z modelom Trekker X4 ponujajo Francozi ljubiteljem dejavnosti na prostem napravo, ki služi za komunikacijo in snemanje okolice hkrati, oziroma proti padcem odporen mobitel z vgrajeno akcijsko kamero.

Barva
črna
Dimenzije
162,6 mm (v) x 82 mm (š) x 12,85 mm (d)
Teža
250 gramov
Povečana odpornost
IP68, MIL-STD 810G
Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
SIM-kartica
nano SIM (hibridno ležišče, dve kartici SIM ali ena SIM in kartica SD)
Povezljivost
WiFi, bluetooth 5, NFC, GPS (A-GPS, Glonass, Baidou in Galileo) in USB-C 2.0 s podporo za USB On-The-Go in X-LINK
Procesor
8-jedrni Qualcomm Snapdragon SD660 (8 jeder s frekvenco 2,2 gigaherca), proizveden na 14-nanometrski arhitekturi
Grafični procesor
Adreno 512 GPU
Delovni pomnilnik
4 GB
Notranji pomnilnik
64 GB
Razširitev pomnilnika
mikro SD do 256 GB
Zaslon
IPS LCD, diagonala 13,97 cm (5,5 palcev), ločljivost 1920 x 1080 slikovnih pik, 16 milijonov barv, razmerje stranic 16 : 9, svetilnost 450 cd/m²
Zadnja kamera
12 MP (tipalo Sony IMX386 Wide Angle 170° in Sony IMX386 88°)
Sprednja kamera
8 MP
Video akcijske kamere
4k@30fps, 2k@30fps, 1080p@30/60/120 fps
Tipala
tipalo pospeška, žiroskop, e-kompas, tipalo osvetlitve, tipalo bližine, barometer, termometer, tipalo vlage, višinomer, tipalo UV-sevanja
Garancija
24 mesecev

Mobitele so stanjšali in ker je moderno, da so vsaj delno iz stekla, so kajpada občutljivejši na poškodbe, kot so bili, ko je bilo moderno ohišje iz aluminija. So pa tudi drugačni, robustni, veliki in težki, “cegli”, kot bi dejali v žargonu. Veliko ohišje pa ima prednost. Dovolj prostora za dodatke, ki jih v druge mobitele ni mogoče vgraditi, in z večjo baterijo, kar je neposredno povezano z drugo značilnostjo mobitelov za pustolovce. Daljša avtonomija, saj v naravi električne vtičnice ne “rastejo” na vsakem drugem drevesu. Še vedno pa so tudi “robustneži” pametni mobiteli, mali žepni računalniki, zato lahko od njih pričakujejo enako kot od podobno zmogljivega mobitela v manj blindiranem ohišju.

Francoski izdelovalec Crosscall ni prisoten v vseh državah sveta, saj se zavedajo, da prodaja robustnih mobitelov zahteva več truda in časa. So pa prisotni v državah z visoko kulturo rekreativnega športa, saj menijo, da je tam več potencialnih kupcev za njihove izdelke. Crosscall jih izdeluje od leta 2009, znani so med drugim po prvem mobitelu, ki plava na vodni gladini, pa tudi inovacijah, med drugim inovativnem priključku v obliki koncentričnih bakrenih krogov na hrbtišču za priklop dodatkov. Robustni mobiteli pa niso primerni le za pustolovce in adrenalinske športnike, temveč tudi za delavce, obrtnike, pravzaprav za vse, ki jim je trpežnost pomembnejša od videza, velikosti in debeline. Zanje je primeren tudi model Trekker X4 – kljub njegovi glavni značilnosti, tj. akcijski kameri, saj ima poleg te tudi cel kup uporabnih tipal.

Tehnični podatki

Pošteno: mobitel je velik in težak

Ker je ohišje “blindirano” in zato veliko ter debelo, je težko hkrati govoriti, da je tudi ergonomično, saj enoročna uporaba ni možna, če dlan ni nadpovprečno velika. Estetika mobitela pa niti ni tako slaba, pravzaprav s pravokotnimi koti in škatlastim videzom spominja na oblikovalske zakonitosti igričarskih prenosnikov. Oblikovalci pa so se posvetili tudi podrobnostim, ki imajo največkrat dvojni namen. Pasova z grobo plastiko ob straneh hrbtišča razbijeta siceršnjo monotonost gladke površine, mobitel pa ne drsi iz potne roke, trapezne vdolbine poživijo robove, dve pa sta “trdnejši”, saj se vanje zatakne plastični vmesnik, s katerim mobitel pritrdimo na držala različnih namenov.

Tipke, na levem robu za nadzor glasnosti, na desnem pa za vklop in za fotografiranje, so dovolj velike, pa tudi odzivne. Hiter in natančen je tudi čitalnik prstnega odtisa v tipki za vklop, težava je bolj kot ne velikost naprave. Zelo težko ali celo nemogoče jo je prijeti z eno roko, nato pa brez preprijemanja položiti pravi prst v pravem položaju na tipalo in odkleniti mobitel. Je pa mesto izbrano zato, ker na hrbtišču zaradi velikega objektiva akcijske kamere in priključka za dodatke ni primernega mesta. Tipalu v tej tipki sicer na splošno delamo krivico. Dejstvo je, da je rešitev boljša od tipala na hrbtišču, kjer redno s prstom zadenemo in mažemo objektive kamer, in ker je mobitel debelejši, tudi tipka ni tanka, kar je razlog, zakaj ne obstaja veliko mobitelov s tipalom na stranskem robu.

Ohišje

Ohišje mobitela je zaščiteno proti vodi in prahu (standard IP68), vsaj eno uro mora zdržati do globine dveh metrov. Zaradi tega sta priključek za slušalke (3,5 mm) in USB tipa C prekrita s pokrovčkoma iz gume. Izvedba z vijakom na prvi pogled ni najlepša, kaže pa na možnost zamenjave, če se kaj slabega pripeti. Ni pa ju najlažje “odpreti”, pa še paziti moramo, da sta po uporabi trdno potisnjena na svoji mesti. Običajna je izvedba ležišča za kartico SIM, kjer je prostor tudi za dodatno spominsko kartico, ki je zaradi akcijske kamere bolj kot ne nujna.

Dovolj zmogljivosti, a bi lahko bilo bolje

Trekker X4 je za Crosscall premijski model, po tehničnih zmogljivostih pa se uvršča med tipične mobitele srednjega razreda. 5,5- (14 cm) palčni zaslon tehnologije IPS in polne HD-razločljivosti je dovolj svetel, da je viden tudi pod neposredno sončno svetlobo, le vidni kot ni najboljši. Ko ga pogledaš pod kotom, postane temnejši, verjetno pa je razlog v obstojnejšem zaščitnem steklu nad njim. Je tudi še klasičnega razmerja 16 : 9, kar se kaže tudi v merah mobitela. Ker je velik že zaradi trpežnejšega ohišja, bi bilo morda bolje, da bi se odločili za ožji zaslon, kajti potem bi bilo mobitel tudi lažje upravljati z eno roko. Soliden je tudi prikaz barv, saj ni opaziti pretiravanja v nasičenosti barv. Morda zato fotografije niso videti nadpovprečno dobre, prej takšne, kot so v resnici.

Želim biti jasen: sistem na čipu Snapdragon 660 mehko in brez zatikanja poganja tako sistem kot tudi večino aplikacij, ki jih najdemo v tržnici. Operacijski sistem Android 8.1 (različica 9 bi bila v vseh pogledih boljša in morda bo kmalu na voljo nadgradnja) je oblečen v čisti uporabniški vmesnik, v katerem ni prav nobene nepotrebne aplikacije. Tudi zato je skakanje med njimi, predvajanje videoposnetkov ali pregledovanje fotografij mehko, (samo) 4 GB pomnilnika RAM pa se ne kaže kot morebitna pomanjkljivost. Ima pa mobitel le 64 GB pomnilnika, kar je (pre)malo, ko v enačbo vključimo akcijsko kamero in njene posnetke. Dodatna kartica SD (so 256 MB) je skoraj nujna, a potem ni mogoče imeti v mobitelu dveh kartic SIM. Zaradi kamere bi bilo morda celo bolje, če bi bilo ležišče za pomnilniško kartico ločeno, kajti potem bi bilo kartice tudi lažje izmenjevati.

Ima pa velikost in debelina mobitela eno pozitivno presenečenje. V ohišju je dovolj prostora za večji zvočnik, zato ima Trekker X4 enega boljših “zvenov”. Dovolj dobrega in glasnega, da poceni brezžični zvočniki niso potrebni.

Osnovni kameri brez presežkov

Mobitel ima eno zadnjo in eno sprednjo kamero, akcijska se “šteje” posebej, saj do vseh njenih sposobnosti ni mogoče priti iz osnovne fotografske aplikacije, ki je del sistema Android. Zadnje tipalo je 12-milijonsko, kamera je ena sama, njeno delovanje pa ni podprto z umetno inteligenco, zato fotografij ne moremo primerjati z izdelki najboljših mobitelov ta hip. A po drugi strani tudi ni opaziti pretirane izumetničenosti. Barve nisi poudarjene, prej takšne, kot jih vidimo z lastnimi očmi, robovi ne preveč izostreni, fotografije pa ne preveč osvetljene, žal pa nimajo veliko dinamike in zaradi nižje ločljivosti tudi ne veliko podrobnosti. Fotografije v dobrih svetlobnih razmerah so sicer dobre, pomanjkanje svetlobe pa se hitro pokaže v digitalnem šumu in neostrih posnetkih. Podobno velja tudi za 8-milijonsko prednjo (selfi) kamero, pri kateri pa bo ženski del populacije, verjetno pa tudi dobršen del moških, pogrešal raznovrstne lepotne učinke.

kakovost kamere

Trekker X4 je, kar se tiče osnovnih komponent, tipičen predstavnik modelov srednje zmogljivostne kategorije, to pa še kako velja predvsem za osnovni kameri in njune sposobnosti. Odstopa fotografska aplikacija, ki je čistega videza in preprosta za uporabo, nastavimo pa lahko glavne nastavitve, ki jih v resnici potrebujemo in tudi dejansko vplivajo na kakovost fotografij. Z osnovnima kamerama kajpada lahko posnamemo video, a nima večjega smisla, saj je akcijska veliko primernejša, z njo pa lahko fotografiramo celo med snemanjem videa.

Akcijska kamera ni tujek

Zakaj bi imeli dve napravi, mobitel in akcijsko kamero, skrbeli za napolnjenost baterij obeh ter prenašali posnetke s kamere na mobitel za deljenje s prijatelji, če vse to lahko postori ena. Od tu ideja po vgradnji akcijske kamere v mobitel, ki se mi zdi dokaj posrečena. Ni pa primerna za vse situacije. Trekker je preprosto prevelik in pretežak, da bi ga pritrdili na čelado, na krmilo kolesa pa lahko. V tem primeru lahko prevzame še naloge navigacijske naprave in morebiti s pravo aplikacijo tudi beležnika dejavnosti (športne ure). Poleg vrste dodatkov, stojala in vzdržljive selfi palice so zanj naredili še nosilec, ki ga opašemo na torzo, tako da akcijska kamera “gleda” naprej. Na čeladi ga morda res ne moremo imeti, a tudi s tem dodatkom lahko posname akrobacije na smučišču ali kje drugje.

5Test Trekker X4 Kodelja Feb19 Clanek

Akcijska kamera ima vidni kot do 170 stopinj in zaradi njega so robovi “slike” popačeni, izkrivljeni. Aplikacija xCam, ki so jo spisali zanjo, popačenja odpravi, posnetke pa lahko v njej tudi uredimo ter delimo. Videoposnetke lahko snemamo tudi v ločljivosti 4K, vendar je priporočljiv polni HD, kajti potem kamera na sekundo posname 120 sličic (pri 4K 30 na sekundo). Vidni kot kamere lahko spremenimo, pri čemer je najožji 88 stopinj, izberemo pa lahko tudi pogled ribjega očesa. Z aplikacijo lahko posnetke uredimo, sestavimo in pretvarjamo in tozadevno bi se močnejši procesor ter večji RAM bolje odrezala. Saj ne, da obstoječi procesor ni kos zadevi, se pa med delom kar občutno greje, proces bi bil hitreje izveden. Žal pa bi to pomenilo, da bi bil mobitel dražji, zato se mi zdi izbran kompromis kar posrečen. S pomočjo aplikacije posnetke tudi delimo, bodisi na družbenih omrežjih bodisi jih pošljemo prijatelju ali prenesemo v oblačno shrambo.

Uporabe kamere in aplikacije se je za najboljše rezultate treba navaditi. Tudi zanjo pa velja, da je pregledna, minimalistična in preprosta, po nekaj običajno neuspešnih poskusih postajajo videoposnetki vse boljši. Njihova kakovost pa je odvisna tudi od svetlobnih pogojev, a se Sonyjevo 12-milijonsko tipalo v večini primerov dobro obnese, nekaj pa dodata velik objektiv in šestosna stabilizacija slike. Najboljše rezultate sicer dosežemo z uporabo omenjenih dodatkov, ki pa jih je treba kupiti posebej. Če ne drugega, je preprosteje in varneje s selfi palico posneti sebe med skokom v vodo.

Mobitel za preživljanje časa na prostem

Ker je ohišje veliko, je velika tudi baterija, ki s kapaciteto 4400 mAh in procesorjem srednje kategorije obeta vsaj dva dneva srednje zahtevne uporabe. V stanju pripravljenosti pa mobitel zdrži še mnogo dlje. Mobitel je opremljen s hitrim polnjenjem (dve uri do polne baterije), brezžičnega ni, in vprašanje je, koliko je pri takšnem mobitelu sploh potreben. Odveč pa tudi ni, da je temperaturno območje delovanja med -25 do +55 stopinj Celzija, kar je daleč širše temperaturno območje, kot ga ima večina pametnih mobitelov.

Uporabniški vmesnik

Sklepna beseda:

Trekker X4 je malo dražji od recimo temu tekmecev v srednji kategoriji, torej z modeli, ki so opremljeni s podobno zmogljivimi procesorji in imajo podobne tudi druge tehnične podatke. Vendar ti nisi trdoživi, pa tudi akcijske kamere nimajo. Morda je zaradi nje res primeren za adrenalinske navdušence, vendar bi ga znali ceniti tudi obrtniki oziroma delavci, ki večino časa preživijo na prostem, zaradi narave dela pa je pomembno, da je telefon vzdržljiv.

Vprašanja in odgovori

Čemu je namenjen priključek X-Link?

Mobiteli Crosscall imajo na hrbtišču priključek v obliki koncentričnih kovinskih krogov. Ta je namenjen za hiter in preprost priklop dodatkov, kot je na primer sončni pomnilnik, na mestu pa jih drži magnet.

Sklepna beseda

Kako je s popačenjem robov v širokem pogledu akcijske kamere?

Akcijska kamera je stabilizirana in sposobna ves čas držati “horizont” v vodoravni ravnini. Programska oprema pa odpravi popačenja na robovih, ki so posledica njenega res širokega vidnega kota. Tega pa lahko tudi kadarkoli spremenimo oziroma izbiramo lahko med 88°-, 110°-, 140°- in 170°-pogledom.

Kaj dobite v škatli?

Poleg mobitela je v škatli plastični adapter X-blocker, ki je nujen, če želimo mobitel pritrditi na raznovrstna držala, napajalnik, kabel s priključkom USB tipa C, proti vodi odporne slušalke in trak, ki ga lahko namestimo na mobitel za njegovo lažje držanje.

Čemu je namenjena aplikacija X4-Sensors?

V njej so zbrani očitki tipal, ki jih mobitel ima, med njimi pa je nekaj zanimivih in za mobitel neobičajnih. Tipalo UV-sevanja opomni, če smo predolgo pod “svobodnim” soncem in nas lahko opeče, tipalo vlage pa lahko tudi pride prav. To pa ni vse, saj so med zanimivejšimi na voljo še odčitki temperature, zračnega pritiska in osvetlitve.

Aplikacija sensors

Kakšne možnosti ima akcijska kamera?

Poleg samodejnega načina snemanja (dynamic) in načina z možnostjo spreminjanja ločljivosti (Custom) med HD, polnim HD, 2K in 4k so na voljo še počasni posnetek, posnetek v daljšem časovnem obdobju (time lapse), način s samodejnim kratkotrajnim pred snemanjem (dashcam), da ne zamudimo česa pomembnega, in možnost živega (live) oddajanja na Facebook.

akcijska kamera