Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Apple Watch S8

Boris Tramte
Boris Tramte
Pred 389 dnevi
·
Čas branja: 8
·
Poslušaj vsebino

To je namreč odličen vstopni izdelek na trg pametnih ur, ki sicer resda ponuja manj od polnopravnih 'članov' kluba Apple Watch, a vseeno ponudi dovolj funkcij, da se nad izkušnjo in nakupom običajen uporabnik ne bo pritoževal.

Pri iskanju nove pametne ure sem se letos odločil pogledati v Applov tabor in tam me je pričakala bogata ponudba ur Apple Watch z zelo različnimi cenovnimi postavkami. Kot vsak sem seveda takoj pogledal v smer najnovejše, 8. generacije in takoj zavihal nos nad ponudbo ur SE, saj sem jih zaradi sumljivo nizke cene označil za nekaj inferiornega.

Vendar pa se je to izkazalo za napako, saj se je nakup ure Apple Watch SE izkazal za pametno naložbo. To je namreč odličen vstopni izdelek na trg pametnih ur, ki sicer resda ponuja manj od polnopravnih 'članov' kluba Apple Watch, a vseeno ponudi dovolj funkcij, da se nad izkušnjo in nakupom običajen uporabnik ne bo pritoževal.

Apple se je zdaj odločil uri SE, ki je bila prvič predstavljena leta 2019, dodati nekaj novih 'mišic' in tako je na tržišče prišla nova različica ure SE, ki imena ni spremenila in jo v ponudbi najdemo pod oznako 2022.

Vizualno se prenovljena ura Apple Watch SE od svoje predhodnice ni bistveno spremenila. Ura je še vedno na voljo v izvedbi s 40 in 44 mm, kar je malce manj od ur Apple Watch serij 7 ali 8, zaslon pa obkrožuje dokaj zajeten 3 mm širok črn rob. Na voljo je v dveh novih barvah (Starlight in Midnight), privoščite pa si lahko tudi standardno barvno različico Silver.

Vizualni izgled

Oblika in razporeditev gumbov ostajata ista. Ob strani najdemo pritisljivo kronico, s katero nadzorujemo različne funkcije ure, pod njo pa se nahaja še en fino skrit gumb, ki se praktično zlije v uro in za katerega sploh nisem vedel, da je tam, dokler nisem moral za namene testa ponastaviti celotnega operacijskega sistema, ki je tukaj že od začetka novi WatchOS 9.

Zaslon ostaja nespremenjen. Gre za zaslon OLED Retina LPTO, ločljivosti 368 x 448, ki prikaže živo in lahko berljivo sliko. Žal se Apple ni odločil vanj vdelati tehnologije Always On, ki omogoča neprestano vključen zaslon, brez ugašanja torej. To je po mojem mnenju zamujena priložnost, saj takšno funkcijo konkurenčna ponudba cenejših pametnih ur že zdaj omogoča, Apple pa bo verjetno serijo SE naslednjič obnovil šele čez kaki dve leti, takrat pa bo ta funkcija že dolgo časa standard vseh pametnih ur.

K sreči pa je Apple prenovil drobovje ure. Največjo nadgradnjo je prejel procesor, saj zdaj celoten sistem poganja Apple S8, ki je enak tistemu v najdražji in najbolj izpopolnjeni uri serije 8. Apple pravi, da je novi SE v primerjavi s predhodnikom hitrejši za nekje 20 %, in res se zdi, da je proženje aplikacij in prehajanje med njimi nekoliko hitrejše, kar je vsekakor dosežek, saj je že originalni SE vse svoje naloge izvajal brez znatnih zamikov, pa čeprav ga je poganjal že nekaj let stari S5. Prostor za shranjevanje po drugi strani ostaja na isti ravni: 32 GB, kar se zdi malo, a pametna ura ni ravno namenjena gledanju 4K-posnetkov, temveč jo je bolje izkoristiti za na primer nalaganje glasbe in zvočnih knjig, za te potrebe pa je 32 GB čisto dovolj.

procesor

Apple Watch SE vsebuje vse tisto, kar od pametne ure dandanes tudi zahtevamo. Je zmogljivo orodje za spremljanje naše vadbe, ponuja cel kup različnih športov, znotraj ure se nahajajo GPS, ki lepo spremlja naše gibanje po svetu, žiroskop, kompas in cel kup drugih aplikacij: od Spotifyja do bralnika e-pošte. Če še nikoli poprej niste uporabljali pametne ure, potem vas znajo vse te funkcije navdušiti, prednost Applovih ur pa je sinhronizacija z vsemi drugimi Applovimi napravami, tako da si lahko privoščite nekaj enostavnih trikov, kot je denimo daljinsko proženje fotoaparata na mobitelu ali funkcija Walkie Talkie, kjer se lahko dva lastnika pogovarjata zgolj z urama. Vse to lepo nadgradi še prenovljeni operacijski sistem Watch OS9, ki je med drugim končno omogočil tudi natančno spremljanje spanca, za katerega smo prej morali kupovati ločene aplikacije.

Ura SE 2022 mora svojo nizko ceno upravičiti in to ji uspe s umanjkanjem nekaterih funkcij. Te se gibljejo od bolj do manj pomembnih, koliko pa bodo vplivale na uporabniško izkušnjo, pa je odvisno od zahtev končnega uporabnika. Omenili smo denimo že pomanjkanje funkcije vedno vključenega zaslona, a Apple je ponudbo oklestil še drugje. SE denimo ne zmore meriti kisika v krvi, prav tako boste pogrešili merjenje telesne temperature, ki se je letos pionirsko pojavila na dražjih urah serije 8. Je pa Apple znotraj ure vseeno zapakiral funkcijo Crash Detection, ki zna s posebnimi senzorji zaznati, ali ste morda doživeli avtomobilsko nesrečo, in tako samodejno sprožiti klic na pomoč. To zna v navezi s senzorjem zaznavanja padcev komu rešiti življenje in lepo je videti, da je Apple za varnost svojih strank poskrbel tudi na področju cenejših pametnih ur.

Funkcionalnosti

Watch SE omogoča tudi enostavno komunikacijo z drugimi uporabniki, pa naj bo to z SMS-i, na družbenih omrežjih ali kako drugače. Žal manjka digitalna tipkovnica, tako da boste za odgovarjanje na sporočila morali uporabiti diktafon, vnaprej pripravljene odgovore ali pa se poslužiti risanja posamičnih črk, a to je seveda precej bolj zamudno in je pripravno samo za krajša sporočila. Ura sicer nudi tudi pretvarjanje govora v besedilo, a seveda je slovenščina pri tem izvzeta.

Kar se tiče baterije, ta večidel ostaja enaka, a ji zdaj lahko malce razpotegnemo rok trajanja z novo funkcijo Low Power. Gre za programsko rešitev, ki je na voljo od 4. generacije dalje in v praksi izključi nekatere manj potrebne funkcije, kot je denimo neprestano spremljanje srčnega utripa in samodejno zaznavanje gibanje, vse to pa prispeva k daljšemu trajanju enega polnjenja. Zadeva sicer deluje, ampak Apple Watch SE že tako v sebi ne vsebuje takšne količine senzorjev kot seriji 7 in 8, tako da razlika ni revolucionarna. Z zmerno uporabo boste uro še vedno morali polniti vsak dan, v delovanju načina Low Power pa znate ta čas raztegniti na kakšen dan in pol.

Prenovljena ura Watch SE na koncu naredi točno tisto, kar smo od nje tudi pričakovali: predstavi cenovno udobno točko na tržišču pametnih ur, ki ponuja veliko funkcij najdražjih Applovih zapestnih izdelkov, a 'odreže' nekatere funkcije, ki pa jih nekateri ne bodo pogrešili preveč. Tudi cena med obema modeloma ni pretirana, saj lahko v primerjavi z izvirnikom pridobite nadgrajeni SE za vsega 30 EUR več, ta izdatek pa je več kot upravičen – še posebej, če bo tole vaš prvi vstop na izjemno zanimiv trg pametnih ur.