Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Test na dlani: Apple Music

Igor Harb
Igor Harb
Pred 196 dnevi
·
Čas branja: 7 minut
·
Poslušaj vsebino

Apple Music je storitev pretočne glasbe, ki jo pripravlja Apple. Glasbeni katalog obsega 75 milijonov pesmi in vključuje glasbo iz vsega sveta, tudi številne slovenske izvajalce. Uporaba je intuitivna in preprosta ter omogoča enostaven način dodajanja lastne glasbe.

V nekaterih pogledih se razlikuje od konkurenčnih storitev, kakovost glasbe pa je med najvišjimi na trgu. Primarno je namenjena uporabi na Applovih napravah, čeprav se zna »igrati« tudi z nekaterimi napravami drugih proizvajalcev.

Apple Music je v osnovi namenjena poslušanju glasbe, ki je na voljo prek iskanja in priporočil, ki se prilagajajo uporabnikovemu okusu. Poleg tega lahko uporabnik v storitev preprosto doda tudi svojo glasbeno zbirko, če jo ima v digitalni obliki. Uvozimo lahko datoteke MP3 čeprav je priporočljivo uporabljati zapis Apple Lossless, ki zagotavlja višjo kakovost glasbe, na ravni CD-ja. Če še imate glasbene zgoščenke in računalnik z optično enoto, lahko pred prenosom v Apple Music snamete glasbo v tem zapisu. Storitev nato prenese vso to glasbo v oblak in je kadarkoli na voljo za pretakanje ali prenos, tako da jo lahko preselite nazaj v računalnik, če bi prekinili uporabo Apple Music. Ta glasba je na voljo zgolj vam in, če imate družinsko naročnino, tudi vašim družinskim članom, ne pa tudi vsem ostalim uporabnikom Apple Music.

Podprte naprave

Najbolj pogosta uporaba Apple Music je na mobitelih iPhone, podprt je tudi Android; storitev je na voljo tudi na računalnikih z operacijskim sistemom MacOS in Windows prek aplikacije Apple Music, prek spletnega brskalnika pa tudi na Linuxu. Poleg tega jo najdemo na napravah Apple TV, izbranih pametnih televizorjih Samsung, pametnih zvočnikih Apple HomePod, Amazon Echo, Google Nest in Sonos ter pametni uri Apple Watch, pa tudi v avtomobilih s podporo za CarPlay. Na vsaki napravi je uporabniški vmesnik nekoliko drugačen, zato se bomo v testu osredotočili predvsem na mobilno aplikacijo. Tista na računalniku sicer omogoča nekatere dodatne funkcionalnosti, kar bomo omenili sproti v besedilu, na Applovih napravah, predvsem zvočnikih in uri ter v avtomobilu, pa je najbolj preprost način z uporabo glasovne pomočnice Siri. Ta se še zmeraj odziva samo v angleščini, tako da je včasih potrebno nekoliko več truda, da ji naročimo predvajanje kakega slovenskega izvajalca. Tako kot iOS tudi Apple Music (zaenkrat) še ni na voljo v slovenščini in ga bomo predstavili v angleščini, izberete pa lahko številne druge jezike, tudi vse jezike sosednjih držav.

Applemusic 1

Uporabniški vmesnik

Na mobilni napravi je uporabniški vmesnik razdeljen v zavihke, ki jih izbiramo v vrstici na dnu: Listen Now (Poslušaj zdaj), Browse (Brskaj), Radio, Library (Knjižnica) in Search (Iskanje). Tik nad tem je v vsakem zavihku vrstica s pesmijo, ki se trenutno predvaja, nad tem pa ima vsak zavihek svojo podobo in funkcionalnosti.

Zavihek Listen Now na vrhu ponudi »Top Picks«, glasbo, ki jo priporoča glede na uporabnikov okus, sestavljeno iz seznamov predvajanja, glasbenikov, plošč in singlov ter radijskih postaj. Pod tem je v »Recently Played«, nedavno predvajana glasba, sledijo pa horizontalo predstavljeni izbori glasbe glede na posamične pesmi, skupine, plošče ali obdobja, ki smo jih poslušali (npr. »1990s« — glasba iz devetdesetih, »Based on Rage Against the Machine« ipd.). Pod tem so seznami predvajanja, ki jih je Apple Music sestavil za uporabnika in pod njimi izbrane radijske postaje glede na uporabnikov okus. Sledijo še nove pesmi in plošče, izpostavljen dogodek (trenutno Global Citizen Live), potem pa še podobni seznami in glasba, ki jo poslušajo prijatelji. Apple Music ima seveda tudi lastnosti družabnega omrežja, tako da lahko dodate prijatelje in spremljate glasbo, ki jo ti poslušajo. Pod tem so še podobna priporočila, razdeljena po žanrih (rock, pop, soul …) ter seznam predvajanja z najpogostejšimi pesmimi, ki ste jih poslušali v posameznih letih.

Applemusic 2

Zavihek Browse na vrhu predstavlja najnovejšo glasbo, ki je še zmeraj vezana na uporabnikov okus, a ne povsem, da lahko izpostavi novosti (vseeno pa oboževalcu metala ne bo ponudil country uspešnic). Sledijo radijske postaje, o katerih več kasneje, zbirke »Essentials« oz. največjih uspešnic posameznih glasbenikov, glasba razdeljena po občutkih (chill, wellness, party, romance …), še več novosti in novih kategorij (trenutno Apple precej promovira prostorski zvok oz. spatial audio o katerem smo že pisali tukaj) in pa lestvice, ki so razdeljene po državah in velemestih ter zbirka priljubljenih seznamov predvajanja, ki so bili nedavno posodobljeni z novimi pesmimi. Čisto na koncu je seznam plošč in EP-jev, ki prihajajo kmalu in ponujajo že kakšno pesem za pokušino, pod tem pa še bližnjice do nadaljnjih kategorij in seznamov.

Zavihek Radio se zdi samoumeven, vendar ne gre zgolj za seznam tradicionalnih radijskih postaj, čeprav jih tudi najdemo nekaj. V Applovem žargonu »radio« namreč pomeni več stvari. En pomen je napreden seznam predvajanja, ki se samodejno generira na osnovi žanra ali posameznega glasbenika. Te »radijske postaje« lahko ustvarimo tudi sami s izbiro »Create Station« iz menija med predvajanjem glasbe (tri pikice v zgornjem desnem kotu). Drug pomen so nekakšne radijske oddaje, ki jih pripravljajo Applovi DJji in v katerih vrtijo glasbo, jo komentirajo in občasno tudi povabijo goste. Pri tem je zanimivo in uporabno, da uporabniški vmesnik ne prikazuje zgolj podobe oddaje, temveč vsako pesem posebej, z možnostjo dodajanja v knjižnico in izbire plošče/izvajalca. Čeprav so to neke vrste podkasti, pa niso prav zares, saj ima Apple podkaste na voljo v ločeni aplikaciji Podcasts. Tretji pomen so prave radijske postaje, vendar je nabor razpoložljivih zaenkrat še zelo omejen in ne vključuje slovenskih, najdemo pa denimo cel kup BBCjevih, take posvečene jazzu ali klasiki, pa tudi denimo najbolj popularno postajo iz nigerijske prestolnice Lagos, The Beat 99,9 FM.

Zavihek Library vsebuje glasbo, ki smo jo dodali v svojo knjižnico iz ponudbe Apple Music in glasbo, ki smo jo prenesli iz svojega računalnika. Na vrhu strani imamo štiri najpogostejše načine izbire glasbe: Playlists (seznami predvajanja), Artists (glasbeniki), Albums (albumi) in Songs (pesmi), pod tem pa so zadnje plošče ali pesmi, ki smo jih dodali. Ta seznam lahko priredimo s pritiskom na »Edit« v zgornjem desnem kotu, kjer najdemo še dodatne kategorije (npr. žanri, zbirke, skladatelji …).

Zavihek Search je kakopak namenjen iskanju. Na vrhu imamo iskalno polje, potem pa razdeljene kategorije, ki vključujejo tako žanre kot občutke, tehnike, video, letnice in podobne kategorije, ki ponujajo različne možnosti za brskanje, ko ne vemo, kaj bi poslušali. Klik na tako kategorijo pripelje do prilagojene strani s širokim naborom seznamov predvajanj, plošč, radijskih postaj in glasbenikov.

Uporaba

S pritiskom na predvajano pesem, ki jo vidimo v spodnji vrstici vsakem izmed zavihkov, se ta razširi čez celo stran in tukaj lahko izberemo kontekstualni meni treh pikic, ki se nahajajo na sredini zaslona, pod sliko naslovnice plošče ali seznama predvajanja. Tukaj lahko dodamo pesem v knjižnico, jo delimo, všečkamo, ustvarimo radijsko postajo in podobno. Poleg kontrol za predvajanje, premikanje po posnetku in glasnost najdemo na dnu še dve ikoni. Leva z oblačkom in narekovajem ponudi dostop do besedila, ki je pri vse večjem številu pesmi v obliki t.i. »Live Lyrics«, ki se vrtijo skupaj s pesmijo, kot pri karaokah. Na desni strani najdemo ikono s seznamom, ki odpre seznam trenutno predvajanih in naslednjih pesmi. Tukaj lahko tudi izberemo, če želimo glasbo poslušati po vrsti ali premešano (shuffle), v zanki ali pa v t.i. neskončni obliki, ki nato sama izbira podobno glasbo.

Glasbeni katalog

Kot omenjeno ima Apple Music kar 75 milijonov pesmi, kar vključuje bolj ali manj vse, kar bi si želeli poslušati. V knjižnici tako najdemo vse od klasikov do najnovejših hitov in čeprav na angloameriško glasbo bržkone pade največji delež, je dejansko na voljo glasba iz vsega sveta. To seveda pomeni tudi slovensko, tako aktualne hite kot tudi starejšo glasbo in to vse žanre, od Koala Voice, AKA Neomi, zalagasper, Katalene, Big Foot Mame, do Pankrtov, Ansambla bratov Avsenik in seveda največjega slovenskega svetovnega glasbenega fenomena, Laibach. Glasba je takšna kot mora biti in tudi najti jo je preprosto, je pa nekoliko nadležno, da pri nekaterih vnosih naslovov pesmi in plošč manjkajo šumniki ali pa je vsaka beseda napisana z veliko začetnico, kot velja pravilo za naslove v angleščini. To sicer ni posledica morebitnega Applovega ignorantskega odnosa do Slovenije, temveč je pogosta težava tudi v drugih jezikih in celo v angleščini, pač zaradi napak pri avtomatiziranemu vnosu večjega števila pesmi v knjižnico in je nekaj, kar Apple in glasbene založbe oziroma lastniki pravic že urejajo.

Pesmi, plošče in sezname predvajanja, ki so nam všeč, lahko dodamo v svojo knjižnico, tam pa najdemo tudi glasbo, ki smo jo sami dodali v Apple Music. To olajša iskanje in tako jo imamo zmeraj pri roki, prav tako pa moramo imeti glasbo v svoji knjižnici, če jo želimo prenesti na naprave, kot so telefoni, tablice ali računalniki. Pesmi v svoji knjižnici lahko tudi urejamo, dodajamo besedila, če jih nima, spreminjamo naslovnice plošče ali seznama predvajanja in podobno. Večina teh funkcionalnosti je sicer izvedljiva zgolj z aplikacijo na računalniku, ne pa tudi na mobilnih napravah.

Applemusic 3
Applemusic 4

Čeprav na Apple Music najdemo več glasbe kot bi je lahko poslušali v celem življenju, pa ima storitev vseeno eno pomanjkljivost, isto kot vse ostale pri nas razpoložljive pretočne glasbene storitve. Pri kompilacijah, predvsem pa pri ploščah z glasbo iz filmov, se pogosto zgodi, da katera od pesmi preprosto ni na voljo – na seznamu albuma je prikazana, a je sive barve in je ni mogoče poslušati. To je povezano s pravicami za posamezno državo in je nadležno, saj pogosto pomeni zgolj, da založba, ki je izdala ploščo, ni uredila pravic za ves svet, medtem ko te iste pesmi lahko vseeno poslušamo, če so jih glasbeniki izdali na svoji plošči. Konkreten primer je denimo pesem #1 Crush skupine Garbage, ki je bila napisana za film Romeo in Julija, vendar je na plošči iz filma ne moremo izbrati, je pa seveda na njihovem seznamu največjih uspešnic. Pri nekaterih albumih iz franšize filmov Hitri in drzni manjka tudi do polovica pesmi, pri čemer denimo nekatere ponavljajoče najdemo na plošči iz tretjega filma, ne pa tudi na tisti iz sedmega. Kakorkoli, kot omenjeno, je to težava, ki pesti vse pretočne vsebine v Sloveniji in upajmo, da bodo založbe in lastniki pravic težavo odpravili.

Na Apple Music pa ni zgolj glasba v tradicionalnem smislu, saj najdemo tudi cel kup pravljic in otroških pesmic, vključno s slovenskimi, kar precej klasičnih in tudi nekaj sodobnih nastopov stand up komikov, pri čemer je nabor slovenskih avtorjev zelo omejen, in celo nekaj poezije, za katero je treba precej brskati.

Odkrivanje glasbe

Če veste, kaj želite poslušati, ni noben problem, Apple Music ima iskalnik s katerim zlahka in hitro najdemo večino glasbe. V osnovi je iskanje razdeljeno na »Apple Music« in »Your Library«, pri čemer pri drugi možnosti išče zgolj med pesmimi iz Apple Music, ki ste jih dodali v svojo knjižnico, in vašimi, ki ste jih prenesli v storitev. Iskalnik je v redu, ne zna pa vam brati misli, tako da je pri naslovih pesmi ali plošč z bolj generičnimi imeni včasih težko najti tisto, ki jo želimo. Posledično je priporočljivo, da to glasbo dodamo v knjižnico, kjer jo bo iskalnik prej našel. Drug razlog za ustvarjanje lastne knjižnice je v priporočilih.

Applemusic 5

Apple Music s svojimi algoritmi spremlja glasbo, ki jo poslušate, dodajate v svojo knjižnico in všečkate ter vam nato priporoča drugo, ki bi lahko bila po vašem okusu. Všečkanje je najbolj učinkovito, »srčke« pa lahko namenite posamezne pesmi, plošči ali seznamu predvajanja, ne pa tudi glasbenikom. Prvič nas k všečkanju in izbiri najljubših plošč in glasbenikov Apple Music pozove sam med prilagoditvijo ob prvem zagonu, kasneje pa lahko to najdemo med poslušanjem ali izbiranjem glasbe s pritiskom na tri pikice, ki se nahajajo v desnem zgornjem kotu ali pa na sredini zaslona, nato pa iz menija izberemo »Love«. Če nam glasba, ki nam jo algoritem ponudi, ni všeč, pa lahko izberemo tudi »Suggest Less Like This«, ter tako preprečimo nadaljnje priporočanje.

Applemusic 6

Priporočila za novo glasbo najdemo v zavihkih Listen Now in Browse, ki generirata vsebino glede na naš glasbeni okus, lahko pa tudi pustimo ploščo ali seznam predvajanja, da se odvrti do konca in Apple Music bo nadaljeval s podobno glasbo različnih izvajalcev (za to moramo aktivirati t.i. »neskončno« predvajanje, ki ga označuje simbol za neskončnost na meniju ob predvajani pesmi, ko pritisnemo na gumb za seznam). Ko poslušamo posamezno ploščo, lahko tudi na osnovnem meniju pod seznamom pesmi najdemo še povezane glasbene videospote, radijske oddaje v katerih se je pojavil izvajalec, njegove ostale plošče in sezname predvajanja v katerih se je pojavil. Pri trenutno popularnih izvajalcih, kot je denimo Lil Nas X, je tega kar precej.

Videospoti

Apple Music ima tudi zgledno zbirko videospotov, ki je resda manjša od YouTubove, je pa vse na voljo v visoki kakovosti zvoka in slike. Poleg klasičnih videospotov za pesmi so ponekod na voljo tudi takšni z besedili pesmi, spet podobno kot na YouTubu, le da so jih tukaj ustvarili glasbeniki sami. Videospote najdemo pri izvajalcih, v albumih, posebnih seznamih predvajanja in med priporočili. Zaenkrat video vsebine še nimajo enake prominence kot glasba, kaže pa, da se bo ponudba glasbenih pretočnikov razvijala tudi v to smer; v ZDA je denimo od konca lanskega leta že na voljo Apple Music TV, ki deluje podobno kot njihove radijske postaje oziroma po analogiji, podobno kot MTV. Nenazadnje ne gre spregledati tudi številnih glasbenih vsebin, ki so na voljo v Applovi sorodni storitvi Apple TV+, kjer med drugim najdemo tudi odlične glasbene dokumentarce o Beastie Boys, Billie Eilish in Brucu Springsteenu.

Applemusic 7

Razpoložljivost in cena

Apple Music je na voljo za 5,99 EUR na mesec. Naročniki Telekoma Slovenije, ki se odločijo za storitev, lahko izkoristijo posebno promocijsko ugodnost in uživajo kar 4 mesece brezplačnega promocijskega obdobja. Za aktivacijo je potrebno poslati sporočilo SMS s ključno besedo Apple Music na 1919 in v povratnem sporočilu boste prejeli navodila za vzpostavitev storitve.

Shrani vse, kar ti veliko pomeni

Poleg glasbe na Apple Music Telekom Slovenije svojim naročnikom ponuja tudi dostop do sveže nadgrajene Applove rešitve shranjevanja v oblaku, iCloud+. Storitev je v osnovi kot zunanji disk, ki je dostopen od koderkoli, omogoča pa shranjevanje fotografij, video posnetkov in vseh ostalih vrst datotek. V povezavi z iPhoni in drugimi Applovimi napravami pa iCloud+ predstavlja razširjen pomnilnik vaše naprave, saj lahko tja samodejno shranjuje fotografije in videoposnetke, pa tudi aplikacije in njihove dokumente, če vam začne zmanjkovati prostora na napravi, vsi pa so dostopni tudi prek spletnega brskalnika, tako da jih lahko delite s prijatelji. Poleg tega lahko nastavite tudi ustvarjanje samodejne varnostne kopije, tako da ob menjavi telefona preprosto prenesete vse aplikacije, nastavitve in dokumente na nov iPhone. iCloud+ seveda prinaša izjemno visoko stopnjo varnosti s preverjanjem v dveh korakih in skrbjo za varnost gesel, z nedavno nadgradnjo pa tudi storitev VPN pri brskanju s Safarijem in zakrivanjem e-poštnega naslova.

Novi naročniki na storitev iCloud+ s 50 GB prostora v oblaku lahko izkoristijo posebno promocijsko ugodnost in uživajo kar 4 mesece brezplačnega promocijskega obdobja. Za aktivacijo je potrebno poslati sporočilo SMS s ključno besedo iCloud+ na 1919 in v povratnem sporočilu boste prejeli navodila za vzpostavitev storitve.

Applemusic 8