Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Vse, kar morate vedeti o Applovem pripomočku, ki vam pomaga poiskati izgubljene stvari

Andrej Jurij Pirnat
Andrej Jurij Pirnat
Pred 339 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Apple je predstavil novo napravo, ki skrbi vam bo pomagala poiskati izgubljene stvari.

Zagotovo ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste založili ključe stanovanja ali avtomobila ravno, ko se vam je zjutraj najbolj mudilo v službi. V naglici in paniki ste premetali celo stanovanje in ko ste jih naposled našli, ste bili že pošteno pozni. Posledično ste otroka pripeljali v šolo prepozno, zamudili ste v službo in cel dnevni načrt se vam je podrl. Vse zaradi enih samih ključev, ki ste jih pozabili v žepu drugih hlač.

Z Applovo novo napravo se boste takšnim situacijam lahko izognili. Konec aprila je kalifornijski tehnološki gigant pokazal, kaj je čez zimo koval v svojih laboratorijih. Največji zvezdi predstavi sta bili zagotovo posodobljena tablica iPad Pro in namizni računalnik iMac, čeprav nekoliko skrita v njuni senci, pa je veliko zanimanja tehnoloških zanesenjakov požela tudi majhna naprava AirTag, o kateri se je govorilo že vse od leta 2019, ko je Apple svoje telefone iPhone 11 opremil s tehnologijo UWB (ultra širokopasovna povezava).

1Apple Airtag Pirant Maj21 Clanek

Kaj je AirTag in kako deluje?


Applov AirTag je preprosto povedano sledilnik, ki je namenjen iskanju izgubljenih, založenih in do neke mere tudi ukradenih predmetov. Nekaj podobnega, kot znameniti Chipolo. V obliki obeska ga lahko pripnete na različne svoje stvari, na primer na ključe od stanovanja, denarnico ali torbico, s pomočjo telefona in aplikacije Find My pa nato lahko »sledite« tej svoji stvari oziroma jo poiščete, kadar se ne spomnite, kam ste jo odložili.

Opremljen s procesorjem U1 in ultra širokopasovno tehnologijo, Applov sledilnik uporablja t. i. funkcijo natančnega iskanja (Precision Finding), ki se pri svojem delovanju poslužuje različnih orodij: kamere, merilnika pospeška, žiroskopa in programskega paketa za razširjeno resničnost ARKit. Na ta način vas s 5 do 10 centimetrsko natančnostjo AirTag vodi do izgubljene stvari prek zvoka, slike in vibriranja. V aplikaciji Find My vam na primer posreduje razdaljo, koliko ste oddaljeni od predmeta, ki ga iščete, v kateri smeri se nahaja in podobno.

2Apple Airtag Pirant Maj21 Clanek

Poiščete lahko tudi izgubljene in ukradene stvari


AirTag vam prek funkcije Find My Network omogoča tudi, da poiščete stvar, ki ste jo izgubili ali vam jo je kdo odtujil. S to funkcijo v iskanje vprežete tisoče telefonov iPhone, tablic iPad in računalnikov Mac, če jo katera naprava zazna pa nemudoma označi njeno lokacijo na zemljevidu, da vidite kje se nahaja.

Najditelj izgubljenega AirTaga lahko sledilnik tudi skenira s svojim telefonom, če ta podpira NFC, in na ta način pridobi vaše kontaktne informacije, ki ste jih zabeležili ob aktivaciji AirTaga. Razdalja do katere sicer lahko neposredno sledite svojemu AirTagu znaša največ 100 metrov. Če se nahaja izven tega območja, pa boste morali za iskanje aktivirati omenjeno funkcijo Find My Network.

3Apple Airtag Pirant Maj21 Clanek

Vaši podatki so varno skriti


Pri tem se zagotovo velja dotakniti tudi zasebnosti, ki je v današnjih časih, ko podatke delimo na tisoč in eni platformi, postala zelo vprašljiva. Apple zagotavlja, da je AirTag zasnovan, da sledi stvarem in ne ljudem. Poudarjajo, da se na sledilnikih ne shranjujejo nikakršni podatki o lokaciji, komunikacija prek aplikacije Find My pa poteka prek šifriranih kanalov, v katere tudi Apple nima vpogleda. Vseeno pa morate imeti za uporabo AirTaga na napravah vklopljene lokacijske storitve, saj v nasprotnem primeru ne morete slediti AirTagu.

Na vsak Apple ID lahko sicer povežete do 16 AirTagov, ki jih lahko v aplikaciji tudi poimenujete, kakor želite. Tako točno veste, kateri AirTag predstavlja ključe, kateri denarnico, kateri torbico in tako naprej.

4Apple Airtag Pirant Maj21 Clanek

AirTag ne potrebuje dežnika


Lično oblikovane okrogle naprave sicer ni treba polniti, je pa treba po približno enem letu zamenjati baterijo. Vsaj takšno časovno obdobje delovanja navajajo pri Applu. Na srečo uporabnikov postopka niso zakomplicirali, saj lahko to naredi vsak sam, sledilnik pa uporablja običajne okrogle ploščate baterije CR2032.

Omeniti velja še, da je AirTag odporen na vodo in prah po standardu IP67, kar v praksi pomeni, da je sposoben »zadržati dih« do 30 minut v meter globoki vodi. Dež in sneg mu torej ne bi smela priti do živega, kakor tudi ne poletno poležavanje ob bazenu.

5Apple Airtag Pirant Maj21 Clanek

Kaj potrebujem za uporabo AirTaga?


Če izvzamemo skeniranje izgubljenih AirTagov prek NFC-ja, Applov sledilnik na žalost ni kompatibilen z napravami Android. Deluje pa z vsemi iPhoni, iPadi in iPodi, na katerih teče operacijski sistem iOS 14.5 ali novejši. To so iPhone SE, iPhone 6S in novejši, iPad Pro 5. generacije in novejši, iPad Air 2 in novejši, iPad Mini 4 ter iPod Touch 7. generacije in novejši.

Za AirTag boste morali pri Telekomu Slovenije odšteti 36,99 evra za običajno različico, 40,99 evra za različico z usnjenim obeskom ali 122,99 evra za paket štirih sledilnikov.