Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Vse, kar moramo vedeti o modri svetlobi

Matej Ribič
Matej Ribič
Pred 347 dnevi
·
Čas branja: 4
·
Poslušaj vsebino

Imate težave z nespečnostjo, občutkom nenaspanosti ter psihično in fizično utrujenostjo? Morda za omenjene težave ni kriva vaša služba, ampak omenjene nevšečnosti povzroča le modra svetloba. Tudi če mi ne verjamete, so takšnega mišljenja proizvajalci elektronike. Velika verjetnost je, da ima filter modre svetlobe tudi vaš monitor ali zaslon na mobitelu. Toda, ali je modra svetloba res tako škodljiva, kako vpliva na nas in kako jo lahko preprečimo?

Modra Svetloba 1

Medtem ko se vsi zavedamo, da strmeti v sonce ni dobro za naše oči, pa se pogosto ne zavedamo negativnih posledic, ki jih s seboj prinaša modra svetloba. Ta moti naš cirkadialni ritem oziroma, povedano bolj po domače, cikel spanja. Ko modra svetloba zadene naše oko, ta moti nastajanje melatonina – hormona, ki je odgovoren za regulacijo bioritma. Modra svetloba ima tudi več energije kot ostale barve svetlobe, saj ima krajšo valovno dolžino in je hkrati zelo blizu UV-svetlobe. Ta svetloba nam čez dan pomaga (tako iz naravnih svetlobnih virov kot tudi umetnih), da se počutimo odzivno, energično in smo bolje razpoloženi. Spodbuja pozornost, da se lažje osredotočamo na delo, ki ga opravljamo.

Modra Svetloba 2

Modra svetloba postane težava proti večeru, ko je naše telo utrujeno in željno počitka. Če smo ji izpostavljeni zvečer, prelisiči del naših možganov, ki je odgovoren za spanje, in ostanemo budni. To je v zadnjem času vse bolj problematično, saj nas v vsakdanjem življenju vse bolj obkrožajo razni zasloni, ki nam delajo družbo v večernih urah. Podobno težavo predstavljajo LED-luči ali trakovi, ki jih vse bolj uporabljamo, saj so bolj nagnjeni k modrem delu barvnega spektra kot “klasične” žarnice z žarilno nitko. Recimo, da pred spanjem gledamo televizijo, brskamo po spletu na tablici ali pa si na mobitelu dopisujemo z ljubljeno osebo – vse to nas bo prekomerno izpostavilo modri svetlobi. Ta negativno vpliva na naše spanje, kar pa s seboj privleče na kupe težav, kot so oslabljen imunski sitem, težave s spominom in celo debelost.

Modra Svetloba 3

Modra svetloba bo na vsakega posameznika vplivala v različni meri. Osebno preživim ogromno časa pred zasloni, bodisi v službi bodisi doma, ob gledanju raznih videovsebin in igranju iger. Ne samo, da so me v preteklosti pogosto bolele oči, ampak spim bistveno slabše, če sem nekaj ur pred spanjem izpostavljen prekomerni količini modre svetlobe, kar je potrdila tudi pametna zapestnica pri merjenju spanca. Ampak kaj storiti, če se ne želimo odpovedati nočnemu igranju iger, a moramo biti kljub temu spočiti za službo, ki se začne prezgodaj?

Modra Svetloba 4

Da bomo bolje spali, se izognimo uporabi zaslonov elektronskih naprav. Ker pa smo v letu 2018 in se nihče več ne igra zunaj, lahko na naših napravah vključimo filter modre svetlobe. Če imate sodoben mobitel ali tablico, je velika verjetnost, da imate možnost filtra modre svetlobe že vgrajeno v programsko opremo. Pogosto nam je na voljo možnost ročnega vklopa ali vklopa po urniku. Še najpreprostejše: da se filter modre svetlobe vključi samodejno in traja od mraka do zore ter deluje na podlagi lokacije. Vsi mobiteli z Androidom 8 Oreo ali novejšim imajo to možnost že v programski opremi. Če imamo starejši mobitel, lahko še vedno prenesemo aplikacije, ki ponujajo omenjene funkcije. Medtem ko smo se v preteklosti na naših računalnikih zanašali na priljubljeni f.lux, ponuja Windows 10 “nočno svetlobo” – nastavitev, ki prilagodi zaslon za nočni čas. Tudi monitorji in ostali zasloni ponujajo filtre modre svetlobe oziroma pogosteje najdemo možnost Eye Care. Barve se pri uporabi teh filtrov seveda nekoliko spremenijo, vendar naslednji dan vsaj ne bomo zehali med sestanki.

Modra Svetloba 5

Če programski opremi ne zaupamo, da bo na poti do naših oči zaustavila škodljivo modro svetlobo, lahko uporabimo posebna očala. Ta se pogosto prodajajo kot “namenjena delu na računalniku”, nam pa bistveno pomagajo ne glede na to, v kateri zaslon gledamo. Taka očala prav tako ne stanejo veliko, cene na internetu se gibljejo že od borih 20 EUR naprej. Prav tako vam priporočam, da na svojih nočnih lučeh uporabljate žarnice s toplejšo svetlobo ali pa jih zamenjate z rdečo žarnico. Enako velja za LED-trakove. Ti sicer resda močno popestrijo vaš prostor, a da boste lažje in hitreje zaspali, zmanjšajte svetlost in spremenite barvo v rdečo. Tudi sam svoje LED-luči, ki čez dan svetijo v beli ali svetlo modri, proti večeru zamenjam za rdečo. Ta ima najmanjši vpliv na cirkadialni ritem in izločanje melatonina. Prav tako je priporočljivo, da čez dan poskrbimo, da smo dovolj izpostavljeni naravni svetlobi, s čimer se bo naše razpoloženje čez dan še dodatno izboljšalo, prav tako pa bomo bolje spali.

Vira: bluelightexposed.com in pexels.com