Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Samsung malce prenovil oba zložljiva pametna mobitela

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 335 dnevi
·
Čas branja: 4 minute
·
Poslušaj vsebino

»Konja, ki zmaguje, ne menjamo.« Kako resničen je rek, dokazuje Samsung, ki je svoja najbolj premijska pametna mobitela Galaxy Z Fold 4 in Z Flip 4 izboljšal ravno toliko, kolikor je nujno treba oziroma je pričakovano.

Obenem so bile »olepšanja« deležne še pametne ure Galaxy Watch 5 in brezžične slušalke Galaxy Buds 2 Pro.

Zagotovo naprave z zložljivimi zasloni postajajo paradne, toda zaradi nekoliko višjih cen in še bolj zaradi bojazni, da se bo zaslon na pregibu zlomil, večinoma ostajajo predmet občudovanja in želja in ne nekaj, kar vsak dan nosimo v žepu in se na to popolnoma zanašamo. Strah je seveda odveč, kar so nedvoumne dokazale dosedanje generacije Samsungovih in Huaweijevih »zložljivčkov«, ki so vam na voljo tudi v e-trgovini Telekoma Slovenije.

Ustrezno nadgrajena mobitela seriji Galaxy Z

Nedvomno imata obe zasnovi prednosti. Galaxy Z Flip 4 nudi normalno velik zaslon, ohišje pa je v zloženem položaju manjše in kot tako primernejše za nošenje v hlačnem žepu, medtem ko Galaxy Z Fold 4 ob normalni velikosti mobitela nudi zaslon manjše tablice. Tozadevno se glede na lanska modela ni veliko spremenilo. Oba imata, kot se za premijska mobitela spodobi, vgrajen procesor Snapdragon 8+ generacije 1 in nadgrajene kamere.

Procesor Snapdragon 8+ generacije 1

Ker je mobitel Galaxy Z Fold 4 dimenzijsko enak lanskemu modelu, je »krivca« za odtenek večji, 19,3-centimetrski (7,6-palčni) zaslon mogoče iskati v zopet tanjših robovih. Poleg tega ostaja podpora za elektronsko pisalo, ki v veliki meri izboljša izkušnjo dela na razprtem večjem zaslonu. Oba, tudi sprednji, sta zaslonske tehnologije AMOLED in nudita prilagodljivo osveževanje v intervalu med 1 in 120 Hz. Še nekaj je Samsung ohranil. Gre za režo med obema polovicama naprave, ko je ta zložena. Škoda, kajti to je ena redkih stvari, pri kateri bi si želeli, da jo Samsung odstrani. Toliko bolj, ker je Huawei dokazal, da ni absolutno nujna za doseganje primernega radija ukrivljanja zaslona. Ker ima režo ravno tako Galaxy Z Flip 4 s 17-centimetrskim (6,7-palčnim) notranjim in 4,8-centimetrskim (1,9-palčnim) zunanjim zaslonom, bomo morali na temeljitejšo nadgradnjo tečaja morali počakati vsaj še eno leto.

Samsung pa ni pozabil nadgraditi kamer. Za razliko od lanskega mobitela Z Fold 3, katerega tipala zadnjih treh kamer so vsa 12-milijonska, ima letošnji model precej različna. Glavna kamera je dobila 50-milijonsko, širokokotna obdržala 12-milijonsko, medtem ko se lahko kamera s 3-kratno optično povečavo pohvali z 10-milijonskim tipalom. Z drugimi besedami, Galaxy Z Fold 4 je dobil sklop kamer mobitela Galaxy S 22+. Manj sprememb so bile deležne kamere mobitela Galaxy Z Flip 4. Ima namreč dve, glavno in širokokotno s po 12-milijonskim tipalom. Škoda. Glede na trend sem tudi pri njem pričakoval nadgradnjo glavne kamere z boljšim tipalom z večjo razločljivostjo, ki se vse bolj uveljavlja v letošnjih premijskih mobitelih.

Velikost baterije je naslednja podrobnost, čeprav ima večjo baterijo v primerjavi z lanskim modelom samo Galaxy Flip 4. Kapaciteta je povečana za 400 – na 3700 mAh. Baterija večjega modela Galaxy Fold 4 ostaja 4400 mAh. V praksi to pomeni, da avtonomiji novih naprav ostajajta približno na ravni lanskih modelov.

Pametne ure Galaxy Watch 5 doživele preobrazbo

Vizualna »nadgradnja« pametnih ur

Samsungove pametne ure Galaxy Watch 5 so ravno tako doživele 'nežno' preobrazbo. Funkcijsko sprememb ni, kajti podpirajo vse športne in funkcije za spremljanje zdravja, ki smo jih spoznali pri lanskem modelu. Merjenje indeksa telesne maščobe torej ostaja. Naj pa bi bile vse omenjene funkcije nadgrajene, tako da je zmogljivost letošnjega modela preprosto boljša od lanskega. Na voljo bo spet v dveh različicah. Običajni, velikosti 40 ali 44 mm, in Pro. Slednja, ki je le v večji, moški velikosti (45 mm), se ponaša z ohišjem iz titana, zaščitnim steklom iz safirja, usnjenim paščkom in vzdržljivostjo baterije (590 mAh). Obljubljajo dan delovanja z vključenim satelitskim sprejemnikom.

Podpora za zvok visoke kakovosti

Ostanejo nam še novi brezžični ušesni čepki. Poleg običajnih sposobnosti dušenja hrupa in dokajšni življenjski dobi baterije, kjer v primerjavi z lanskimi slušalkami letošnje Galaxy Buds 2 Pro ne nudijo dosti več, jih odlikujeta podpora za zvok visoke kakovosti in tako imenovani 360-stopinjski zvok. Nič pretresljivega, saj v tej smeri svoje slušalke nadgrajujejo tako rekoč vsi izdelovalci oziroma tudi brezžične slušalke kot v primeru obeh novih mobitelov in pametne ure potrjujejo občutek, da je Samsung letos zgolj nekoliko »popravil« za marsikoga njihove najzanimivejše izdelke.

Galaxy Buds 2