Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Telekom Slovenije pomaga, da boste povezani z bližnjimi in sodelavci: Priklop modema in NEO Smartboxa

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 179 dnevi
·
Čas branja: 6
·
Poslušaj vsebino

Ker se trenutno soočamo z omejevanjem fizičnih stikov, zaradi epidemije koronavirusa, smo se odločili, da pripravimo serijo člankov v katerih opisujemo namestitve različne komunikacijske opreme.

Telekom Slovenije se še posebej trudi uporabnikom pomagati v teh časih, ko je zaradi ukrepov omejevanja stikov med uporabniki in tehniki, ki skrbijo za vklope telekomunikacijskih storitev, odpravo napak, spremembe, prenose in vklope, delo oteženo. Ker smo družbeno odgovorni, na tak način ne pomagamo samo uporabnikom do storitev, pač pa spoštujemo vse preventivne ukrepe in skrbimo za zdravje svojih uporabnikov in zaposlenih. Tako smo v Telekomu za vas pripravili tri kratke videovodnike in napisana navodila za priklop modema in NEO Smartboxa, saj so delujoče telekomunikacijske storitve (internet, WiFi, telefonija, TV) v teh okoliščinah še posebej pomembne.

Kako si lahko sami pomagamo?

Na voljo so vam trije kratki videovodniki in napisana navodila. Vsak sklop prikazuje priklop na določeno tehnologijo (priklop modema na optičnem omrežju (FTTH), na xDSL-omrežju ali GPON-tehnologiji). Navodila so zelo preprosta in jasna. Zato le pogumno, če vam je tehnika vsaj malo v izziv!

POMEMBNO! Vsi uporabniki, ki ste imeli že pred časom dogovorjen termin za vklop, boste zaradi trenutnih razmer širjenja okužbe s koronavirusom imeli možnost datum obiska tehnika prestaviti.

Prav v ta namen, da bi vsem olajšali situacijo, so na voljo tudi videonavodila, ki smo jih za vas pripravili v Telekomu Slovenije, s katerimi si boste priklop modema in NEO Smartboxa lahko uredili kar sami.

Če se priklopa modema in NEO Smartboxa s pomočjo videonavodil ne boste upali lotiti sami, datuma obiska tehnika ne odpovejte. Tehnik, ki bo v tem primeru prišel v bližino vaše lokacije, v vaš dom pa ne bo vstopil, vam bo poslal videonavodilo prek SMS-sporočila, obenem pa vas bo prek telefonskega pogovora vodil čez tehnični postopek ter vam tako pomagal pri vklopu. Tudi vso potrebno opremo vam bo v skladu s preventivni ukrepi predal v vrečki ob dogovorjenem terminu brez stika.

Vse to počnemo za vašo in našo varnost.

Če bi vseeno imeli še kakšna vprašanja, lahko pokličete Tehnično pomoč uporabnikom na brezplačno telefonsko številko 080 1000 ali pišete na e-naslov tehnicna.pomoc@telekom.si.

Hvala, ker ste sodelovali pri namestitvi opreme in aktivaciji storitev. Skrbimo drug za drugega.

VIDEO 1: Priklop ADSL-modema in NEO Smartboxa

 1. Mikrovtič vključimo v modem v linijo DSL.
 2. V modem priključimo še napajalni kabel. Počakamo nekaj trenutkov, da se modem sinhronizira in se vzpostavijo internetna povezava, WiFi in telefon.
 3. Ko je modem pripravljen, priključimo še NEO Smartbox. Konektor pri mrežnem kablu vključimo v modem v port LAN2.
 4. Drugi konektor vključimo v port eternet na NEO Smartboxu.
 5. Priključimo še napajalni kabel v NEO Smartbox.
 6. Nazadnje v NEO Smartboxu vključimo še HDMI-kabel, ki povezuje NEO s televizijo. Počakamo, da se NEO Smartbox sinhronizira.

VIDEO 2: Priklop FTTH-modema in NEO Smartboxa

 1. V modem vključimo optično vrvico, na koncu katere je nameščen optični konektor. Optični konektor, na katerem je reža, vključimo v optični pretvornik na modemu.
 2. Napajalnik vključimo v spodnji del modema.
 3. Prižgemo modem s pritiskom na tipko on/off in počakamo, da se lučke prižgejo. Prižgane lučke pomenijo, da se je optika sinhronizirala in da delujejo internet, wireless, telefon.
 4. Za priklop NEO Smartboxa vzamemo UTP-kabel in ga vključimo v modem v port LAN2.
 5. Konektor na drugi strani UTP-kabla povežemo v port eternet na NEO Smartboxu.
 6. NEO Smartbox je potrebno priključiti še na napajanje v port power.
 7. Nazadnje moramo s HDMI-kablom povezati še NEO Smartbox in televizijo. Kabel vključimo v port HDMI na NEO Smartboxu in televiziji.
 8. Že v nekaj trenutkih se na televizijskem zaslonu prikaže slika.

VIDEO 3: Priklop GPON-modema in NEO Smartboxa

 1. Vzamemo napravo ONT in optično vrvico s konektorjem, na katerem je reža. Konektor z režo pravilno vključimo v ONT.
 2. Napajalni kabel vključimo v ONT v port za napajanje. ONT je sedaj priključen.
 3. Sledi priklop GPON-modema. Optično vrvico, na kateri je nameščen konektor, pravilno vključimo v modem glede na pozicijo reže na konektorju.
 4. Napajalni kabel vključimo v modem v port za napajanje.
 5. S tipko on/off prižgemo modem in počakamo, da se na modemu prižgejo vse lučke.
 6. Sledi priklop NEO Smartboxa. UTP-eternet kabel z mikrovtičem vključimo v modem v port LAN2, drugi del kabla pa vključimo v NEO Smartbox v eternet port.
 7. Napajalni kabel vključimo v NEO Smartbox v port power.
 8. Nazadnje vzamemo še HDMI-kabel, ki povezuje NEO Smartbox s televizijo. Kabel vključimo v port HDMI na NEO Smartbox in v televizijo. Zdaj je priklopljen tudi NEO Smartbox.
 9. Že v nekaj trenutkih se na televizijskem zaslonu prikaže slika.