Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

iPhone in satelitska komunikacija

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 334 dnevi
·
Čas branja: 2 minuti
·
Poslušaj vsebino

Te dni je Apple na iPhonu 14 aktiviral funkcijo satelitske komunikacije v nujnih primerih, ki pa pri nas še ni na voljo. Zaenkrat si torej oglejmo, kaj to sploh je in čemu je namenjeno.

Že ob septembrski predstavitvi novih modelov iPhona so pri Applu napovedali to funkcionalnost, imenovano SOS via Satellite, vendar so bili takrat še skopi z natančnimi podatki o načinu delovanja. Predvsem so izpostavili, da bo omogočala kontakt s centrom za klic v sili tudi v primeru, kadar se uporabnik ne nahaja na območju pokritosti z mobilnim omrežjem ali omrežjem WiFi. A to ne omogoča klica, temveč zgolj pošiljanje sporočil, pri čemer nam telefon ponudi na voljo možnosti različnih situacij (npr. težave z avtomobilom, izgubljen, žrtev zločina), nato pa kontaktnemu centru pošlje sporočilo in lokacijske podatke klicatelja. Če lokalni center za nujne klice ne podpira obveščanja prek sporočil, romajo ti podatki najprej v Applov kontaktni center, kjer so zaposleni posebni strokovnjaki, ki nato obvestijo center za nujne klice.

Satelitsko funkcionalnost Applu zagotavlja omrežje Globalstar, ki sicer nudi storitve satelitske telefonije. Ker Apple sprva ni delil podrobnosti, so mnogi ugibali, da je združil moči s SpaceXovim Starlinkom, a očitno je Apple izbral bolj zanesljivega partnerja, ki ponuja storitve satelitske komunikacije že od leta 1998. Čeprav njihovo omrežje 24 satelitov v nizkozemeljski orbiti pokriva praktično ves svet, pa so pri Applu opozorili, da je delovanje storitve zagotovljeno le pod idealnimi pogoji. To pomeni, da mora imeti telefon jasen razgled nad nebo, če so okrog drevesa, skale ali stavbe, pa lahko pošiljanje sporočila traja več minut namesto obljubljenih 15 sekund. Hkrati so opozorili, da je tudi pod idealnimi pogoji negotovo delovanje nad 62 vzporednikom, kar obsega dele Kanade, ZDA, Rusije, Finske, Švedske, Ferskih otokov in Grenlandije.

Pričakujemo vsesplošno dostopnost satelitov

Od aktivacije storitve lahko lastniki telefonov iPhone 14 in iPhone 14 Pro tudi preverijo njeno delovanje ter se naučijo ravnati z njo z demonstracijsko funkcijo, ki jo je mogoče najti v nastavitvah, a žal le v državah, kjer je storitev Emergency SOS via Satellite na voljo. V tem trenutku sta to ZDA in Kanada, v decembru pa jo nameravajo razširiti še na Francijo, Nemčijo, Irsko in Veliko Britanijo. Nadaljnji nabor držav zaenkrat še ni znan, vendar je glede na vsesplošno dostopnost satelitov mogoče pričakovati, da bo sčasoma na voljo povsod, razen na Kitajskem (in Hong Kongu in Macau), kjer je zaradi lokalne zakonodaje ta funkcionalnost v iPhonih onemogočena. Prvi dve leti bo storitev na voljo brezplačno, kakšne spremembe pa bo Apple glede tega uvedel konec leta 2024, pa zaenkrat še ni znano.