Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

CES 2022: Naprave in tehnologije prihodnosti

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 337 dnevi
·
Čas branja: 4 minute
·
Poslušaj vsebino

Za navdušence nad tehnologijo se leto ne začne 1. januarja, ampak kak teden dni kasneje, ko v Las Vegasu odpre vrata največji tehnološki sejem Consumer Electronics Show (CES).

Sejem je tudi letos, pandemičnim omejitvam navkljub, postregel s kopico fascinantnih novosti, kot so naprednejša navidezna resničnost, pečice z recepti, avtomobili, ki spreminjajo barvo, in seveda najboljšimi prihajajočimi televizorji, monitorji, računalniki, pametnimi urami in napravami interneta stvari. Oglejmo si nekatere najbolj izstopajoče.

Navidezna resničnost s PSVR

Navidezna resničnost

Facebookovo preimenovanje korporacije v Meta in napoved »metavesolja«, nekakšne kombinacije navidezne resničnosti, družabnih omrežij in orodij za sodelovanje na katerih v času pandemije temelji delo in šolanje na daljavo, je nedvomno eden od tehnoloških premikov, ki so najbolj zaznamovali leto 2021, CES pa je že ponudil odgovor na ta izziv s številnimi novimi izdelki za navidezno resničnost in povezanimi tehnologijami. Med vsemi je najbolj izstopala Sonyjeva predstavitev očal oz. sistema za navidezno resničnost PlayStation VR2. Ta bo imel zaslon z ločljivostjo 4K in podporo za HDR ter 110-stopinjski vidni kot, v samem naglavnem sistemu pa bodo vgrajeni senzorji za gibanje, ki bodo omogočali premikanje virtualnega avatarja brez dodatne kamere. Žal pa bo PSVR2 na voljo šele konec leta, kar je po drugi strani razumljivo, saj bo deloval zgolj v povezavi s konzolo PlayStation 5, ki pa je Sony zaradi pomanjkanja čipov in drugih težav v globalnih dobavnih verigah tudi dobro leto po predstavitvi še zmeraj ne zmore proizvesti v količinah, ki bi dosegale povpraševanje.

Monitor Samsung Ark

Drugačni monitorji

Spletni portal The Verge, ki tradicionalno razglasi najboljše izdelke sejma, je letos nekoliko presenetljivo za zmagovalca izbral dobri stari monitor, vendar seveda ne povsem vsakdanjega. Samsung Ark je namreč kar 55-palčni (140 cm) ukrivljeni monitor ločljivosti 4K, ki v portretni orientaciji sega izven uporabnikovega vidnega polja. Na slikah je monitor videti skorajda kot vesoljska tehnologija, kdaj ga bomo videli v živo (in koliko bo stal), pa žal še ni znano. Zanimiv je bil tudi monitor LG DualUp, ki združuje dva 21,6-palčna zaslona enega nad drugim, zaradi česar je videti kot kvadraten monitor, a je krasno orodje za montažerje in podobne poklice, ki pri delu potrebujejo veliko prostorja na zaslonu.

Projektor Samsung Freestyle

Novo v televizorjih

Na področju televizorjev je največ pozornosti pritegnila tehnologija QD-OLED (Quantum-dot OLED), ki uporablja t.i. kvantne pike za dosego večjih kontrastov, prave črne, bolj živih barv in hkrati močnejše svetlobe. Čeprav je prve predstavil Samsung, je The Verge kot najboljši televizor ocenil Sony A95-K. Cene in razpoložljivost prvih modelov so zaenkrat še skrivnost. Samsung je sicer napovedal tudi linijo televizorjev Frame, ki imajo matiran zaslon, tako da se ne bleščijo in naj bi bili pritrjeni na steno videti kot razstavljena slika z okvirjem. Ob tem so predstavili tudi platformo za digitalno umetnost NFT. Če vam ni do televizorjev, pa lahko vsebine spremljate tudi na priročnem in funkcionalno izpopolnjenem projektorju Samsung Freestyle, ki lahko poskrbi tudi za ambientalno razsvetljavo in omogoča velikosti slike do 100 palcev (254 cm). Če želite še večje, a obenem tudi bolj intimno doživetje, pa je TCL predstavil multimedijska očala Nxtwear Air, ki naj bi neposredno pred vaše oči prinesla izkušnjo gledanja filmov na 140-palčnem (355-cm) zaslonu/platnu.

Tehnologija QD-OLED

Pametne naprave

Na CESu zmeraj mrgoli robotov in raznih pametnih naprav in tudi letos ni bilo nič drugače. Koncept pametnega doma se še naprej širi in zdaj je dobesedno pred vrati. Od žarnic, rolet, zunanjih senzorjev in kamer klimatskih naprav in termostatov smo zdaj prišli do pametnih vrat, ki lahko imajo vgrajeno kamero, senzor, ki opozori, če vrata niso zaprta in seveda pametno ključavnico, ki jo lahko odklenemo tudi s pametno uro. Čeprav so posamezno te tehnologije že dokaj dovršene, so celotni koncepti v začetnih fazah razvoja in najbrž ni za pričakovati, da bo vse delovalo tako kot si želimo, zagotovo pa nakazuje smernice za prihodnost. Sicer pa so podjetja prikazala tudi zvočnike, ki jih magnetno prilepimo na telefon, pečico z recepti (z možnostjo naročanja sestavin v spletni trgovini), izboljšane robotske sesalnike, usmerjevalnik, ki sam premika antene, da najde boljši signal, pametno tehtnico, ki stehta težo mišic in oceni zdravje uporabnika na osnovi potu iz njegovih stopal, med številnimi razstavljavci pa so mednarodni mediji (tudi Newsweek) izpostavili nov izdelek slovenskega proizvajalca Chipolo, sledilnik v velikosti kreditne kartice Chipolo CARD Spot, ki ga preprosto pospravimo v denarnico, da jo bomo z lahkoto poiskali, če jo založimo.

Avtomobil, ki menja barvo

Za najbolj odmevno predstavitev sejma je poskrbel BMW s konceptom avtomobila iX, ki lahko spremeni barvo iz bele v črno in nazaj. Prekrit je namreč z zasloni E Ink, podobno kot e-bralniki, vendar obdelan za večjo odpornost na vreme in udarce. Slednjega sicer ni bilo mogoče preveriti, saj je avtomobil razstavljen v udobju salona – in prepričani smo, da s trenutno tehnologijo toče, žleda ali neposrednega sonca mediteranskega poletja žleda ne bi preživel – vsekakor pa je videti impresivno in komaj čakamo, da bo del standardne opreme. Sicer je na področju avtomobilov že več let stalnica električni pogon, pri čemer so ameriški proizvajalci elektrificirali tudi svoje večje terence in poltovornjake, ob tem pa so pričeli ponujati tudi cenejše modele.

Čeprav na CES-u ni manjkalo tudi mobilnih naprav, pa večina proizvajalcev čaka z glavnimi napovedmi na konec februarja, ko se bo v Barceloni odvijal Mobile World Congress (MWC).

Chipolo