Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Varen splet: Zaščitite se pred vsiljenim kripto rudarjenjem

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 342 dnevi
·
Čas branja: 4
·
Poslušaj vsebino

Internet je vse bolj nevaren. In to dobesedno, kar dokazujejo tudi aktualni podatki storitve Varen splet, ki je v januarju preprečila več kot dvakratno število napadov v primerjavi z decembrom, pri čemer je že ta mesec bil med najbolj aktivnimi v lanskem letu.

Največja novost v zadnjem mesecu je pojav in hitra širitev napadov s poskusom namestitve škodljive programske opreme, ki na napadenemu računalniku izvaja kripto rudarjenje na račun napadalca. Čeprav pri tovrstnem napadu uporabnikovi podatki praviloma niso ogroženi, pa ta program občutno upočasni delovanje računalnika, saj ta v ozadju ves čas izvaja izračune za kritpo rudarjenje in pošilja rezultate napadalcu. Napadi te vrste so tudi eden od ključnih razlogov za povišanje števila zaznanih groženj v januarju, saj se je njihovo število glede na december povišalo za kar 915 odstotkov. Desetkratno povečanje poskusa napadov je storitev Varen splet zabeležila tudi pri napadih poskusa t.i. lažnega predstavljanja (phishing), kjer napadalci skušajo uporabnika pretentati, da jim zaupa osebne podatke.

Varen Splet 1

Vsiljeno kripto rudarjenje

Vsiljeno kripto rudarjenje (ang. conmining) je podvrsta napada s škodljivo programsko opremo (malware), saj mora uporabnik potrditi namestitev programa, ki to izvaja, v kar je običajno zaveden s sporočili prek e-poštne, orodij za takojšnje sporočanje, ali lažnih spletnih strani, ki obljubljajo nagrade ali visoke popuste na priljubljene izdelke. Na ta način se širijo tudi druge vrste napadov s škodljivo programsko opremo in napadi lažnega predstavljanja. Tovrstne napade lahko resno omejimo z rednimi posodobitvami operacijskega sistema in protivirusno programsko opremo, storitev Varen splet pa jih povsem prepreči, saj blokira dostop do škodljivih spletnih strani, prenos sporočil z nevarno vsebino in komunikacijo okuženih naprav z napadalci.

Najpogostejše vrste napadov so vključevale tudi okužbo z virusom CnC.Win32.Generic, ki napade podatke uporabnikovega računalnika in se lahko širi tudi prek lokalnih omrežij. Grožnja varnosti so tudi lažne spletne strani, med katerimi so strokovnjaki v zadnjem mesecu zaznali porast števila strani, ki ponujajo zdravstvene nasvete, še posebej v povezavi z visokim krvnim pritiskom. Te so dvojno škodljive, saj ne le, da uporabniku okužijo računalnik, tudi ti »zdravstveni nasveti« so povečini napačni in celo škodljivi. Druge lažne spletne strani so vključevale spletno trgovino za konopljino olje in za »denarne amulete«, ki naj bi uporabniku prinesli srečo v denarju, dejansko pa je njihov učinek obraten, saj nakup namesti škodljivo programsko opremo, ki uporabniku skuša ukrasti podatke za prijavo v spletno banko in druge storitve.

Varen splet

Varen splet je storitev Telekoma Slovenije, ki prepreči vse tovrstne napade brez potrebe po nameščanju kakršnekoli dodatne opreme ali učenja uporabe novih postopkov. Storitev namreč deluje na mobilnem in fiksnem omrežju Telekoma Slovenije, kar pomeni da so zaščiteni vsi vaši računalniki doma in mobilne naprave, ko ste na poti, tudi med uporabo mobilne povezave med gostovanjem v tujini. Za delovanje in preprečevanje napadov skrbijo strokovnjaki Telekoma Slovenije, ki so zaznali – in preprečili – poskuse napadov na kar 60 odstotkov naprav v fiksnem omrežju in 20 odstotkov naprav v mobilnem.

Varen Splet 2

Storitev Varen splet za domače uporabnike je na voljo za 1,49 EUR/mesec za fiksno povezavo in za 0,99 EUR/mesec za mobilno, ob tem pa je prva dva meseca na voljo brezplačno. Vse podrobnosti o ponudbi so na voljo tukaj. Poslovni uporabniki lahko izberejo podobno storitev ali pa pakete 360 Varni, ki imajo te storitve že vključene. Podrobnosti o ponudbi najdete tukaj. Poleg zaščite pred napadi omogoča storitev Varen splet tudi filtriranje vsebin, kar je primerno za zaščito otrok pred škodljivimi vsebinami in za dodatno zaščito varnosti službenih naprav.