Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Varen splet: Kaj so navidezne prave spletne strani?

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 192 dnevi
·
Čas branja: 4
·
Poslušaj vsebino

Kibernetske varnostne grožnje so v porastu in naši računalniki ter mobilne naprave so vse pogosteje tarče napadov kriminalcev, njihove metode, pristope in namene pa je pogosto težko zaznati. Telekomova storitev Varen splet zaščiti uporabnike pred različnimi vrstami groženj že na ravni omrežja, tako da se napadalci sploh ne prebijejo do uporabnikove naprave.

Kljub višji stopnji varnosti je pametno poznati nove načine vdora s katerimi skušajo zlonamerni uporabniki povzročiti škodo. V nadaljevanju predstavljamo navidezne prave spletne strani, ki se poslužujejo napadov lažnega predstavljanja oz. phishing.

Kaj so navidezne prave spletne strani?

To so spletne strani, ki se pretvarjajo, da ponujajo koristne in uporabne informacije, dejansko pa želijo pridobiti osebne podatke uporabnikov, s katerimi nato poskušajo vdreti v njihove račune ali pa jih prodati naprej.

Kakšne »koristne informacije« ponujajo te navidezne prave strani?

V zadnjih letih so varnostni strokovnjaki odkrili in preprečili dostop do najrazličnejših tovrstnih spletnih strani, njihove tematike pa so pogosto povezane z aktualnimi temami. V času pandemije so bile najbolj pogoste strani z nasveti za zaščito pred okužbo in zdravljenjem bolezni, v začetku vojne v Ukrajini z zunanjepolitičnimi novicami, zmeraj so priljubljene strani, ki obljubljajo računalniške nasvete, borzne namige ali priporočila za zdravo življenje, letos poleti pa so celo zasledili stran, ki je obljubljala recepte za tradicionalne slovenske jedi.

Kako delujejo tovrstni napadi?

Večina tovrstnih spletnih strani se poslužuje napadov lažnega predstavljanja oziroma phishinga, ki uporabniku obljubi redne informacije, če ustvari račun na spletni strani oziroma se naroči na novice. S tem stran pridobi osebne podatke in geslo, ki ga uporabnik morda uporablja tudi na drugih spletnih straneh, tako nato sledijo poskusi vdora v profile družabnih omrežij in druge račune, tudi bančne, po možnosti tudi oddaljeni vdor v računalnik.

Kaj sledi?

Prvi koraki napadov lažnega predstavljanja so pogosto avtomatizirani, če pa kriminalci zaznajo, da so uspešno pridobili dostop do računa, lahko napad postane tudi bolj oseben in vključuje krajo informacij, denarja iz bančnih računov, kreditnih kartic ali kriptovalut, namestitev zlonamerne programske opreme (malware) ali t.i. izsiljevalske programske opreme (ransomeware), ki zaklene računalnik in uporabniku vrne dostop šele proti plačilu.

Kako resna je ta nevarnost?

Precej. Napadi zlonamernega predstavljanja so vse pogostejši in navidezne prave spletne strani so le en od vektorjev napada. Drugi vključujejo pošiljanje e-poštnih in ostalih vrst sporočil ter celo telefoniranje, pogoste pa so tudi klonirane spletne strani, ki imajo podobno oblikovanje in spletni naslov kot prave, npr. bančne.

Ali je pri teh napadih možna postranska škoda?

Vsekakor. Pri lažnih oziroma navideznih pravih spletnih straneh so informacije, ki jih ponujajo, običajno iz nepreverjenih virov in napačne oziroma škodljive. Čeprav pri receptih tradicionalnih slovenskih jedi to kvečjemu pomeni, da potica ne bo dovolj vzhajala, pa so pri tovrstnih straneh z zdravstvenimi nasveti – denimo za zdravljenje visokega krvnega pritiska – napačni napotki lahko dobesedno škodljivi za zdravje uporabnika.

Kako se zaščitim?

Storitev Varen splet je zasnovana, da prepreči tovrstne napade na več ravneh. Tovrstne navidezne prave spletne strani zaznajo naši strokovnjaki in uporabnikom Varnega spleta preprečijo dostop do njih. Hkrati storitev prepreči tudi prenos zlonamerne programske opreme prek omrežja, če je ta že nameščena na uporabnikovi napravi, pa njeno komunikacijo z zločinci. Tovrstne napade ustavijo tudi e-poštni filtri za neželeno pošto, protivirusni sistemi in nove tehnologije v brskalnikih, najučinkovitejša pa je zdrava pamet. Svojih podatkov preprosto ne delimo zlahka.

Kaj mi ponuja Varen splet?

Varen splet je storitev Telekoma Slovenije, ki prepreči vse tovrstne napade brez potrebe po nameščanju kakršnekoli dodatne opreme ali učenja uporabe novih postopkov. Storitev namreč deluje na mobilnem in fiksnem omrežju Telekoma Slovenije, kar pomeni da so zaščiteni vsi vaši računalniki doma in mobilne naprave, ko ste na poti, tudi med uporabo mobilne povezave med gostovanjem v tujini. Za delovanje in preprečevanje napadov skrbijo strokovnjaki Telekoma Slovenije, ki so v zadnjem letu zaznali – in preprečili – poskuse napadov na kar 60 odstotkov naprav v fiksnem omrežju in 20 odstotkov naprav v mobilnem.

Kje lahko naročim Varen splet in koliko stane?

Storitev Varen splet za domače uporabnike je na voljo za 1,49 EUR/mesec za fiksno povezavo in za 0,99 EUR/mesec za mobilno, ob tem pa je prva dva meseca na voljo brezplačno. Vse podrobnosti o ponudbi so na voljo tukaj. Poslovni uporabniki lahko izberejo podobno storitev ali pa pakete 360 Varni, ki imajo te storitve že vključene. Podrobnosti o ponudbi najdete tukaj. Poleg zaščite pred napadi omogoča storitev Varen splet tudi filtriranje vsebin, kar je primerno za zaščito otrok pred škodljivimi vsebinami in za dodatno zaščito varnosti službenih naprav.