Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Hekerji napadajo kot nori; zoperstavite se jim!

Pred 385 dnevi
·
Čas branja: 4
·
Poslušaj vsebino

Število varnostnih incidentov se povečuje za več deset odstotkov na leto, kibernetski napad se zgodi vsakih 39 sekund, tarča kibernetskih kriminalcev je bilo že vsako peto podjetje, eno od desetih malih ali srednjih podjetij doživi kibernetski napad vsako leto, kar približno 60 odstotkov tovrstnih podjetij v pol leta po uspešnem vdoru v podatke ali kibernetskem napadu propade …

To je le nekaj statistik, ki kažejo na to, da je kibernetski kriminal postal tako rekoč glavno poslovno tveganje in s tem eno izmed zelo pomembnih področij, ki se jim morajo direktorji in vodstva podjetij vse bolj posvečati. Tudi v Sloveniji.

Posledice uspešnih napadov so lahko izjemno hude. V najboljšem primeru se le sesuje spletna stran, huje je, če podjetju ukradejo podatke o strankah, razvojnih projektih ali drugih poslovnih skrivnostih, še huje je, če podatke poleg tega še zašifrirajo in zanje zahtevajo odkupnino. V takšnem primeru se poslovanje podjetja tako rekoč povsem ustavi. Že kar malo apokaliptično pa se sliši, da lahko zaradi hekerskega napada ostanemo brez oskrbe z elektriko, vodo ali plinom, v zdravstvu so lahko ogrožena tudi življenja.

Hekerski Napadi B2b Jan23 Clanek

Pred kibernetskim kriminalom ni varen nihče. Ni informacijskega sistema, ki ne bi imel varnostnih lukenj. Vprašanje je le, kdo jih hitreje odkrije – zlonamerni hekerji ali strokovnjaki za kibernetsko varnost, ki se jih je prijelo ime etični hekerji.

Etični hekerji z enakimi metodami, ki jih uporabljajo malopridneži, ugotavljajo, kje so ranljivosti, in svetujejo, kako jih odpraviti. Takšen test informacijskega sistema smo v sodelovanju s strokovnjaki za kibernetsko varnost Telekoma Slovenije izpeljali tudi v Časniku Finance. V oddelku digitalnega razvoja so bili z izkušnjo zelo zadovoljni. Napovedujejo, da bodo takšen pregled izpeljali vsako leto, saj so dobili veliko koristnih napotkov, kako okrepiti odpornost proti kibernetskemu kriminalu.

Prenesite si brošuro

Vir: FinancePro