Temni splet (dark net), globoki splet (deep web), zaprte hekerske skupine, zaprti forumi, socialna omrežja… Vse to so lokacije, kjer potekajo dogovori o kibernetskih napadih. Z analitičnim pristopom in sodobnimi orodji lahko pravočasno zaznamo načrtovanje napada in se primerno zaščitimo.

Storitev Obveščanje o kibernetskih grožnjah (Cyber Threat Intelligence − CTI) je ena izmed najpomembnejših orodij napredne kibernetske zaščite in omogoča izvajanje proaktivnih dejanj, ki lahko preprečijo ali vsaj drastično ublažijo kibernetske napade.

S pomočjo sodobnega CTI-orodja pridobimo podatke iz različnih virov svetovnega spleta, tudi globokega spleta in temnega spleta. Gre za orodje, ki podatke pridobiva iz namenskih forumov, zaprtih hekerskih skupin in družbenih omrežij. Na ta način odkrivamo zlonamerne dejavnosti v najzgodnejših fazah. Ekipa CTI-analitikov preverja iskano ontologijo v večjem številu svetovnih jezikov. Strokovnjaki dogodke kibernetskega kriminala, haktivizma in kibernetskega terorizma spremljajo 24/7. Analitiki pa morajo poskrbeti za to, da pravočasno ustvarijo celovite informacije o grožnjah in jih pravočasno posredujejo potencialnim žrtvam.

CTI-orodja temeljijo na analitiki, ki presega lokalno infrastrukturo, in so osredotočena na celoten svetovni prostor. Tako ekipe Operativnega centra kibernetske varnosti in obveščevalni analitiki pravočasno dobijo ciljno usmerjene podatke o grožnjah.


Spletni seminar
Ste ga zamudili? Nič hudega, oglejte si posnetek!

SPLETNI POSNETEK

Kakšna je razlika med proaktivno in reaktivno kibernetsko varnostjo?

Osnovna razlika med proaktivno in reaktivno kibernetsko varnostjo je v tem, da proaktivni pristop vključuje preventivno prepoznavanje varnostnih pomanjkljivosti, še preden se te javno pojavijo. Po drugi strani pa reaktivni pristop vključuje odzivanje na incidente, kot so vdori in kršitve podatkov, ko so ti že aktivni.

Storitev Obveščanje o kibernetskih napadih nam pomaga omejiti napad, še preden pride v naš ekosistem, in tako prepreči škodo, ki bi nastala pri uspešnem kibernetskem napadu.

Preglede izvajamo s pomočjo orodja Luminar v sodelovanju s podjetjem COGNYTE.