Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Protokol IPV6

Pri Telekomu Slovenije smo vedno v koraku z razvojem trga internetnih storitev, zato za vas uvajamo nov internetni protokol IPv6, ki si ga boste lahko naročniki naših paketov brezplačno nastavili na portalu Moj Telekom.

Nova storitev IPv6 vam omogoča dostop do interneta z uporabo obeh protokolov IPv4 in IPv6 istočasno. Tako lahko ohranite storitev internetnega protokola IPv4, obenem pa izkoriščate vse prednosti novega internetnega protokola IPv6.

Istočasna uporaba obeh protokolov (dvojni sklad) omogoča sočasno sobivanje obeh IP-protokolov. Vaše naprave lahko z vklopom te storitve po spletu komunicirajo z uporabo protokola IPv4 ali IPv6, obenem pa večina novih naprav primarno uporablja protokol IPv6, če je ta na voljo.

DOVOLJ IP-NASLOVOV
V primerjavi s protokolom IPv4 (32 bit) ima nov protokol IPv6 (128 bit) za naslavljanje neprimerno večje število javnih naslovov.

MOBILNOST
Protokol v osnovi podpira mobilnost in ne potrebuje dodatnih naprav, ki bi to zagotavljale (home agent). Gostovanje ne prekine ideje o vsesplošni povezljivosti.

AVTOKONFIGURACIJA
Samodejno naslavljanje brez dodatnih strežnikov (DHCP). Omogoča enostavno naslavljanje uporabniških naprav.

VSESPLOŠNA POVEZLJIVOST
Vsi IP-naslovi so javni, kar pomeni, da so vse naprave dosegljive od koderkoli in to brez dodatnih aplikacij oziroma pretvarjanj (NAT).

VARNOST
Varnost je pomemben del sodobnih poslovnih komunikacij. IPSec-standard je vključen v IPv6-sklad in je obvezen.

BOLJŠA PRETOČNOST
Zaradi bolj optimalne zasnove IPv6-sklada (velikost osnovne glave ostaja enaka) bo tudi pretočnost podatkov večja.

Lastnosti storitve IPv6 v Telekomu Slovenije

Pri aktivaciji storitve IPv6 bo prišlo do naslednjih sprememb glede na obstoječo internetno storitev IPv4:

Trenutna internetna storitev IPv4Nova storitev IPv4 in IPv6
Uporaba sej 2 PPPoE v primeru uporabe dinamičnega naslova IPv4. Uporaba seje 1 PPPoE v primeru uporabe statičnega naslova IPv4.Možnost uporabe seje 1 PPPoE z naslovom IPv6 in IPv4.
Uporabnik v osnovi ni vezan na lokacijo, ampak zgolj na zahtevo.Uporabnikov naslovni prostor IPv6 je vezan na lokacijo.
Uporabnik ima dinamičen oz. na zahtevo statičen naslov IPv4.Uporabnik poleg naslova IPv4 dobi še naslov IPv6. Naslovni prostor IPv6 se dodeli na priključek, posledično je uporaba omejena na ta priključek. Zaradi zagotavljanja pravilnega delovanja bo uporabniški naslovni prostor IPv6 definiran statično in vezan na priključek.
Uporabnik lahko statičen naslov IPv4 ob selitvi na novo lokacijo obdrži.Selitev naslovnega prostora IPv6 ne bo mogoča, saj bo le-ta vezan na naročniški priključek. Na primer, če se preselite iz Ljubljane v Maribor, boste dobili nov naslovni prostor IPv6.

Dodatno storitev IPv6 prinaša določene posebnosti pri terminalni opremi in priključitvi naprav.

Če uporabljate ustrezno terminalno opremo (modem), ki omogoča delovanje protokola IPv6, veljajo zgolj splošne omejitve glede dodeljevanja naslovnega prostora in prenosljivosti, kot je navedeno v zgornji tabeli.

V primeru, da še nimate ustrezne terminalne opreme, ki podpira protokol IPv6, vam lahko na vašo željo le-to zamenjamo. Pišite nam na tehnicna.pomoc@telekom.si.

V primeru, da uporabljate lastni usmerjevalnik, lahko sami vzpostavite povezavo PPPoE na usmerjevalniku ter uporabljate storitev IPv6. Enako velja v primeru, ko povezavo PPPoE vzpostavljate z vašega osebnega računalnika.

Ob uporabi lastnega usmerjevalnika morate poskrbeti, da bo BOX lahko dostopal do interneta prek usmerjevalnika. V nasprotnem primeru vam na BOX-u ne bodo delovale določene storitve, ki potrebujejo internetno povezavo (YouTube, Twitter itd).

V primeru uporabe BOX-a se ta povezava lahko izvede z uporabo WiFi-ja, za preostale BOX-e pa vam svetujemo, da uporabljate usmerjevalnik na modemu.