TLSG novice / št. 3 / oktober 2015

Telekom Slovenije

Skupina Telekom Slovenije v devetih mesecih ustvarila rekorden čisti dobiček, v tretjem četrtletju pa tudi višji EBITDA in čiste prihodke od prodaje kot v enakem obdobju lani


Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 70,6 milijona evrov čistega poslovnega izida, kar je za 33 milijonov evrov več od doseženega v enakem obdobju lani. Ob tem je Skupina Telekom Slovenije dosegla 160,2 milijona evrov EBITDA, ustvarjeni EBITDA v tretjem četrtletju letošnjega leta pa je, ob izločitvi učinkov družb Gibtelecom in One, za 16 odstotkov višji kot v enakem obdobju lanskega leta. Prav tako je Skupina Telekom Slovenije v tretjem četrtletju, ob izločitvi učinkov Gibtelecoma in družbe One na poslovanje Skupine Telekom Slovenije, ustvarila za 2 odstotka višje čiste prihodke od prodaje kot v enakem obdobju lani.

V primerjavi z zaključkom leta 2014 je Skupina Telekom Slovenije v devetih mesecih letošnjega leta izboljšala tudi delež EBITDA v čistih prihodkih od prodaje, ki znaša 29,2 odstotka.

Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih ustvarila 549,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, pri tem pa pomembno povečuje prihodke na področju IKT storitev, ki so se, v primerjavi z enakim obdobjem lani, povečali za 85 odstotkov. Doseženi čisti prihodki od prodaje v devetih mesecih letošnjega leta sicer niso neposredno primerljivi z enakim obdobjem lanskega leta, saj so prihodki makedonske družbe One vključeni le za sedem mesecev letošnjega leta. Poslovni prihodki Skupine Telekom Slovenije v devetih mesecih skupaj znašajo 559,7 milijona evrov.

V Skupini Telekom Slovenije, v primerjavi z letom 2014, beležijo tudi rast števila uporabnikov. Število mobilnih uporabnikov je večje za en odstotek, število TV-priključkov za 4,3-odstotka, število fiksnih širokopasovnih priključkov pa za 3,6-odstotka. Zaradi primerljivosti podatkov, so iz primerjave izvzeti priključki makedonske družbe One, ki se je združila z družbo Vip.

»Doseženi rezultati Skupine Telekom Slovenije dokazujejo, da zastavljeno strategijo uspešno uresničujemo. Intenzivno vlagamo v razvoj in tako uporabnikom zagotavljamo najsodobnejše telekomunikacijske storitve v prvem omrežju v Sloveniji, povečujemo prihodke na področju IKT storitev, uresničujemo zastavljeni kadrovski plan, hkrati pa s konsolidacijo na trgih, na katerih smo prisotni, krepimo svoj tržni položaj. Ključna konkurenčna prednost Skupine Telekom Slovenije je in bo tudi v prihodnje vrhunska kakovost celovitih telekomunikacijskih storitev, v strateškem poslovnem načrtu, ki ga pripravljamo za obdobje do leta 2020, pa bomo opredelili smeri nadaljnjega razvoja,« pravi mag. Rudolf Skobe, predsednik uprave Telekoma Slovenije.

Dokumenti

Sporočila za medije

19. 10. 2015

V omrežju Telekoma Slovenije uporabniki dve tretjini mobilnih podatkov prenesejo prek tehnologije LTE/4G

14. 10. 2015

Naročniki SiOL TV so si ogledali že milijon filmskih vsebin na zahtevo

13. 10. 2015

Itak in Zveza prijateljev mladine Slovenije nadaljujeta z aktivnostmi v okviru pobude Moč besed

Poslovne novice

Telekom Slovenije prevzel 100-odstotni delež družbe Debitel telekomunikacije
Telekom Slovenije je 14. oktobra postal lastnik 100-odstotnega deleža družbe Debitel telekomunikacije. Skupna vrednost sklenjenega posla znaša 15,8 milijona evrov, s prevzemom pa bo Telekom Slovenije krepil sinergije med podjetjema ter uporabnikom tudi v prihodnje zagotavljal najkakovostnejše komunikacijske storitve v prvem omrežju v Sloveniji. Vloga in nadaljnji razvoj Debitela bosta podrobneje opredeljena v Strateškem poslovnem načrtu Skupine Telekom Slovenije za obdobje 2016 – 2020. Družbo Debitel, ki ima okoli 90.000 uporabnikov, bo še naprej vodil dosedanji direktor, Borut Razdevšek.

34. seja Nadzornega sveta Telekoma Slovenije
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na svoji 34. redni seji, ki je potekala v sredo, 30. septembra 2015, podal soglasje k podaljšanju mandata mag. Igorju Bohorču za vodenje družbe Blicnet, d.o.o., Banja Luka iz Bosne in Hercegovine, in sicer za mandatno obdobje dveh let. Podal je tudi soglasje k imenovanju Tine Česen na mesto direktorice družbe TSmedia, d. o. o., in sicer s pričetkom mandata 1. 12. 2015 za obdobje štirih let.

Telekom Slovenije in Telekom Austria Group ustanovila ONE.VIP Skopje
Po tem, ko je makedonska komisija za varstvo konkurence 8. julija 2015 izdala soglasje k združitvi operaterjev ONE DOOEL Skopje, ki je del Skupine Telekom Slovenije, in VIP OPERATOR DOOEL Skopje, ki je del Telekom Austria Group, sta Telekom Slovenije in Telekom Austria Group ustanovila novo združeno družbo ONE.VIP DOO Skopje. Novoustanovljena združena družba, v kateri ima Telekom Slovenije 45-odstotni delež, Telekom Austria Group pa 55-odstotni delež, je bila v centralni register Republike Makedonije vpisana 1. oktobra 2015. S tem je postopek združitve formalno zaključen.

Agencija Moody's ohranila bonitetno oceno Telekoma Slovenije
Bonitetna agencija Moody's je potrdila bonitetno oceno Telekoma Slovenije na ravni Ba2, prav tako je prihodnje obete ohranila kot negativne. Potrditev obstoječe bonitetne ocene odraža pričakovanja agencije Moody's, da bo Telekom Slovenije uspešno zaključil že začeti postopek refinanciranja obstoječe izdaje obveznic, ki zapadejo v decembru leta 2016. Ocena hkrati upošteva položaj družbe na trgu in njeno relativno nizko zadolženost. Hkrati pa agencija opozarja na visoko konkurenčno okolje, v katerem družba deluje, ter zmanjševanje prihodkov, ki je posledica zniževanja cen in regulacije.

Telekom Slovenije tudi letos pokrovitelj festivala Liffe in projekta Gazela
Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe je že vrsto let sinonim za vrhunski filmski dogodek, na katerem Telekom Slovenije že 20. leto zapored podeljuje nagrado Vodomec, ki je namenjena najboljšemu mlademu režiserju iz sekcije Perspektive. Telekom Slovenije je prav tako dolgoletni partner projekta za izbor najboljšega hitro rastočega podjetja – Gazele.

Telekom Slovenije in Samsung tudi letos prispevata za združenje Europa Donna
Telekom Slovenije in Samsung že vrsto let v oktobru, to je mesecu, ki je tradicionalno posvečen ozaveščanju o raku dojk, s posebno različico mobitela Pink Ribbon podpirata Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna. V letošnjem oktobru sta tako združenju namenila 10 evrov od vsakega prodanega mobitela Samsung Galaxy A3 Pink Ribbon, ki je na voljo ekskluzivno v Telekomovih centrih.

Telekom Slovenije prejel priznanje za vlaganje v znanje zaposlenih
V okviru konference Izobraževalni management se je Telekom Slovenije uvrstil med 10 slovenskih podjetij in organizacij, ki največ vlagajo v znanje svojih zaposlenih. Telekom Slovenije je priznanje prejel, ker sistematično vlaga v nova znanje, zagotavlja zaposlenim preizkušanje in širjenje pridobljenega znanja, spodbuja pridobivanje in prenašanje znanja med zaposlenimi ter spodbuja izobraževanje vseh zaposlenih. V Telekomu Slovenije je bila v letu 2014 vključenost zaposlenih v izobraževanje kar 98-odstotna.

Telekom Slovenije prejel priznanje Best Buy Award
Telekom Slovenije je prejel ugledno priznanje Best Buy Award za leti 2015/2016, in sicer v kategoriji mlajših uporabnikov (t. i. Millenials), starih med 15 in 35 let. Prejeti certifikat potrjuje, da Telekom Slovenije svojim uporabnikom v navedeni starostni skupini na slovenskem trgu zagotavlja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno mobilnih komunikacij.

Bazen v Thalasso spa Lepa Vida na Solinah je med najbolj spektakularnimi v Evropi
V severnem delu Krajinskega parka leži edinstveni sprostitveni center na prostem - Thalasso Spa Lepa Vida. Švicarska revija Prestige je v svoji nemški in švicarski izdaji bazen v Thalasso spa Lepa Vida uvrstila na drugo mesto med najbolj spektakularnimi hotelskimi in wellness bazeni v Evropi. Odprte terme, kjer izkoriščajo zdravilne lastnosti morske vode, slanice in solinskega blata, so švicarske ocenjevalce prepričale z ogrevanim bazenom z morsko vodo, ki ga obkroža edinstvena panorama solin.

Prodajne novice

Storitev Mobilna blagajna je pripravljena na uvedbo davčnih blagajn
Telekom Slovenije s storitvijo Mobilna blagajna uporabnikom omogoča poenostavitev blagajniškega poslovanja z izdajo računov prek mobilne naprave in brezžičnega tiskalnika ter s povezavo z e-računovodskim programom v oblaku. Samostojni podjetniki ter mala, srednja in velika podjetja lahko pri Telekomu Slovenije pridobijo vso potrebno opremo in rešitve za pregledno in stroškovno učinkovito blagajniško poslovanje, ki je ob tem že pripravljeno na uvedbo davčnih blagajn. Na voljo sta dva paketa, in sicer Mobilna blagajna PANTHEON RA za 10,90 evra mesečno in Mobilna blagajna PANTHOEN RC za 14,90 evra mesečno, ki omogoča usklajeno delovanje več blagajn in poslovalnic. Naročniki Mobilne blagajne imajo v akcijski ponudbi na voljo možnost uporabe storitve brez naročnine do 1. 12. 2015.

Telekom Slovenije uporabnikom ponudil iPhone 6s in iPhone 6s Plus
Telekom Slovenije je uporabnikom 9. oktobra letos ponudil pametna mobitela iPhone 6s in iPhone 6s Plus, ki zagotavljata odlično uporabniško izkušnjo. Uporabnikom je pri Telekomu Slovenije na voljo vseh 24 kombinacij iPhone 6s in iPhone 6s Plus, torej v vseh štirih barvah (sivi, srebrni, zlati ter rožnato zlati) in vseh spominskih različicah (16, 64 in 128 GB). Telekom Slovenije, ki ima z družbo Apple sklenjeno neposredno pogodbo, uporabnikom zagotavlja celovito prodajno in poprodajno podporo.

Brezskrbna komunikacija v paketih za starejše uporabnike
Telekom Slovenije brezskrbno mobilno komunikacijo s paketom Penzion Neomejeni omogoča tudi upokojencem in starejšim od 60 let. Novi paket Penzion Neomejeni za 16,95 evra mesečno omogoča neomejene pogovore v vsa slovenska omrežja ter neomejeno pošiljanje sporočil SMS in MMS. Uporaba mobilnega interneta se obračuna glede na dejansko porabo naročnika, ki pa nikoli ne bo plačal več kot 3 evre na mesec. Hitrost prenosa podatkov se spremeni po 500 MB prenesenih podatkih, in sicer na 64 kb/s v smeri k uporabniku in 64 kb/s v smeri od uporabnika.

Novi paket TopTrio Kino
Telekom Slovenije je uporabnikom filmske vsebine ponudil v novem paketu TopTrio Kino. Novi paket vključuje programsko opcijo HBO, internetni dostop s hitrostmi do 10 Mb/s, več kot 125 programov, opcijo Ogled nazaj za 3 dni ter 60 minut klicev v fiksna slovenska omrežja. Mesečna naročnina na paket je 42,95 evra v omrežju xDSL in FTTH ter 46,95 evra v omrežju OŠO Telekoma Slovenije.

Naročnikom SiOL TV na voljo najpopularnejši filmi in serije ponudnika Pickbox
Telekom Slovenije je 21. septembra prvi v Sloveniji v okviru svoje TV-ponudbe uporabnikom SiOL TV ponudil novo videoteko z vsebinami na zahtevo ponudnika Pickbox. Pickboxove video vsebine vključujejo filme in serije, med katerimi so tudi uspešnice vodilnih hollywoodskih studiev, kot so Pokličite Saula (Better Call Saul), Hiša iz kart (House of Cards), Transparentno (Transparent), Vikingi (Vikings) ipd. Uporabniki SiOL TV, ki imajo komunikator BOX, najdejo videoteko Pickbox na programskem mestu 242. Mesečna naročnina na programsko opcijo Pickbox znaša 7 evrov.

Prenosi regionalne košarkarske ABA lige ekskluzivno na SiOL TV
Telekom Slovenije je pridobil ekskluzivne pravice za prenose tekem regionalne jadranske košarkarske lige ABA, v kateri nastopajo tudi trije slovenski klubi, in sicer Tajfun, Krka, in Union Olimpija. Tako bodo lahko naročniki SiOL TV v sezonah 2015/16 in 2016/17 spremljali prenose vseh tekem slovenskih klubov, ki nastopajo v ABA ligi, v vsakem krogu pa vsaj še eno dodatno tekmo.

Nogometnim navdušencem je na voljo digitalni album Prve lige Telekom Slovenije
Nogometni navdušenci lahko elitno slovensko nogometno tekmovanje Prva liga Telekom Slovenije spremljajo tudi s pomočjo digitalnega albuma Prve lige Telekom Slovenije. V digitalnem albumu, ki je na voljo na spletni platformi www.prvaliga.si/album, lahko ljubitelji nogometa zberejo 191 različnih virtualnih sličic, ob tem pa so jim na voljo tudi drugi podatki o tekmah in klubih, ki nastopajo v Prvi Ligi Telekom Slovenije. Tiste, ki bodo album zapolnili, čakajo praktične nogometne nagrade.

TSmedia sodeluje z nemškim ponudnikom ciljanega oglaševanja
TSmedia je sklenila sodelovanje z vodilnim nemškim ponudnikom ciljanega oglaševanja nugg.ad. Oglaševalci lahko z visokotehnološko rešitvijo naprednega ciljanega oglaševanja odslej izberejo in dosežejo točno določene ciljne skupine na Planet Siol.net, najdi.si, bizi.si in itis.si.

Avtenta izbrana za prenovo procesa nabave z rešitvijo BusinessConnect
Naročilo za elektronsko dokumentni sistem BusinessConnect za Soške elektrarne Nova Gorica je podjetje SENG, d. o. o., zaupalo družbi Avtenta. Rešitev za naročanje je sestavljena iz več sklopov postopkov, in sicer od zbiranja informacij ali ponudb do spremljanja celotnega procesa nabave.

Napoved dogodkov

11. - 22. november 2015

26. Mednarodni ljubljanski filmski festival (Liffe)

11. november 2015

Konferenca Davčne blagajne (organizator: Gospodarska zbornica Slovenije)

12. november 2015

Predstavitev SAP ERP poslovnim uporabnikom (organizatorja: Telekom Slovenije in Avtenta)

19. november 2015

9. Pantheon konferenca: Mobilne blagajne in eračunovodstvo (organizator: Datalab)

25. november 2015

Konferenca Davčne blagajne (organizatorja: Poslovna akademija Finance in Telekom Slovenije)

25. november 2015

Prednovoletni sprejem poslovnih partnerjev Skupine Telekom Slovenije

Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.