Poslovanje Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije v letu 2018
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 1 marec 2019
Poslovanje Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije v letu 2018
Skupina Telekom Slovenije je v letu 2018 ustvarila 731,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je odstotek več kot v letu 2017. Čisti prihodki od prodaje so dosegli 715,1 milijona evrov in so na ravni doseženih v letu 2017. V primerjavi z letom 2017 je Skupina Telekom Slovenije za 8 % povečala prihodke fiksnih in IT-storitev, prav tako se povečujejo prihodki na področjih energetike ter zavarovalniških in finančnih storitev.

Družba Telekom Slovenije je v letu 2018 dosegla 653,3 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je prav tako na ravni doseženih v letu 2017. Pri tem Telekom Slovenije povečuje prihodke od prodaje IT-rešitev in storitev, ki so se v primerjavi z letom prej povečali za 47 %, tako da je Telekom Slovenije iz tega naslova ustvaril 48,8 milijona evrov prihodkov. Telekom Slovenije ohranja vodilni tržni delež fiksnih in mobilnih storitev, vodilni tržni delež na trgu fiksnih širokopasovnih priključkov pa ohranja tudi IPKO na Kosovu, ki hkrati povečuje tržni delež v segmentu mobilne telefonije.

Skupina Telekom Slovenije je v letu 2018 dosegla EBITDA v višini 185,5 milijona evrov, kar je za 10 % nad doseženim v letu 2017. EBITDA je imel v čistih prihodkih od prodaje 25,9-odstotni delež, kar je za 10 % oz. za 2,3-odstotne točke več kot v predhodnem letu. Ob tem je Skupina Telekom Slovenije ustvarila 33,3 milijona evrov čistega poslovnega izida (čisti poslovni izid v letu 2017 je dosegel 9,0 milijona evrov), dobiček iz poslovanja (EBIT) pa v višini 17,9 milijona evrov. V letu 2018 je družba Telekom Slovenije s sklenitvijo sodne poravnave z družbo T-2 d.o.o. pomembno zmanjšala izpostavljenost do tožbenih zahtevkov. Navedena poravnava je vplivala na načrtovani EBITDA in čisti poslovni izid skupine.

V letu 2018 je Skupina Telekom Slovenije za naložbe namenila 133,9 milijonov evrov. Največji delež naložb je bil namenjen širitvi dostopovnega optičnega omrežja, modernizaciji mobilnega omrežja in razvoju storitev. S širitvijo dostopovnega optičnega omrežja, ki ga Telekom Slovenije omogoča že več kot 282.000 slovenskim gospodinjstvom, družba postavlja infrastrukturne temelje za prihodnje telekomunikacijske dejavnosti, uporabnikom pa omogoča visoke hitrosti dostopa do interneta in vrhunsko uporabniško izkušnjo širokopasovnih vsebin. V okviru priprav na peto generacijo mobilnih omrežij Telekom Slovenije skrbi za nenehna posodabljanja in nadgrajevanje omrežja, za katerega sicer tudi neodvisne raziskave potrjujejo, da je najboljše v Sloveniji.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je skupaj z upravo družbe pripravil predlog uporabe bilančnega dobička za leto 2018. Skupščini delničarjev, ki bo 30. avgusta 2019, bo posredovan predlog, da se za izplačilo dividend nameni 29.274.651,00 evra oz. 4,5 evra bruto na posamezno delnico. Skupno je bilančni dobiček družbe za leto 2018 znašal 38.986.324,96 evra.

DOKUMENTI
Letno poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za 2018
Klikni za prenos .pdf dokumenta (19,6 MB)
SPOROČILA ZA MEDIJE
19. 3. 2019
Neodvisni test potrjuje: Telekom Slovenije ima najboljše mobilno omrežje v Sloveniji
20. 3. 2019
Telekom Slovenije poenostavlja ponudbo: mobilni paketi odslej z imenom Naj, fiksni pa z imenom NEO
POSLOVNE NOVICE
Zaključen postopek prodaje 100-odstotnega deleža v družbi Blicnet, Banja Luka
Po tem, ko smo 2. 10. 2018 z družbo »Telekomunikacije Republike Srpske« akcionarsko društvo Banja Luka podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža v družbi Blicnet, Banja Luka, smo v Telekomu Slovenije postopek prodaje zaključili 31. 1. 2019. Prodaja družbe je skladna s strateškim poslovnim načrtom Skupine Telekom Slovenije za obdobje 2018-2022.
S 1. februarjem 2019 je mandat članice uprave nastopila dr. Vida Žurga
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na mesto članice uprave, odgovorne za področje financ, imenoval dr. Vido Žurga. Dr. Vida Žurga je bila od leta 2014 direktorica Zavoda za revizijo in računovodstvo, kjer je opravljala davčno in finančno svetovanje ter notranje revizije proračunskih uporabnikov in drugih pravnih oseb. Pred tem je delala na finančnem in računovodskem področju, in sicer kot direktorica računovodskega servisa, finančna svetovalka, zunanja sodelavka velikega računovodskega servisa ter kot strokovna sodelavka na področju davčne in finančne zakonodaje. Zadolžena je bila za računovodenje in finance vseh vrst pravnih oseb ter davčno svetovanje in izvajanje notranjih revizij. Je preizkušena notranja revizorka. Štiriletni mandat članice uprave Telekoma Slovenije je nastopila s 1. 2. 2019.
Bonitetna agencija S&P potrdila bonitetno oceno BB+
Mednarodna bonitetna agencija S&P Global Ratings je Telekomu Slovenije 7. 2. 2019 potrdila bonitetno oceno BB+, pri čemer je podala negativno oceno prihodnjih izgledov. Agencija negativne izglede utemeljuje s povečanjem načrtovanih izdatkov za investicije v povezavi s poslovanjem družbe na visoko konkurenčnem trgu.
Prejeli smo sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani
V Telekomu Slovenije smo 27. 2. 2019 prejeli sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, izdano 4. decembra 2018, in sicer v gospodarskem sporu zoper tožene stranke Bojan Dremelj, Dušan Mitič, Filip Ogris Martič, Željko Puljić in Darja Senica zaradi plačila 7.635.500,00 EUR s pripadki. Okrožno sodišče je v ponovljenem postopku razsodilo, da se tožbeni zahtevek v celoti zavrne, Telekomu Slovenije pa naložilo, da toženim strankam in stranskim intervenientom povrne pravdne stroške. V navedeni zadevi smo prvo sodbo Okrožnega sodišča, s katero je le-to tožbeni zahtevek zavrnilo, prejeli 29. 8. 2016. Na podlagi mnenja Odvetniške Družbe Ilić & Partnerji o.p. d.o.o., ki jo je skupščina imenovala za posebnega zastopnika, smo 12. 9. 2016 vložili pritožbo, Višje sodišče v Ljubljani pa je 15. 2. 2018 sklenilo, da se naši pritožbi ugodi, izpodbijana sodba razveljavi in zadeva vrne sodišču prve stopnje. Prejeto sodbo proučujemo, o nadaljnjih postopkih bomo delničarje in javnost sproti obveščali.
Vodenje Avtente je prevzel Miran Potočnik
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na mesto direktorja družbe Avtenta s pričetkom mandata 1. marec 2019 za obdobje štirih let imenoval Mirana Potočnika. Miran Potočnik je bil do 1. februarja 2019 v Telekomu Slovenije direktor IKT razvoja poslovanja.
Desetim otrokom iz projekta Botrstvo v Sloveniji pomagamo pri uresničitvi njihovih potencialov
Konec minulega leta smo 10.000 evrov v obliki donacije namenili mladim v projektu Botrstvo v Sloveniji. Donacijo je Aniti Ogulin, predsednici Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, v imenu družbe predal predsednik uprave Telekoma Slovenije, Rudolf Skobe, sredstva pa so namenjena uresničevanju talentov desetih mladostnikov, starih od 14 do 19 let, ki prihajajo iz socialno ogroženih okolij.
PRODAJNE NOVICE
NEO – dobrodošli v novi svet
12. decembra 2018 smo postavili nov mejnik pri spremljanju in iskanju vsebin. Uporabnikom smo med prvimi na svetu omogočili, da lahko vsebine, ki so dostopne prek televizije in ostalih zaslonov, ter naprave pametnega doma upravljajo z glasom in to kar v slovenskem jeziku in na enem mestu. NEO, platforma za pametno življenje, združuje najboljše rešitve za dom in zabavo: enostavno iskanje po TV-programih, vsebini v živo ali vsebinah v videotekah in aplikacijah, pregleden ogled nazaj do 7 dni ter popolno prilagajanje potrebam in željam uporabnika. NEO omogoča tudi enostavno upravljanje pametnih naprav in opravljanje spletnih nakupov prek TV-ekrana, kmalu pa sledi še igranje igric brez konzole.
Preberi več
Uporabnikom smo omogočili eSIM
V Telekomu Slovenije smo uporabnikom mobilnih storitev kot edini operater v Sloveniji omogočili uporabo najnovejše tehnologije eSIM. eSIM je čip oz. virtualna SIM-kartica, ki je trajno nameščena v mobilni napravi in nadomešča obstoječo SIM-kartico v fizični obliki. eSIM predstavlja enega od mejnikov razvoja mobilnih omrežij, ki bo pospešil razvoj naprav interneta stvari, saj so lahko na ta način v mobilno omrežje priklopljene tudi naprave, ki ustrezajo standardu združenja GSMA, a doslej niso imele možnosti uporabe fizične SIM-kartice, kot so pametne ure, naprave interneta stvari, gospodinjski aparati itd.
Preberi več
Uporabnikom mobilne telefonije omogočamo brezplačno storitev SMS VELEPOSLANIŠTVO
S 1. februarjem 2019 smo svojim uporabnikom mobilne telefonije ob prehodu državne meje oz. v trenutku, ko se mobitel uporabnika poveže v omrežje drugega operaterja, zagotovili prejemanje samodejnih in brezplačnih sporočil SMS s kontakti slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništev v državi, v kateri se uporabnik nahaja, in kamor se lahko obrne, če v tujini potrebuje pomoč.
Preberi več
Posebna ponudba za tiste, ki tekmo med slovenskima NBA zvezdnikoma spremljajo v ZDA
Našim naročnikom mobilne telefonije, ki so odšli v ZDA na košarkarsko tekmo med ekipama Miami HEAT in Dallas MAVERICKS, za kateri igrata tudi Luka Dončić in Goran Dragić, smo pripravili posebno ponudbo za čas njihovega gostovanja. Navijačem smo omogočili vklop posebne opcije, ki jim v ZDA za 7 evrov prinaša 7 GB mobilnega prenosa podatkov za 7 dni v omrežju T-Mobile USA. Ponudba velja do 5. aprila 2019.
Preberi več
Modra hiška Telekoma Slovenije v Minicityju Ljubljana
24. januarja smo v okviru Minicityja Ljubljana, ki prek didaktičnih iger otrokom do 12. leta omogoča spoznavanje različnih poklicev in pridobivanje novih znanj, otvorili t. i. Modro hiško. Modra hiška Telekoma Slovenije najmlajšim omogoča spoznavanje z osnovnimi telekomunikacijskimi pojmi, možnostmi, ki jih prinaša mobilna telefonija, pa tudi spoznavanje z najnovejšo platformo za pametno življenje NEO ter pomembnimi mejniki razvoja zvoka in slike. Hkrati prek predstavitve projekta Moja prva pogodba otroke in njihove starše v Modri hiški osveščamo o odgovorni rabi mobilnih naprav.
Preberi več
Podprli smo projekt Združenja Europa Donna »Napolni nas z upanjem«
V Telekomu Slovenije smo se pridružili akciji »Napolni nas z upanjem: stari tolarji za nove začetke«, ki jo je pripravila Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk. Kot dolgoletni partnerji Združenja Europa Donna smo tolarske bankovce zbirali na lokacijah znotraj družbe in v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji. V akciji, ki se je zaključila 1. marca, je Europa Donna skupno zbrala 3.703.617 tolarjev oz. 15.454 evrov.
NAPOVED DOGODKOV
5. 4. 2019 SNG Maribor: operna premiera Andrea Chernier, sprejem za poslovne partnerje
9. 5. 2019 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje januar-marec 2019
27. 5. 2019 Bralna značka: vseslovenski dogodek za zlate bralce
30. 8. 2019 30. skupščina delničarjev Telekoma Slovenije
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                         
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
TELEKOM SLOVENIJE, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana