V prvih treh mesecih je Skupina Telekom Slovenije ustvarila za 2 % več čistih prihodkov od prodaje kot v enakem obdobju lani

V prvih treh mesecih letošnjega leta je Skupina Telekom Slovenije ustvarila 179,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 2 % oz. za 4,3 milijona evrov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Prav tako je za 2 % višje čiste prihodke od prodaje ustvarila tudi družba Telekom Slovenije, d.d., in sicer v višini 164,1 milijona evrov. Čisti prihodki od prodaje so višji predvsem zaradi višjih prihodkov na veleprodajnem trgu ter prihodkov širokopasovnih in IT storitev. Skupni poslovni prihodki Skupine Telekom Slovenije so dosegli 181,3 milijona evrov in so za 2 % višji kot v enakem obdobju lani. Na ta način Skupina Telekom Slovenije v letu 2017 uspešno uresničuje izvajanje sprejetega strateškega poslovnega načrta, v okviru katerega še naprej pretežni del naložb namenja modernizaciji, krepitvi in razvoju širokopasovnih optičnih omrežij ter mobilnega omrežja četrte generacije, s čimer ustvarja platformo za pridobivanje novih naročnikov in novih virov prihodkov. V prvih treh mesecih je Skupina Telekom Slovenije za naložbe namenila 36,2 milijona evrov.

Čisti poslovni izid Skupine Telekom Slovenije v prvih treh mesecih letošnjega leta je znašal 9,7 milijona evrov, kar je za 12 % oz. za milijon evrov več, kakor v enakem obdobju lani. Ob tem je Skupina Telekom Slovenije dosegla EBITDA v višini 50,8 milijona evrov, kar je za 3 % manj kot v enakem obdobju lani.

Z vlaganjem v širitev in nadgradnjo omrežja Telekom Slovenije povečuje število širokopasovnih in IPTV-priključkov, kar sodi tudi med ključne strateške usmeritve. Tako je Telekom Slovenije na letni ravni število širokopasovnih priključkov povečal za 5 %. Na trgih jugovzhodne Evrope se je število priključkov mobilne telefonije na letni ravni povečalo za 7 %.
Dokumenti

Document
Poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije za obdobje januar – marec 2017
Klikni za prenos PDF dokumenta (1,9 MB)
Sporočila za medije

6. 4. 2017
28. 3. 2017
8. 3. 2017
Poslovne novice
28. skupščina delničarjev Telekoma Slovenije
Na 28. skupščini delničarjev Telekoma Slovenije, ki je potekala 21. aprila 2017, so delničarji podprli predlog uprave in nadzornega sveta družbe glede uporabe bilančnega dobička za poslovno leto 2016. Delničarji so potrdili predlog, da se bilančni dobiček, ki za leto 2016 znaša 32.834.996,07 evra, uporabi tako, da se za izplačilo dividend nameni znesek v višini 32.527.390,00 evrov oz. 5 evrov bruto na posamezno delnico, preostali del v višini 307.606,07 EUR pa se prenese v naslednje leto. Dividende se izplačajo imetnikom delnic oziroma drugim upravičencem, ki bodo na presečni dan 19. julij 2017, vpisani v delniško knjigo kot imetniki delnic oziroma drugim upravičencem s pravico do dividend. Dividende bodo izplačane 20. julija 2017. Na skupščini so delničarji za poslovno leto 2016 upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnico, za revizorja za revidiranje računovodskih izkazov Telekoma Slovenije za poslovna leta 2017, 2018 in 2019 pa imenovali revizijsko družbo Deloitte Revizija. Za nove člane nadzornega sveta, ki jim je štiriletni mandat pričel teči 27. aprila 2017, je skupščina imenovala Bernardo Babič, Barbaro Gorjup, Barbaro Kürner Čad, Ljubomira Rajšića in Lidio Glavina.
V zadnjih petih letih je Skupina Telekom Slovenije višino tožbenih zahtevkov zmanjšala za 473 milijonov evrov
Skupina Telekom Slovenije je v obdobju od 1. januarja 2012 do 28. februarja 2017 višino tožbenih zahtevkov proti družbam v skupini zmanjšala za 473 milijonov evrov. V navedenem obdobju je Telekom Slovenije uredil odprta medsebojna razmerja z družbami, ki so imele proti Telekomu Slovenije večje tožbene zahtevke. Tako so bile na 31. december 2011 proti družbam Skupine Telekom Slovenije vložene tožbe v skupnem znesku 649,9 milijona evrov, na 28. februar 2017 pa je višina tožbenih zahtevkov znašala še 176,9 milijona evrov. Preostale tožbe so v različnih fazah postopkov, pri čemer je bil najvišji tožbeni zahtevek družbe T-2 v višini 129,5 milijona evrov že pravnomočno zavrnjen, zoper pravnomočno sodbo pa je T-2 vložil revizijo, o kateri Vrhovno sodišče še ni odločilo. Prav tako je bil pravnomočno zavrnjen primarni tožbeni zahtevek družbe SKY NET v višini 25,9 milijona evrov.
Že 15 let podpiramo projekt izobraževanja na daljavo za vrhunske športnike
Olimpijski komite Slovenije od leta 2002 izvaja projekt izobraževanja na daljavo, ki je namenjen zaključku srednješolskega izobraževanja vrhunskih športnikov in športnic. V Telekomu Slovenije se zavedamo, da je izobrazba športnika pomembna naložba za čas po zaključku kariere, hkrati pa usklajevanje treningov, tekem in šolanja ni enostavno, zato jim ob podpori predanih mentorjev in sodobne tehnologije omogočamo uspešen zaključek šolanja. Na ta način so šolanje zaključili že številni športniki.
V okviru Business Hive smo pripravili izziv za študente
Na mednarodnem študentskem tekmovanju Business Hive, ki je med 31. marcem in 3. aprilom potekalo že sedmo leto zapored, smo s poslovnim izzivom za študente sodelovali tudi v Telekomu Slovenije. Študente smo spodbudili k razmisleku o razvoju komunikacijskih storitev za mlade in pripravi komunikacijske strategije zanje. Rešitve, ki smo jih dobili, nam dajejo vpogled v razmišljanje mlade populacije o priložnostih komunikacijskih storitev v prihodnje.
Vodenje družbe Blicnet je prevzel Simon Furlan
Z 29. marcem 2017 je vodenje družbe Blicnet za mandatno obdobje dveh let prevzel mag. Simon Furlan, direktor Sektorja za marketing. Mag. Igor Bohorč, direktor družbe Blicnet, je s 1. marcem 2017 v Telekomu Slovenije prevzel vodenje strateške poslovne enote Poslovni trg.
Ipko še naprej beleži rast na kosovskem trgu
V letu 2016 je Ipko na kosovskem trgu internetnih storitev in digitalne televizije v povprečju dosegel 14,8-odstotno rast. Na trgu mobilnih storitev je Ipko v minulem letu število uporabnikov povečal za skoraj 6 odstotkov, tako da je leto zaključil s 37-odstotnim tržnim deležem.
Prodajne novice
EU Vključeni: prvi mobilni paket za brezskrbno komunikacijo tako doma kot v državah EU
Paket EU Vključeni je prvi mobilni paket, ki v mesečni naročnini vključuje vse storitve za brezskrbno komunikacijo tako v Sloveniji kot v državah EU. Paket za 21,95 evra mesečno v Sloveniji in v državah Evropske unije omogoča neomejene klice in sporočila ter 10 GB prenosa podatkov, poleg tega pa vključuje tudi 120 minut odhodnih klicev iz Slovenije v države EU-območja. Paket je na voljo tako zasebnim kot poslovnim uporabnikom.
Intenzivno širimo in nadgrajujemo dostopovno optično omrežje po vsej Sloveniji
Dostopovno optično omrežje Telekoma Slovenije uporabnikom omogoča visoke hitrosti dostopa do interneta, najnaprednejše širokopasovne vsebine in vrhunsko uporabniško izkušnjo širokopasovnih vsebin. Z vlaganji v širitev in nadgradnjo optičnega širokopasovnega omrežja, s katerimi smo intenzivneje pričeli v letu 2016, nadaljujemo tudi v letu 2017. Modernizacijo optičnega dostopovnega omrežja izvajamo predvsem tam, kjer glede na vložek pričakujemo največjo stopnjo penetracije in s tem najvišje prihodke. Hkrati pa bomo v prihodnje izpolnjevali zaveze iz naslova izkazanega tržnega interesa Telekoma Slovenije za gradnjo širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij v Republiki Sloveniji, kjer smo v letu 2016 na podlagi razpisa Direktorata za informacijsko družbo izrazili namero za gradnjo priključkov v obdobju naslednjih treh let.
Napoved dogodkov

10.-11. maj:
Start-up konferenca Podim 2017
8. junij:
Srečanje poslovnih partnerjev Telekoma Slovenije na 65. Ljubljana Festivalu
20. julij:
Izplačilo dividend delničarjem Telekoma Slovenije
27. julij:
Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije za obdobje januar – junij 2017
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.
Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.