Revidirano Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in Telekoma Slovenije, d. d., za leto 2020
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 1 april 2021
Revidirano Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in Telekoma Slovenije, d. d., za leto 2020
Pandemija COVID-19 je pospešila digitalizacijo gospodarstva in dodatno izpostavila pomen, ki ga imajo zanesljive, sodobne, hitre in varne komunikacije in komunikacijske rešitve. V Sloveniji je pandemija povzročila množično in hitro transformacijo dela in učenja na daljavo, skladno s tem so se spremenili tudi prometni tokovi in obremenitve našega omrežja. Soočili smo se z velikim porastom obremenitev in količin prometa govornih, podatkovnih in video storitev, in sicer za več kot polovico glede na običajno situacijo, ter beležili velik porast prometa pri dostopu do globalnega interneta omrežij in IPTV. Telekom Slovenije, d. d., ima vpeljan Sistem upravljanja neprekinjenega poslovanja, certificiran po standardu ISO 22031, skladno s katerim je družba pripravljena in usposobljena zagotavljati ključne storitve in procese tudi v izrednih razmerah. Na okoliščine, v katerih smo se skupaj znašli, smo se sistematično in pravočasno pripravili tako z vidika tehnologije in zagotavljanja varnosti omrežja in storitev kot z vidika zagotavljanja varnosti zaposlenih in naših uporabnikov.

Skupina Telekom Slovenije je v konsolidiranem izkazu poslovnega izida za leto 2020 ločeno izkazala prihodke, odhodke in čisti dobiček poslovnega leta iz ustavljenega poslovanja za družbo Planet TV, televizijska dejavnost, d. o. o. (v nadaljevanju: Planet TV, d. o. o.). Postopek prodaje 100-odstotnega deleža v družbi Planet TV, d. o. o., je bil zaključen 30. septembra 2020. V okviru postavke čistega poslovnega izida ustavljenega poslovanja je tako predstavljen en sam znesek v preglednici izkaza poslovnega izida, ki je vsota poslovnega izida ustavljenega poslovanja po obdavčitvi, ter učinka pripoznane izgube ob merjenju poštene vrednosti družbe in prodaje družbe Planet TV, d. o. o.

Ob razglasitvi pandemije so bili sprejeti številni ukrepi za omilitev negativnih vplivov koronavirusa na prihodkovni, stroškovni in investicijski strani. Negativni vpliv koronavirusa in ukrepov za omilitev na dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) ocenjujemo v višini 9,2 milijona evrov; posledično bi z upoštevanjem te prilagoditve EBITDA znašal 219,1 milijona evrov in bi bil za 3 % višji od načrtovanega.

Skupina Telekom Slovenije je v letu 2020 ustvarila 654,9 milijona evrov poslovnih prihodkov, prihodki od prodaje so dosegli 647,2 milijona evrov. V letu 2020 so na prihodke vplivali ukrepi, povezani z razglasitvijo dveh valov epidemije na ravni države (zaprtje Telekomovih centrov, ustavitev javnega življenja in omejitev potovanj), in sicer zaradi nižjih prihodkov iz gostovanja uporabnikov v omrežjih tujih operaterjev in gostovanja tujih uporabnikov v naših mobilnih omrežjih ter nižjih prihodkov odvisnih družb izven telekomunikacijske dejavnosti. Prihodki se zmanjšujejo tudi zaradi optimizacije naročnikov, ki imajo v mesečno naročnino vključeno večje število storitev, ter pričakovanega zniževanja prihodkov klasične fiksne govorne telefonije zaradi nadomeščanja z mobilno in IP-telefonijo. V primerjavi z letom 2019 se povečuje delež novih virov prihodkov na področjih e-zdravja, energetike in zavarovanja. V primerjavi s preteklim letom so se za 55 % povečali prihodki storitve E-commerce. Ob izločitvi negativnih vplivov razglasitve epidemije in upoštevanju dodatnih ukrepov za omilitev negativnih vplivov bi bili poslovni prihodki Skupine Telekom Slovenije višji za 22,9 milijona evrov ter bi presegli načrtovane za 1 %.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v letu 2020 dosegel 42,6 milijona evrov, kar je za 3 % oziroma za 1,4 milijona evrov več kot v preteklem letu. EBITDA je na ravni Skupine Telekom Slovenije dosegel 209,9 milijona evrov, kar je za 2 % manj kot v letu 2019. Marža EBITDA na ravni skupine predstavlja 32,4-odstotni delež v prihodkih od prodaje. Ob prilagoditvi za ocenjeni vpliv koronavirusa z ukrepi za omilitev negativnih vplivov bi EBITDA znašal 219,1 milijona evrov, kar predstavlja 2 % več kot v letu 2019.

Po obračunu davka iz dobička z odloženimi terjatvami za davek je Skupina Telekom Slovenije leto 2020 zaključila s čistim dobičkom v višini 24,9 milijona evrov. Ob prilagoditvi za ocenjeni negativni vpliv koronavirusa z ukrepi za omilitev negativnih vplivov bi čisti dobiček znašal 32,8 milijona evrov.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije, d. d., je skupaj z upravo družbe pripravil predlog uporabe bilančnega dobička za leto 2020. Skupščini delničarjev, ki bo 18. junija 2021, bo posredovan predlog, da se za izplačilo dividend nameni 26.021.912,00 evrov oz. 4,00 evrov bruto na posamezno delnico. Skupno je bilančni dobiček družbe za leto 2020 znašal 34.981.050,48 evra.
DOKUMENTI
Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in Telekoma Slovenije, d. d., za leto 2020
Klikni za prenos .pdf dokumenta (1,4 MB)
SPOROČILA ZA MEDIJE
16. 2. 2021
V letu 2020 se je ponovno povečalo število kibernetskih napadov, dodatno varnostno tveganje sta prinesla šolanje in delo na daljavo
10. 12. 2020
Planica ima odslej 5G in optične povezave s hitrostmi do 10 Gbit/s
24. 11. 2020
Za še lažje šolanje in delo na daljavo Telekom Slovenije brezplačno povečuje hitrosti interneta in nadaljuje s širitvijo optičnega omrežja po vsej Sloveniji
POSLOVNE NOVICE
Strateški poslovni načrt Skupine Telekom Slovenije za obdobje 2021-2025
V Telekomu Slovenije ohranjamo visok tržni delež v vseh segmentih svojega poslovanja s tem, da zagotavljamo najsodobnejše storitve po meri uporabnika (odlična uporabniška izkušnja, najboljša prodajna in poprodajna skrb za uporabnike, najsodobnejše in zanesljivo omrežje, konvergenčni paketi, dodatna ponudba izven osnovne dejavnosti, celovita ponudba IT-rešitev ter storitve informacijske in kibernetske varnosti). Za dinamično prilagajanje uporabnikom so potrebna vlaganja v širitev in nadgradnjo tehnologij, pospešena digitalizacija, nadaljnja optimizacija procesov in opolnomočenje zaposlenih. Skupina Telekom Slovenije za leto 2021 načrtuje 653,0 milijona evrov poslovnih prihodkov, EBITDA v višini 210,6 milijona evrov, 30,8 milijona evrov čistega poslovnega izida in 203,7 milijona evrov investicij. Povzetek Strateškega poslovnega načrta je objavljen na spletnih straneh družbe - tukaj.
Spremembe v upravi in nadzornem svetu
Delničarji so na 32. skupščini, ki je potekala 21. januarja 2021, odpoklicali Igorja Rozmana, člana nadzornega sveta – predstavnika delničarjev, za nove člane nadzornega sveta – predstavnike delničarjev pa izvolili Iztoka Černošo, mag. Aleksandra Igličarja, Marka Kerina in Radovana Cerjaka, in sicer za mandatno obdobje štirih let, ki je začelo teči 22. januarja 2021. Z izvolitvijo novih članov je prenehala funkcija Boštjanu Kolerju, Dimitriju Marjanoviću in mag. Štefanu Belingarju, imenovanim s sklepom Okrožnega sodišča v Ljubljani 3. novembra 2020. Člani nadzornega sveta so 11. februarja 2021 za predsednika nadzornega sveta izvolili Iztoka Černošo. Glede na spremenjeno članstvo je nadzorni svet na novo imenoval tudi komisije nadzornega sveta. 10. marca 2021 je nadzorni svet s predsednikom in tremi člani uprave družbe sklenil dogovor o prenehanju pogodbe o zaposlitvi in razrešitvi, tako da je predsedniku uprave, mag. Tomažu Seljaku, in članom uprave dr. Vidi Žurga, mag. Matjažu Beričiču in Tomažu Jontesu s tem dnem mandat prenehal. Nadzorni svet je za novega predsednika uprave imenoval Cvetka Sršena, za člana uprave pa dr. Mitjo Štularja in Tomaža Jontesa. Vsi so štiriletni mandat nastopili 10. marca 2021. 22. marca 2021 je nadzorni svet na mesto članice uprave imenoval Barbaro Galičič Drakslar, ki je štiriletni mandat nastopila 31. marca 2021. V upravi družbe je tudi članica uprave – delavska direktorica, Špela Fortin.
Ustavljen postopek prodaje družbe IPKO Telecommunications LLC
3. novembra 2020 je Telekom Slovenije ustavil postopek prodaje 100-odstotnega deleža v kosovski družbi IPKO Telecommunications LLC. Postopek se je tako zaključil brez izbire kupca, družba IPKO Telecommunications LLC pa tudi v prihodnje ostaja del Skupine Telekom Slovenije.
Postopek pripojitve družbe Avtenta
V Telekomu Slovenije smo 10. decembra 2020 najavili pričetek postopka pripojitve odvisne družbe Avtenta k Telekomu Slovenije s predvidenim zaključkom aktivnosti 1. aprila 2021. Zaradi izvedbe vseh potrebnih aktivnosti je prišlo do zamika, tako da bomo delničarje o nadaljnjih mejnikih sproti obveščali.
Sklenitev posojilne pogodbe z Evropsko investicijsko banko
17. decembra 2020 smo z Evropsko investicijsko banko podpisali posojilno pogodbo za zagotovitev do 100 milijonov evrov dolgoročnega posojila, s katerim bomo v Sloveniji do vključno leta 2023 financirali nadaljnjo širitev in nadgradnjo dostopovnega optičnega omrežja z gigabitnimi hitrostmi. V Telekomu Slovenije upravljamo z največjim in najmodernejšim optičnim omrežjem, priklop nanj omogočamo že več kot 387.000 slovenskim gospodinjstvom.
Prejeta tožba družbe T-2
2. marca 2021 smo v Telekomu Slovenije od Okrožnega sodišča v Ljubljani prejeli tožbo družbe T-2, in sicer zaradi plačila navadne škode v višini pcto. 12.195.656,00 EUR, plačila izgubljenega dobička v višini pcto. 35.760.909,00 EUR, ugotovitev neobstoja terjatev pcto. 1.778.033,00 EUR s spp. Vtoževani zahtevek naj bi predstavljal škodo, ki naj bi jo tožeča stranka utrpela v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija 2020. V Telekomu Slovenije poslujemo v skladu z veljavno zakonodajo in dobrimi poslovnimi običaji in bomo tekom postopka dokazali, da je tožbeni zahtevek v celoti neutemeljen.
Sodba Vrhovnega sodišča Republike Slovenije
6. aprila 2021 smo v upravnem sporu zoper Javno agencijo RS za varstvo konkurence zaradi zlorabe prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu prejeli sodbo Vrhovnega sodišča RS. Vrhovno sodišče je odločilo, da se reviziji Telekoma Slovenije delno ugodi in izpodbijano sodbo Upravnega sodišča razveljavi v delu, s katerim je bila tožba Telekoma Slovenije zavrnjena. V tem delu je Vrhovno sodišče RS zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v ponovno odločanje.
Zaključek javne dražbe za dodelitev radijskih frekvenc
Na javni dražbi za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom, ki se je zaključila 16. aprila 2021, smo pridobili radiofrekvenčni spekter v 700 MHz FDD pasu, 700 MHz SDL pasu, 1500 MHz pasu, 2100 MHz pasu, 3600 MHz pasu in 26 GHz pasu, za kar bomo skupno odšteli 52.078.177,00 evrov. V postopku dražbe smo pridobili ves potreben in načrtovan frekvenčni spekter, s katerim bomo tako zasebnim uporabnikom in podjetjem kot operaterjem, ki gostujejo v našem omrežju, tudi v prihodnje zagotavljali najnaprednejše storitve in rešitve z najboljšo uporabniško izkušnjo.
Filmi abonmaja Liffe po Liffu na voljo tudi v videoteki DKino
V Telekomu Slovenije, kjer smo že 25 let ponosni glavni pokrovitelj Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, smo naročnikom televizije omogočili, da si lahko med 21. marcem in 3. junijem filme, ki so vključeni v letošnji abonma Liffe po Liffu, ogledajo kar iz udobja svoje dnevne sobe. Naročniki do filmov dostopajo neposredno v videoteki DKino, in sicer v kategoriji "Liffe po Liffu".
Pomagamo starejšim, ki živijo sami
Ob zaključku leta smo donacijo v skupni višini 20.000 evrov namenili štirim humanitarnim organizacijam, ki lajšajo osamljenost in nudijo pomoč starejšim, ki živijo sami. Humanitarne organizacije, združenje Slovenska filantropija, društvo Humanitarček, zavod za medgeneracijsko solidarnost Sopotniki in zavod Zlata mreža, pomagajo starejšim po vsej Sloveniji, ob tem pa so tisti, ki živijo sami, ob omejevanju socialnih stikov letos še ranljivejši kot sicer.
PRODAJNE NOVICE
Platforma NEO, ki omogoča tudi upravljanje TV-vsebin z glasom, ima že več kot 100.000 uporabnikov
Dve leti in pol po tem, ko smo postavili nov razvojni mejnik in med prvimi na svetu predstavili rešitev, s pomočjo katere lahko TV-gledalci vsebine namesto s klasičnim daljinskim upravljalnikom upravljajo z glasom in to v slovenskem jeziku, lahko rečemo, da Slovenci sodobne tehnološke rešitve odlično sprejemamo. V teh dneh smo uporabo platforme NEO omogočili že 100.000-emu uporabniku, pri tem pa je glasovno upravljanje vsebin vedno bolj priljubljeno, kar kaže na to, da se uporabniške navade v slovenskih domovih spreminjajo. Tako so uporabniki marca letos uporabili kar 8,6 milijona glasovnih ukazov (od tega 185.000 različnih), v povprečju pa izrečejo 126 glasovnih ukazov mesečno.
Preberi več
NEO igre navdušujejo
Od februarja letos lahko uporabniki v okviru platforme NEO kot prvi v Sloveniji igrajo igre v oblaku, ki so trend na področju igričarstva. V okviru platforme lahko trenutno izbirajo med 59 naprednimi igrami, ki so namenjene družinam, v prvih dveh mesecih pa so bile najbolj priljubljene športne, dirkalne in akcijske ter nekatere otroške igre. Uporabniki so najpogosteje igrali WRC 6 FIA World Rally Championship, Aqua Moto Racing Utopia, MotoGP™17, Split/Second: Velocity, Disney•Pixar Cars 2: The Video Game, MXGP - The Official Motocross Videogame, Tennis World Tour: Roland Garros Edition, F1™ 2018, Gravel, Dogfight 1942 in Anarcute. Za igranje lahko uporabijo ploščke Logitech F710, Sony PS4 ali XBOX One.
Preberi več
Za varno delo na daljavo lahko podjetja IT-rešitve tudi najamejo
V Telekomu Slovenije smo razvili rešitev, ki predstavlja novost na slovenskem trgu in odgovarja na potrebe podjetij po digitalizaciji poslovanja ter vzpostavitvi varnega in zanesljivega IKT-okolja. Gre za celovito rešitev najema IT-storitev, ki vključuje naprave in opremo za posamezno delovno mesto, orodja za boljšo učinkovitost, IT-upravljanje implementiranih rešitev ter IT-pomoč in podporo.
Preberi več
Prvo mobilno gostovanje 5G
Potem ko smo v lanskem letu vzpostavili prvo nacionalno omrežje pete mobilne generacije (5G), je mobilnim naročnikom na voljo tudi prvo mobilno gostovanje 5G. Tako lahko naši naročniki mobilnih storitev od 20. januarja gostujejo v omrežju 5G avstrijskega operaterja Hutchison Drei Austria. Ime omrežja se na mobitelu izpiše kot 3 AT ali Drei.
Preberi več
Uporabnikom VALÚ je na voljo tudi kartica VALÚ Mastercard
Uporabnikom pametne denarnice VALÚ, ki omogoča hitro in udobno plačevanje z mobitelom, je odslej na voljo tudi kartica VALÚ Mastercard, s katero je možno plačevanje na več kot 53 milijonih plačilnih mest z oznako Mastercard po vsem svetu.
Preberi več
NAPOVED DOGODKOV
13. maj 2021 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d. d., za obdobje januar - marec 2021
13. maj 2021 Objava sklica 33. skupščine delničarjev družbe
18. junij 2021 33. skupščina delničarjev družbe
21. junij 2021 Objava sklepov 33. skupščine delničarjev družbe
29. julij 2021 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d. d., za obdobje januar - junij 2021
3. avgust 2021 Izplačilo dividend
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                  
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana