Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v letu 2023 in predlog uporabe bilančnega dobička
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 2 april 2024
Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v letu 2023 in predlog uporabe bilančnega dobička
Skupina Telekom Slovenije je v letu 2023 poslovala uspešno, presegla zastavljene cilje in tudi v primerjavi z letom 2022 pomembno izboljšala poslovanje. Vse navedeno v zaostrenih tržnih razmerah, ob visokih stroških energentov in ob upoštevanju škode, ki so jo povzročile poplave. Znatno izboljšanje poslovanja je bilo doseženo v vseh pomembnih segmentih poslovanja in na vseh ciljnih trgih.

Ključni poudarki poslovanja:
  • Skupina Telekom Slovenije je v letu 2023 ustvarila 708,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za 7 % več kot v letu 2022.
  • Prihodke na trgu so povečale vse družbe v skupini.
  • Na ravni Skupine Telekom Slovenije je dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) dosegel 228,6 milijona evrov, kar je za 12,1 milijona evrov oziroma za 6 % več kot v letu 2022.
  • Marža EBITDA na ravni skupine predstavlja 32,9-odstotni delež v prihodkih od prodaje.
  • Dobiček iz poslovanja (EBIT) je na ravni Skupine Telekom Slovenije znašal 64,1 milijona evrov, kar je za 27 % več kot v letu 2022.
  • Skupina Telekom Slovenije je v letu 2023 ustvarila čisti dobiček v višini 47,1 milijona evrov. Čisti dobiček je bil za 9,6 milijona evrov oziroma za 25 % večji kot v letu 2022.
  • Če bi bila cena energentov v letu 2023 enaka kot v letu 2022 in v letu 2023 ne bi prejeli državne pomoči za energente ter ne bi bilo negativnega učinka poplav, bi bil EBITDA višji za 10 % in dobiček iz poslovanja za 46 %.
  • Zmanjšal se je neto finančni dolg Skupine Telekom Slovenije, ki je bil na 31. decembra 2023 za 11 % nižji glede na 31. decembra 2022.
  • Skupina Telekom Slovenije je do konca leta 2023 v primerjavi s koncem leta 2022 povečala število mobilnih uporabnikov za 4 %.
Predlog uporabe bilančnega dobička
Uprava je skupaj z nadzornim svetom družbe pripravila predlog uporabe bilančnega dobička za leto 2023. Bilančni dobiček družbe Telekom Slovenije, d.d., ugotovljen na 31. 12. 2023, znaša 66.507.561,11 EUR. Skupščina delničarjev je 7. 2. 2024 sprejela sklep, da se del bilančnega dobička za leto 2022 v višini 40.291.580,40 EUR, ki ga predstavljajo preneseni dobički do vključno leta 2022, uporabi za izplačilo dividend. Prvi del dividende v višini 3,10 EUR bruto na posamezno delnico je bil izplačan 22. 3. 2024, drugi del v višini 3,10 EUR bruto na posamezno delnico bo izplačan 23. 8. 2024.

Skupščini delničarjev družbe, ki bo 17. junija 2024, bo posredovan predlog, da se preostali del bilančnega dobička, ki znaša 26.215.980,71 EUR, razporedi v druge rezerve iz dobička, in sicer v višini 23.863.902,71 EUR, kar predstavlja čisti dobiček leta 2023, preostanek bilančnega dobička pa ostane nerazporejen.

Razlog za takšen predlog je koriščenje pomoči za blažitev visokih cen električne energije skladno z Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK). Zakon določa, da družbe niso upravičene do pomoči, če izplačajo dobiček za leto 2023. Takšno izplačilo bi družbi Telekom Slovenije, d.d., povzročilo obvezo vračila pomoči v višini 3,57 milijona evrov. Delničarji imajo pravico na skupščini predlagati in sprejeti tudi drugačne predloge uporabe bilančnega dobička.



DOKUMENTI
Letno poročilo Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za leto 2023
Klikni za prenos .pdf dokumenta
Poudarki poslovanja Skupine Telekom Slovenije v letu 2023
Klikni za prenos .pdf dokumenta
Finančni koledar družbe Telekom Slovenije, d.d., za leto 2024
Klikni za prenos .pdf dokumenta
POSLOVNE NOVICE
Upravno sodišče RS ugodilo tožbi Telekoma Slovenije zoper odločbo AVK
Telekom Slovenije je od Upravnega sodišča Republike Slovenije 12. marca 2024 prejel sodbo v upravnem sporu zoper Javno agencijo RS za varstvo konkurence (AVK) zaradi odprave odločbe z dne 2. februarja 2015. Upravno sodišče je s predmetno sodbo v ponovnem postopku v celoti ugodilo tožbi Telekoma Slovenije in odločbo AVK odpravilo tudi v preostalem delu domnevne zlorabe prevladujočega položaja na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim tokom in medoperaterskem trgu dostopa do fizične omrežne infrastrukture v RS. Zadeva je vrnjena v ponovni postopek pred AVK.
Avtenta prejela certifikat Platinasta bonitetna odličnost
Analitična hiša Dun & Bradstreet je Avtenti podelila certifikat Platinasta bonitetna odličnost. Certifikat prejmejo podjetja z najvišjo bonitetno odličnostjo Zlati AAA tri leta zapored. Za prejemnike je to priznanje, da odlično vodijo svoje poslovne procese, za obstoječe in potencialne poslovne partnerje pa pomemben kriterij pri izboru poslovnih partnerjev.
NEO za Petra Prevca, SUPR paket za Niko Prevc
Telekom Slovenije je dolgoletni sponzor Smučarske zveze Slovenije. Ob zaključku bogate športne kariere smo se Petru Prevcu zahvalili tudi tako, da smo mu podarili multimedijsko platformo NEO, ki prinaša najboljšo zabavo za vso družino. Za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojitev velikega kristalnega globusa pa smo Niki Prevc podarili paket SUPR, ki je najboljši paket za mlade na trgu.
Uživajmo pametno – platforma z nasveti in pripomočki za pametno, odgovorno in varno rabo tehnologij
Digitalni svet, ki naša življenja bogati in nas povezuje, hkrati prinaša tudi različne pasti; pri tem so še posebej izpostavljeni otroci in mladostniki. Zato smo zasnovali platformo Uživajmo pametno, v okviru katere smo skupaj s strokovnjaki organizacij Logout, neodvisen.si in TOM telefon pripravili priporočila in pripomočke, ki staršem in mladostnikom pomagajo pri pogovoru o digitalnih pasteh ter odgovorni in pametni rabi tehnologij. Vse aktivnosti smo združili v platformo, vsebine pa zbrali na telekom.si/pametno.
PRODAJNE NOVICE
Neomejena komunikacija eno leto brezplačno
V okviru akcijske ponudbe, ki je na voljo do 15. maja, obstoječim in novim naročnikom mobilnih paketov Naj B, Naj C in Naj 5G, ki na naročniškem razmerju sklenejo naročnino na podrejeni paket Druga številka, omogočamo brezplačno uporabo mobilnih storitev. Tako lahko naročniki Druge številke brezplačno neomejeno kličejo, pošiljajo sporočila ter uporabljajo neomejen prenos podatkov.
Preberi več
Prenovljena predplačniška ponudba Mobi
Povsem prenovljena predplačniška mobilna ponudba Mobi prinaša neomejene količine in še hitrejši internet 5G s hitrostmi do 300 Mbit/s od le 4,99 evra dalje. Pri tem Mobi prinaša tudi izjemno bogate količine interneta v EU, in sicer vse do 15 GB na mesec. Mobi je tako najbolj konkurenčna ponudba na slovenskem trgu, saj uporabnikom nudi največ. Uporabniki si lahko cene še do 20 odstotkov znižajo, če Mobi polnijo z VALÚ Moneto.
Preberi več
Nova mobilna aplikacija NEO
Svojo multimedijsko platformo NEO stalno nadgrajujemo z novostmi, da uporabnikom nudimo vedno več in utrjujemo vodilni položaj na trgu. Tako smo prenovili mobilno aplikacijo NEO, ki na mobilnih napravah zagotavlja popolno doživetje televizije in navdušuje z množico novih funkcij. Med novostmi sta tudi podpora Chromecast in Airplay preslikavi videa iz aplikacije na pametne televizorje ter glasovno upravljanje plaftorme NEO preko mobitela.
Preberi več
Varen splet
Število kibernetskih napadov na posameznike in podjetja se povečuje, zato uporabnikom priporočamo storitev Varen splet, ki omogoča enostavno in celovito zaščito računalnikov, mobitelov, pa tudi domačih omrežij. Mobilne naprave lahko zaščitite za 0,99 evra na mesec, domače internetno omrežje pa za 1,49 evra na mesec.
Preberi več
NAPOVED DOGODKOV
14. maj 2024 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje januar-marec 2024
14. maj 2024 Objava sklica 38. skupščine delničarjev družbe
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                  
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana