Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v prvem polletju leta 2017

Skupina Telekom Slovenije je v prvih šestih mesecih letošnjega leta ustvarila 367,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 6 % več kot v enakem obdobju preteklega leta. Skupno je dosegla 370,1 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za 5 % oz. za 18,6 milijona evrov več od doseženih v prvem polletju leta 2016. Ustvarjeni prihodki v letošnjem letu so višji predvsem zaradi višjih prihodkov na veleprodajnem trgu in višjih prihodkov IT storitev. Na ta način Skupina Telekom Slovenije uspešno nadomešča nižje prihodke klasične fiksne telefonije in mobilnih storitev, v okviru katerih naročniki in predplačniki prehajajo na konvergenčne pakete in nove mobilne pakete, ki vključujejo več mobilnih storitev za nižjo ceno.

V šestih mesecih je Skupina Telekom Slovenije dosegla EBITDA v višini 106,8 milijona evrov, kar je za 2 % več kot v enakem obdobju preteklega leta, ter ustvarila 24,3 milijona evrov čistega poslovnega izida, kar je za 7,1 milijona evrov oz. za 41 % več kot v enakem obdobju lani.

V primerjavi z lanskim letom je rast prihodkov dosegla tudi družba Telekom Slovenije, d.d., ki je v šestih mesecih ustvarila 334,0 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 5 % več kot v enakem obdobju lanskega leta, skupno pa 336,0 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je prav tako za 5 % več kot v enakem obdobju lani. Z vlaganjem v modernizacijo in razvoj omrežja, za kar je Telekom Slovenije, d.d., v prvi polovici leta namenil 55,6 milijona evrov, skupina pa 62,0 milijona evrov skupina krepi tudi število fiksnih širokopasovnih priključkov. Tako se je število fiksnih širokopasovnih priključkov v šestih mesecih letošnjega leta, v primerjavi s koncem leta 2016, povečalo za 2 %.
Dokumenti

Document
Poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije za obdobje januar – junij 2017
Klikni za prenos PDF dokumenta (1,9 MB)
Sporočila za medije

7. 6. 2017
28. 3. 2017
8. 3. 2017
Poslovne novice
Telekom Slovenije prejel sklep Vrhovnega sodišča v zvezi z revizijo, ki jo je vložila družba T-2
Telekom Slovenije je prejel sklep Vrhovnega sodišča RS, izdan 13. junija 2017. S sklepom je Vrhovno sodišče ugodilo reviziji družbe T-2, ki jo je le-ta vložila zoper sodbo Višjega sodišča v Ljubljani (le-to je potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, s katero je bil zavrnjen tožbeni zahtevek družbe T-2 za plačilo odškodnine v višini 129.556.756,00 evrov), sodbi sodišča druge in prve stopnje razveljavilo ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje. Odločitev o revizijskih stroških zoper izpodbijano sodbo in sklep je pridržalo za končno odločitev o zadevi.
Telekom Slovenije uredil medsebojna razmerja z družbo IZI mobil
Telekom Slovenije je z družbo IZI mobil podpisal Pogodbo o ureditvi medsebojnih razmerij. S podpisom pogodbe sta družbi uredili odprta medsebojna razmerja. Realizacija pogodbe je odvisna od določenih odložnih pogojev, zato podrobnosti podpisane pogodbe Telekom Slovenije ne bo razkrival.
Razvoj ekosistema mobilne denarnice
Na konferenci "Novi izzivi v dejavnosti finančnih storitev" smo predstavili aktivnosti na področju razvoja novega ekosistema mobilne denarnice. Na podlagi znanja, ki izvira iz razvoja Monete, smo namreč v Telekomu Slovenije pričeli z razvojem oz. vzpostavitvijo novega ekosistema mobilne denarnice, ki bo povezoval hitra plačila z mobilnimi napravami, napredne POS-naprave, ponudnike storitev in široko bazo uporabnikov. Pojem "mobilna denarnica" danes sicer večinoma povezujemo z opravljanjem mobilnih plačilnih transakcij, mi pa storitev razvijamo širše, saj želimo končnim uporabnikom ponuditi celovit sistem, v okviru katerega bodo lahko poleg mobilnega plačevanja opravljali tudi druge mobilne transakcije.
Uspešen zaključek evropskega projekta SUNSEED
V juniju je bil z zagovorom uspešno zaključen evropski projekt SUNSEED s področja raziskav pametnih omrežij, katerega glavni koordinator je bil Telekom Slovenije. Projekt, ki se je pričel februarja 2014, je obsegal raziskave na področju pametne distribucije električne energije v okviru evropskega sedmega okvirnega programa. Po postavitvi pilotnega pametnega omrežja so potekale meritve in analize primernosti tehnologije LTE in drugih dostopovnih tehnologij za nadzor elektro-energetskega omrežja. Znanstveno vodenje projekta je bilo v domeni Instituta »Jožef Stefan«, katerega strokovnjaki so na podlagi meritev napovedovali prihodnje stanje omrežja. Pametna omrežja so namreč energetska omrežja prihodnosti, njihov namen pa je optimizacija porabe energetskih virov za doseganje čim večje energetske in ekonomske učinkovitosti, s čimer se ustvarja dodana vrednost in zmanjšuje vpliv človeka na okolje.
Prejeli smo dve priznanji Trusted Brand za leto 2017
Telekom Slovenije je za leto 2017 prejel dve priznanji Trusted Brand 2017, in sicer: priznanje za najbolj zaupanja vredno blagovno znamko v kategoriji internetnih storitev in priznanje za najbolj zaupanja vredno blagovno znamko v kategoriji mobilne telefonije. Ob tem smo prejeli tudi posebno priznanje, saj smo v kategoriji mobilne telefonije najbolj zaupanja vredni že 10. leto zapored.
Porodnišnici Ljubljana smo donirali CTG-aparat za spremljanje stanja dvojčkov
V maju smo Porodnišnici Ljubljana (KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana) v uporabo predali CTG-aparat za spremljanje stanja dvojčkov in operacijsko luč za porodni blok. V Telekomu Slovenije, kjer je 43 zaposlenih tudi staršev dvojčkov, dva zaposlena pa sta starša trojčkov, smo se za donacijo odločili v okviru akcije Slojenčki, ki je namenjena zbiranju sredstev za obnovo porodnišnice in medicinskih naprav.
Tudi z našo pomočjo je Rdeči križ Slovenije obnovil dom Rakovica na Debelem rtiču
V Telekomu Slovenije smo Rdečemu križu Slovenije tudi v letošnjem letu donirali sredstva v višini 20.000 evrov, ki so bila namenjena obnovi doma Rakovica v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Zdravilišče in letovišče na Debelem rtiču vsako leto obišče prek 15.000 otrok in mladostnikov, ki sodelujejo v različnih zdravstvenih, gibalnih in drugih pedagoških programih, v zadnjih letih pa se je letovišče razvilo v sodoben nastanitveni počitniški center, ki omogoča prijetno bivanje tik ob morju.
Prodajne novice
Naročniki televizije Telekoma Slovenije lahko nakup naprav po akcijski ceni opravijo kar prek televizije
Televizija Telekoma Slovenije postaja vedno bolj središče doma. Svojim naročnikom tako omogočamo, da lahko akcijske ugodnosti za nakup določenih naprav in uporabo storitev izkoristijo kar prek televizije oz. BOX-a. Navedena možnost velja za naročnike televizije Telekoma Slovenije, ki nimajo sklenjene vezave naročniškega razmerja in lahko na ta način z le nekaj kliki na daljincu kupijo izbrani izdelek ali izkoristijo popust na mesečno naročnino.
Spremembe obračunavanja mobilnih storitev gostovanja v območju z EU-tarifo
15. junija 2017 smo v skladu z Uredbo EU o ukrepih za enotni evropski trg in izvedbeno Uredbo EU spremenili način obračunavanja mobilnih storitev gostovanja v območju držav z EU-tarifo, ki so Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper (grški del), Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gibraltar, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija, Švedska, Velika Britanija, Severna Irska in Vatikan. Uporabniki lahko tako od navedenega datuma dalje zakupljene količine koristijo tudi v območju z EU-tarifo, podrobnosti pa so predstavljene na www.telekom.si/info-in-obvestila.
Aplikacija Urbana tudi na pametnih urah Samsung
V Telekomu Slovenije smo razvili podporo za aplikacijo Urbana, ki je v beta različici sedaj na voljo tudi na pametnih urah Samsung Gear S2 in S3 (NFC). Mobilno aplikacijo Urbana smo razvili v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Ljubljanskim potniškim prometom (LPP). Aplikacija omogoča uporabo virtualne vrednostne kartice Urbana prek mobitela, in sicer za plačilo vožnje z avtobusi (LPP), storitve parkirišč (JP LPT), prevoz z vzpenjačo (Ljubljanski grad), storitve BicikeLJ (Europlakat) in uporabo storitve SMS parking (JP LPT). Ob tem lahko uporabniki Monete račun mestne kartice Urbana polnijo tudi neposredno v aplikaciji, brez obiska kioska ali Urbanomata.
Napoved dogodkov

4.-5. september:
Sodelovanje na Strateškem forumu Bled
26. oktober:
Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje januar – september 2017
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.
Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.