Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v prvih šestih mesecih leta 2019
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 3 julij 2019
Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v prvih šestih mesecih leta 2019
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na svoji 27. redni seji, ki je potekala v torek, 23. julija 2019, obravnaval poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije v obdobju januar – junij 2019. Skupina Telekom Slovenije je v prvih šestih mesecih letošnjega leta ustvarila 340,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, skupno pa 343,0 milijona evrov poslovnih prihodkov. Ustvarjeni prihodki niso neposredno primerljivi s prihodki v enakem obdobju lanskega leta, saj prihodki v letošnjem letu ne vključujejo več prihodkov družbe Blicnet, ki je bila prodana konec leta 2018, prav tako so prihodki v letu 2018 vključevali prihodke projekta vzpostavitve elektronskega cestninjena, ki se je v lanskem letu zaključil. Ob tem so v letu 2019 nekoliko nižji prihodki na veleprodajnem trgu in prihodki mobilnega blaga na končnem trgu.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je Skupina Telekom Slovenije dosegla dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) v višini 112,3 milijona evrov, kar je za 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta. V čistih prihodkih od prodaje je imel EBITDA na ravni Skupine Telekom Slovenije 33,0-odstotni delež, medtem ko je bil ta delež v enakem obdobju lanskega leta 28,0 odstotkov. Družba Telekom Slovenije je v šestih mesecih letošnjega leta dosegla EBITDA v višini 96,9 milijona evrov, kar je za 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je na ravni Skupine Telekom Slovenije dosegel 23,8 milijona evrov, kar je za 41 odstotkov oz. za 6,9 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani. Po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki pa je Skupina Telekom Slovenije prvo polovico leta 2019 zaključila s čistim poslovnim izidom v višini 19,6 milijona evrov, kar je za 35 odstotkov oz. za 5,0 milijona več kot v enakem obdobju leta 2018.

Za naložbe je Skupina Telekom Slovenije v prvih šestih mesecih namenila 69,2 milijona evrov.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je podal soglasje k imenovanju Rolanda Žela za direktorja družbe TSmedia in družbe Antenna TV SL, in sicer za mandatno obdobje štirih let, ki prične teči 1. septembra 2019.
DOKUMENTI
Nerevidirano poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d. d., za obdobje od januarja do junija 2019
Klikni za prenos .pdf dokumenta (1,90 MB)
SPOROČILA ZA MEDIJE
13. 6. 2019
Telekom Slovenije uvaja pametno denarnico VALÚ, hkrati pa ustvarja ekosistem, ki bo poenostavil nakupovanje, naročanje, plačevanje ter uporabo storitev pametnih mest in spletne tržnice
6. 6. 2019
Telekom Slovenije in Sparkle vzpostavila optično povezavo med Ljubljano in Milanom
POSLOVNE NOVICE
Spremembe v Nadzornem svetu Telekoma Slovenije
Z mesta člana nadzornega sveta je zaradi osebnih razlogov z 18. junijem 2019 odstopil Ljubomir Rajšić. Predsednica nadzornega sveta Lidija Glavina je zaradi osebnih razlogov podala odstopno izjavo z mesta predsednice in članice nadzornega sveta, in sicer z dnem prve naslednje skupščine Telekoma Slovenije.
Delovanje Skupine Telekom Slovenije na Kosovu
Skladno s strategijo Skupine Telekom Slovenije za obdobje 2019-2023, ki predvideva tudi možnost nadaljnje konsolidacije prek širitve ali dezinvestiranja na trgih, kjer Skupina Telekom Slovenije deluje, smo v Telekomu Slovenije pričeli z aktivnostmi prodaje 100-odstotnega deleža v kosovski družbi IPKO Telecommunications LLC. Deležnike bomo o nadaljnjih postopkih obveščali prek sistema SEOnet in svoje spletne strani.
Uspešno smo nadgradili certifikat ISO 27001 za informacijsko varnost
V Telekomu Slovenije posebno pozornost namenjamo varovanju podatkov ter kakovosti storitev in informacij. Tako certifikat ISO 27001, ki predstavlja standard za kakovosten in varen sistem vodenja varovanja informacij, vsako leto uspešno obnavljamo. V lanskem in letošnjem letu pa smo ga tudi nadgradili, in sicer na področjih zagotavljanja kibernetske varnosti, nadzora omrežja in storitev ter procesov storitev združenih komunikacij in omrežnih storitev v hrbteničnem omrežju.
Za NEO smo prejeli bronasto priznanje za inovacije
Na podelitvi priznanj za najboljše inovacije, ki ga je 20. junija organizirala Gospodarska zbornica Slovenije osrednjeslovenske regije, smo za NEO, platformo za pametno življenje, prejeli bronasto priznanje.
NekiNeki prejel zlato in veliko nagrado na konferenci Diggit
Na konferenci Diggit, ki je namenjena digitalnim komunikacijam, so organizatorji podelili nagrade za presežke v slovenskem digitalnem prostoru. YouTube kanal NekiNeki, ki je namenjen komunikaciji z mladimi in ki ga upravljamo v Telekomu Slovenije, je prejel dve priznanji, in sicer zlato nagrado v kategoriji Mediji & zabava ter veliko nagrado v kategoriji Družbeni mediji.
Bolnišnici Postojna in UKC Maribor smo donirali najsodobnejša CTG-aparata
V okviru humanitarne akcije Slojenčki, ki je namenjena zbiranju sredstev za obnovo opreme porodnišnic in medicinskih aparatov za novorojenčke, smo donirali dva sodobna CTG-aparata, in sicer Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna ter Oddelku za perinatologijo UKC Maribor. S pomočjo CTG-aparata lahko zdravniki natančno spremljajo delovanje plodovega srca in aktivnosti maternice, kar je zelo pomembno za pravilno vodenje nosečnosti in poroda.
Pametni sistem integriranega zdravstva in oskrbe navdušil odločevalce zdravstvenih ustanov držav EU
Na konferenci zdravstvenih organizacij, ki je potekala v okviru Evropskega združenja bolnišnične in zdravstvene oskrbe, je veliko pozornosti požel projekt pametnega sistema integriranega zdravstva in oskrbe, ki smo ga v Telekomu Slovenije razvili skupaj z UKC Ljubljana, Kliniko Golnik, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ZDUS-om, Inštitutom Antona Trstenjaka, Medicinsko fakulteto v Ljubljani in Zdravstvenim domom Trebnje. Pametni sistem uporabnikom v domačem okolju omogoča stalen stik z zdravstvenim osebjem in oskrbovalci na daljavo, s tem pa redno spremljanje ključnih vitalnih funkcij, zgodnje zaznavanje sprememb zdravstvenega stanja in možnost hitrega ukrepanja, ko je to potrebno.
GVO podpisal pogodbo za projektiranje RUNE omrežja
V začetku junija je GVO z družbo Rune Enia podpisal pogodbo za projektiranje RUNE omrežja za celotno Slovenijo. GVO bo projektiral dostopovno omrežje po modelu FTTH. Območje projektiranja je razdeljeno na 41 aktivnih dostopovnih lokacij, ki so povezane v pet agregacijskih območij. Vrednost posla znaša 4,2 milijona evrov.
Trgovina Solin izbrana za najboljšo prodajalno spominkov v Ljubljani
Rezultati raziskave, ki jo je izvedla revija »Ljubljana In Your Pocket«, so pokazali, da so obiskovalci Ljubljane na prvo mesto med ponudniki spominkov uvrstili trgovino Solin.
PRODAJNE NOVICE
Pričeli smo s prodajo pametnih ur Apple Watch Series 4
19. julija smo kot edini slovenski operater pričeli s prodajo pametnih ur Apple Watch Series 4 (GPS). Pametne ure Apple Watch 44 mm in Apple Watch 40 mm, ki so slovenskim navdušencem na voljo od 348 evrov dalje, so v vseh treh barvnih različicah (srebrni, vesoljno črni in zlati barvi) na prodaj v E-trgovini Telekoma Slovenije, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji, prek kontaktnega centra 080 8000, na voljo pa so tudi v Programu zvestobe.
Preberi več
Novo: pametna denarnica VALÚ
Po tem, ko smo konec leta 2018 s platformo NEO redefinirali TV-izkušnjo, nadaljujemo z redefiniranjem uporabe mobitela. Skladno s tem ustvarjamo celovit ekosistem, ki bo poenostavil življenja na področju nakupovanja, naročanja, plačevanja, uporabe storitev pametnih mest in spletne tržnice (e-commerce). Prvi korak v tej smeri je pametna denarnica VALÚ, s katero nadgrajujemo svoj položaj na trgu finančnih storitev. Pri pametni denarnici VALÚ pa ne gre zgolj za plačevanje z mobitelom, temveč predvsem za novo generacijo finančnih rešitev za hitro in udobno uporabo med seboj prepletenih lokalnih storitev in učinkovito upravljanje z denarnimi sredstvi.
Preberi več
Ob nevihtah priporočamo izklop elektronskih naprav iz vseh omrežij
V poletnih dneh se pogosteje kot sicer pojavljajo nevihte z udari strel, zaradi katerih lahko prihaja tudi do poškodb naprav, ki so priključene na električno napetost. Naprave pred poškodbami ali trajnim uničenjem zaradi električnih sunkov najlažje zaščitimo tako, da jih izklopimo iz električnega in komunikacijskega omrežja. Pred vsako nevihto, pa tudi v primeru daljše odsotnosti od doma, zato priporočamo izklop vseh elektronskih naprav, kot so TV-komunikator, televizor, računalnik, modem ipd. iz vseh omrežij.
Preberi več
Poskrbimo, da bodo otroci na spletu varni
Pred počitnicami smo pripravili nekaj aktivnosti, s katerimi smo tako otroke in mladostnike kot starše opozarjali na varno in odgovorno rabo komunikacijskih naprav in interneta. Staršem priporočamo, da na mobitel namestijo aplikacijo Kaspersky Safe Kids, ki je pripomoček za postopno uvajanje otroka k odgovorni uporabi mobitela, hkrati pa poskrbi za varno uporabo interneta. Poleg tega priporočamo, da starši s svojim otrokom oz. mladostnikom podpišejo Prvo pogodbo, s katero opredelijo pravila uporabe mobitela, za brezskrbno spremljanje TV-vsebin pa je v okviru NEO, platforme za pametno življenje, na voljo Otroški park, ki je zasnovan tako, da lahko starši otroku omogočijo le ogled tistih vsebin, ki so primerne njegovi starosti.
Preberi več
NAPOVED DOGODKOV
22. 8. 2019 Srečanje poslovnih partnerjev Telekoma Slovenije na Ljubljana Festivalu
30. 8. 2019 30. Skupščina delničarjev Telekoma Slovenije
2. 9. 2019 Objava sklepov 30. Skupščine delničarjev Telekoma Slovenije
29. 10. 2019 Izplačilo dividend
7. 11. 2019 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije za obdobje januar – september 2019
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                  
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
TELEKOM SLOVENIJE, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana