Nerevidirano poročilo o poslovanju za obdobje od januarja do marca 2021
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 2 maj 2021
Nerevidirano poročilo o poslovanju za obdobje od januarja do marca 2021
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na svoji 7. redni seji, ki je potekala v sredo, 12. maja 2021, obravnaval Nerevidirano poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije za obdobje od januarja do marca 2021.

Skupina Telekom Slovenije je v prvih treh mesecih letošnjega leta ustvarila 156,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, skupno pa 157,5 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je skladno z načrtovanim. Na poslovanje skupine še vedno vpliva razglašena pandemija Covid-19. Tako so zaradi oteženih potovanj v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta (pandemija je bila razglašena sredi marca 2020) nižji prihodki gostovanja uporabnikov v omrežjih tujih operaterjev, prihodki gostovanja tujih uporabnikov v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije in prihodki mednarodnih govornih storitev, ob tem so nižji tudi prihodki IT-licenc. Skupina vseskozi sprejema različne ukrepe za omilitev negativnih vplivov pandemije na prihodkovni, stroškovni in investicijski strani.

Skupina Telekom Slovenije je v prvih treh mesecih letošnjega leta dosegla dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) v višini 55,7 milijona evrov, kar je za 7 % več od načrtovanega in za 3 % manj od doseženega v enakem obdobju lanskega leta. V prihodkih od prodaje je imel EBITDA na ravni Skupine Telekom Slovenije 35,5-odstotni delež, v enakem obdobju lanskega leta je bil delež 34,4-odstoten.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v obdobju od januarja do marca 2021 dosegel 14,0 milijona evrov. Po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki je Skupina Telekom Slovenije prvo trimesečje leta 2021 zaključila s čistim dobičkom v višini 9,7 milijona evrov.

Za naložbe je Skupina Telekom Slovenije v prvih treh mesecih letošnjega leta namenila 43,2 milijona evrov.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na seji podal soglasje k imenovanju članov nadzornega sveta odvisne družbe GVO. Za člana nadzornega sveta sta za mandatno obdobje štirih let, ki začne teči z dnem vpisa novega Akta o ustanovitvi družbe GVO v sodni register, imenovana dr. Mitja Štular, član uprave Telekoma Slovenije, in Sabina Merhar, direktorica Financ in računovodstva Telekoma Slovenije. Člana nadzornega sveta – predstavnika zaposlenih bo imenoval Svet delavcev GVO.
DOKUMENTI
Poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d. d., za obdobje januar - marec 2021
Klikni za prenos .pdf dokumenta (1,87 MB)
Sklic 33. skupščine delničarjev družbe
Klikni za prenos .pdf dokumenta (4 MB)
POSLOVNE NOVICE
Sklep Agencije RS za varstvo konkurence o ustavitvi postopka
V Telekomu Slovenije smo 3. maja 2021 s strani Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) prejeli sklep, s katerim je AVK ustavila postopek ugotavljanja kršitve Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in Pogodbe o delovanju Evropske unije (PDEU. Gre za postopek v zadevi Itak Džabest, ki ga je AVK je uvedla 19. marca 2009 zoper družbo Mobitel, postopek pa nadaljevala zoper Telekom Slovenije, in sicer zaradi očitka zlorabe prevladujočega položaja na maloprodajnem trgu mobilne telefonije z vodenjem cenovne politike posrednega ali neposrednega določanja nepoštenih prodajnih cen v paketu Itak Džabest. 13. februarja 2012 je AVK izdala odločbo, s katero je odločila, da je Telekom Slovenije navedena zakona kršil s tem, ko je od novembra 2008 do julija 2010 ponujal maloprodajni paket Itak Džabest po nepoštenih prodajnih cenah, saj so bili prirastni prihodki nižji od prirastnih stroškov. Zoper odločbo je Telekom Slovenije vložil tožbo na Vrhovno sodišče RS, ki je 26. novembra 2013 tožbi ugodilo, odločbo odpravilo ter zadevo vrnilo AVK v ponovni postopek. AVK je 22. aprila 2021 izdala sklep o ustavitvi postopka z obrazložitvijo, da v ponovljenem postopku ni uspela pridobiti dokazov o obstoju predatorske izključevalne strategije Telekoma Slovenije.
Ustavitev postopka pripojitve Avtente in postopka prodaje TSmedia
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na seji, ki je potekala v sredo, 12. maja 2021, obravnaval aktivnosti konsolidacije na slovenskem trgu. Nadzorni svet je podal soglasje k ustavitvi postopka pripojitve odvisne družbe Avtenta k Telekomu Slovenije. Glede na dinamičnost IKT-trga bo Avtenta, ki je vodilni partner za upravljanje in uvajanje SAP rešitev ter brezpapirnega poslovanja na slovenskem trgu, še naprej kot samostojno podjetje v okviru Skupine Telekom Slovenije krepila svoj položaj na trgu naprednih e-poslovnih rešitev.
Nadzorni svet je podal tudi soglasje k ustavitvi postopka prodaje družbe TSmedia. Postopek se je tako zaključil brez izbire kupca, družba TSmedia pa ostaja del Skupine Telekom Slovenije.
Sodelovali smo na mednarodni vaji kibernetske varnosti Locked Shields 21
V Telekomu Slovenije smo bili del slovenske ekipe, ki je 14. in 15. aprila sodelovala na mednarodni vaji kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields. Gre za edinstveno vajo, ki poteka v realnem času, vsako leto pa v njej sodeluje več kot 2.000 strokovnjakov s področij kibernetske varnosti, strateškega odločanja, prava in strateških komunikacij. V Sloveniji je vajo organiziralo Ministrstvo za obrambo v sodelovanju s Sekcijo za kibernetsko varnost pri Gospodarski zbornici Slovenije.
20 let Krajinskega parka Sečoveljske soline
21. aprila 2021 je minilo 20 let, odkar je Vlada Republike Slovenije določila območje Krajinskega parka Sečoveljske soline (KPSS), prvega upravljanega krajinskega parka ob slovenski obali. Območje krajinskega parka pa je bilo kot prvo v Sloveniji uvrščeno tudi na seznam mokrišč mednarodnega pomena in je del evropskega omrežja Natura 2000. Sečoveljske soline se razprostirajo na površini okoli 700 hektarjev in so najbolj znane po pticah, saj je bilo doslej na območju opaženih že več kot 300 različnih vrst. Upravljavec parka je družba SOLINE Pridelava soli, članica Skupine Telekom Slovenije, ki varuje in trajno ohranja naravno in kulturno dediščino na območju krajinskega parka ter prideluje sol na tradicionalen način.
PRODAJNE NOVICE
Rešitve pametnih mest omogočajo trajnostno bivanje
V Telekomu Slovenije smo v skrbi za trajnostno bivanje in še boljšo kakovost življenja prebivalcev v mestih oz. skupnostih vzpostavili celovit nabor rešitev za pametna mesta, s katerimi lahko mesta oz. skupnosti med drugim spremljajo emisije in vodne izgube, izboljšajo energetsko učinkovitost, poskrbijo za pametno upravljanje parkirišč in prometa, pametno razsvetljavo in še marsikaj. Ob tem v vse več mestih skrbimo tudi za vzpostavitev brezplačnega javnega WiFi-omrežja v sklopu projekta WiFi4EU.
Preberi več
Pametno parkirišče v Tržiču
V Tržiču smo vzpostavili sistem za usmerjanje prometa s pametnimi parkirišči, ki na več ključnih lokacijah občanom in turistom olajša izbiro parkirišč in pregled nad prostimi parkirnimi mesti ter zmanjšuje prometno obremenjenost mesta. Izkazalo se je, da skoraj tretjino prometne obremenitve v mestnem jedru predstavljajo vozniki, ki iščejo prosta parkirna mesta. V sistem je vključenih več kot sto parkirnih mest na več lokacijah. Vse so opremljene s sistemi senzorjev s tehnologijo pametnega vida, ki skupaj z zalednimi sistemi skrbijo za usmerjanje voznikov na prosta parkirna mesta, upravljavec pa ima stalen vpogled v zasedenost parkirišč in ostale statistike, s katerimi lažje nadzira prometne tokove v mestu.
Preberi več
360° varnost na mobitelu
Na mobitelu dnevno uporabljamo vse več aplikacij, dostopamo do e-pošte, uporabljamo mobilno bančništvo, z mobitelom plačujemo … S tem se povečujejo tudi varnostna tveganja. Zato smo za poslovne uporabnike pripravili nove mobilne pakete, s katerimi poskrbimo za varno in brezskrbno komunikacijo.
Preberi več
Naša E-trgovina je po mnenju bralcev Siol.net najboljša trgovina z mobilnimi dodatki
Prednost E-trgovine Telekoma Slovenije je hiter, enostaven in varen spletni nakup, saj uporabniki celoten postopek zaključijo z le nekaj kliki. E-trgovina, ki so jo bralci spletnega portala Siol.net ocenili kot najboljšo trgovino z mobilnimi dodatki, uporabnikom nudi vedno širši nabor izdelkov.
NAPOVED DOGODKOV
18. junij 2021 33. skupščina delničarjev družbe
21. junij 2021 Objava sklepov 33. skupščine delničarjev družbe
29. julij 2021 Objava Poročila o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d. d., za obdobje januar - junij 2021
3. avgust 2021 Izplačilo dividend
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                  
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana