Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Uporabnike opozarjamo na skrbno ravnanje z mobilnimi napravami

24. 4. 2015

Približuje se čas praznikov in prvomajskih počitnic, ki ga marsikdo izkoristi za oddih doma ali v tujini. Ob tem ni odveč opozorilo na skrbno ravnanje z mobilnimi napravami, saj je tveganje za izgubo le-teh v tem času toliko večje. V nadaljevanju vam v pomoč podajamo nekaj pojasnil in nasvetov glede zaščite mobilnih naprav.

Mobilne komunikacijske naprave, kot so npr. mobilni telefoni, modemi, tablice, dlančniki in druge mobilne naprave, so vse bolj zmogljive. Ker so sorazmerno majhne, za tatove predstavljajo zelo zaželen in pogosto tudi lahek plen. Tveganje odtujitve mobilne naprave se poveča predvsem na javnih mestih, ko nanje nismo posebej pozorni, še posebej kjer je veliko ljudi. V tujini so še posebej priljubljene tarče obiskovalci iz drugih držav, saj se v neznanem okolju težje znajdejo, zato jim ponavadi tudi prijava odtujitve vzame več časa, ukrepi za preprečevanje nadaljnjih stroškov pa so s tem izvedeni z zamikom.

Pri odtujitvi mobilne naprave lahko utrpimo različno škodo, še posebej, če ne uporabljamo osnovnih varnostnih mehanizmov (koda PIN za mobilni telefon in SIM-kartico), skupaj z mobilno napravo pa lahko izgubimo pomembne osebne ali poslovne podatke, tatovi pa pogosto napravo zlorabijo za drage klice in podatkovni promet. Če mobilna naprava ni zaščitena, obstaja velika verjetnost, da jo bodo tatovi uporabili za posredovanje klicev na mednarodne destinacije, s čimer uporabniku povzročijo nepotrebne, predvsem pa visoke stroške, tudi več deset tisoč evrov. Pri tem tatovi na nezaščiteni mobilni napravi relativno enostavno aktivirajo funkcijo, ki v tujem omrežju s pomanjkljivimi varnostnimi mehanizmi omogoči realizacijo večjega števila vzporednih zvez, tudi več kot 250 hkrati.

V Telekomu Slovenije smo za zaščito svojih uporabnikov uvedli najsodobnejše varnostne mehanizme, vendar le-ti uporabnikov ne morejo zaščiti, če ukradena mobilna naprava prične klicati v omrežju tujega operaterja s pomanjkljivimi varnostnimi ukrepi. Zato v izogib nepotrebnim stroškom uporabnikom mobilnih naprav svetujemo naslednje:

  • Mobilno napravo imejte vedno pri sebi in pod nadzorom.
  • Mobilna naprava (tipkovnica, zaslon) naj bo vedno zaščitena z ustreznim geslom ali vzorcem.
  • Kartica SIM naj bo v mobilni napravi vedno zaščitena s kodo PIN.
  • Krajo mobilne naprave takoj prijavite v Telekomov kontaktni center na številko +386 41 700 700 ali na e-naslov info@telekom.si.
  • Krajo mobilne naprave takoj prijavite policiji (tudi v primeru, da ste v tujini).